Eltefritt brød med havre, spelt og valnøtter

Heisann!

I helga bakte eg mitt første eltefrie brød i støpejernsgryte. Eltefritt brød er laga på prinsippet som andre eltefrie oppskrifter: du rører raskt saman ingrediensane, og lar deiga heve på benken over natta. Det er berre en ørliten mengde tørrgjær som skal til, 1/3-1/2 ts holder i massevis for eit stort, luftig brød.

For å lage dette eltrefrie brødet trenger du en støpejernsgryte, leirgryte eller anna type form med lokk som tåler 250 grader. Formen varmes på forhånd som starter steikeprosessen umiddelbart. Eg har brukt en Le Creuset støpejernsgryte som rommer ca. 3 liter. Eg skal prøve meg eltefritt på brød i brødform etterkvart også, men det går nok fint å bruke det også i denne oppskrifta.

Mitt første eltefrie brød lagde eg med havre, spelt og valnøtter. Eit passelig grovt brød med god crunch og smak frå nøttene. Bytt gjerne nøttene med frø/kjerner, her kan man mikse og trikse litt med ingredienser som man liker og har tilgjengelig 🙂

Brødet får ei knasande sprø skorpe, blir luftig og lett. Håper det frister:

Du trenger, 1 brød
200 g havremel
350 g fint speltmel
100 g valnøtter
50 g linfrø
1 ts salt
1 ss flytande honning
1/2 ts tørrgjær
5 dl romtemperert vatn

Slik gjer du, dag 1:
Bland sammen tørrvarene. Tilsett honning og vatn, rør sammen til en klissete deig. Dekk til deiga og la den heve på kjøkkenbenken i 12-20 timer.

Slik gjer du, dag 2:
Legg eit bakepapir på kjøkkenbenken som du strør med litt mel. Hell over deiga. Brett deiga innover mot midten nokon ganger fra alle sider. Bruk litt ekstra mel om nødvendig, deiga skal bli metta på mel og holde formen. Legg deiga med brettsida ned og dekk den til igjen. Deiga skal etterheve i 2 timer.

Når det er 30 minutt igjen av hevetida: sett gryta med lokk inn i ovnen og skru på 250 grader. Etter 30 minutter tar du gryta ut av ovnen (pass på, den er glovarm!).

Lemp deiga ned i den varme gryta og sett på lokket. Steik midt i ovnen, fortsatt på 250 grader, i 30 minutter.

Skru ovnen ned til 200 grader og ta lokket av gryta. Brødet skal no steike 10-15 minutter til, så overflata får en gyllen og fin farge.  Løft brødet ut av gryta og la det avkjøle seg på rist.

Oppbevar brødet i kjøkkenhåndkle, papirpose eller brødboks for å bevare den sprø skorpen 🙂

Eg skal også prøve meg på eit eltefritt brød uten den lange etterhevinga, slik at brødet kan nytast nystekt enda kjappare på morgenkvisten 🙂 Tar gjerne imot tips og råd fra erfarne eltefri brødbakere (eg hater nemlig å lage gjærbakst og synes heller ikkje det ikkje smaker særlig godt, så det er ikkje akkurat det eg har prioritert på kjøkkenet dei siste åra…).

Eg digga formen på brødet og synes det var rålekkert å sjå på! Gleder meg til å høyre kva du synes om du vil prøve deg 🙂 Oppskrifta blei vertfall veldig etterspurt når eg delte bilder på instastoryen min i helga ♥

22 kommentarer

 1. Dette så spennende ut! Må se om jeg har ei slags gryte som kan gjøre nytten 🙂

  1. Høres bra ut, Malene 😀 Ellers er det berre å prøve med ei brødform!

 2. Kristin

  Åh, det så godt ut!

  Jeg har et spørsmål ift hva som er en god start på dagen – før frokosten! Jeg starter nemlig alltid med en kopp kaffe med en skvett melk i, og i det siste har jeg tenkt litt på at det kan umulig være den beste starten på dagen? (selv om det føles som det eneste rent mentalt #trøtt) Husker besteforeldrene mine startet alltid med en kopp varmt vann med en skje honning.
  Har du noen tanker om hva som kan være en god start på dagen – for kroppen? Et glass vann? Ikke i stedet for frokost, altså.
  Takk for en inspirerende blogg!! 😀

  1. Hei! Dette vil eg sei er veldig individuelt. Føler du at en kopp kaffe med melk gjer deg opplagt og gir deg en god start på dagen, så fortsetter du med det 🙂 Mange liker jo å starte dagen med sitronvann, og eg har hatt en periode med det sjølv, men på sikt blei det berre stress for min del. Sitronvann på tom mage er jo og litt omdiskutert 😉 Så sitronvann er eit alternativ, ellers har eg og hatt en periode der eg dalig drakk en ferskpressa juice før frukost. Det gav meg eit skikkelig energiboost!

 3. Har du fått prøvd ut samme brød uten etterheving morgenen etter? Jeg vurderer å sette denne deigen i dag, men skulle gjerne hatt det til frokost i morgen uten å måtte våkne 6 for å ha brød ferdig til 9

  1. Nei, det har eg faktisk ikkje… Det er godt mulig det fungerer heilt fint!

 4. Hei, Linda, har nå laget deigen og latt den heve i 24 timer( lengre enn det skulle) gjør det noe? Jeg lurer på det, siden jeg har tatt ut deigen og forma det, og nå skal det heve i 2 t ytterligere. Problemet er at jeg må dra fra meg i kveld, siden jeg har planer. Og rekker ikke å steke det. Går det Ann å heve det til jeg kommer hjem i kveld; eller ødelegger jeg gjæren og deigen da? Har ikke lyst å kaste det heller

  1. Her må du nesten berre prøve deg fram, eg trur kanskje deiga er ødelagt om du lar den heve i 48 timer, dessverre. Eg har ikkje prøvd dette sjølv, men det er jo verdt eit forsøk å steike det 🙂

 5. Cate Nyvoll

  Hei. Om man bruker Rømertopp, skal den da først ha ligget i vann?

  1. For å vere heilt ærlig har eg ikkje peiling på kva Rømertopp er?

 6. Hei:) tips til noe å bytte ut nøttene med? Har en kone som ikke tåler nøtter og gluten. Tenkte å bytte ut speltmelet med glutenfritt fin mix fra Toro.

  1. Hei! Du kan bruke kva som helst av frø/kjerner 🙂 Spelt og glutenfritt mjøl har ulike egenskaper så gi meg gjerne en tilbakemelding på ferdig brødresultat om korleis det blei 🙂

 7. Du er kjempeflink og inspirerende og jeg lager mange oppskrifter fra deg. Jeg lager mye rundstykker som er eltefrie. Prøv oppskrifta di og endre litt på den. Bruk 1 hel pk.gjær og vann ca 40 grader. Heves i en bolle som står i godt varmt vann. Jeg bruker gjerne 3 ss olje (valgfritt). Heves i 30 min. Lag rundstykker settes på bakepapir. Etterhvert ca 30 minutter gjerne over vannet du brukte i stad. Stekes ca 200 g i 12-13 min.

  1. Tusen takk, Tone 🙂 Høyres godt ut!

 8. Liv Synstad

  Jeg tar deigen direkte fra bollen og opp i gryta uten å bearbeide den på forhånd. Det blir like godt. Da sparer man masse klin og å måtte vente i to timer før brødet kan stekes

  1. Fantastisk 😀 Like stort og luftig også??

 9. Ragnhild Nilsen

  Kjempegodt brød

  1. Så kjekt å lese, Ragnhild 🙂

 10. Hei. Høres spennende ut, men vil det være mulig å bruke surdeig i stedet for gjær? Mvh Tove.

  1. Det er nok fullt mulig 🙂 Eg bruker ikkje surdeig sjølv, så eg kan ikkje svare deg konkret på det, dessverre.

 11. Ragnhild Nilsen

  Hei, jeg syntes det har lett for å lukte litt gjær av brødet når det er ferdig, noen som har no tips?

  1. Det gjer det av og til hos meg også, og eg lurer og litt på kva dette kjem av!! Men det gjer no heldigvis ingenting 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *