En opplevelse du seint vil gløyme: Via Ferrata Loen!

Å henge midt oppi ei bratt fjellside, høgt over fjorden, er ikkje noke du gjer kvar dag. Men har du muligheten til det, så er det virkelig noko eg anbefaler. Eg snakker sjølvsagt om Via Ferrata i Loen!

Eg har gått Via Ferrata i Loen tre ganger, og sist gang var for en måneds tid sida. Vi var en gjeng på 6 stykker som såg været var bra og slo til med tur. Då lovde eg å skrive eit innlegg om turen, ettersom det var utrulig mange som var nysgjerrige. Bedre seint enn aldri, her har du mine ord og anbefalinger!

PS! alle bildene er mine, om ikkje anna er nevnt. Dei er tatt med mobil og kvaliteten er ikkje 100%.

Det er ikkje gammal nytt at Vestlandet, spesielt Sogn og Fjordane har fjord, fjell og natur til å måpe av. Er ein på desse kanter og har muligheten til å reise til Loen, så er Via Ferrata virkelig verdt å få med seg. Det er ein opptur frå fjord til fjell, jo fleire høgdemeter ein kjem, jo meir spektakulær blir utsikta. På toppen får du eit fenomenalt utsyn mot Lodalen, Oldedalen, rett ned til Loen, Skåla og fjellheimen mot Jostedalsbreen. Du kjem til å tenke akkurat som meg: for eit fylke eg bur i!Via ferrata («jernsti» på italiensk) er altså en tilrettelagt klatresti mot toppen av Hoven. Ein startar på nivå med Nordfjorden, går på skogsveg og sti opp til 440 moh før man deretter følger via ferrata opp til 900 moh. Klatreselen er festa til solide virer og ein er sikra heile vegen.

Underveis kjem ein til Gjølmunnebrua, den lengste Via Ferrata brua i Europa. Den 750 moh, 120 meter lang og går ovver det 160 meter djupe jølet. Å gå over brua er nesten høgdepunktet på heile turen. Har du ikkje fått sommarfugler i magen enda, så lover eg at dei kjem her 🙂 Visst ein ikkje vil gå brua, kan ein følge via ferrata vidare opp til toppen.Etter Gjølmunnebrua kjem ein først til eit platå der ein kan ete litt, før det fortsetter med 150 høgdemeter med via ferrata. Her kan ein og velge å gå over wirebrua, Gjølmunnestrengen, som er 36 meter lang. Då gjelder det å ta tunga rett i munnen, strengen ein går på er ikkje så veldig tjukk. Men man er sjølvsagt sikra som resten av turen, og ein dett ikkje ned om uhellet først er ute.Frå 900 moh er det sti til Hoven som ligg på 1011 moh, der finn du Hoven restaurant som åpna i år saman med Loen Skylift. Det er nemlig to måter å få seg ned igjen til bilen:

1) Ta Loen Skylift. Det er førtse gang vi tok Loen Skylift ned igjen i år ettersom den åpna 20.mai. Loen Skylift er ei pendelbane som tar det fra fjord til fjell, eller fra fjell til fjord på 5 minutter. Deretter er det kun 5-10 minutter å gå tilbake til Loen Active, der ein leverer frå seg klatreseler.

2) Alternativ retur er ein 6 km lang grusveg/sti ned til parkeringsplass på Oppheim. Deretter er det 6 km tilbake til Loen Active.

Vi tok som nevnt Skylift i år, og det var både en kjekk opplevelse og ikkje minst meir behagelig ettter 7 timer i fjellveggen. Visst man først har fått seg opp Via Ferrata, kjem ein seg ned igjen Skyliften. Fleire har nevnt til meg at dei har høgdeskrekk og ikkje har lyst å ta Skylift, men har ein høgdestrekk så går ein heller ikkje Via Ferrata.


Litt diverse informasjon og svar spørsmål eg har fått

Loen Active er ei aktivitetsbedrift som gjev deg opplevingane i Loen. Butikken held til i Loen sentrum, rett bak Hotel Alexandra. Det er her ein parkerer bilen og møter opp til guida tur om ein velger dette. Visst ein vil gå på uten guide, så låner Loen Active ut klatreseler og anna nødvendig utstyr til turen.

Guida tur eller gå på eigahand?
Er det første gang du skal gå Via ferrata, så anbefaler eg å velge guida tur med Loen Active. Då går de i grupper med fleire erfarne guider som følger med gjengen heile vegen. Vi gjekk med guide første gangen, men dei to siste gangane har vi gått uten. Då har man større mulighet til å styre tempo og pauser som man vil. Les meir om guida tur HER.

Via Ferrata er delt inn i vanskelighetsgrad fra A-E, der A er lettast. Som du ser på bildet varierer det over heile fjellsida, og rett under brua er det to muligheter: her kan dei tøffaste velge vanskelighetsgrad E framfor vansklighetsgrad D.


Bildet er lånt fra Loen Active. 

Kor lang tid tar turen?
Dette varierar enormt etter været, kor mange som er i fjellet framfor deg og ikkje minst om du går guida tur eller på eigehand. Når vi gjekk turen sist var vi litt uheldige og havna bak to guida grupper, og det var over 100 stk framfor oss i fjellet. Vi stod mykje i kø og måtte vente opp til 1 time fleire plasser før vi kunne gå vidare.

Skal man gå i guida grupper er den guidane som styrer tempo. På Loen Active sin heimeside står det at turen opp tar omlag 5-7 timer. Går man på eigehand vil eg anbefale å enten gå før dei guida gruppene (som går klokka 9 og 10) eller ei god stund etterpå, visst ein vil slippe kø. Vi gjekk klokka 10.30 og var framme ca. 18.00. Hadde vi gått klokka 14.00 hadde vi sikkert våre oppe på samme tid.Må man vere i god form?
Du trenger på ingen måte å vere topptrent for å gå Via Ferrata. Beina gjer mykje av jobben oppover fjellsida, men det kan vere greit med litt OK styrke i overkroppen. Eg har sett barn ned i 10 års alderen og eldre opp i 60-70 åra når eg har vert på tur, så det er en tur for alle!

Er det lurt å gå med høgdeskrekk?
Bildene taler vell for seg… Har ein skikkelig høgdeskrekk er det kanskje ikkje Via Ferrata og Gjølmunnebrua eg anbefaler.

Kva utstyr er nødvendig?
Klarteutstyr, hansker, hjelm og gode sko. Dette kan ein låne på Loen Active. Resten av påkledninga kjem naturligvis an på været, men niste og mykje vatn er virkelig en nødvendighet. Det er ikkje mulig å fylle flaska før du er på toppen.

Eg lover en tur som gir deg litt adrenalin, mykje mestringsfølelse, spektakulær utsikt og en opplevelse du ikkje vil glømye. Loen Active sin heimeside finner du HER, der du kan melde deg på tur eller lese meir 🙂

Til slutt vil eg sei at dette er en anbefaling fra meg til andre turglade, og er på ingen måte sponsa av Loen Active.

Har du spørsmål om turen eller lurer på kva som helst anna: spørr i kommentarfeltet! Eg skal svare så godt eg kan 🙂

#trivselsfylket♥ 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

8 kommentarer

 1. Ser utrolig flott ut, har planer on å få til dette en dag i sommer! 🙂
  Hvordan sko brukte du?
  Er det greit å bruke fjellsko eller er det bedre med en lettere type sko?

  1. Så bra, Signe 😀
   Eg brukte salomon gore tex sko. Det fungerte veldig fint 🙂 Du kan nok bruke nokon typer fjellsko også, så lenge dei ikkje er er veldig tunge eller glatte under. Eit tips er å ta med eit par forskjellige og spørre på Loen Active kva sko dei anbefaler deg å bruke 🙂

 2. Andreas

  Hei går det ann å gå ned igjen? Evt hvor lang tid tar det ca?

  1. Jepp, det står i innlegget 🙂
   2) Alternativ retur er ein 6 km lang grusveg/sti ned til parkeringsplass på Oppheim. Deretter er det 6 km tilbake til Loen Active.

   Det tar naturligvis litt tid når det er såpass langt, men ein kan også få nokon til å hente seg/ein kan sette ein ekstra bil på Oppheim, slik at ein slipper dei siste 6 kilometerane tilbake til Loen Acive 🙂

 3. Er det mulig å gå feil noe sted hvis man går uten guide, eller er det lett å finne fram?

  1. Neida, det skal ikkje vere noko problem å finne fram i starten uten guide 🙂

 4. Hei,

  Hva er prisene for å låne klatreustyr? Og vil du si at man trenger klatreerfaring for å kunne gå uten guide? 🙂

  Janne

  1. Hei! Det hugser eg dessverre ikkje… Det står vell heilt sikker på Loen Active sine heimesider 🙂 Trenger absolutt ikkje klatreerfaring for å gå uten guide, nei. Så lenge ein veit korleis ein bruker utstyret 🙂