Enkel speltfocaccia

Hei!

Tidligare i veka lagde eg en enkel speltfocaccia. Eg har lenge tenkt på det, og kvifor eg ikkje har gjort det tidligere veit eg ikkje… det var jo så enkelt!

Focacciaen blei skikkelig luftig, saftig og god med lett sprø overflate – akkurat slik det skal vere etter mi meining. Prøv den du og!

Enkel speltfocaccia, 1 liten langpanne
500 g fint speltmjøl.
1/2 pk tørrgjær
1 ts salt
1 ss flytende honning
4 dl lunka vatn
2 ss olivenolje

Topping:
2-4 ss olivenolje
Fetaost
Soltørka tomat
Fersk eller tørket rosmarin
Havsalt eller maldonsalt

* kan og bruke kveitemjøl. Eg bytta ut 50 g speltmjøl med fiberfin for å få eit litt meir fiberrikt focacciabrød. 

Slik gjer du:
Bland saman speltmel og tørrgjær, sikt det over i en bolle. Tilsett salt, honning og vatn, bland godt til en jevn og litt flytande deig. Vend inn olje til slutt. La deiga heve på en lun plass i 60 minutter.

Hell deiga over i en liten langpanne. Etterhev i 20-30 minutter. Fordel olje på toppen og trykk fingrene lett ned i deigen. Strø over fetaost og soltørket tomat i mindre biter, avslutt med rosmarin og salt.

Steik focacciaen på 225 grader, over-undervarme i 15-20 minutter, eller til overflaten er gyllen og sprø. Avkjøl litt før servering.

Tips!
Dette er en relativt nøytral focaccia. Mange liker å bruke soltørka tomat/oliven og lignande i deiga – gjer gjerne det!

Ellers kan toppingen også varieres etter smak og behag. Eg brukte det eg hadde tilgjengelig, som var soltørka tomat og fetaost. Piff opp focacciaen med det du liker!

Skjær opp i passelige biter og server til suppe, salat, koldtbord, tapasbord, grillmaten eller der det måtte passe.

Focacciaen kan fint fryses. Då anbefaler eg å tine den langsomt, deretter varme den litt i ovnen før servering. Då blir den nesten som nybakt 😉

Håper det frister!

I helga var eg i bursdag og smakte en nydelig focaccia som fikk meg til å lage min egen. Det var uliek varianter, der begge var piffa opp med spenstig fyll som salami, ulike urter, fetaost, kvitløk, kremost og lignande. Eg skal definitivt prøve meg på litt spenstigare varianter etterkvart, no er jo grunnoppskrifta på plass og det er berre å eksprimentere 🙂

Del gjerne focacciatips! Kva liker du å bruke for å gjere focacciaen ekstra god? 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

16 kommentarer

 1. Therese

  Tenkte å prøve meg på denne focacciaen i dag, men har et litt dumt spm Hva menes med en 1/2 pk tørrgjær? En halv pose? Eller halve pakken av den typen med 5 stk i 1 pakke? Om du skjønner hva jeg mener… Er litt grønn når det gjelder gjærbakst Takk for fin blogg med mange god oppskrifter!

  1. Det er snakk om en halv pose ja 🙂 Håper focacciaen faller i smak!

 2. Dersom man ikke har speltmel; er det andre litt grove meltyper som kan brukes i stedet for speltmel?

  1. Du kan jo prøve å mikse og trikse litt med det du liker 🙂 Eg foretrekker focaccian lys/halvgrov, men liker du det grovt kan du kjøre på med kun grovt mel også 🙂

 3. Hei. Hvor mye må jeg øke opp ingrediensene for å lage den i stor langpanne? Tenker kanskje at dobling blir litt mye.

  1. Neida, trur dobbel deig er OK eg 🙂

 4. Kan oppskriften dobles og lages på en vanlig langpanne i stedet for en liten? Hva skjer med steking/heving i så fall? Kan man bruke raps/olivenolje i stedet for olivenolje? Merker man stor forskjell om man kutter honning, kan denne evt erstattes med noe annet? 🙂

  1. Det går nok sikkert heilt fint å doble oppskrifta 🙂 Må nok heve litt lengre, og naturligvis steike litt lengre også. Dette må du berre sjå litt an underveis 🙂 Honning kan fint sløyfast!

 5. Bytta ut soltørka tomat med sort oliven. Vart kjempegod, heile familien likte den, så ditta blir nok ein gjenganger her i heimen.

  1. Det er kjekt å lese, Siv 😀

 6. Ingunn Pettersen

  Jeg lurer på og halvblande spelt og havremel. Er det ok? Har ikke brukt havremel, men tenker at det må jo være sundt, men blir det for tungt??

  1. Neida, det kan du fint gjere 🙂 Den blir jo litt grovare, men det er godt det også!
   Det er også det eg har gjort i denne oppskrifta;
   https://www.lindastuhaug.no/2018/02/27/halvgrov-focaccia-med-soltorka-tomat-og-fetaost/

   🙂

 7. Har prøvd oppskrifta og syns den ble knallgod, og veldig bra at den er litt sunnere pga mindre olje og litt fibermel. Jeg brukte 450 gr fint speltmel og 50 gr. hvetemel fullkorn og hadde 2 fedd hvitløk som topping ilag med olje og flaksalt. Takk for oppskrifta 🙂
  Kjøpte i går kokeboka de og gleder meg til å teste det meste der 😀

  1. Hei Inger! Så hyggelig tilbakemelding å få, tusen takk 😀 Høyres veldig godt ut med kvitløk som topping, det skal eg prøve meg på neste gang 🙂 Håper du finner mykje fristande oppskrifter i boka mi også!! 🙂

 8. Denne høres veldig god ut, og jeg tenker å teste den i morgen 🙂

  Det jeg lurer på om det er mulig å langtidsheve den? Isåfall følger jeg da samme fremgangsmetode, men bare med mindre gjær?

  Digger alt du legger ut! Jeg finner alltid enkle, og gode oppskrifter på så og si alt her inne på bloggen din! 🙂

  1. Hei! Ja, det trur eg skal gå fint 🙂 Men du kan ikkje bruke meir enn 1/4-1/5 av gjærmengden og la den heve over natta. Har ikkje gjort dette sjølv med focaccia, men rekner med det går heilt fint 🙂