Heilstekt kylling med ovnsbakte rotgrønnsaker

Hei!

For nokon veker sida lagde eg denne heilstekte kyllingen til middag, og heile retten blei rett og slett til av det eg hadde i kjøleskapet. Heilstekt kylling er en enkel middag som passer for heile familien, og den lager stort sett seg sjølv i ovnen. Bruk det du har tilgjengelig av poteter og grønnsaker, gjerne dei norske grønnsakene som er i sesong no 🙂

Du trenger, ça 4 personer
1 heil kylling
smør
salt, pepper og eventuelt andre krydder og urter etter smak

Valgfrie grønnsaker og søtpotet, eg brukte
1 squash
6 rødbeter
3 pastinakk
4 fedd kvitløk
3 mellomstore søtpoteter

Slik gjer du:
1. Sett ovnen på 160 grader, varmluft.Tørk kyllingen med tørkepapir og gni inn med salt og pepper. Visst du vil kan du løsne litt på skinnet og legge inn friske urter, kvitløk eller eit par klatter med smør. Eg gjorde sistnevnte.

2. Pensle kyllingen med litt smelta smør til slutt. Legg i en ildfast form og sett steiketermometer inn i den tjukkaste delen av kyllingbrystet.

3. Kutt grønnsakene i store biter, ha gjerne over en dæsj olje og krydder etter smak. Eg brukte kun salt og pepper denne gangen. Sett grønnsakene og kyllingen inn i ovnen, grønnsakene nede og kyllingen litt lengre oppe.

4. Steik til kyllingen har fått en kjernetemperatur på ca. 70 grader. Visst du ikkje bruker steiketermometer skal låret lett løsne fra skroget når det er ferdigstekt.

5. Legg aluminiumsfolie over kyllingen og la den kvile 10 minutter før du skjærer i den. Server 🙂

PS! Det tar 1,5-2 timer før kyllingen er ferdig, det vil variere etter størrelse og ovn. Piff opp gradene til 175-180 grader om du vil det skal gå raskare 🙂

Bruk gjerne sjyen fra kyllingen til å lage en god saus etter smak og behag – eller gjer som meg og server med tatziki 🙂 Eg brukte 1 beger kesam, 2-3 fedd pressa kvitløk, 1/2 revet agurk (minus delen i midten), salt og pepper. Enkelt og godt!

En middag som og smaker like godt som rester dagen etterpå! Og ikkje minst: kok kraft på skroget, det gjer eg alltid. Om eg ikkje får tid å koke kraft samme dagen, fryser eg skroget og tar det opp ein gang seinare 🙂

Eg bruker aller helst Stangekylling eller kylling fra andre økologiske produsenter for best mulig smak og kvalitet, ikkje minst har kyllingane bedre levekår.

Velbekomme og god middag!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

4 kommentarer

  1. Kathrine Bakke

    Kor lang tid bruker kyllingen i ovnen? 🙂

    1. 1,5-2 timer, varierer litt med størrelse på kyllingen og ovn. Kan piffe opp gradene til 175-180 om man har har litt knapt med tid 🙂

  2. Susanne

    Ser godt ut skal grønnsakene stå like lenge som kyllingen i ovnen?