Heimelaga eplesyltetøy uten tilsatt sukker

Heisann!

Dei norske eplene er på sitt beste no, og dei er så tilgjengelige. Har du ikkje epletre i hagen, er det stor mulighet for at naboen eller kollegaen har det. I verste fall må du på butikken, og dei er gode dei også 🙂

Eg har laga deilig eplesyltetøy uten tilsatt sukker, supergodt og veldig enkelt! Du trenger i utgangspunktet kun 2 ingredienser: eple og søtning, så kan ein variere litt etter smak og behag:

Eplesyltetøy uten tilsatt sukker
800 g epler i biter (vekt etter rens og kutting)
2 dl vatn
50 g sukrin gold*
50 g sukrin+*
1 ts ekte vaniljepulver*

Slik gjer du: 
1. Fjern kjernehusa og del eplene i terninger. Jo mindre terninger, jo kortare koketid. PS! Du kan skrelle eplene, men det er ikkje nødvendig. Eg sløyfa det. 

2. Ha eplebitane over i en kjele og tilsett vatn, sukrin gold, sukrin+ og ekte vaniljepulver. Kok opp og la det småkoke til eplebitane er møre og det ligner syltetøy. Det tok meg ca. 25 minutt.

3. Smak til om du ønsker syltetøyet søtare. Mengde søtning vil variere litt etter kva type eple ein bruker, og ikkje minst korleis ein liker syltetøyet. Eg liker at det er litt syrlig.

4. Visst du vil ha klumpfritt syltetøy: mos alt med en stavmiksar.

5. Avkjøl syltetøyet og opppbevar i ei glasskrukke eller syltetøyglass i kjøleskapet.

Tips og alternativ*
♦ Du kan bruke anna valgfri søtning tilsvarande 150 g sukker. Hugs å smake til!

♦ Vaniljepulver kan sløyfast, men gir en veldig god smak. Du kan og bruke frø fra 1-2 vaniljestenger. Kok vaniljestengene med syltetøyet og ta dei ut når det er ferdig.

♦ Smakstilsett gjerne syltetøyet med for eksempel kanel/kanelstang eller ingefær.

Bruk syltetøyet slik du bruker anna syltetøy: som pålegg, i oppskrifter, topping på havregrøt, yoghurtblandinger, pannekaker og vafler med meir 🙂

Ulike oppskrifter med dette syltetøyet kjem – eg har allerede laga eit par oppskrifter som eg skal dele etterkvart 🙂

30 kommentarer

 1. Lillian

  Hei,
  jeg har et annet spørsmål enn epler, som jeg håper du kan svare på:) Når du rører inn et egg i havregrøten, er dette rått eller kokt? Jeg tenkte å gjøre dette til min sønn på 1 år, han får havregrøt til frokost. På forhånd takk for svar!

  1. Egget er rått, ellers hadde eg skrevet kokt egg 🙂

 2. Går det an å bruke vanlig Sukrin? Hva blir forskjellen?

  1. Det går sjølvsagt an, berre å bruke visst du liker smaken av sukrin 😉 Eg takler ikkje den isande, kalde ettersmaken og anbefaler generelt aldri vanlig sukrin. Du må og bruke meir, fordi sukrin er berre 70% så søtt som sukker.

 3. Jeg lagde sukkerfritt plommesyltetøy i fjor, og det ble veldig godt mottatt av ungene. Men sukrinen klumpet seg etterhvert, så det knaste akkurat som om jeg hadde blandet sånn hvitt perlesukker i (vet ikke helt hva det heter). Har du hatt problemer med det? Har jeg brukt for mye? 50/50 miks av vanlig sukrin og sukrin gold.

  1. Hm, dette har eg ikkje opplevd før. Det kan vere den vanlige sukrinen – som eg ALDRI bruker 😉 Prøv uten den neste gang, kanskje det blir bedre 🙂

 4. Dette kan jeg forestille meg er godt på vafler eller knekkebrød med kanel! 🙂

  1. Så absolutt! Eg hadde det på vafler tidligare i veka, mmm 🙂

 5. Vet du, hvor lenge holder denne seg i kjøleskapet ?

  Takk for mange fine oppskrifter

  1. Hei! Vertfall 1 veke, men den står seg nok lengre enn det 🙂
   Kjekt å inspirere med oppskrifter!

 6. Kan eplesyltetøyet fryses?

 7. Kristin Søhoel

  Hei! Kan eplesyltetøyet fryses? Jeg tenkte å bruke et rimeligere søtningsmiddel, natreen, både pulver og litt flytende. Det går vel like bra? Takk for fine oppskrifter!

  1. Hei! Ja, det kan det 🙂 Er berre å kjøre på ed natreen om du liker det!

 8. Kan det fryses? Og kan man bruke lønnesirup (anbefalt av lege og ernæringsspesialist Berit Nordstrand)?

  1. Du kan jo prøve – eg har rett og slett ikkje laga syltetøy med flytande søtning før, men eg rekner med det går fint 😉

 9. Dette ble vanvittig godt! Tilsatte ingefær, og d gjør syltetøyet litt mer spenstig enn den tradisjonelle mosen, helt etter min smak Hadde 3 kg epler etter deling, og lot vær å gange søtningsmengden fullt opp, ble supert! Tusen takk for oppskrift!

  1. Høyres superdigg ut, Marie 😀 Litt ingefær tenker eg at eg skal prøve sjølv neste gang! Kjekt du likte oppskrifta 🙂

 10. Nils Anders Mortensen

  Syltetøyet ble kjempe god.

  1. Flott, Nils Anders! Kjekt med tilbakemelding 🙂

 11. Sølvi Torkelsen

  Hei, vil prøve oppskriften din på eplesylte, men lurer på en ting. Skal ikkje det være Jam i den? Vil ikkje den mygle etter kvart? Vil ha sylten gjennom vinteren..

  1. Skal du ha sukkerfri sylte gjennom vinteren fryser du ned glassa 🙂

 12. Jeg har ferdig eplesaft (i fryseren nå) som jeg vil lage eplegele’ av! Kan jeg da bruke Sukrinmelis istedenfor sukkeret? Jeg bruker Jam Fruktpektin.

 13. Jeg skal lage eplegele’ og kan vel bruke Sukrin Golf og Sukrin melis sammen? Jeg har ferdig saft av eplene i fryseren nå. Vet ikke hva mengden saft skal være da? Håper på hjelp

  1. Hei! Eg har aldri laga eplegele før, så dette kan eg dessverre ikkje hjelpe deg konkret med. Men du kan fint bruke Sukrin gold og sukrinmelis sammen ja 🙂

 14. Kan eg sløyfe sukrin + og erstatte d me sukrin gold tror du? Og ka tenke du om å bruka vanilje extrakt i steden for pulver eller stang?

  1. Ja, du kan fint bruke litt meir Sukrin gold. Vanilje ekstrakt kan og brukast, men du får ikkje den ekte vaniljesmaken av det 🙂

   1. Tusen takk for svar

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *