Linda Stuhaug

Annonse

28. september 2017

Heimelaga eplesyltetøy uten tilsatt sukker

Heimelaga eplesyltetøy uten tilsatt sukker
Heisann!
Dei norske eplene er på sitt beste no, og dei er så tilgjengelige. Har du ikkje epletre i hagen, er det stor mulighet for at naboen eller kollegaen har det. I verste fall må du på butikken, og dei er gode dei også 🙂
Eg har laga deilig eplesyltetøy uten tilsatt sukker, supergodt og veldig enkelt! Du trenger i utgangspunktet kun 2 ingredienser: eple og søtning, så kan ein variere litt etter smak og behag:
Eplesyltetøy uten tilsatt sukker 800 g epler i biter (vekt etter rens og kutting) 2 dl vatn 50 g sukrin gold* 50 g sukrin+* 1 ts ekte vaniljepulver*
Slik gjer du: 1. Fjern kjernehusa og del eplene i terninger. Jo mindre terninger, jo kortare koketid. PS! Du kan skrelle eplene, men det er ikkje nødvendig. Eg sløyfa det.
2. Ha eplebitane over i en kjele og tilsett vatn, sukrin gold, sukrin+ og ekte vaniljepulver. Kok opp og la det småkoke til eplebitane er møre og det ligner syltetøy. Det tok meg ca. 25 minutt.
3. Smak til om du ønsker syltetøyet søtare. Mengde søtning vil variere litt etter kva type eple ein bruker, og ikkje minst korleis ein liker syltetøyet. Eg liker at det er litt syrlig.
4. Visst du vil ha klumpfritt syltetøy: mos alt med en stavmiksar.
5. Avkjøl syltetøyet og opppbevar i ei glasskrukke eller syltetøyglass i kjøleskapet.
Tips og alternativ* ♦ Du kan bruke anna valgfri søtning tilsvarande 150 g sukker. Hugs å smake til!
♦ Vaniljepulver kan sløyfast, men gir en veldig god smak. Du kan og bruke frø fra 1-2 vaniljestenger. Kok vaniljestengene med syltetøyet og ta dei ut når det er ferdig.
♦ Smakstilsett gjerne syltetøyet med for eksempel kanel/kanelstang eller ingefær.
Bruk syltetøyet slik du bruker anna syltetøy: som pålegg, i oppskrifter, topping på havregrøt, yoghurtblandinger, pannekaker og vafler med meir 🙂
Ulike oppskrifter med dette syltetøyet kjem – eg har allerede laga eit par oppskrifter som eg skal dele etterkvart 🙂

Heisann!

Dei norske eplene er på sitt beste no, og dei er så tilgjengelige. Har du ikkje epletre i hagen, er det stor mulighet for at naboen eller kollegaen har det. I verste fall må du på butikken, og dei er gode dei også 🙂

Eg har laga deilig eplesyltetøy uten tilsatt sukker, supergodt og veldig enkelt! Du trenger i utgangspunktet kun 2 ingredienser: eple og søtning, så kan ein variere litt etter smak og behag:

Eplesyltetøy uten tilsatt sukker
800 g epler i biter (vekt etter rens og kutting)
2 dl vatn
50 g sukrin gold*
50 g sukrin+*
1 ts ekte vaniljepulver*

Slik gjer du:
1. Fjern kjernehusa og del eplene i terninger. Jo mindre terninger, jo kortare koketid. PS! Du kan skrelle eplene, men det er ikkje nødvendig. Eg sløyfa det.

2. Ha eplebitane over i en kjele og tilsett vatn, sukrin gold, sukrin+ og ekte vaniljepulver. Kok opp og la det småkoke til eplebitane er møre og det ligner syltetøy. Det tok meg ca. 25 minutt.

3. Smak til om du ønsker syltetøyet søtare. Mengde søtning vil variere litt etter kva type eple ein bruker, og ikkje minst korleis ein liker syltetøyet. Eg liker at det er litt syrlig.

4. Visst du vil ha klumpfritt syltetøy: mos alt med en stavmiksar.

5. Avkjøl syltetøyet og opppbevar i ei glasskrukke eller syltetøyglass i kjøleskapet.

Tips og alternativ*
♦ Du kan bruke anna valgfri søtning tilsvarande 150 g sukker. Hugs å smake til!

♦ Vaniljepulver kan sløyfast, men gir en veldig god smak. Du kan og bruke frø fra 1-2 vaniljestenger. Kok vaniljestengene med syltetøyet og ta dei ut når det er ferdig.

♦ Smakstilsett gjerne syltetøyet med for eksempel kanel/kanelstang eller ingefær.

Bruk syltetøyet slik du bruker anna syltetøy: som pålegg, i oppskrifter, topping på havregrøt, yoghurtblandinger, pannekaker og vafler med meir 🙂

Ulike oppskrifter med dette syltetøyet kjem – eg har allerede laga eit par oppskrifter som eg skal dele etterkvart 🙂

Annonse

20 Kommentarer

S

Sølvi Torkelsen

2. oktober 2018

Hei, vil prøve oppskriften din på eplesylte, men lurer på en ting. Skal ikkje det være Jam i den? Vil ikkje den mygle etter kvart? Vil ha sylten gjennom vinteren..

Linda Stuhaug

3. oktober 2018

Skal du ha sukkerfri sylte gjennom vinteren fryser du ned glassa 🙂

N

Nils Anders Mortensen

30. september 2018

Syltetøyet ble kjempe god.

Linda Stuhaug

30. september 2018

Flott, Nils Anders! Kjekt med tilbakemelding 🙂

S

Sharon

27. oktober 2021

Kan eg sløyfe sukrin + og erstatte d me sukrin gold tror du? Og ka tenke du om å bruka vanilje extrakt i steden for pulver eller stang?

Linda Stuhaug

28. oktober 2021

Ja, du kan fint bruke litt meir Sukrin gold. Vanilje ekstrakt kan og brukast, men du får ikkje den ekte vaniljesmaken av det 🙂

S

Sharon

28. oktober 2021

Tusen takk for svar

U

Ulla E. Asbjørnsen

20. oktober 2021

Jeg skal lage eplegele’ og kan vel bruke Sukrin Golf og Sukrin melis sammen? Jeg har ferdig saft av eplene i fryseren nå. Vet ikke hva mengden saft skal være da? Håper på hjelp

Linda Stuhaug

21. oktober 2021

Hei! Eg har aldri laga eplegele før, så dette kan eg dessverre ikkje hjelpe deg konkret med. Men du kan fint bruke Sukrin gold og sukrinmelis sammen ja 🙂

U

Ulla E. Asbjørnsen

20. oktober 2021

Jeg har ferdig eplesaft (i fryseren nå) som jeg vil lage eplegele’ av! Kan jeg da bruke Sukrinmelis istedenfor sukkeret? Jeg bruker Jam Fruktpektin.

M

Marie

3. september 2018

Dette ble vanvittig godt! Tilsatte ingefær, og d gjør syltetøyet litt mer spenstig enn den tradisjonelle mosen, helt etter min smak Hadde 3 kg epler etter deling, og lot vær å gange søtningsmengden fullt opp, ble supert! Tusen takk for oppskrift!

Linda Stuhaug

4. september 2018

Høyres superdigg ut, Marie 😀 Litt ingefær tenker eg at eg skal prøve sjølv neste gang! Kjekt du likte oppskrifta 🙂

S

Siri Ann Gabrielsen

26. august 2018

Kan det fryses? Og kan man bruke lønnesirup (anbefalt av lege og ernæringsspesialist Berit Nordstrand)?

Linda Stuhaug

28. august 2018

Du kan jo prøve – eg har rett og slett ikkje laga syltetøy med flytande søtning før, men eg rekner med det går fint 😉

S

Siri Ann Gabrielsen

26. august 2018

Kan det fryses?

Linda Stuhaug

28. august 2018

Ja.

K

Kristin Søhoel

11. august 2018

Hei! Kan eplesyltetøyet fryses? Jeg tenkte å bruke et rimeligere søtningsmiddel, natreen, både pulver og litt flytende. Det går vel like bra? Takk for fine oppskrifter!

Linda Stuhaug

11. august 2018

Hei! Ja, det kan det 🙂 Er berre å kjøre på ed natreen om du liker det!

K

Kari-Mette

24. august 2023

Laget dette eplesyltetøyet i dag, men halverte "sukker"mengden. Smakte aldeles nydelig!🍎

Linda Stuhaug

25. august 2023

Så kjekt å lese, Kari-Mette😃

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg