Linda Stuhaug

Annonse

25. oktober 2017

14 spørsmål, 14 svar

14 spørsmål, 14 svar
Hei alle sammen!
Det er på tide å dra fram spørmsålsrunda igjen, det er fleire titalls spørsmål igjen. En svært hektisk periode begynner å roe seg, så eg kan fokusere litt meir på bloggen. Svar på spørsmålsrunde del 1 finner du HER, som handla mest om meg og mitt + ernæringsstudie. Idag er det meir om oppskrifter, ingredienser, tips og meininger om kosthold, en liten miks mellom litt forskjellig med andre ord 🙂
Oppskriftene dine er jo fantastiske, men er stadig nysgjerrig på hvorfor kesam har en så sentral rolle? Godt spørsmål! Kesam bruker eg jo i alt fra pannekaker og vafler, til paibunn, pizzabunn, kaker, muffins, dressinger med meir. I pannekaker, vafler og bakst så bruker eg det først og fremst fordi det gir god saftighet, er lett-tilgjengelig, enkelt og eit litt lettare alternativ. Det samme gjelder egentlig i paibunn, pizzabunn m.m, det gir god saftighet har gode bakeegenskaper. Merk at eg aldri bruker mager kesam, men alltid originalkesam. Mager kesam er for mager og gir rett og slett tørt resultat. Litt fett er nødvendig, og original kesam fungerer bedre i oppskrifter som skal varmast (men den skal ikkje koksast). I oppskriftene kan du alltid bytte ut kesam med for eksempel creme fraiche, som har dei samme egenskapane (men denne kan kokast). Håper det var litt oppklarande 🙂
Lurer på om du har oppskrift på proteinbar med mørk sjokolade og tranebær? Finner ikke igjen oppskrifta jeg prøvde. Den var stekt i ovn 🙂 Denne er nok ikkje fra min blogg, dessverre.
Hei Linda! Du la ut en sjokoladepudding med kokosmelk her for kort tid siden; den ble god men tenkte det ville gjøre susen med litt appelsinsmak tilsatt ? Hvis jeg skulke teste det, hvor mye juice/ saft ville du tilsatt og da bør kanskje også gelatinen økes? Hva tror du? Takknemlig for svar og følger med på alt du legger ut 🙂 Hei! Kor mykje du skal bruke kjem heilt an på kor sterk appelsinsmak du vil ha. Det beste er egentlig berre å smake seg fram underveis, slik at du får den som du vil ha den, men +/- 1 dl er nok passelig, og du kan øke med 1/2-1 gelatinplate.
Sjokoladepudding med kokosmelk, oppskrift HER.
*
Hei. Først vil eg sei at eg set stor pris på bloggen din, vekesmenyane dine dine e flittig brukt og er handlelista mi kvar mandag. Veit ikkje ka e skulle gjort uten faktisk 🙂 Det eg kjenner meg usikker på er bruken av søtningsmidler. Er sjøl ei som liker søte godsaker og drikk brus og saft med kunstig søtning og synest søtningsmidlene gode å ha, men det kan jo bli mykje ila veka. Forskning er delt i kva dette gjer med oss på sikt, og om det trigger søtsug. Kva tanker har du om dette? Hei! Tusen takk for fine ord, det er veldig hyggelig å lese <3 Hugs at det er forskjell på kunstig søtning og naturlig søtning. Når du skriver at søtningsmidler er gode å ha, så vil eg tru at det kanskje er naturlig søtning i form av f.eks sukrinvariantane? Brus og saft inneheld kunstig søtning, ofte i form av aspartam og acesulfam K. Det er stadig diskusjoner rundt dei kunstige søtningsmidlane, og eg tenker rett og slett at ein må ta en vurdering på det sjølv. Det stemmer nok at det i mange tilfeller kan trigge søtsug, men dette er veldig individuelt og det går også på mengde. Eg personlig/med min ernæringsbakgrunn vil ikkje anbefale å drikke kunstig laboratorie-framstilt søtning kvar dag, men en gang innimellom skader sjølvsagt ikkje. Min erfaring med lettbrus er blant anna at eg får søtsug av det, i tillegg får eg skikkelig vondt i magen og blir uggen/kvalm om eg drikker for mykje. Det bli en sjelden gang, men det er meir enn nok med det 🙂
Hva slags foodprossessor bruker du, når du f.eks. lager trøfler? (Gjerne bilde). Sliter nemlig litt med å få til å «blende» dadler! Noen tips? 🙂 Foodprosessoren eg bruker er fra merket Braun og den er minst 10 år gammal, så den er ute av markedet for lengst. Eg har dessverre ikkje noko godt bilde av den, men du ser vertfall litt. Det viktigaste er at du har en kraftig foodprosessor, som uten problem kan blende både dadler, nøtter, frossen frukt og bær. Spørr man etter det på butikken har dei nok gode alternativ. Eller kanskje nokon av dere andre lesere har tips til en kraftig foodprosessor?
Heimelaga sjokoladepålegg in the making! Oppskrift HER.
*
Jeg vurderer å starte på lavkarbo, og lurer på om man kan tilsette sukrin i oppskriftene sine? Vanlig Sukrin eller Sukrin gold består bare jo av karbohyrdater. Les sukrin-guiden min HER, så blir du klok på sukrin 🙂 Der står det blant anna «Sukrin inneheld ingen kaloriar, påverkar ikkje blodsukkeret, blir ikkje brukt som energi av kroppen og skillast ubrukt ut med urinen.»
Hei! Jeg lurte på om du kunne legge ut en ny oppskrift sukkerfri/sunnere for blåbærpai? Og en oppskrift som gjelder for epler? Kanskje ny eplepai? Er innhøsting på gang. Eg har fleire oppskrifter på ulike paier med både blåbær og eple, under ser du nokon av dei. Det er enkelt å mikse og trikse litt sjølv, bruk gjerne epler framfor blåbær i blåbærpaien for eksempel 🙂 Alle oppskriftene er uten tilsatt sukker:
1. Blåbærpai HER. Bytt gjerne blåbær med eple. 2. Smuldrepai HER. Smuldrelokket er nydelig, bruk som topping på eple/blåbær/andre typer frukt og bær. 3. Eple- og plommepai med smuldretopping HER. Knallgod kombinasjon. 4. Mini smuldrepai med blåbær HER. Perfekt som en rask og enkel dessert. Bytt gjerne med eple!
*
Hvilke kjøkkenredskaper( som kjøkkenmaskin, blendere etc) bruker/anbefaler du? Veldig kjekt med tips om hvilke som fungerer! Som nevnt ovenfor, foodprossessoren eg bruker er over 10 år gammal, men fungerer som berre det. Anbefaler alltid en kraftig foodprosessor/blender som tåler litt juling, kan den ikkje ta dadler, nøtter, frossen frukt og bær, så har den ingenting i mitt hus å gjere. Anbefaler foodprosessor framfor blender (visst ein berre skal ha en av delane) – fordi det er så mykje meir som kan lagast i foodprosessoren, ikkje minst er den meir effektiv.
Hva slaga kjøkkenutstyr anbefaler du for at matlagingen skal gå kjappere? Det kjem heilt an på kva ein skal lage, men kjem ikkje uten skarpe kniver og en kraftig foodprosessor eller blender. Stavmiksar bruker eg en del også 🙂
Hei! Hva er dine erfaringer med iHerb? Hvordan er det med toll og slikt? Ha en nydelig dag! <3 Eg er veldig ivrig på iHerb og klikker støtt og stadig heim pakker derfra. Det er mykje man ikkje får tak i her i Norge, men også en del ting som er halve prisen i forhold til i Norge. Kan anbefale deg å lese iHerb-guiden min HER. Der får alt du trenger å vite om frakt, toll, importregler også vidare. Ha en nydelig onsdag!
Spiser din sambo/kæreste/mand det samme mad som dig? Hvordan har du fået ham overbevist om at spise sundt? Min mand gider ikke spise grøntsager… undtagen hvis de er fuldstændig skjult i maden! Tips modtages gerne! Hei! Ja, kjæresten min ete ALT. Det er faktisk ikkje tull eingang, han finst ikkje kresen! Så her er eg dessverre lite erfaren, men nokon gode tips er å lure inn grønnsakene slik at han ikkje slipper unna 😉 Finhakk grønnsaker i kjøttsauser til pizza/nachos/spagetti, sørg for å bruke litt grønnsaker i gryter og middagsformer, lur det inn i paier og omeletter. Supper er og genialt, der kan ein lure inn massevis av grønt! Lag søtpotetmos med litt kålrot/gulrot, og lag potetmos med blomkål, då vil han vertfall ikkje kjenne til grønnsakene. Det kan vere lurt å begynne å det små og deretter gjere grønnsakene meir og meir synlige, så han kanskje får smaken på det. Ellers vil eg anbefale å lage litt spenstige oppskrifter med grønnsakene, framfor å koke brokkoli og lage en salat, som fort blir kjedelig i lengden. Under har eg nokon gode tips – håper det var litt til hjelp!
1. Gratinert blomkålform HER. 2. Fylt og gratinert paprika HER. 3. Verdens beste heimelaga tomatsuppe HER. 4. Brokkolisalat med bacon HER.
*
Først og fremst, hurra for deg og din fine blogg 🙂 Lurte på om du noen gang har tenkt på å lage flere ting i vegetar/vegansk-kategorien? 🙂 Det hadde vært fint og spennende! Lykke til med alt videre, både med blogg og bok! Jippi 🙂 Tusen takk for det! Eg har jo kjøttfri mandag kvar veke, og då er det alltid vegetar/vegansk oppskrift eg deler. Stort sett er det middager, men innimellom er det også frukost/lunsjoppskrift. Eg fortsetter med kjøttfri mandag framover, men oftare enn det blir det ikkje, eg har så mange andre oppskrifter og innlegg eg også vil dele 🙂
Hva er dine tanker og vegetar/vegan-kosthold og kan du evt. linke til noen gode sider som utdyper dette? Eg føler eg ikkje trenger nokon gode sider for å dele mine tanker? Det er jo mine tanker. Eg synes alle skal få ha det kostholdet som passer seg, og trivast ein med vegetar/vegan-kosthold så ser eg ingen problem med det. Sjølvsagt på ein passe på å ete sunt, variert og ta nødvendige kosttilskudd for å dekke alle behov for næringsstoff, spesielt om ein er veganer. Vi er alle forskjellige og vegetar/vegan-kosthold er det mange som trivast med, men eg kunne ikkje tenke meg på bli vegetarianer eller veganer sjølv 🙂
Hva er dine beste tips for å starte matblogg? Vil du anbefale det som en «studieteknikk» for ernæringsstudie? Nei, eg vil ikkje anbefale matblogg som studieteknikk for ernæringsstudie. Mine beste tips for å starte matblogg er berre å hoppe i det 🙂 Sett deg ned, lag deg en blogg og del spennande og gode oppskrifter med tilhørande lyse, innbydande bilder, så er du i gang! Ha gjerne en plan og del varierte oppskrifter i fleire kategorier, så når du ut til mange.
*
Puh! Det er vertfall to deler igjen av spørsmålsrunden, i tillegg til at eg vil svare på nokon spørsmål i egne innlegg. Stay tuned 🙂 Håper nokon av dere fikk svar på det dere lurte på vertfall <3
Skulle du sitte med nokon spørsmål, legg igjen i kommentarfeltet så tar eg dei med på en av dei neste rundane!

Hei alle sammen!

Det er på tide å dra fram spørmsålsrunda igjen, det er fleire titalls spørsmål igjen. En svært hektisk periode begynner å roe seg, så eg kan fokusere litt meir på bloggen. Svar på spørsmålsrunde del 1 finner du HER, som handla mest om meg og mitt + ernæringsstudie. Idag er det meir om oppskrifter, ingredienser, tips og meininger om kosthold, en liten miks mellom litt forskjellig med andre ord 🙂

Oppskriftene dine er jo fantastiske, men er stadig nysgjerrig på hvorfor kesam har en så sentral rolle?
Godt spørsmål! Kesam bruker eg jo i alt fra pannekaker og vafler, til paibunn, pizzabunn, kaker, muffins, dressinger med meir. I pannekaker, vafler og bakst så bruker eg det først og fremst fordi det gir god saftighet, er lett-tilgjengelig, enkelt og eit litt lettare alternativ. Det samme gjelder egentlig i paibunn, pizzabunn m.m, det gir god saftighet har gode bakeegenskaper. Merk at eg aldri bruker mager kesam, men alltid originalkesam. Mager kesam er for mager og gir rett og slett tørt resultat. Litt fett er nødvendig, og original kesam fungerer bedre i oppskrifter som skal varmast (men den skal ikkje koksast). I oppskriftene kan du alltid bytte ut kesam med for eksempel creme fraiche, som har dei samme egenskapane (men denne kan kokast). Håper det var litt oppklarande 🙂

Lurer på om du har oppskrift på proteinbar med mørk sjokolade og tranebær? Finner ikke igjen oppskrifta jeg prøvde. Den var stekt i ovn 🙂
Denne er nok ikkje fra min blogg, dessverre.

Hei Linda! Du la ut en sjokoladepudding med kokosmelk her for kort tid siden; den ble god men tenkte det ville gjøre susen med litt appelsinsmak tilsatt ? Hvis jeg skulke teste det, hvor mye juice/ saft ville du tilsatt og da bør kanskje også gelatinen økes? Hva tror du? Takknemlig for svar og følger med på alt du legger ut 🙂
Hei! Kor mykje du skal bruke kjem heilt an på kor sterk appelsinsmak du vil ha. Det beste er egentlig berre å smake seg fram underveis, slik at du får den som du vil ha den, men +/- 1 dl er nok passelig, og du kan øke med 1/2-1 gelatinplate.


Sjokoladepudding med kokosmelk, oppskrift HER.

*

Hei. Først vil eg sei at eg set stor pris på bloggen din, vekesmenyane dine dine e flittig brukt og er handlelista mi kvar mandag. Veit ikkje ka e skulle gjort uten faktisk 🙂 Det eg kjenner meg usikker på er bruken av søtningsmidler. Er sjøl ei som liker søte godsaker og drikk brus og saft med kunstig søtning og synest søtningsmidlene gode å ha, men det kan jo bli mykje ila veka. Forskning er delt i kva dette gjer med oss på sikt, og om det trigger søtsug. Kva tanker har du om dette?
Hei! Tusen takk for fine ord, det er veldig hyggelig å lese <3 Hugs at det er forskjell på kunstig søtning og naturlig søtning. Når du skriver at søtningsmidler er gode å ha, så vil eg tru at det kanskje er naturlig søtning i form av f.eks sukrinvariantane? Brus og saft inneheld kunstig søtning, ofte i form av aspartam og acesulfam K. Det er stadig diskusjoner rundt dei kunstige søtningsmidlane, og eg tenker rett og slett at ein må ta en vurdering på det sjølv. Det stemmer nok at det i mange tilfeller kan trigge søtsug, men dette er veldig individuelt og det går også på mengde. Eg personlig/med min ernæringsbakgrunn vil ikkje anbefale å drikke kunstig laboratorie-framstilt søtning kvar dag, men en gang innimellom skader sjølvsagt ikkje. Min erfaring med lettbrus er blant anna at eg får søtsug av det, i tillegg får eg skikkelig vondt i magen og blir uggen/kvalm om eg drikker for mykje. Det bli en sjelden gang, men det er meir enn nok med det 🙂

Hva slags foodprossessor bruker du, når du f.eks. lager trøfler? (Gjerne bilde). Sliter nemlig litt med å få til å «blende» dadler! Noen tips? 🙂
Foodprosessoren eg bruker er fra merket Braun og den er minst 10 år gammal, så den er ute av markedet for lengst. Eg har dessverre ikkje noko godt bilde av den, men du ser vertfall litt. Det viktigaste er at du har en kraftig foodprosessor, som uten problem kan blende både dadler, nøtter, frossen frukt og bær. Spørr man etter det på butikken har dei nok gode alternativ. Eller kanskje nokon av dere andre lesere har tips til en kraftig foodprosessor?


Heimelaga sjokoladepålegg in the making! Oppskrift HER.

*

Jeg vurderer å starte på lavkarbo, og lurer på om man kan tilsette sukrin i oppskriftene sine? Vanlig Sukrin eller Sukrin gold består bare jo av karbohyrdater.
Les sukrin-guiden min HER, så blir du klok på sukrin 🙂 Der står det blant anna «Sukrin inneheld ingen kaloriar, påverkar ikkje blodsukkeret, blir ikkje brukt som energi av kroppen og skillast ubrukt ut med urinen.»

Hei! Jeg lurte på om du kunne legge ut en ny oppskrift sukkerfri/sunnere for blåbærpai? Og en oppskrift som gjelder for epler? Kanskje ny eplepai? Er innhøsting på gang.
Eg har fleire oppskrifter på ulike paier med både blåbær og eple, under ser du nokon av dei. Det er enkelt å mikse og trikse litt sjølv, bruk gjerne epler framfor blåbær i blåbærpaien for eksempel 🙂 Alle oppskriftene er uten tilsatt sukker:


1. Blåbærpai HER. Bytt gjerne blåbær med eple.
2. Smuldrepai HER. Smuldrelokket er nydelig, bruk som topping på eple/blåbær/andre typer frukt og bær.
3. Eple- og plommepai med smuldretopping HER. Knallgod kombinasjon.
4. Mini smuldrepai med blåbær HER. Perfekt som en rask og enkel dessert. Bytt gjerne med eple!

*

Hvilke kjøkkenredskaper( som kjøkkenmaskin, blendere etc) bruker/anbefaler du? Veldig kjekt med tips om hvilke som fungerer!
Som nevnt ovenfor, foodprossessoren eg bruker er over 10 år gammal, men fungerer som berre det. Anbefaler alltid en kraftig foodprosessor/blender som tåler litt juling, kan den ikkje ta dadler, nøtter, frossen frukt og bær, så har den ingenting i mitt hus å gjere. Anbefaler foodprosessor framfor blender (visst ein berre skal ha en av delane) – fordi det er så mykje meir som kan lagast i foodprosessoren, ikkje minst er den meir effektiv.

Hva slaga kjøkkenutstyr anbefaler du for at matlagingen skal gå kjappere?
Det kjem heilt an på kva ein skal lage, men kjem ikkje uten skarpe kniver og en kraftig foodprosessor eller blender. Stavmiksar bruker eg en del også 🙂

Hei! Hva er dine erfaringer med iHerb? Hvordan er det med toll og slikt? Ha en nydelig dag! <3
Eg er veldig ivrig på iHerb og klikker støtt og stadig heim pakker derfra. Det er mykje man ikkje får tak i her i Norge, men også en del ting som er halve prisen i forhold til i Norge. Kan anbefale deg å lese iHerb-guiden min HER. Der får alt du trenger å vite om frakt, toll, importregler også vidare. Ha en nydelig onsdag!

Spiser din sambo/kæreste/mand det samme mad som dig? Hvordan har du fået ham overbevist om at spise sundt? Min mand gider ikke spise grøntsager… undtagen hvis de er fuldstændig skjult i maden! Tips modtages gerne!
Hei! Ja, kjæresten min ete ALT. Det er faktisk ikkje tull eingang, han finst ikkje kresen! Så her er eg dessverre lite erfaren, men nokon gode tips er å lure inn grønnsakene slik at han ikkje slipper unna 😉 Finhakk grønnsaker i kjøttsauser til pizza/nachos/spagetti, sørg for å bruke litt grønnsaker i gryter og middagsformer, lur det inn i paier og omeletter. Supper er og genialt, der kan ein lure inn massevis av grønt! Lag søtpotetmos med litt kålrot/gulrot, og lag potetmos med blomkål, då vil han vertfall ikkje kjenne til grønnsakene. Det kan vere lurt å begynne å det små og deretter gjere grønnsakene meir og meir synlige, så han kanskje får smaken på det. Ellers vil eg anbefale å lage litt spenstige oppskrifter med grønnsakene, framfor å koke brokkoli og lage en salat, som fort blir kjedelig i lengden. Under har eg nokon gode tips – håper det var litt til hjelp!


1. Gratinert blomkålform HER.
2. Fylt og gratinert paprika HER.
3. Verdens beste heimelaga tomatsuppe HER.
4. Brokkolisalat med bacon HER.

*

Først og fremst, hurra for deg og din fine blogg 🙂 Lurte på om du noen gang har tenkt på å lage flere ting i vegetar/vegansk-kategorien? 🙂 Det hadde vært fint og spennende! Lykke til med alt videre, både med blogg og bok! Jippi 🙂
Tusen takk for det! Eg har jo kjøttfri mandag kvar veke, og då er det alltid vegetar/vegansk oppskrift eg deler. Stort sett er det middager, men innimellom er det også frukost/lunsjoppskrift. Eg fortsetter med kjøttfri mandag framover, men oftare enn det blir det ikkje, eg har så mange andre oppskrifter og innlegg eg også vil dele 🙂

Hva er dine tanker og vegetar/vegan-kosthold og kan du evt. linke til noen gode sider som utdyper dette?
Eg føler eg ikkje trenger nokon gode sider for å dele mine tanker? Det er jo mine tanker. Eg synes alle skal få ha det kostholdet som passer seg, og trivast ein med vegetar/vegan-kosthold så ser eg ingen problem med det. Sjølvsagt på ein passe på å ete sunt, variert og ta nødvendige kosttilskudd for å dekke alle behov for næringsstoff, spesielt om ein er veganer. Vi er alle forskjellige og vegetar/vegan-kosthold er det mange som trivast med, men eg kunne ikkje tenke meg på bli vegetarianer eller veganer sjølv 🙂

Hva er dine beste tips for å starte matblogg? Vil du anbefale det som en «studieteknikk» for ernæringsstudie?
Nei, eg vil ikkje anbefale matblogg som studieteknikk for ernæringsstudie. Mine beste tips for å starte matblogg er berre å hoppe i det 🙂 Sett deg ned, lag deg en blogg og del spennande og gode oppskrifter med tilhørande lyse, innbydande bilder, så er du i gang! Ha gjerne en plan og del varierte oppskrifter i fleire kategorier, så når du ut til mange.

*

Puh! Det er vertfall to deler igjen av spørsmålsrunden, i tillegg til at eg vil svare på nokon spørsmål i egne innlegg. Stay tuned 🙂 Håper nokon av dere fikk svar på det dere lurte på vertfall <3

Skulle du sitte med nokon spørsmål, legg igjen i kommentarfeltet så tar eg dei med på en av dei neste rundane!

Annonse

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg