Her er ingrediensane du treng for å lage sukkerfri/sunnare julekaker!

Hei!

Imorgon er det 1.desember og framover blir det så klart fokus på juleoppskrifter! Eg har nevnt tidligare at eg kom til å vente heilt til desember var i gang, så no gleda eg meg til å endelig begynne å dele 🙂 Det blir altså mange smakfulle, sukkerfri og/eller sunnare alternativ til julebakst, julesnacks og andre oppskrifter som høyrer jula med.

Oppskriftene mine framover vil alle ha en ting til felles; dei er uten tilsatt sukker. Mange av oppskriftene er også naturlig glutenfrie og/eller melkefrie, eller kan med enkle grep gjerast glutenfrie og/eller melkefrie. Dette blir ikkje hovedfokuset mitt, men eg veit mange av dere følgere for eksempel både har diabetes og cøliaki, og setter pris på at eg skriver alternativ der det er mulig. Eg skal absolutt ha dere i bakhodet♥

Så, når desember er i gang og man enten vil eller lage sukkerfri julekaker, så dukker det alltid opp mange spørsmål om ingrediensane. Derfor har eg idag laga en liten oversikt over dei spesielle ingrediensane eg kjem til å bruke i mine kommande juleoppskrifter. Mange kjenner til desse fra før, men for nye fjes kan det vere greit med en liten oversikt, som eg har gjort veldig enkel og kortfatta;

ALTERNATIV TIL SUKKER: 
Ulike sukrin varianterSUKRIN GOLD – kjøp her.
Så og sei kalorifattig, brunt sukrin som erstatning for brunt sukker. Lager en karamellaktig, gyllen og god smak i bakst og desserter.

SUKRINMELIS 
Sukrinmelis er perfekt til glasur, snacks, glasurer, proteinbarer og andre oppskrifter der ein trenger eit søtningsmiddel som løyser seg opp uten å danne krystaller, eller der man ikkje bruker oppvarming.

SUKRIN PLUSS – kjøp her
Min absolutte favoritt! Sukrin+ passer til dei fleste oppskrifter på både kaker, desserter og snacks.

Eg bruker stort sett en kombinasjon mellom to forskjellige søtninger, da det gir det beste resultatet. Innimellom bruker eg en sukrinvariant i kombinasjon med fibersirup:

*

ALTERNATIV TIL SIRUP
Diverse sirupvarianter (som også fungerer som søtning)

FIBERSIRUP CLEAR – kjøp her. 
Fibersiruplear er en allsidig ingrediens i baking og matlaging. Den er 60% så søt som sukker og bidar til at proteinbarer, cookies, kjeks og andre oppskrifter får en seig kjerne, og gjerne sprø utside. Bidrar altså både med smak, konsistens og fiber.

FIBERSIRUP GOLD 
Fibersirup gold er søtere enn clear, med en gyllen farge og fyldig søtsmak. Dette er eit sunnere alternativ til sirup og kan erstatte sirup i ulike oppskrifter som pepperkake og vaniljefudge. Visst ein har yaconsirup kan ein bruke det istedenfor fibersirup i dei fleste oppskrifter.

*

INFO OM SØTNING
Ønsker du en fullstendig guide på desse ulike søtningane kan du lese søtningsguiden min HER. Der står det informasjon om framstilling, påvirkning på blodsukkeret også vidare. 

Alle desse søtningane får du kjøpt på ulike helsekostbutikker og nettbutikker som x-life.no eller funksjonellmat.no.  No har eg linka til dei produkta som x-life har inne, og eg oppdaterer fortløpande. 

Eg kjem og til å bruke litt ferske dadler og anna tørka frukt som søtning i nokon oppskrifter. 

*

ALTERNATIV TIL SJOKOLADE
Sukkerfri sjokolader

SUKKERFRI MELKESJOKOLADE – kjøp her. 
Sukrin sjokoladen uten tilsatt sukker, med en mild og god smak. Kan naturligvis erstatte sjokolade der det blir brukt, for eksempel til pynting eller konfekt.

Eg kjem og til å bruke både sukkerfri kvit sjokolade og mørk sjokolade (minst 70%) i nokon av oppskiftene mine. Kvit og mørk sjokolade (i tillegg til ofte melkesjokolade) kjøper eg i merket Cavalier, som ein får tak i på helsekostbutikker.

*

ALTERNATIV TIL MEL
Ulike meltyper

I hovedsak kjem eg til å bruke hvete/speltmel i oppskriftene der det blir brukt mel. I tillegg kjem eg til å bruke litt fiberfin og havremel. Fiberfin (kjøp her) er ikkje nødvendig, det er berre eit fiberrikt mel som gir ekstra fiber i oppskrifter, men kan fint erstattast med meir hvete/speltmel. Havremel får du på dagligvarebutikker.

Når eg lager eller tipser om glutenfri oppskrifter, så kan man egentlig bruke det glutenfri melet ein liker og har tilgjengelig. Sjølv bruker eg lyst bokhvetemel, havremel og/eller fiberfin når eg bevisst skal lage glutenfri oppskrifter.

*

Så – kva anbefaler eg deg å handle inn av «spesielle» ingredienser?
Har du sukrinvariantene og fibersirup clear + gold, så kjem du veldig langt om du vil lage mine kommande oppskrifter eller juleoppskrifter eg fra før har i arkivet 🙂 Det er sjølvsagt nokon andre spesialingredienser eg kjem til å bruke, men her har du dei viktigaste.


Alle oppskrifter om omhandler jul vil eg samle under kategorien «JUL OG PÅSKE» i menyen. Over ser du eit knippe utvalg av tidligare oppskrifter!

Det har allerede komt en del spesifikke ønsker til sukkerfri oppskrifter, og mange av dei har eg laga/skal eg lage 🙂 Har du ønske, kom gjerne med det!

Så, eg avslutter her, men har du spørsmål så legg gjerne igjen en kommentar!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

18 kommentarer

 1. Heidi Kvernevik

  Hei Linda. Eg lurer på om du har prøvd Tagatesse ? Eg synes sukrin gjev ein metallisk og flyktig smak og ser etter andre alternativ.

  1. Synes du det om alle sukrinvariantane, også når du kombinerer dei?
   Tagatesse har eg ikkje brukt, nei.

  2. Anne-Grete Systeban

   Opplever også denne kalde metallsmaken av sukrin, men leste på funksjonellmat.no at fibersirup blanda med sukrin skal nøytralisere denne bismaken. Verdt å prøve

   1. Men kva sukrintype ein bruker har jo veldig mykje å sei. Ja, vanlig sukrin gir denne metallsmaken (det er jo derfor eg ALDRI bruker det), men spørsmålet er om det kjennes på sukrin+ og sukrin gold også?

 2. Mildrid. Gisvold

  Tusen takk for alle de fine oppskriftene,med en mann med diabetes2,er jeg nødt til å finne sukkermagre retter.
  Et spørsmål,jeg har takke og kunne tenkt meg å bake lefser og flatbrød,har du noen oppskrifter til det.

  1. Eg har foreløpig ingen oppskrifter på lefser og flatbrød. Lefser kan eg absolutt prøve meg på. Kva typer lefser tenker du? 🙂

 3. Can’t get Sukrin here in Australia. Can’t find alternatives either in these choices 🙁

  1. Det er veldig synd, men er det ingen «sukkerfri» alternativer til sukker der nede? :/

 4. Hei! Hadde vært kjekt om du kunne komme med oppskrift på enkle, hjemmelagde julegaver som kan puttes i boks eller krukke! 🙂

  1. Hei! Det er eit heilt supert tips, og står allerede på lista mi 😀 Det kjem litt tidlig i desember!

 5. Berlinerkranser i sunnere variant

  1. Du er ikkje den første som nevner berlinerkranser 🙂 Det skal eg prøve meg på!

 6. Lillian

  Gleder meg til juleoppskriftene dine! Laga sjokoladefudge med kokos på mandag, mannen skulle få ein smaksprøve, men han åt opp alt gitt..

  1. Haha, digga det! Det tar eg absolutt som eit godt tegn 😀

 7. Hei!
  Eg ønsker meg sukkerfri og fiberrike lussekatter!

  Sofie

  1. Godt tips, Sofie :):)

 8. Sunniva

  Hei,
  Vet du hvor mye 1 dl flytende honning tilsvarer med FiberSirup Clear? Er det 1:1 forhold mellom de? Takk for svar og riktig god jul 🙂

  1. Ja, det stemmer 🙂 God jul!