Sukkerfri, sprø havreflarn

Riktig god mandag!

Det er vell innafor å starte veka med litt julekaker? 🙂 Det synes eg så absolutt no i desember!

Dagens oppskrift er sukkerfri, sprø havreflarn – som også med eit par justeringer lages både glutenfrie og/eller melkefrie for dei har behov for det. Superenkle å lage, supergode å ete.

PS! I slike oppskrifter som denne (småkaker) utgjer sukrin ein relativt stor del av tørrvarene. I desse oppskriftene er det dessverre nokon som kjenner ein kald/isande ettersmak av ferdig resultat. 

Du trenger, 25-30 stk
100 g havregryn, lettkokte
100 g smør, smelta*
1 egg
60 g sukrin gold
20 g sukrin+
1 ts bakepulver
1 strøken ss valgfritt mjøl*

Slik gjer du:
1. Sett ovnen på 200 grader, over-undervarme. Ha havregryn i en bolle. Smelt smør, hell over havregryna og la det stå i 5-10 minutt å svelle.

2. I mellomtida pisker du egg, sukrin gold og sukrin+ til en luftig og lysare eggedosis med miksmaster*.

3. Rør eggedosisen inn i havregrynsblandinga. Tilsett bakepulver og mjøl og vend godt sammen.

4. Legg deiga som små klatter på steikebrett med bakepapir. Hugs mellomrom, massen vil flyte utover! Steik midt i ovnen i 6-8 minutt, eller til havreflarna er gylne i kantane. Følg med, for steiketida vil variere fra ovn til ovn.

5. La havreflarna avkjøle seg litt på steikebrettet, deretter på rist til dei er heilt avkjølte.

Tips og alternativer*
– Som valgfritt mjøl anbefaler eg speltmjøl, kveitemjøl eller eventuelt havremjøl/bokkvetemjøl om du må ha glutenfri havreflarn (og bruk glutenfri havregryn, naturligvis).

– Eggedosis av sukrin blir ikkje heilt det samme som med sukker, men den skal  bli luftig og lysare i fargen. Dette tar litt tid med miksmaster, heller litt for lenge enn litt for kort!

– Må du ha 100% melkefri havreflarn? Bytt ut smør med melkefri margarin.

Lurer du på ingrediensane i innlegget? Les innlegget «Her er ingrediensane du treng for å lage sukkerfri/sunnare julekaker» 🙂

Oppbevar havreflarna i kakeboks. Dei blir litt sprøare når dei oppbevares, men det er jo berre godt 🙂 Kan fint stå i minst 2 veker.


Eg synes havreflarn er veldig gode for seg sjølv, men å lage sjokoladeflarn er også knallgodt;

Oppskrifta finner du HER!

Velbekomme og håper det smaker <3 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

21 kommentarer

 1. Kamilla

  Du har så mange gode og spennende oppskrifter!:-)

  Lurte på noe helt annet enn kaker, nemlig pasta, Qunioa og ris. Om det står på pakken at det er 350kcal per 100g så gjelder det i tørrvarer, men når du koker det (kun i vann) vil vekten øke mye. Om jeg har kokt 100g tørr pasta, men så blir det ca 250-300gram pasta når den er kokt. Inneholder det fremdeles 350kcal eller øker kaloriinnholdet?

  1. Takk for det Kamilla 🙂
   Kalorimengden er alltid oppgitt pr. 100 g før tilberedning, og ingenting endrer seg når det blir kokt/stekt/tilberedt 🙂 Det er altså fortsatt 350 kalorier når 100 g pasta blir kokt og deretter veger 250-300 g.

   1. Kamilla

    Takk for svar:-)
    Kan jeg spørre hvorfor pasta da er kjent som noe «usunt» og en matvare man ikke bør spise så mye av? Er det på grunn av mye karbohydratene eller er det noe jeg ikke helt har fått med meg?:-)

   2. Pasta = vatn og kveitemjøl. Det finnes ikkje noko næring i det 😉

 2. Hei Ola!

  Det går heilt fint å bruke sammalt mjøl her 🙂 Du kan og bruke havremjøl om du foretrekker det! Håper eg kan inspirere med fleire oppskrifter framover 🙂 God jul!

 3. Hei
  Jeg lurte på om det går ant å bytte ut sukrin+ med sukrin gold?

  1. Ja, det går fint 🙂 Eg kombierer nesten alltid fordi eg synes det gir det beste resultatet!

 4. Må det brukes lettkokte havregryn? Syns det er vanskelig å finne glutenfrie lettkokte.

  1. Jeg lagde disse nå, med store glutenfrie havregryn, men det jeg gjorde var at etter å ha blanda i smøtet, tok jeg stavmiksern og miksa bare noen få sekunder så det ble litt mindre gryn men fortsatt grovt. Det funka kjempebra! De ble veldig gode.

   1. Ja, det er en god måte å gjere det på 🙂 Kjekt du likte dei, Tonje!

  2. Kjør gryna lett i blendaren så dei blir litt finare kutta, eller gjer slik som Tonje gjorde 😀

 5. Jeg prøvde disse nå og ser at jeg var for genererøs på mengden per flarn når de skulle stekes… Sånn ca hvor mange flarn vil du si at røra holder til? 🙂

  1. Som det står i innlegget, 25-30 stk 🙂

 6. Hei!
  Prøver meg på oppskrifta di nå. Men skulle likt å visst ca hvor store klatter du lagde! 1ss?

 7. Camilla

  Hei!
  Jeg brukte samme mengde og type søtning som står i oppskriften, men syns det ble litt kunstig søtsmak og kald ettersmak. Opplever du det? Er mer vandt med å bruke kokkossukker tidligere, eller sukrin gold i mindre mengder (i lapper f.eks).

  1. Når mengden sukrin blir stor i forhold til resten av ingrediensane, slik som det kan bli i småkaker, så er det ofte slik at nokon kjenner denne smaken, dessverre. Eg kjenner den ikkje, og eg veit veldig mange andre heller ikkje gjer det, men småkaker er spesielt utsatt sjølv om ein bruker sukrinvariantane.

 8. Hei, har nettopp laget disse og de ble kjempegode. Lurer på om bakst med Sukrin kan serveres til barn og om det på noen måte kan være skadelig?

  1. Nei, det er absolutt ikkje skadelig, er heilt trygt 🙂

 9. Hei 🙂 Takk for mange gode oppskrifter. Jeg har ikke sukrin nå men stevia. Er ikke stevia bedre enn vanlig farin? Fikk lyst å lage noe ut en sukker i kveld skjønner du 😉

  1. Hei! Det vil nok ikkje fungere å bytte ut sukrin med stevia i denne oppskrifta, då mengden og sukrinen er nødvendig for konsistensen…