Eltefritt havrebrød i brødform

Hei! 

Eg har laga nokon eltefrie, langtidsheva brød i det halvåret, men eg har alltid brukt gryte. Fordelen med å bruke støpejernsgryte er at heile brødet får en skikkelig sprø skorpe, samtidig som brødet er saftig og godt i midten.

For nokon veker sida prøvde eg å lage eltefritt brød i brødform, og utenom at skorpa ikkje blir like sprø, så det det ingen forskjell og det fungerer heilt fint. Så, har du latt deg stoppe av at det står i oppskrifta at du må ha støpejenrsgryte for vellykka eltefritt, langtidsheva brød, så må det ikkje la deg stoppe no lenger 🙂

Dette eltefrie havrebrødet er laga på same prinsipp som andre eltefrie gjærdeiger; du setter deiga kvelden før med en ørliten menge gjær, lar deiga heve 12-20 timer på kjøkkenbenken og kan nyte ferskt brød uten mykje jobb på morgonkvisten 🙂

Havrebrødet er skikkelig luftig og saftig med god smak og crunch fra frø og nøtter, men dette kan du velge heilt sjølv om du vil ha: 

Eltefritt havrebrød i brødform, 1 stk 
275 g speltmjøl eller kveitemjøl
175 g havremjøl
100 g havregryn
50 g sesamfrø
50 g hakkede valnøtter
1 ts salt
1/2 ts gjær
5 dl lunka vatn

Slik gjer du, dag 1:
Bland sammen tørrvarene. Tilsett vatn og rør sammen til en klissete deig. Dekk til deiga og la den heve på kjøkkenbenken i 12-20 timer.


Slik gjer du, dag 2: 

Legg eit bakepapir på kjøkkenbenken som du strør med litt mjøl. Hell over deiga. Brett deiga innover mot midten nokon ganger fra alle sider. Bruk litt ekstra mjøl om nødvendig, deiga skal bli metta og holde en rektangulær form. Legg deiga ned i en brødform, dekk til og la etterheve i 2 timer.

Sett brødet inn i forvarma ovn på 220 grader, nederste rille. Steik i ca. 30 minutter eller til brødet har fått en god, gyllen farge. Avkjøl på rist.

PS! Eg hr smørefri brødform. Har du ikkje dette, bruk bakepapir!

Tips og alternativer
– Bytt gjerne sesamfrø med andre typer frø/kjerner og valnøtter med andre typer nøtter/kjerner etter smak og behag.
– Hugs at du kan male havregryn til havremjøl i en blendar visst du ikkje har havremjøl tilgjengelig!

Nyt – gjerne ferskt – med salt eller søtt pålegg 🙂 Det er jo eit perfekt frukost/matpakkebrød til både store og små – og det kan fint frysast om du vil bake fleire i slengen!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

22 kommentarer

 1. Kan man lage brødet uten valnøtter?

  1. Gjestinne

   Det står jo at du kan variere med ulike nøtter, så sikkert greit å lage uten valnøtter 😉

 2. Dekker du deigane med plast eller handduk?

 3. SUPER godt brød!!

  1. Sååå bra 😀

 4. Kristin

  Denne skal testes i kveld -og nytes i morgen tidlig!! mon tro om fullkornsmel kan brukes i stede for spelt/hvetemel? Har ikke spelt i hus.. tenker det vil vise seg i morgen.

  Vil ellers takke for mange gode oppskrifter!! ..sitter med full mage etter alt for mange blåbærmuffins..

  1. Du får gi en tilbakemelding på korleis det gjekk! Brødet vil jo bli litt grovare og tyngre – men sikkert like godt 😀
   Haha – så herlig! Håpa eg kan fortsette å inspirere deg, Kristin <3

 5. Solveig Blanco

  bruker du tørrgjær her eller fersk gjær?

  1. Tørrgjær 🙂

 6. Victoria

  Så er brødet i ovnen. Gleder meg til å smake det. Jeg har IBS og dete brødet er perfekt å prøve ut, da det er forholdsvis low FODMAP med langtidshevet spelt og havregryn. Det er også så lett å lage, for den lager jo seg selv 😉

  1. Heilt sant 😀 Håper det smaker, Victoria!

 7. vigdis ermesjø

  hei, jeg har prøvd meg på eltefritt havrebrød i brødform, men får det ikke til. skikkelig stikkende lukt fra deigen etter en natts heving, og det lukter litt «kjemisk» også etter at brødet er stekt. jeg brukte ikke nøtter/frø, men la til litt honning (er jo honning i alle andre oppskrifter).
  hva kan ha gått galt?

  1. Hei! Brukte du denne oppskrifta her? Det høyrs veldig rart ut. Har heilt ærlig ikkje peiling på kva som kan ha gått gale… :/

 8. Hei!

  Noen eltefrie oppkrifter kan man heve deigen rett i brødformen; tror du det vil fungere med denne også? Gleder meg uansett til å prøve, det er så godt med havre i brød!

  1. Har eg aldri gjort før! Eg har alltid «knadd» opp deiga og metta den med mjøl først. Men du kan jo gjerne prøve – det går heilt sikkert fint 😀 Håper det smaker!

 9. Hei. Takk for oppskrift. Herlig brød! Hva er årsak til at brødene ikke ble så høye? Jeg beregnet mel til tre brød. To ts tørrgjør. Deigen forhevet i 18 timer. Deretter hevet de i form i tre timer. Burde de ha hevet lenger for å bli høyere?

  1. Hei! Så lenge brøda blei luftige så har det nok meir med størrelsen på formene å gjere. Eller kanskje mengden deig blei litt for stor? 🙂

 10. Kjempegodt! Jeg kjøpte ny komfyr for noen uker siden så jeg blitt litt hekta på baking. Brødet har veldig god og sprø skorpe, samtidig som det er veldig mykt inne. Jeg ventet ikke lenge før jeg skjærte en skive for å smake haha

  1. Så hyggelig å lese! Kjekt du liker oppskrifta 🙂 Og heeeilt innafor å smake mens det fortsatt er varmt, haha 🙂