Slik lager du lussekatter uten sukker!

Hei!

Imorgon er det 13.desember og den store Luciadagen, og på denne dagen av året høyrer det med lussekatter. Eg har ikkje baka lussekatter her på bloggen enda, og den siste veka har oppskrift på lussekatter ala Linda Stuhaug vore veldig etterspurt – så idag er det en perfekt dag å dele på!

Lussekatter ala Linda Stuhaug betyr at dei er luftige, saftige – men samtidig sukkerfri og fiberrike. Eg baker alltid gjærbakst med speltmjøl, men foretrekker du kveitemjøl kan du fint bruke det. Kombinasjonen av speltmjøl og fiberfin, som gjer bollane fiberrike, gjer gjærbakst litt sunnare, meir næringsrikt og ikkje minst magevennlig.

Eg kan nesten garantere at desse faller i smak hos heile familien – store og små. Forskjellen er ikkje stor fra ekte gjærbakst, og det er ikkje sikkert at nokon merker forskjell eingang 🙂 Prøv sjølv!

Lussekatter uten sukker, ca. 15 stk
100 g ekte smør*
3 dl melk*
1 pk tørrgjær
0,5 g safran*
50 g sukrin gold*
30 g sukrin+*
150 g original kesam
1 ts kardemomme
en klype salt
1 ss flytande honning
100 g fiberfin, kan erstattast med meir mjøl
ca. 400-500 g sikta speltmjøl eller kveitemjøl

Pensling og pynt
1 egg
rosiner

Slik gjer du:
1.Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn safran og gjær. Tilsett deretter sukrin gold, sukrin+, honning, salt, kardemomme og kesam – bland godt. Hell over i ei eltemaskin (du kan også elte for hand).

2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mjøl til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for mykje. La deiga elte på lav hastighet eit par minutter.

3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tar 1- 1,5 time, men vil variere etter temperatur og kva mjøltype du bruker.

4. Kna deiga opp og del i biter. Trill til lange, fingertjukke pølser og form til ulike lussekatter. Legg på eit steikebrett med bakepapir. La lussekattane etterheve i 30-45 minutt på en lun plass.

5. Sett ovnen på 220 grade,r over-undervarme. Trykk rosin ned i svingane og pensle lussekattane med sammenvispa egg rett før dei skal i ovnen. Steik midt i ovnen i ca. 10 minutt, eller til dei er gylne.

6. Avkjøl på rist og nyt 🙂

Tips og alternativ til lussekattane
Safran kan byttast med 1/2 ts gurkemeie for fargen sin del, men då får du naturligvis ikkje safran-smaken som også kjennetegner lussekatter.

For melkefri boller: bruk melkefritt smør og alternativ melk. Kesam kan du erstatte med 50 g ekstra smør eller lik mengde kokoskrem.

Sukrin gold og sukrin+ kan erstattast med anna søtning tilsvarande 110 g sukker. Eg anbefaler ikkje vanlig sukrin.

Lussekattane kan fint frysast og varmast litt før servering, så blir det akkurat som ferske 🙂

Nyt en bolle eller tre – enten om du baker idag, imorgon eller kanskje til helga igjen♥

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

36 kommentarer

 1. Hei Linda! Gleder meg veldig til å teste denne oppskrifta i morgen!
  Lurte bare på, det sto ikke kesam i oppskrifta, men i fremgangsmåte? 🙂

  1. Hei Hanna! Takk som sa ifra, no har eg lagt inn kesam i ingredienslista, en liten glipp der 🙂 Håper lussekattane smaker!

 2. Kan man bruke mager kesam?

  1. Det anbefaler eg ikkje, som med alle andre oppskrifter. Mager kesam er FOR mager og gir tørre boller + at mager kesam tåler dårlig å bli varma opp 😉

 3. Kan eg bruke kokosblomstsukker?

  1. Ja, det kan du 🙂

 4. Linn Jensen

  Hei! Disse så kjempe gode ut, og de skal definitivt prøves. Men, kan jeg bruke fibersirup gold isteden for honning?

  1. Ja, det kan du 🙂

 5. Ka blir desse målene i dl eg har ikkje vekt!

  1. Det veit eg dessverre ikkje akkurat no :/

 6. mine heva ikkje.. hadde ikkje fiberfin, kan detta vere årsaken?

  1. Nei, det har ingenting å bety for hevinga. Kva meltype brukte du og kor lenge lot du den stå?

 7. Er det samme om man bruker siktet eller sammalt speltmel?

  1. Nei, det er det ikkje. Bruk sikta for luftige og «ekte» boller 🙂

 8. Må bare få skryte av hvor utrolig fin deigen var å jobbe med Byttet til fersk gjær, mager kesam og havremel i stedet for fiberfin og en så lett og luftig deig er det lenge siden jeg har fått til Nå står de i ovnen

  1. Tusen takk Line, så kjekt å lese 🙂 Håper bollane smaker!!

 9. Ingvild

  Tusen takk for denne fantastiske oppskriften 🙂 Deigen var helt super å jobbe med, og jeg gleder meg til å smake på resultatet om litt!! Jeg er en av de heldige som allerede har fått «Opptur med sunn mat» tilsendt, og jeg gleder meg sånn til å teste ut alle de gode oppskriftene 🙂 Ha en strålende Luciadag!

  1. Så koselig kommentar å få, Ingvild – tusen takk 😀 Håper du likte bollane og ikkje minst at oppskriftene mine i boka faller i smak. Ha en nydelig Luciadag du også <3

 10. Hei!
  Det er ikke å anbefale å bruke fibermel fant jeg ut. De ble luftige og fine, men smakte litt snodig Må prøve og lage en runde til med vanlig mel!

  1. Høyres ut som en bra plan 😉

 11. Hei, bruker du malt safran kjøpt i vanlig matvarebutikk? 🙂

 12. Ååå det såg godt ut! Kan eg bruka sukrin eller sukrin melis istedenfor sukrin +? Har bare sukrin melis,sukrin og sukrin gold.. Fant ikke sukrin + noen steder her:(

  1. Bruk dobbel mengde sukrin gold 🙂

 13. Lagde lussekattene med din oppskrift, men uten fiberfin. Brukte speltmel og litt hvetemel fordi jeg ikke hadde nok til hele deigen. Lagde tredobbel deig slik at jeg kan ha noen kaker i fryseren til seinere. De var veldig gode.

  1. Så kjekt å lese, Irene 🙂 Har lussekatter i lang tid framover då 😀

 14. Hva kan eg ellers bruke dersom eg ikke finner sukrin +?

  1. Dobbel mengde sukrin gold kan brukast 🙂

 15. Super oppskrift. Disse var så utrolig gode! Ingen i familien som merket at de var uten sukker. Alle likte de kjempegodt.

  1. Så kjekt å lese, Fride! Takk for tilbakemelding!! 🙂

 16. Lagde disse som vanlige boller, altså uten safran. Brukte seter rømme da jeg ikke hadde kesam, yaconsirup istedenfor honning og ca 100g speltmel, 100g sammalt hvetemel og resten hvetemel. De ble kjempesaftig, luftig og veldig gode! Ny favoritt 🙂 Takk for super oppskrift Linda!

  1. Hei Linn!

   Så kjekt å lese 🙂 Lussekattane er jo med utgangspunkt i grunnoppskrifta mi på gjærdeig som eg har i arkivet, så desse blir og laga som vanlige boller uten safran! Veledig kjekt at bollane falt i smak hos deg – då har du ei grunoppskrift som du kan variere med ulike typer bolla framover 😀

   1. Absolutt! Var tips fra venninnen min, hun lagde disse til luciadagen, og likte de så godt at hun ville ha de som bolle! Så da lot jeg meg inspirere, og er kjempefornøyd. Er så glad for oppskriftene dine som gir oss mulighet til å spise digg med litt bedre samvittighet 😀

   2. Så hyggelig! Tusen takk for fine ord, det er veldig kjekt å lese 😀 <3

 17. Hei! Kan man halvere oppskriften og bruke bare en halv pakke med gjær?