Linda Stuhaug

Annonse

12. desember 2023

Slik lager du lussekatter uten sukker!

Slik lager du lussekatter uten sukker!
Hei! (innlegget først publisert 12.desember 2017)
Imorgon er det 13.desember og den store Luciadagen, og på denne dagen av året høyrer det med lussekatter. Eg har ikkje baka lussekatter her på bloggen enda, og den siste veka har oppskrift på lussekatter ala Linda Stuhaug vore veldig etterspurt – så idag er det en perfekt dag å dele på!
Lussekatter ala Linda Stuhaug betyr at dei er luftige, saftige – men samtidig sukkerfri og fiberrike. Eg baker alltid gjærbakst med speltmjøl, men foretrekker du kveitemjøl kan du fint bruke det. Kombinasjonen av speltmjøl og fiberfin, som gjer bollane fiberrike, gjer gjærbakst litt sunnare, meir næringsrikt og ikkje minst magevennlig.
Eg kan nesten garantere at desse faller i smak hos heile familien – store og små. Forskjellen er ikkje stor fra ekte gjærbakst, og det er ikkje sikkert at nokon merker forskjell eingang 🙂 Prøv sjølv!
Lussekatter uten sukker, ca. 15 stk 100 g ekte smør* 3 dl melk* 1 pk tørrgjær 0,5 g safran* 50 g sukrin gold* 30 g sukrin+* 150 g original kesam 1 ts kardemomme en klype salt 1 ss flytande honning 100 g fiberfin, kan erstattast med meir mjøl ca. 400-500 g sikta speltmjøl eller kveitemjøl
Pensling og pynt 1 egg rosiner
Slik gjer du: 1.Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn safran og gjær. Tilsett deretter sukrin gold, sukrin+, honning, salt, kardemomme og kesam – bland godt. Hell over i ei eltemaskin (du kan også elte for hand).
2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mjøl til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for mykje. La deiga elte på lav hastighet eit par minutter.
3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tar 1- 1,5 time, men vil variere etter temperatur og kva mjøltype du bruker.
4. Kna deiga opp og del i biter. Trill til lange, fingertjukke pølser og form til ulike lussekatter. Legg på eit steikebrett med bakepapir. La lussekattane etterheve i 30-45 minutt på en lun plass.
5. Sett ovnen på 220 grade,r over-undervarme. Trykk rosin ned i svingane og pensle lussekattane med sammenvispa egg rett før dei skal i ovnen. Steik midt i ovnen i ca. 10 minutt, eller til dei er gylne.
6. Avkjøl på rist og nyt 🙂
Tips og alternativ til lussekattaneSafran kan byttast med 1/2 ts gurkemeie for fargen sin del, men då får du naturligvis ikkje safran-smaken som også kjennetegner lussekatter.
For melkefri boller: bruk melkefritt smør og alternativ melk. Kesam kan du erstatte med 50 g ekstra smør eller lik mengde kokoskrem.
Sukrin gold og sukrin+ kan erstattast med anna søtning tilsvarande 110 g sukker. Eg anbefaler ikkje vanlig sukrin.
Lussekattane kan fint frysast og varmast litt før servering, så blir det akkurat som ferske 🙂
Nyt en bolle eller tre – enten om du baker idag, imorgon eller kanskje til helga igjen♥

Hei!

(innlegget først publisert 12.desember 2017)

Imorgon er det 13.desember og den store Luciadagen, og på denne dagen av året høyrer det med lussekatter. Eg har ikkje baka lussekatter her på bloggen enda, og den siste veka har oppskrift på lussekatter ala Linda Stuhaug vore veldig etterspurt – så idag er det en perfekt dag å dele på!

Lussekatter ala Linda Stuhaug betyr at dei er luftige, saftige – men samtidig sukkerfri og fiberrike. Eg baker alltid gjærbakst med speltmjøl, men foretrekker du kveitemjøl kan du fint bruke det. Kombinasjonen av speltmjøl og fiberfin, som gjer bollane fiberrike, gjer gjærbakst litt sunnare, meir næringsrikt og ikkje minst magevennlig.

Eg kan nesten garantere at desse faller i smak hos heile familien – store og små. Forskjellen er ikkje stor fra ekte gjærbakst, og det er ikkje sikkert at nokon merker forskjell eingang 🙂 Prøv sjølv!

Lussekatter uten sukker, ca. 15 stk
100 g ekte smør*
3 dl melk*
1 pk tørrgjær
0,5 g safran*
50 g sukrin gold*
30 g sukrin+*
150 g original kesam
1 ts kardemomme
en klype salt
1 ss flytande honning
100 g fiberfin, kan erstattast med meir mjøl
ca. 400-500 g sikta speltmjøl eller kveitemjøl

Pensling og pynt
1 egg
rosiner

Slik gjer du:
1.Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn safran og gjær. Tilsett deretter sukrin gold, sukrin+, honning, salt, kardemomme og kesam – bland godt. Hell over i ei eltemaskin (du kan også elte for hand).

2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mjøl til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for mykje. La deiga elte på lav hastighet eit par minutter.

3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tar 1- 1,5 time, men vil variere etter temperatur og kva mjøltype du bruker.

4. Kna deiga opp og del i biter. Trill til lange, fingertjukke pølser og form til ulike lussekatter. Legg på eit steikebrett med bakepapir. La lussekattane etterheve i 30-45 minutt på en lun plass.

5. Sett ovnen på 220 grade,r over-undervarme. Trykk rosin ned i svingane og pensle lussekattane med sammenvispa egg rett før dei skal i ovnen. Steik midt i ovnen i ca. 10 minutt, eller til dei er gylne.

6. Avkjøl på rist og nyt 🙂

Tips og alternativ til lussekattane
Safran kan byttast med 1/2 ts gurkemeie for fargen sin del, men då får du naturligvis ikkje safran-smaken som også kjennetegner lussekatter.

For melkefri boller: bruk melkefritt smør og alternativ melk. Kesam kan du erstatte med 50 g ekstra smør eller lik mengde kokoskrem.

Sukrin gold og sukrin+ kan erstattast med anna søtning tilsvarande 110 g sukker. Eg anbefaler ikkje vanlig sukrin.

Lussekattane kan fint frysast og varmast litt før servering, så blir det akkurat som ferske 🙂

Nyt en bolle eller tre – enten om du baker idag, imorgon eller kanskje til helga igjen♥

Annonse

30 Kommentarer

E

Elin

13. desember 2022

Det ligger inn feil link til fiberfin. Kommer på en side med treningsutstyr. Mvh Elin

J

Julie

14. desember 2022

Hvis det er link til Tights.no så har de mye lavkarbo varer til bedre priser enn vanlige butikker

S

Silje

11. desember 2019

Hei! Kan man halvere oppskriften og bruke bare en halv pakke med gjær?

Linda Stuhaug

12. desember 2019

Ja 🙂

I

Imu

12. desember 2022

Hei. Hvor mange karbohydrater gir en lussekatt? Har et barn med diabetes 1.

Linda Stuhaug

12. desember 2022

Det rekner eg ikkje på :)

C

C

13. desember 2023

Hei, hvor mye g er det hvis man ikke bruker fiberfin? Bare mel? Og sammalt mel tar jo opp mer væske enn hvetemel, kan du forklare litt her?

Linda Stuhaug

13. desember 2023

Du bruker samme mengde med sikta kveitemjøl :)

I

Inger Janne

13. desember 2023

Kva meiner du med ekte smør? meierismør, melange eller margarin

Linda Stuhaug

13. desember 2023

Smør er smør :) Meierismør for eksempel. Melange og margarin er ikkje smør :)

C

Charlotte

11. desember 2023

Kan jeg bytte ut honningen med vanlig sukker?

Linda Stuhaug

11. desember 2023

Ja😊

A

Angeliki

13. desember 2020

Hei, hvor mange lussekatter lager denne oppskriften? Gleder meg til å prøve den! 🙂

Linda Stuhaug

13. desember 2020

Ca 15 stk (det står i oppskrifra) 🙂 Håper dei smaker!

A

Angeliki

16. desember 2020

Det så jeg ikke, men uansett så lagde jeg 12 KJEMPEGODE lussekatter! spiste 3 på en dag haha

Linda Stuhaug

17. desember 2020

Haha! Det er bra 😀

K

Karoline

10. desember 2020

Hei! Kan man erstatte noe av smøret med mer kesam?

Linda Stuhaug

13. desember 2020

Det går nok fint å bruke litt mindre, men litt smør er nesten eit must for å få saftige og smakfulle lussekatter 🙂

A

Anne

7. desember 2020

Hei. Tusen takk for oppskrift. Hvor mange kcalorier er det i en sån ca?

Linda Stuhaug

8. desember 2020

Hei! Kalorier rekner eg ikkje på 🙂

T

Tonje

7. desember 2020

Er det mulig å bare bruke sukrin melis?

Linda Stuhaug

8. desember 2020

Det er mulig, men eg vil i utgangspunktet ikkje anbefale det altså 🙂

T

Toril

13. desember 2022

Går det like bra med tørrgjær?

Linda Stuhaug

16. desember 2022

Det er tørrgjær eg bruker😊

S

Stine

14. desember 2022

Hei! Fantastiske lussekatter!! Jeg vil bare tipse om at man fint kan kaldheve disse over natta, jeg satte deigen på kvelden - lot den heve i 1,5 time før jeg kjevlet og trillet de ut. Satte de kjølig over natten. Rett i stekeovnen kl 06.00 på morgenen, og det ble to brett nydelige ferske lussekatter til meget fornøyde barn til frokost❤️ Takk!!

Linda Stuhaug

16. desember 2022

Godt tips, takk😍😍 kjekt oppskrifta smakte!

E

Elida

2. desember 2022

Er det mulig å erstatte honningen med noe? Sukrinsirup eller annet? Da honning egt er en form for sukker det også.🤗

Linda Stuhaug

2. desember 2022

Det veit eg, men det er for å gi næring ril gjæren :) så lite har ingen betydning, men utgjer stor forskjell på resultatet😊

C

C

13. desember 2023

Uten fiberfin hvor mange g mel?

Linda Stuhaug

13. desember 2023

Samme mengde :)

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg