Lag din egen fruktnøtt sjokolade – uten tilsatt sukker!

Hei!

Det er onsdag aka lillelørdag, og idag har eg lyst å dele oppskrift på fruktnøtt med en liten vri. Eg har laga rå sjokolade med ekte kakaopulver og kakaosmør, skikkelig godt!

Eg har alltid elska mørk sjokolade, og heimelaga, rå sjokkis synes eg er knallgodt så lenge det blir laga riktig. Når du lager rå sjokolade med kakaopulver og kakaosmør, så blir sjokoladen mørk, men eg har funne min lille grunnoppskrift som likevell gjer den søt, ikkje for bitter, og den kjennes ikkje så mørk ut…

MEN, du må absolutt ikkje lage sjokoladen sjølv. Bruk gjerne 150 g sukkerfri lys eller mørk sjokolade som du smelter og lager din egen fruktnøtt av, framfor å lage rå sjokolade slik som eg har gjort.

Eg har også valgt å karamellisere hasselnøttene for litt ekstra smak og crunch, det er heller ikkje nødvendig om du ikkje ønsker det, men det gir det lille ekstra og var veldig godt!

Heimelaga fruktnøtt med rå sjokolade
50 g hasselnøtter
2 ss sukrin gold (eventuelt sirup som nevnt under)
1/3 ts maldonsalt

100 g kakaomasse
50 g kakaosmør (eg brukte en sjokolademix med desse forholda)
1 ts ekte vaniljepulver
40 g fibersirup gold (eventuelt yaconsirup, agavesirup eller lignande)
1 ts sukrin+

risede hasselnøtter som nevnt over og rosiner

Slik gjer du:

1. Rist hasselnøttene eit par minutt på middels varme i en tørr steikepanne til dei begynner å bli gylne. Tilsett sukrin gold og maldonsalt, rør 1-2 minutt til alt er godt blanda. Avkjøl på bakepapir.

2. Smelt kakaomasse og kakaosmør skånsomt i vannbad og bland inn søtningen. Visp godt sammen og smak til med eventuelt meir søtning.

3. Legg dei ristede nøttene og nokon never med rosiner i bunnen av en stor boks med bakepapir og hell over sjokolademassen. Sett kaldt til sjokoladen har stivna.

4. Skjær opp i biter og nyt! Oppbevares gjerne i kjøleskap over lengre tid.

Tips og alternativ*
– Bruk tørka frukt og nøtter etter smak og behag. Dadler, fiken, svisker, gojibær, mandler, cahesnøtter, valnøtter…. Mulighetane er mange!

Kakao har eit høgt innhold av antioksidanter, magnesium og jern, og når man velger ubehandlede rå kakaoprodukter er man sikker på at ingen verdifulle antioksidanter og mineraler har forsvunne i behandlingen. Heimelaga, rå sjokkis har en høg kakaoprosent og er en skikkelig næringsbombe, det har til og med blitt sagt at  eit par biter daglig kan regnes som 1 av 5 om dagen. Så denne sjokkisen her folkens, den kan du nyte en bit av framfor gulrota til lunsjen 😉

Fruktnøtt gir en nydelig kombinasjon av konsitenser og smaker – nydelig sjokolade, spesielt når du lager den sjølv 🙂
Håper det frister♥ 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 kommentarer

  1. Hei! Jeg har nylig kjøpt sukrin gold og testet det idag for første gang på varm havregrøt å ble skikkelig skuffa. Føles kaldt og metallisk i munnen og jeg spiste heller resten av grøten med bare kanel. Er dette vanlig, gjør jeg noe feil? Blir det bedre om man bare bruker det i bakst? Ha en fortsatt fin kveld!

    1. Det varierer fra person til person korleis ein opplever sukrin gold, så du må nesten berre prøve deg fram. Når du bruker det som topping på havregrøt er den veldig «synlig» – men når du bruker det i oppskrifter er det ofte i kombinasjon med andre søtninger og ingredienser som nøytraliserer sukrinen.