Heimelaga knekkebrød med havre og spelt

Hei godtfolk!

Heimelaga knekkebrød er noko eg nesten alltid har tilgjengelig i en boks. Eg topper med alt slags pålegg og ete til frukost, lunsj eller kveldsmat. Heimelaga knekkebrød er definitivt dei beste etter mi meining, og eg lager støtt og stadig en ny vri på oppskriftene mine, alt etter kva eg har i kjøkkenskapet.

Idag har eg en ny oppskrift til dere med havre og spelt + ulike frø og kjerner. Veldig enkle å lage, knallgode på smak. Desse knekkebrøda blir tynne og sprø, vertfall slik eg liker dei best:

Knekkebrød med havre og spelt, 2 brett 
4 dl, ca. 200 g havregryn
3 dl, ca. 150 g sammalt speltmjøl
1 dl, 75 g linfrø
1 dl, 75 g solsikkekjerner
1 dl, 75 g sesamfrø
1 ts salt
6 dl vatn
flaksalt til topping, kan sløyfast

Slik gjer du:
1. Sett ovnen på 160 grader varmluft. Bland saman ingrediensene i en bolle og la røra svelle i minst 10 minutter. Det skal bli en tjukk røre du kan smøre ut over steikebrettet, juster evt. med litt ekstra væske eller speltmjøl om nødvendig.

2. Kle to langpanner med bakepapir, fordel røra på to og smør utover med en slikkepott (tips: skyll slikkepotten underveis i varmt vatn, då blir det enklere å smøre). Pass på at det blir jamnt og tynt. Strø over maldonsalt på toppen og trykk lett ned i knekkebrøda, sløyf dette om du ønsker nøytrale knekkebrød.

3. Sett inn i ovnen, eit brett oppe og eit brett nede. Etter 10-15 minutter tar du bretta ut av ovnen og skjærer passelige størrelser med en pizzaskjærer.

4. Sett tilbake i ovnen på samme måte. La knekkebrøda no steike 20-30 minutter, eller til dei begynner å bli gylne. La bretta bytte plass underveis. For å sikre deg sprø knekkebrød: slå av ovnen, lat opp døra og slipp ut litt varme. La deretter knekkebrøda stå i ettervarmen i minst 1 time, gjerne natta over. Avkjøl og oppbevar i lufttett boks.

Tips og alternativer
– du kan sjølvsagt bytte frø og kjerner med andre typer frø/kjerner/nøtter etter smak og tilgjengelighet.
– sammalt speltmjøl kan byttast med anna type grovmjøl, som kveite, rug, havre eller lignande.

Har du en favorittoppskrift/favorittingrediens i heimelaga knekkebrød? Del gjerne!

Sjølv synes eg det er knallgodt med hakkede mandler i knekkebrød, og bruker det nesten alltid. Knekkebrød er heller ikkje det samme uten havregryn, så det er en standard ingrediens eg vertfall bruker 🙂

19 kommentarer

 1. Hei! Kan jeg bruke sammalt hvete grov istedenfor spelt?

  1. Hei! Ja, absolutt 🙂

 2. Åååå så godt!!!!

  1. Nydelige!! 🙂

 3. Så gøy med ny knekkebrødoppskrift, denne skal prøves Lager knekkebrød minst to ganger i uka, og har prøvd mange oppskrifter. Har miksa mange oppskrifter og kommet fram til denne som jeg bruker: 16 dl tørrvarer (her varierer jeg litt hva jeg bruker etter hva jeg har i skuffen, linfrø, chiafrø, gresskarkjerner, kli, sesamfrø, havregryn 3 dl, grovt mel 3 dl (sammalt spelt, havre, fullkorn, rug, hvete osv), grovt hakka valnøtter 3 dl) som blandes og tilsettes 7 dl lunkent vann. Lar dette svelle litt, før jeg fordeler det på to bakepapirkledde stekebrett. Bruker en brødpose som jeg klipper opp, slik at den blir like stor som stekebrettet, til å fordele røra med ved å stryke hendene over. Får da fordelt jevnt utover. Steker de ved 160gr varmluft i 10 min, ruter de så opp, og inn igjen i 1 time, bytter plass etter 30 min. Tar ut brettene og flytter knekkebrødene over på to rister. Setter så temp ned til 100 gr, og lar de stå i 2-3 timer med ovnsdøra litt på gløtt. Sjekker så om de er sprø, hvis ikke lukker jeg døra og lar de stå lengre. Avkjøles på rist, og oppbevares i knekkebrødboksen min. Og den blir fort tom

  1. Det høres veldig godt ut, Mari 🙂 Det er så greit med knekkebrød oppskrifter – man tar det man har, så blir det som regel bra uansett!

   Håper du får en nydelig helg <3

 4. Tack för receptet 🙂 Jag gillar riktigt tunna knäckebröd, så för mig räckte receptet till nästan tre ugnsplåtar. Råkade ta lite för mycket havssalt på toppen, så nästa gång ska jag vara lite mer försiktig med det! Hade inte sammalt spelt hemma, så jag tog 100 g vanligt speltmjöl + 50 g fibrex (sukkerroefiber) i stället.

  1. Jammen ikkje verst visst du klarer å spre denne oppskrifta ut på tre langpanner! Då er du god til å fordele, hehe 🙂 Litt salt er godt, men ikkje for mykje – så her gjelder det å finne en balanse. Veldig kjekt du likte oppskrifta, Tobbe 😀

   1. Jag tryckte ut degen med blöta händer i stället för med slickepott. Då var det mycket enklare att få den tunn! 🙂 Det blev 42 ganska små (ca 6×5 cm) knäckebröd, så nu har jag så det räcker ett tag 🙂

   2. Ah, det var eit godt tips! Eg har faktisk aldri prøvd å smøre ut med hendene før, det skal eg prøve neste gang 🙂

 5. Mari Thorstvedt

  Hei:) tusen takk for oppskrift! Nå har jeg endelig fått til knekkebrød. Jeg tror trikset er å bruke mel. Å steke dem nok. Jeg stekte mine på 175 grader med vanlig varme- altså over og undervarme i 40 min. De ble sprøere enn sist gang.

  1. Bruke mel? Pleier du ikkje å bruke mel i knekkebrød? 🙂

 6. Amalie Susanne

  Hei 🙂 Denne knekkebrød oppskrifta skal eg teste ut! Kor lenge helde dei seg gode? Korleis oppbevarer du dei? 🙂

  1. Jag förvarade mina i en plåtburk i skafferiet. De håller sig goda lika länge som vanliga knäckebröd tycker jag 🙂

  2. Dei holder seg kjempelenge!! 🙂 Vertfall 3-4 måneder. Eg oppbevarer i en knekkebrødboks i romtemperatur 🙂

 7. Mona R Borge

  Kjempe gode knekkebrød
  Et godt tips er bruke plastfilm og kjevle på – fort og lettvint

  1. Eg har prøvd fleire metoder med kjevle, men eg faller alltid tilbake til å smøre med slikkepott – lika faktisk det best 🙂 Men takk for tipset!

 8. Birgitte

  Bruker du små eller store havregryn?

  1. Små. Men du kan fint bruke store og 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *