Sukkerfri, luftige fastelavensboller

Onsdag aka lillelørdag!

Og det nærma seg fastelavenssøndag… 😉 Det betyr at eg har lyst å dele oppskrift på sukkerfri, luftige fastelavensboller som ein kan lage visst ein vil eller må, enten idag eller til helga. Oppskrifta er cirka samme grunnoppskrift som eg har brukt på sukkerfri gjærdeig dei siste åra, og tilbakemeldingane er alltid like gode. Dei smaker jo som ekte vare, får eg støtt og stadig høyre. Og dei gjer faktisk det altså, desse er skremmande like ekte, sukkerholdig gjærbakst, og eg er sikker på at mange ikkje ville kjent forskjellen om du hadde servert dei 🙂

Bollane er ikkje berre sukkerfri, dei er også litt magrare då deler av smøret er bytta ut med kesam (som gir eit veldig saftig resultat!) og deler av mjølet er bytta ut med fiberfin. Fiberfin gjer baksten fiberrik uten at det går ut over smak og konsistens, men dette er ingen nødvendighet og kan fint erstattast med meir mjøl. Så velger du sjølv om du vil bruke speltmjøl eller kveitemjøl. Spelt krever litt meir hevetid, men bollane blir minst like gode, litt meir magevennlige og hakket meir næringsrike.

Fastelavensboller uten tilsatt sukker, 9-10 stk
75 g ekte smør*
2 dl melk*
1/2 pk tørrgjær
75 g kesam
50 g sukrin gold
20 g sukrin+
1 ss yaconsirup/ fibersirup/ sukrinsirup/ flytande honning
1-2 ts kardemomme
75 g fiberfin (kan erstattast med meir mjøl)
300-350 g sikta speltmjøl/kveitemjøl
Egg/melk/vatn til pensling

Slik gjer du: 
1.Smelt smør og tilsett melk. La blandinga bli lunka, ca 40 grader før du visper inn gjæren. Rør inn kesam, sukrin gold, sukrin+, sirup/honning, kardemomme og kesam. Hell blandinga over i ei eltemaskin, du kan og elte for hand.

2. Tilsett fiberfin etterfulgt av litt og litt mjøl til deigen blir blank, smidig og lett slipper bollen. Det er bedre med litt for lite enn litt for mykje. La deiga elte på lav hastighet i eit par minutt.

3. Hev deiga under eit tørt kjøkkenhåndkle på en lun plass til dobbel størrelse. Dette tar 1- 1,5 time, alt etter kva mjøltype du bruker.

4. Sett steikeovnen på 200 grader og dekk ei steikeplate med bakepapir. Kna deiga opp og del i 9-10 like store biter som du triller til boller. La dei etterheve i 45-60 minutt.

5. Pensle overflata på bollene med piska egg/melk/vatn. Steik midt i ovnen til bollane har fått en gyllen farge, ca. 12-15 minutt.  Avkjøl på rist og server med det fyllet du ønsker!

Tips og alternativer*
– For melkefri boller kan du bruke alternativ melk, 100 g melkefri margarin og droppe kesam.

Sukrin+ og sukrin gold kan byttast med anna tilsvarande søtning for 100 g sukker. Anbefaler ikkje vanlig sukrin.

– Skal du lage glutenfri boller anbefaler eg å bruke ein tilpassa glutenfri oppskrift. Du vil ikkje få optimalt resultat av å bytte mjøl med glutenfritt mjøl i denne oppskrifta.

Bollane på bildet er servert med sukkerfritt jordbærsyltetøy + piska krem som er blanda med heimelaga vaniljekrem.

Oppskrift på sukkerfri (og verdens beste!) vaniljekrem finner du blant anna HER;

Kanskje det blir boller til helga? 🙂

Gi meg gjerne en tilbakemelding om du prøver!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

43 kommentarer

  1. Hvor mange kalorier tilsvarer en bolle? 🙂

    1. Rekna ikkje på kalorier 😉

  2. Kan jeg bruke kokosblomstsukker? 🙂

    1. Ja, det går nok heilt fint 🙂

  3. Takk for super oppskrift. Denne blir nok prøvd ut i løpet av helga 🙂 Du har vist meg at sukkerfritt kan være godt.

    1. Så hyggelig å lese, Margit 😀 Håper bollane smaker!

  4. Er det mulig å bruke crame Fresh i stedet for kesam? 😀

  5. Hva er best å bruke av fibersirup gold og fibersirup clear?

    1. Fibersirup gold 🙂

  6. Er det mulig å bruke fibersirup clear istedenfor gold? Det er den eneste jeg har inne nå.

    1. Det går fint det 🙂

  7. Disse ble supergode! Jeg laget vaniljekremen også, fantastisk god den også 😀

    1. Ikkje sant! Vaniljekremen er best etter mi meining 🙂

  8. Birgitte

    God morgen! Lagde disse nydelige bollene igår, bare at jeg brukte steviosa som søtning 🙂 De ble knallgode!! Sitter å spiser en nå til frokost. Tusen tusen takk for oppskrift, Linda. Du er bare så flink med denne matlaginga altså 😀 Ha en fin dag!

    1. Så kjekt å lese, Birgitte! Ha en nydelig søndag <3

  9. Caroline

    Går det an å erstatte kesam med cottage cheese (kjørt i stavmikser slik at den blir klumpefri)? ☺

    1. Tja, då ville eg nok heller brukt litt ekstra smør kanskje 🙂 Men det går nok fint an.

  10. Margit K

    Bollene ble fantastisk gode, men alle sprakk under stekingen – hvorfor skjer dette?
    Takk for herlig blogg, og bok – begge brukes flittig 🙂

    1. Så bra du likte dei! Sprekker dei under steiking så er det eit tegn på at dei ikkje har heva nok på forhånd.. Så her er det mykje som speler inn; mjøltype, temperatur, hevetid osvosv!

  11. Hege V.T

    Disse var nydelige

    1. Så bra, Hege 🙂

  12. Gørill

    Gurimalla, så gode! Mine sprakk også, men det gjorde ingenting for smaken. Blir definitivt å lage disse igjen. <3

    1. Det er hyggelig å lese, Gørill 😀 <3

  13. Hva kan kesam byttes ut med? Bor i Danmark, og får ikke tak i kesam 🙁

    1. Creme fraiche 🙂

    2. Kesam = kvarg. Du kan bruke anna meieriprodukt med minst 8% fett, for eksempel creme fraiche 🙂

  14. Elisabeth

    Tusen takk for oppskrift! Verdens beste fastelavnsboller!

    1. Fantastisk, Elisabeth 😀 Kjekt med tilbakemelding!!

  15. Bakte disse for 3. gang idag. Like vellykket som alltid! Fantastisk gode boller 😀

    1. Fantastisk Eva 😀 Det er hyggelig å lese!! 🙂

  16. Christine

    Er det mulig å bare bruke sukrin gold, istedet for sukrin +? 🙂

    1. Ja, bruk dobbel mengde med sukrin gold ift sukrin+ 😀

  17. Gleder meg til å prøve oppskrift på disse fastelavensbollene i år. 🙂 Jeg lurer på om du tror det går fint å bruke lønnesirup i stedet for sukrin, selv om den er flytende i konsistensen? Og dersom jeg dropper kesam og bare vil bruke meierismør – hvor mye smør ville du brukt?

    Tone

    1. Hei! Eg kan ikkje svare på om det vil bli vellykka resultat om du bruker lønnesirup istedenfor sukrin. Det må du nesten berre prøve 🙂 Bruk samme mengde med smør som kesam!

  18. Hei, skal prøve bollene dine i helga. Kan man bruke mager kesam? Takk for alle spennende oppskrifter!! Lomper og vafler prøves i alle varianter om dagen

    1. Hei! Du kan bruke mager kesam, men eg anbefaler som alltid original kesma. Mager kesam vil gi litt tørrare boller 🙂 Håper dei faller i smak!

  19. Mine nekter å heve Føler jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke, hva kan jeg ha gjort feil?

    1. Kan deiga ha fått trekk? Gjærdeiger tåler ikkje trekk/kald luft fra åpne vinduer osv.

  20. Beste bollene! ❤️ Lagde dobbel porsjon i dag. Halvparten med en sjokoladerute inni Hver bolle.

  21. Hva kan man bruke i stedet for sukrin +??

    1. Det du vil bruke/har av søtning… 🙂