Heimelaga fiskekaker i kvit saus

Riktig god onsdag!

Det er lillelørdag og egentlig så burde eg vell delt ei søt og god oppskrift, men idag er det fisk på menyen altså. Vekas sunne søte kjem imorgon eller fredag, så har de noko ekstra digg å sjå fram til 😉

Fiskekaker/fiskeboller i kvit saus har eg faktisk ete 4 ganger til middag dei to siste vekene. Det starta med eit bilde på instagram som vekte skikkelige barndomsminner, og eg fikk virkelig lyst på dette til middag – og det var godt!

Fiskekaker/fiskeboller i kvit saus er noko vi ofte hadde til middag i mine yngre dager, men så har det blitt litt glømt. Fleire som kanskje kjenner seg igjen? Eg synes derfor det er på sin rette plass med oppskrift på denne enkle, gode og familievennlige middagen. Eg deler i dette innlegget oppskrift på heimelaga fiskekaker (som du og kan lage fiskeboller av), men eg synes det er heilt innafor å kjøpe ferdige fiskekaker (det har eg gjort i 2 av 4 tilfeller) så lenge det er med minst 70% fisk. Men dette får ein naturligvis vurdere sjølv. Det er uansett veldig enkelt å lage heimelaga fiskekaker, og det er utrulig godt:

Du trenger, 3-4 porsjoner

Fiskekaker
500 g fersk torsk/sei/hysefilêt (gjerne en kombinasjon)
1,5 ts salt
1,5 dl melk
1 ss potetmjøl
1/2 ts pepper
smør til steiking

Kvit saus
2 ss smør
3 ss speltmjøl/kveitemjøl/glutenfritt mjøl
ca. 5 dl melk
ca. 1/2 ts salt, 1/4 ts pepper og 1/4 ts muskatnøtt (smak til)

+ kokte poteter, gulerøtter og eventuelt kålrot som tilbehør

Slik gjer du:
1. Fiskekaker: del fiskefilêtene i bitar og ha i en foodprosessor. Tilsett salt og kjør maskinen til deigen er jevn og seig – det tar 5-10 sekunder.

2. Tilsett iskald melk i en jevn strøm medan maskinen går. Ha deretter i potetmjøl, pepper og evt. andre smakstilsetninger (sjå tips) om det er ønskelig. Den ferdige farsen skal vere glatt og seig.

3. Prøvesteik en liten fiskekake og for å smake og finne ut om fiskefarsen er passelig krydra. Juster om nødvendig. Form til flate kaker og steik i litt smør, 2-3 minutter på kvar side.

4. Kvit saus: smelt smør i en kjele og rør inn mjøl. Rør til blandinga «slipper» kjelen. Spe på med halvparten av melka og rør godt. Tilsett derette resten av melka og la sausen småkoke i 5. minutter. Smak til med krydder.

5. Tilsett fiskekakene i sausen, eller ha fiskekakene på sida. Server med kokte poteter, gulerøtter og eventuelt kålrot (veldig godt!). Ikkje minst eit dryss karri på toppen 😉

Tips!
– tilsett gjerne smakstilsetning i fiskefarsen. Eksempler kan vere finhakka løk, kvitløk, chili, ulike urter, ekstra krydder (spisskummen, curry…), hakka spinat, purreløk og lignande.

– du kan også lage fiskeboller av fiskefarsen. Form farsen til store boller med fuktige hender. Kok opp vatn med litt salt og legg bollane i vatnet, og la dei trekke i 15-20 minutt, eller til sei er gjennomkokte. Snu dei underveis.

– fiskekakene/fiskebollane kan du med fordel lage dagen/kvelden før, så gjenstår kun saus, poteter og grønnsaker til middagstider.

Personlig så liker eg best konsistensen av fiskekaker, og foretrekker det framfor fiskeboller, så derfor fiskekaker framfor fiskeboller i kvit saus. Det er vell fiskeboller som er det rette, men det er jo i utgangspunktet samme middagen så 🙂

Er dette en middag som vekker barndomsminner hos fleire kanskje?

Velbekomme!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

8 kommentarer

 1. Kan eg bruke torsk som er tint?â˜șSom er tatt opp ein dag fĂžr

  1. Du kan prĂžve, men fisk som har vore fryst og deretter tint mister mykje av bindeevnen sin, sĂ„ det for fort litt krĂžll Ă„ skulle lage fiskekaker av 😉

 2. Hva slags fisk? Kan jeg bruke frosne blokker som er tint?

  1. Det stĂ„r fersk fisk. Anbefaler ikkje frosne blogger som er tint, dei mister bindeevnen og det blir fort vanskelig Ă„ lage fiskekaker av 😉 Men du kan jo alltids prĂžve 🙂

 3. Hvis rĂžra til fiskebollene blir for lĂžs, hva kan man ha i mer av for fastere farse?:-)

  1. Den skal i utgangspunktet ikkje bli det om oppskrifta fþlges. Kan prþve med meir potetmjþl kanskje 😉

 4. Laga sausen nettop sykt God! Den skulle eg laga for lengs. Det blir laks pÄ med, fiskekaker pÄ gubben, med poteter Ä grÞnnsaker te

  1. Hþyres godt ut, Mari 😀 Kjekt du likte oppskrifta!