Kva kosthold har du egentlig?

Eg finner liksom ikkje den røde tråden i oppskriftene dine. Det er verken lavkarbo, høgkarbo, lavFODMAp eller paleo. Det er ikkje kraftmat, vegetarisk, lavkalori eller periodisk faste. Kva kosthold har du egentlig?

Dette er en typisk tilbakemelding med eit typisk spørsmål eg får. Og det synes eg nesten er litt synd, for må man virkelig ha eit navn på kostholdet man har? Må man virkelig sette det i en bås, og sei at slik er det? Det er på ingen måte nødvendig for folk flest, og vertfall ikkje for meg.

En ting er heilt sikkert; eg følger ingen diett eller eit kostholdsregime som setter grenser for eller eliminerer matvarer. Det er jo nettopp det som er litt av problemet med å følge en såkalt diett, man kategorierer matvarer inn i ja-mat og nei-mat, og setter sammen kostholdet deretter. Eg ønsker ikkje å ha eit slikt kosthold, og eg ønsker heller ikkje å dele eit slikt kosthold – men heller ha tankegangen litt av alt, men ikkje alltid.

Dei som følger meg kjenner delvis til kostholdet eg har, og kostholdet eg deler. Fokuset mitt er sunnare og/eller næringsrik mat laga fra bunnen av. Eg lika å lure inn skjulte grønnsaker i rettane mine, eg lager både kjøtt, fisk, kylling og vegetarmiddager og eg brenner for å lage sukkerfri alternativ til det søte.

Eg har litt gjærbakst, men kanskje meir alternative oppskrifter på noko å ha pålegget på. Det er ikkje fordi det er noko galt med grov gjærbakst, men fordi eg lika å vere litt utradisjonell og lage næringsrike, spennande varianter av den typiske brødskiva.

Lomper er en stor del av mitt kosthold, og eg har opp gjennom åra funne på (og delt) alle mulige slags oppskrifter med dei. Ikkje fordi det er noko hokus pokus med lomper, men fordi det er lettvint, veldig anvendelig og eg elska det.

Eg synes søtpoteta er heilt fantastisk og har virkelig vist gjennom bloggen alt den kan brukast til av både salte og søte oppskrifter. Ikkje fordi søtpoteta er så sinnsjukt mykje sunnare enn potet, men fordi den smaker heilt annleis, har andre bakeegenskaper og fleire bruksområder enn poteta. Eg kan fortsette med denne lista i evigheta, men eg rekna med dåkke skjønner poenget mitt.

Nokon oppskrifter inneholder mykje kalorier, andre oppskrifter lite kalorier. Nokon oppskrifter passer for dei som følger lavkarbo, andre ikkje. Eg har oppskrifter for dei som følger lav-FODMAP, men og oppskrifter som er høg-FODMAP. Det er mykje så forskjellig, og ingen fasit på kva som er riktig og galt.

Eg poengtera sjelden kva type kosthold ei oppskrift passer for. Som mange allerede har skjønt, så kan mange av oppskriftene mine tilpassast både den eine og andre dietten med få endringar. Men eg rekna med at dåkke har såpass stor kjennskap til dietten dåkke følger, at dåkke ser kva oppskrifter som passer eller må endrast litt på 🙂

Som eg har nevnt tidligare så har eg også eit konsept her på bloggen med sunne og gode oppskrifter. Ha i bakhodet at dåkke ser berre en brøkdel av mitt kosthod og maten eg ete iløpet av ei veke. Dette har eg skrevet mange innlegg om tidligare, og dåkke finner dei om dåkke vil lese dei.

Neida, det er verken lavkarbo, høgkarbo, lavFODMAp eller paleo. Det er ikkje kraftmat, vegetarisk, lavkalori eller periodisk faste. Det er rett og slett eit sunt og balansert kosthold med litt av alt, men ikkje alltid 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

18 kommentarer

 1. Jeg synes du har helt fantastiske oppskrifter. Sunn matglede synes jeg beskriver oppskriftene dine hvis man skal sette det i en boks, noe jeg er helt enig med deg at absolutt ikke er nødvendig å gjøre. De aller fleste av oss ønsker bare å spise litt sunnere og der bidrar du med mange gode oppskrifter og ikke minst tips og råd

  1. Tusen takk, det er veldig hyggelig å lese Tine 🙂 <3

 2. Og det er nettopp derfor bloggen din og oppskriftene dine er så fantastiske! 😀

  1. Takk for det, A 🙂

 3. Jeg heier på deg! Du har en variasjon i oppskriftene. Enkle og sunne råvarer på et budsjett som går an å leve med. Tusen takk for alt du deler med oss. Har blitt hekta.

  1. Tusen takk for det, Thelma 🙂 Eg gleda meg til å dele meir framover <3

 4. Det er nettopp derfor jeg liker din blogg best i jungelen av matblogger!

 5. Masse god inspirasjon til å lage mat fra grunnen av:-). Og ikke minst fordi du som regel bruker ingredienser som man har i skapet. Og så har du mange bra oppskrifter som inneholder en del protein som jeg gjerne vil ha litt av. Jeg tror på et sunt og variert kosthold med rom for det meste 🙂

  1. Trenger ikkje vere så himla komplisert! Prøver å forenkle så mykje som mulig, både for min egen del, men også for lesarane mine sin del 🙂
   Ha en fin fredag, Kristin <3

 6. Amen! Eg følge bloggen din nettop fordi det er sunn matglede å finne! Heller litt av alt men ikkje alltid, enn så strengt regime at det til slutt spora heilt av. Heimelaga mat fra botn av smaka absolutt best
  Eg tok kostholdsveileder studiet til AFPT for et par år sida. Og i jungelen av dietter, velg eg en sunn livsstil sjølv Sjølv om eg har utretta mykje for meg sjølv med Grete Roede ei periode i livet.

  1. Så kjekt å lese, Victoria <3 Heimelaga smaker absolutt best, og det er så viktig å finne sin egen vei i jungelen av dietter og kostholdsregimer 🙂

 7. Så flott svar! Heilt enig i at et kosthold ikkje alltid behøver å definerast innafor strenge rammer, men rett og slett bruke sunn fornuft og kunne leike seg litt i matveien. Nettopp det eg lika med dine oppskrifter 🙂

  1. Så absolutt! Eg får så mange spørsmål om det at eg måtte rett og slett få ut eit svar til dei 😉 Allerede henvist 3 stk til dette innlegget, hehe. Utrulig kjekt å lese at du lika oppskriftene mine <3

 8. Jeg har et spørsmål. Jeg går stort sett alltid enten opp eller ned i vekt, stabil er jeg ikke god på. Tror jeg er på vei mot noe mer balansert. Snart i mål med (langsom) vektnedgang, hvor jeg teller kalorier for å ha kontrollen. Telle kalorier i lengden går jo ikke så planen er å telle i starten av stabiliseringen, for så å gå over til noe a la det du driver med:) Så til spørsmålet mitt, har du noen råd til når man skal slutte å telle kalorier? Det er litt skummelt, for det er jo sånn jeg har kontroll. Alt av tips mottas med takk.
  Takk ellers for en super blogg og det har virkelig vært med å gi større matglede! 🙂

  1. Hei! Det er eit veldig vanskelig og veldig omfattande spørsmål… Når eg skulle slutte å telle kalorier sjølv hjalp det meg berre å «hoppe i det» og slutte. Men det tok likevell lang tid før eg klarte å venne meg til det, og eg visste jo veldig godt kaloriinnhold i mykje av maten eg åt 😉 Å lytte til kroppen og dens signal er viktig, og kjenne etter om man er mett, svolten, fysen, tørst +++. Det er naturlig å vippe litt på vekta og gå opp/ned litt periodevis, og så ikkje heng deg for mykje opp i det heller 🙂

 9. Fint innlegg, jeg er helt enig med deg og synes det er bra du poengterer dette:) Naturlig sunt og variert kosthold er bra nok for de fleste.