Annonse
8. mars 2018
Kva kosthold har du egentlig?
Eg finner liksom ikkje den røde tråden i oppskriftene dine. Det er verken lavkarbo, høgkarbo, lavFODMAp eller paleo. Det er ikkje kraftmat, vegetarisk, lavkalori eller periodisk faste. Kva kosthold har du egentlig?
Dette er en typisk tilbakemelding med eit typisk spørsmål eg får. Og det synes eg nesten er litt synd, for må man virkelig ha eit navn på kostholdet man har? Må man virkelig sette det i en bås, og sei at slik er det? Det er på ingen måte nødvendig for folk flest, og vertfall ikkje for meg.
En ting er heilt sikkert; eg følger ingen diett eller eit kostholdsregime som setter grenser for eller eliminerer matvarer. Det er jo nettopp det som er litt av problemet med å følge en såkalt diett, man kategorierer matvarer inn i ja-mat og nei-mat, og setter sammen kostholdet deretter. Eg ønsker ikkje å ha eit slikt kosthold, og eg ønsker heller ikkje å dele eit slikt kosthold – men heller ha tankegangen litt av alt, men ikkje alltid.
Dei som følger meg kjenner delvis til kostholdet eg har, og kostholdet eg deler. Fokuset mitt er sunnare og/eller næringsrik mat laga fra bunnen av. Eg lika å lure inn skjulte grønnsaker i rettane mine, eg lager både kjøtt, fisk, kylling og vegetarmiddager og eg brenner for å lage sukkerfri alternativ til det søte.
Eg har litt gjærbakst, men kanskje meir alternative oppskrifter på noko å ha pålegget på. Det er ikkje fordi det er noko galt med grov gjærbakst, men fordi eg lika å vere litt utradisjonell og lage næringsrike, spennande varianter av den typiske brødskiva.
Lomper er en stor del av mitt kosthold, og eg har opp gjennom åra funne på (og delt) alle mulige slags oppskrifter med dei. Ikkje fordi det er noko hokus pokus med lomper, men fordi det er lettvint, veldig anvendelig og eg elska det.
Eg synes søtpoteta er heilt fantastisk og har virkelig vist gjennom bloggen alt den kan brukast til av både salte og søte oppskrifter. Ikkje fordi søtpoteta er så sinnsjukt mykje sunnare enn potet, men fordi den smaker heilt annleis, har andre bakeegenskaper og fleire bruksområder enn poteta. Eg kan fortsette med denne lista i evigheta, men eg rekna med dåkke skjønner poenget mitt.
Nokon oppskrifter inneholder mykje kalorier, andre oppskrifter lite kalorier. Nokon oppskrifter passer for dei som følger lavkarbo, andre ikkje. Eg har oppskrifter for dei som følger lav-FODMAP, men og oppskrifter som er høg-FODMAP. Det er mykje så forskjellig, og ingen fasit på kva som er riktig og galt.
Eg poengtera sjelden kva type kosthold ei oppskrift passer for. Som mange allerede har skjønt, så kan mange av oppskriftene mine tilpassast både den eine og andre dietten med få endringar. Men eg rekna med at dåkke har såpass stor kjennskap til dietten dåkke følger, at dåkke ser kva oppskrifter som passer eller må endrast litt på 🙂
Som eg har nevnt tidligare så har eg også eit konsept her på bloggen med sunne og gode oppskrifter. Ha i bakhodet at dåkke ser berre en brøkdel av mitt kosthod og maten eg ete iløpet av ei veke. Dette har eg skrevet mange innlegg om tidligare, og dåkke finner dei om dåkke vil lese dei.
Neida, det er verken lavkarbo, høgkarbo, lavFODMAp eller paleo. Det er ikkje kraftmat, vegetarisk, lavkalori eller periodisk faste. Det er rett og slett eit sunt og balansert kosthold med litt av alt, men ikkje alltid 😉
Annonse
18 Kommentarer
Katrine
9. mars 2018
Linda Stuhaug
11. mars 2018
Kristin
9. mars 2018
Linda Stuhaug
11. mars 2018
Malene
9. mars 2018
Linda Stuhaug
11. mars 2018
Victoria
9. mars 2018
Linda Stuhaug
9. mars 2018
Kristin
9. mars 2018
Linda Stuhaug
9. mars 2018
Lina
8. mars 2018
Linda Stuhaug
8. mars 2018
Thelma
8. mars 2018
Linda Stuhaug
8. mars 2018
A
8. mars 2018
Linda Stuhaug
8. mars 2018
Tine
8. mars 2018
Linda Stuhaug
8. mars 2018
SKRIV EN KOMMENTAR