Linda Stuhaug

Annonse

Heimelaga, nydelig mandelsmør

Heimelaga, nydelig mandelsmør
God torsdag!
Eg har komt meg heim til påske – 10 dager i Oslo holdt i massevis for min del. Heimeeksamen er over, men eg jobber fortsatt med bachelor-prosjektskisse-innlevering som skal inn imorgon, så påskeferien er ikkje i gang heilt enda 😉 Uansett, idag tenkte eg å dele oppskrift på det eg meiner er verdens beste nøttesmør – mandelsmør!
Mandelsmør er min soleklare når det kjem til nøttesmør. Peanøttsmør, cashewnøttsmør, hasselnøtt-sjokoladepålegg og alle andre typer nøttesmør er gode dei også, men det er alltid mandelsmøret eg lager om og om igjen.
Og som alle andre nøttesmør så er det virkelig enkelt å lage sjølv. Kor lang tid det tar varierer ut fra kor god blendar/foodprosessor du bruker.
Det som også er digg med å lage det sjølv, er at man sjølv kan smakstilsette etter kva man liker, og ikkje minst kor søtt man vil ha det. Eg bruker 1-2 ss sukrin gold fordi eg synes det er godt, men smak gjerne uten først – det er ikkje sikkert du vil ha det søtare enn nøttene i seg sjølv, og det kan hende du vil ha det enda søtare. Her gjelder det å smake seg fram!
Mandelsmør, 1 glass 300 g mandler 1 liten ts maldonsalt 1 ts kanel 1 ts ekte vaniljepulver (kan sløyfast) 1-2 ss sukrin gold (eller anna valgfri, pulverisert søtning. Unngå honning etc)
Slik gjer du: Rist mandlane på 180 grader til dei er blitt gylne, ca. 10 minutter. Ha mandlane over i en kraftig blendar/foodprosessor.
Kjør på full guffe. Mandlane blir førtst malt, deretter vil dei begynne å slippe fett og først få en tjukk konsistens, deretter bli meir og meir flytande. Bruk en slikkepott inniellom for å ta det det som legget seg opp i kantane.
Kjør til nøttesmøret er flytande. Det tar meg 6-8 minutt, men varierer ut fra kor kraftig utstyr du har. Tilsett maldonsalt, kanel, vaniljepulver og søtning. Miks godt og smak til.
Hell mandelsmøret over i eit glass. Kan oppbevarast i vekesvis romtemperert 🙂
Mandelsmøret kan brukast på samme måte som alle andre nøttesmør. Eg synes det er aller best med ei spiseskei over cottage cheese/yoghurtblandinger med frukt og bær. Nam!
Det passer også som pålegg, her har eg heimelaga havre- og valnøtt knekkebrød med banan og mandelsmør på toppen:
Mandlesmøret smaker nydelig over havregraut, kjøleskapsgraut, på vafler eller pannekaker (gjerne med litt frukt/bær), over smoothieskåla eller kan brukast i konfekt/kaker/bakst.
Mandler er en god kilde til umetta fett, kostfiber, kalsium, kalium, magnesium, riboflavin, sink, kobber, fosfor – og inneholder også både protein, tiamin og jern – for å nevne noko. Sunt, godt og næringsrikt med andre ord!
Eg har prøvd mange varianter opp gjennom åra, men eg lander tilbake på ingrediensane ovenfor – det er så godt med både maldonsalt, kanel og vaniljepulver. Men du kan sjølvsagt prøve deg fram og lage din egen variant med andre smakstilsetninger 🙂
Prøv mandelsmør du også! Det er så enkelt å lage, smaker så digg og kan brukast til så mykje 🙂
Er du glad i nøttesmør? Kanskje du har en variant du vil dele? Eg er alltids åpen for å prøve nye typer og smaksvariasjoner!

God torsdag!

Eg har komt meg heim til påske – 10 dager i Oslo holdt i massevis for min del. Heimeeksamen er over, men eg jobber fortsatt med bachelor-prosjektskisse-innlevering som skal inn imorgon, så påskeferien er ikkje i gang heilt enda 😉 Uansett, idag tenkte eg å dele oppskrift på det eg meiner er verdens beste nøttesmør – mandelsmør!

Mandelsmør er min soleklare når det kjem til nøttesmør. Peanøttsmør, cashewnøttsmør, hasselnøtt-sjokoladepålegg og alle andre typer nøttesmør er gode dei også, men det er alltid mandelsmøret eg lager om og om igjen.

Og som alle andre nøttesmør så er det virkelig enkelt å lage sjølv. Kor lang tid det tar varierer ut fra kor god blendar/foodprosessor du bruker.

Det som også er digg med å lage det sjølv, er at man sjølv kan smakstilsette etter kva man liker, og ikkje minst kor søtt man vil ha det. Eg bruker 1-2 ss sukrin gold fordi eg synes det er godt, men smak gjerne uten først – det er ikkje sikkert du vil ha det søtare enn nøttene i seg sjølv, og det kan hende du vil ha det enda søtare. Her gjelder det å smake seg fram!

Mandelsmør, 1 glass
300 g mandler
1 liten ts maldonsalt
1 ts kanel
1 ts ekte vaniljepulver (kan sløyfast)
1-2 ss sukrin gold (eller anna valgfri, pulverisert søtning. Unngå honning etc)

Slik gjer du:
Rist mandlane på 180 grader til dei er blitt gylne, ca. 10 minutter. Ha mandlane over i en kraftig blendar/foodprosessor.

Kjør på full guffe. Mandlane blir førtst malt, deretter vil dei begynne å slippe fett og først få en tjukk konsistens, deretter bli meir og meir flytande. Bruk en slikkepott inniellom for å ta det det som legget seg opp i kantane.

Kjør til nøttesmøret er flytande. Det tar meg 6-8 minutt, men varierer ut fra kor kraftig utstyr du har. Tilsett maldonsalt, kanel, vaniljepulver og søtning. Miks godt og smak til.

Hell mandelsmøret over i eit glass. Kan oppbevarast i vekesvis romtemperert 🙂

Mandelsmøret kan brukast på samme måte som alle andre nøttesmør. Eg synes det er aller best med ei spiseskei over cottage cheese/yoghurtblandinger med frukt og bær. Nam!

Det passer også som pålegg, her har eg heimelaga havre- og valnøtt knekkebrød med banan og mandelsmør på toppen:

Mandlesmøret smaker nydelig over havregraut, kjøleskapsgraut, på vafler eller pannekaker (gjerne med litt frukt/bær), over smoothieskåla eller kan brukast i konfekt/kaker/bakst.

Mandler er en god kilde til umetta fett, kostfiber, kalsium, kalium, magnesium, riboflavin, sink, kobber, fosfor – og inneholder også både protein, tiamin og jern – for å nevne noko. Sunt, godt og næringsrikt med andre ord!

Eg har prøvd mange varianter opp gjennom åra, men eg lander tilbake på ingrediensane ovenfor – det er så godt med både maldonsalt, kanel og vaniljepulver. Men du kan sjølvsagt prøve deg fram og lage din egen variant med andre smakstilsetninger 🙂


Prøv mandelsmør du også! Det er så enkelt å lage, smaker så digg og kan brukast til så mykje 🙂

Er du glad i nøttesmør? Kanskje du har en variant du vil dele? Eg er alltids åpen for å prøve nye typer og smaksvariasjoner!

Annonse

33 Kommentarer

S

Solveig

1. juli 2020

Skal mandlane avkjølast etter risting?

Linda Stuhaug

2. juli 2020

Må ikkje bli heilt kalde, men ville nok latt dei stå littegrande 🙂

L

Lene

23. oktober 2018

Det var godt 🙂

Linda Stuhaug

23. oktober 2018

Så bra, Lene 🙂

S

Silje Marie Hultmark

2. mai 2021

Hva slags utstyr bruker du for å knuse mandlene? Trenger tips til maskiner som jevner både nøtter og dadler 🙂

Linda Stuhaug

2. mai 2021

Eg bruker per idag vitamin 2300 i 🙂

A

Aud Gotteberg

12. april 2021

Dette skal eg prøve! Hittil er kjøpt peanøttsmør det einaste eg har smakt, men no utvidar eg altså repertoaret med 100%! Takk óg for dei freistande oppsktiftrne! Mandelsmør ligg no an til å bli ein favoritt!

Linda Stuhaug

13. april 2021

Fantastisk! Kjekt du likte det 😀

G

Grete

27. mars 2019

Har opplevd et par ganger nå at det blir bare tørt 🙁 Kjører på full fres, men det blir ikkje smør av det. Går det an å kjøre det for lenge, tror du? Eg har laga med samme maskin og med mandler frå samme pakke før, og det har gått fint. Skjønner ikkje ka det er som går galt 🙁

Linda Stuhaug

27. mars 2019

Kanskje det er maskina/knivane som begynner å bli dårlig? Har det gått før med samme maskin, så ser eg ingen anna grunn enn det … :/ Hugser du å forsteike mandlane? Då slipper fettet lettare 🙂

G

Grete

25. april 2019

Å tusen takk! Då er det nok honningen som gjer det ja. Har brukt ein annen honning siste gongane, der har du det! Då skal eg prøve igjen snart tusen takk for tipset! No blei eg glad

Linda Stuhaug

26. april 2019

Braa 😀 Håper mandelsmøret blir 100% bra neste gang!!

G

Grete

25. april 2019

Eg må tilbake til dette mandelsmøret igjen.. tenkte å gi det ein ny sjanse. Rista mandlar og kjørte i vei i foodprosessoren. Og det såg lovande ut heilt til eg hadde i smakstilsetningane (honning, salt, kanel). Då vart det tørt på eit blunk. Og det hjelper ingen ting å mikse videre. I all verden er det som går galt trur du? Blir jo så lei meg når eg ikkje tale om får det til meir 🙁

Linda Stuhaug

25. april 2019

Heisann! Her har du gjort alt riktig, men så var det den honningen…. Eg ha fått eit par tilbakemeldinger på det tidligare – når ein tilsatte honning, så vart blandinga heilt tørr. Det virker som at mandelsmøret ikkje liker honning, om du forstår kva eg meina? Eg har testa dette sjølv, og det gjekk heilt fint, så det har nok med kva type honning ein bruker. Prøv med anna søtning neste gang, så skal du vertfall sjå at det blir suksess 🙂

G

Grete

27. mars 2019

Ja eg rista mandlane, det må vel vere maskina då 🙁 Så kjedelig, for mandelsmør er bare sååå godt 🙂

Linda Stuhaug

28. mars 2019

Ja, virkelig – det er det beste!

A

AAA

2. september 2019

Fikk laget denne idag, wow så enkelt og raskt det var! Hadde tenkt å kjøpe mandelsmør som de selger i butikken, men det eneste jeg fant var det fra Helios til 180 kr. Det blir litt for mye penger for min del som student, og nå som jeg fikk erfare hvor godt og enkelt det var å lage det selv var jo det helt topp! Ser noen har kommentert at da de tilsatte honningen ble det vanskelig å få ønsket konsistens. Jeg har samme erfaring bare med fibersirup gold som også er flytende. Da jeg droppet dette og brukte samme mengde og maskin funket det helt supert. Tenkte å gi beskjed i kommentarfeltet slik at andre som har tenkt å lage oppskriften er obs på dette 🙂

Linda Stuhaug

3. september 2019

Heisann! Ikkje sant det er enkelt? Og så utrulig godt 😀 Takk som minner meg på det, eg har gløymt å endre innlegget… Skal gjere det med det samme, så ikkje fleire gjer denne feilen 🙂 Ha en fin tirsdag!

M

Miriam

28. mai 2019

Hei! Hvilken maskin bruker du? Min foodprossessor gikk i stykker i går etter å ha laget en stor porsjon av dette herlige mandelsmøret

Linda Stuhaug

29. mai 2019

Eg bruker en eldgammal foodprossor eller Electrolux Ultimate Blender.

T

Thea

22. mai 2019

Jeg er skikkelig storfan av bloggen din, takk for alt du deler, både fantastiske oppskrifter og personlige innlegg! Prøvde dette mandelsmøret i dag, så sinnsykt digg. Kommer til å spise alt med skje rett fra glasset, haha!

Linda Stuhaug

22. mai 2019

Takk for hyggelige ord, Thea! Det setter eg stor pris på å lese 😀 Mandelsmøret er farlig godt, eg måtte la være å lage nytt når det blei tomt for eit par veker sidan… Men no trur eg ikkje at eg klarer å vente lengre, haha 😀

C

Cecilie

2. mai 2019

Hei! Kan ein bruke sukrinmelis istedenfor sukrin gold?

Linda Stuhaug

3. mai 2019

Ja, sjølvsagt 🙂

E

Elisabeth

23. november 2019

Jeg har slete lenge med å finne en maskin som kan brukes til å lage nøttesmør uten at maskinen går varm, men finner ikke. Har du noen tips? 🙂

Linda Stuhaug

24. november 2019

Eg bruker electrolux ultimate blend per idag til nøttesmør 🙂

B

Bente

15. november 2019

Kva blender anbefaler du?

Linda Stuhaug

15. november 2019

Eg har hatt electrolux ultimate blend eit par år no 🙂 Funker til nøttesmør, men ikkje fornøgd til f.eks smoothie.

M

Marte

22. mars 2018

Cashewsmør må du teste ein gong! Hugser eg fekk smake det ein gong og det var heilt fantastisk godt! Skal lage meg mandelsmør til helga, men finn det noko alternativ til vaniljepulver?! Eg finner det ingen stader…?! Kan det droppes eller erstattast av feks vaniljeessens?

K

Katrine

5. juni 2020

Hei Linda! jeg ser du ofte skriver spesifikt maldonsalt. Merker du noen forskjell på det og annet salt? eller er det andre grunner til at du bruker det?

Linda Stuhaug

7. juni 2020

Hei! Ja, maldonsalt er jo flaksalt så det er det som er forskjellen fra vanlig salt 🙂 Du kan og bruke anna type flaksalt, men eg anbefaler ofte flaksalt framfor vanlig salt i nokon oppskrifter fordi dei har litt ulike egenskaper 🙂

B

B

18. oktober 2023

Du har vitamix a2300i blender? Har du noe kjennskap til a2500i?

Linda Stuhaug

18. oktober 2023

Ja. Nei, aldri brukt den😊

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg