Råmelkspudding (kalvedans) – tradisjonsrett på sitt beste!

Råmelkspudding, spannost, kalvedans, pottost, kjelost… Denne desserten har jammen mange ulike navn! Heime hos meg har vi alltid sagt råmelkspudding eller spannost, og dette er en dessert som eg har vokse opp med, og er noko av det beste eg veit. Dei 10 siste åra har dette vore desserten på julafta (blitt en tradisjon!) og eg bestiller alltid råmelkspudding på bursdagen min –  kvart einaste år.

Når eg har lagt ut bilde av denne desserten (på instastory under lindastuhaug), så har det strøyma på med tilbakemeldinger. Dette er definitivt noko som fleire har vokse opp med, for ordet barndomsminner går virkelig igjen! Mange er også nysgjerrige og lurer på kva det er, korleis ein lager det og om eg kan dele oppskrift. Så klart kan eg dele oppskrift 🙂

Denne tradisjonsretten kan man lage på veldig mange forskjellige måter med ulike smakstilsetninger. Vi har laga puddingen med vår vri i alle år, som er en enkel og smakfull variant med litt sukker og mandeldråper. Korleis ein ete og kva tilbehør ein har til puddingen varierer også mykje fra heim til heim, og eg er sikker på at mange av de som leser dette har en anna vi enn meg på både tilberedning og servering av råmelkspuddinga.

Når vi likevell er inne på denne store variasjonen så har eg veldig lyst å høyre fra dåkke lesere: kva forhold har du til råmelkspudding (eller kva du kaller det – hehe!), og korleis pleier du å ete den? Har du kanskje en spesiell måte å lage den på, eller eit minne som sitter ekstra godt? Del gjerne i kommentarfeltet♥ 

For å lage denne desserten trenger du råmelk. Råmelk er den første melka kua får etter kalving, og har eit høgt proteininnhold, som bidrar til at puddingen stivner. Råmelka er mest næringsrik og konsentrert rett etter kalving, og ein skiller ofte mellom første mål, andre mål og tredje mål på råmelka. Kva mål du bruker har mykje å sei for sluttresultatet på puddingen.

Når vi får råmelk pleier det å vere en kombinasjon mellom første mål og andre/tredje mål. Då blir puddingen perfekt i konsistensen – ikkje for fast, ikkje for laus. Får du derimot råmelk fra første mål trenger denne å spes ut med h-melk for å ikkje bli for fast, og får du råmelk fra tredje mål trenger denne sannsynligvis nokre egg for å sette seg. Her gjelder det å finne ut kva råmelk ein har, og deretter prøve seg litt fram.

Tips: råmelka kan fint frysast, men hugs å tine den langsomt opp igjen for å bevare all den gode næringa!

Slik lager vi tradisjonsretten:

Råmelkspudding, 1 form (2 liters brødform)
♦ 2 liter råmelk
♦ 2-3 ss sukker*
♦ litt mandeldråper

Slik gjer du: 
Bland saman og hell over i en 2-liters brødform. Puddingen skal steikast i vannbad, nederste rille på 150 grader over-undervarme.   Etter 60-75 minutt skal den vere ferdig, men her må ein sjekke litt underveis med ei skei for å kjenne at puddingen er stivna. Avkjølast og kan nytast varm, lun eller kald med det tilbehøret du ønsker.

*sukker kan erstattast med anna type søtning. Vi har også laga den med sukrin+ og det er absolutt ingen forskjell i smaken. 

Her i hus har vi alltid servert råmelkspudding med en slags rød saus. Heimelaga jordbær- og bringebærsaus er en klassikar, og denne lagast enkelt av 50/50 fryste jordbær/bringebær, varma opp i en kjele og smakt til med søtning, deretter most med stavmiksar.

Andre måter å servere tradisjonsretten på er blant anna med;
♦ Krem og bær
♦ Kanel og sukker
♦ Varme bær og hakkede nøtter
♦ Melk, kanel og sukker
♦ På brødskiva
♦ … og sikkert veldig, veldig mange fleire måter!

Eg kjenner eg får vann i munn av å skrive dette innlegget… Mamma, eg kjem snart heimatt, eg veit vi har råmelk i frysaren! Hehe, neida. Uansett, eg er veldig spent på å høyre fra dåkke 🙂

Følg meg gjerne på instagram (lindastuhaug) for mykje sunn matinspirasjon og glimt av min kvardag. Daglig inspirasjon deler eg også på Facebook-sida mi som du kan følge HER.

44 kommentarer

 1. Tanja Eik Halsen

  Å, jeg elsker kjelost! Jeg bor på Helgeland, og her pleier vi å spise den med sukker, kanel og melk.

  1. Det høyres litt rart ut for meg som ikkje er vandt med det, men skal absolutt prøvast neste gang 😀

 2. Martine

  Ser deilig ut. Noen tips til hvor man kan få tak i råmelk?

  1. Knallgodt 🙂 Råmelk må ein få rett fra ein bonde.

 3. Du er nødt til å prøve kjelost med karamellsaus!

  1. Høres veeeldig merkelig ut, haha. Men får sjå om det blir ein gang 😀 Tar du karamellsausen på toppen då? Eller lager du karamellsaus som du har i bunnen av formen før steiking…? 🙂

 4. Råmelk med søtning i ovnen? Hørtes ikke så veldig digg ut…

  1. Haha neivell 😉

 5. Åhh, kalvdans så gott! Vi har kanel på toppen innan vi gräddar den, och serverar med jordgubbssylt 🙂 Så lyxigt när man får tag på råmjölk!

  1. Spennande! Så kjekt å lese så mange forskjellige måter å lage og ete det på 😀

 6. Vi kaller det også råmelkspudding. Og vi spiser det med sukker, kanel og rød saus. Min erfaring er at de som ikke er vokst opp med det ikke liker det. Jeg syns det er nydelig, og veldig stas når mamma lager

  1. Haha – samme her. Hatt besøk av nokre venninner og lignande som ikkje har vokse opp med det, og dei har ikkje akkurat forsynt seg to ganger… Det er nok heilt sikkert noko med det 🙂

 7. Liv Nygård

  Her heiter det istost (Ullensvang, Hardanger). Sjelden kost, for her er det langt mellom mjølkekyrne!

  1. Oi, den var ny! Istost faktisk! Herlig 😀

 8. Hei jeg har akkurat fått tak i litt råmjølk(fra andre melking) ! Fikk tips en gang om å først prøve seg frem i små former til man fikk riktig blanding!
  Men jeg prøvde dette! Og det ble pudding men også veldig mye vann! (Nå har melka vert fryst, har det kanskje noe å si?) skal det være sånn eller er det noe jeg gjør feil! Venter jeg ikke lenge nok, eller har jeg ikke nok vann i vann badet ?

  Har veldig lyst til å få til dette på rett vis men det er veldig lite erfaring å finne blandt folk!

  1. Hei Torunn! Litt usikker på om eg heilt forstår kva du meiner med mykje vatn? I formen sammen med puddingen liksom? Vi bruker alltid fryst melk og har aldri hatt problem med at det er mykje vatn med puddingen. Kanskje den skulle stekt litt lengre? 🙂

   1. Torunn

    Ja det virker som melka skiller seg! Men det kan godt være at den skal stå lenger! Får prøve meg frem litt Så får jeg vell det til etterhvert

   2. Håper du får det til!! Eg kryssa fingrane 🙂

 9. Anita Kjellmo

  «Kjelost» kaller vi råmelkspuddingen og vi har kun litt vaniljesukker i melka før vi steke den i vannbad i stekovnenSå har vi sukker, kanel og melk oppå puddingen når vi spiser den

  1. Spennande, Anita 🙂 Er så mange ulike måter å både lage og ete denne puddingen på. Skal prøve meg på en anna vri neste gang vi har råmelkspudding heime 😀

 10. Aud Milevasslien Kloppbakken

  Barndomsminne da av ekte Pottost, og minne etter ei tanta av meg men da var det falsk Pottost, da er den laget av H melk ikke råmelk. Og alltid rød saus til

 11. Ragnhild Asbjørnsen

  Jag er så heldig å har fått 2 liter med råmelk.Dette er barndomsminner da min mor av og til fikk melk fra en gård.Jeg skal lage den som karamell pudding,bare mindre egg 3 stk tenker jeg og så vaniljesukker og vanlig sukker med karamell i formen.Og så har jeg krem til.Nydelig.

  1. Åh, det høyres nydelig ut, Ragnhild!

 12. Ingeborg

  Som liten hadde vi alltid råmelkspudding til dessert første juledag etter pinnekjøttmiddagen…vi tilberedte den alltid som en karamellpudding! Utrolig godt, men nå er det mange år siden jeg har spist dessverre

  1. Så stas å lese at vi er fleire som forbinder råmelkspudding mot julematen!!! 🙂

 13. Åse Marie Ånestad

  Pleier ofte å lage karamellpudding,med h-melk og masse egg! Den blir helt glatt i puddingen…råmelkspudding derimot lager jeg av råmelk, og steker uten vannbad! Nydelig, og mitt barndomsminne i den smnheng!❤

  1. Herlig! Det er såå utrulig godt 😀

 14. Benedicte

  Hvordan vet du hvor mye av første og andre mål som skal brukes? Bruker du 1 liter av hver? 🙂

  1. Det går fint å mikse første og andre mål. Men det er jo ikkje alltid at ein får fleire ulike mål på råmelka 🙂 Vi lagde råmelkspudding i helga, og då miksa vi 50/50 første mål og andre/tredje mål 🙂

 15. Råmelk er melk full av protein og næringsstoffer ment å bygge opp avkommets immunsystem. Å frarøve kalven dette til fordel for dessert for mennesker synes jeg må tilhøre historien.

  1. Vi får kun melk som er til overs, og det får nok dei fleste andre også.

 16. Har det noe å si hvor lenge råmelka har vært frosset?

  1. Det trur eg i utgangspunktet ikkje. Vi har hatt råmelk liggande i frysaren opp til 1 år uten problemer vertfall, mulig lengre også 🙂

 17. Åslaug Reiten

  Takk for oppskrift og tips. Vi kalte det råmelkspudding i bygda vår ; Eikrem på Aukra i Møre og Romsdal. Dessuten laget mamma råmelksfløtekjeks. Problemet er å få tak i råmelk.
  Jeg bor nå i Porsgrunn. Har du noen tips her?

  1. Generelt så vil eg berre anbefale å spørre bønder eller innpå ei felles facebook-gruppe om det er nokon som har råmelk 🙂

 18. Jorun Bringa

  Hei kan ferdig råmelkspudding fryses?

  1. Det har eg ingen erfaring med, så det kan eg ikkje svare på. Personlig hadde eg nok ikkje gjort det 🙂

 19. Har du erfaring med å fryse ferdig råmjølkspudding? Me greier ikkje å få i oss alle puddingane eg har laga før dei vert dårlege.

  1. Nei, dessverre! Men å fryse råmelka pleier vi å gjere 🙂

 20. Den beste desserten eg veit, men kvar får eg kjøpe råmelk eller ferdig produkt når eg bur ved Ski / Ås?

  1. Det veit ikkje eg 🙂 Du må høyre med lokale bønder etc 🙂

 21. Kor kan eg få tak i råmelk ? Kan du hjelpe ? Bur i Stavanger

  1. Linda Stuhaug

   Du må få det fra bønder 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *