Råmelkspudding (kalvedans) – tradisjonsrett på sitt beste!

Råmelkspudding, spannost, kalvedans, pottost, kjelost… Denne desserten har jammen mange ulike navn! Heime hos meg har vi alltid sagt råmelkspudding eller spannost, og dette er en dessert som eg har vokse opp med, og er noko av det beste eg veit. Dei 10 siste åra har dette vore desserten på julafta (blitt en tradisjon!) og eg bestiller alltid råmelkspudding på bursdagen min –  kvart einaste år.

Når eg har lagt ut bilde av denne desserten (på instastory under lindastuhaug), så har det strøyma på med tilbakemeldinger. Dette er definitivt noko som fleire har vokse opp med, for ordet barndomsminner går virkelig igjen! Mange er også nysgjerrige og lurer på kva det er, korleis ein lager det og om eg kan dele oppskrift. Så klart kan eg dele oppskrift 🙂

Denne tradisjonsretten kan man lage på veldig mange forskjellige måter med ulike smakstilsetninger. Vi har laga puddingen med vår vri i alle år, som er en enkel og smakfull variant med litt sukker og mandeldråper. Korleis ein ete og kva tilbehør ein har til puddingen varierer også mykje fra heim til heim, og eg er sikker på at mange av de som leser dette har en anna vi enn meg på både tilberedning og servering av råmelkspuddinga.

Når vi likevell er inne på denne store variasjonen så har eg veldig lyst å høyre fra dåkke lesere: kva forhold har du til råmelkspudding (eller kva du kaller det – hehe!), og korleis pleier du å ete den? Har du kanskje en spesiell måte å lage den på, eller eit minne som sitter ekstra godt? Del gjerne i kommentarfeltet♥ 

For å lage denne desserten trenger du råmelk. Råmelk er den første melka kua får etter kalving, og har eit høgt proteininnhold, som bidrar til at puddingen stiver. Råmelka er mest næringsrik og konsentrert rett etter kalving, og ein skiller ofte mellom første mål, andre mål og tredje mål på råmelka. Kva mål du bruker har mykje å sei for sluttresultatet på puddingen.

Når vi får råmelk pleier det å vere en kombinasjon mellom første mål og andre/tredje mål. Då blir puddingen perfekt i konsistensen – ikkje for fast, ikkje for laus. Får du derimot råmelk fra første mål trenger denne å spes ut med h-melk for å ikkje bli for fast, og får du råmelk fra tredje mål trenger denne sannsynligvis nokre egg for å sette seg. Her gjelder det å finne ut kva råmelk ein har, og deretter prøve seg litt fram.

Tips: råmelka kan fint frysast, men hugs å tine den langsomt opp igjen for å bevare all den gode næringa!

Slik lager vi tradisjonsretten:

Råmelkspudding, 1 form (2 liters brødform)
♦ 2 liter råmelk
♦ 2-3 ss sukker*
♦ litt mandeldråper

Slik gjer du: 
Bland saman og hell over i en 2-liters brødform. Puddingen skal steikast i vannbad, nederste rille på 150 grader over-undervarme.   Etter 60-75 minutt skal den vere ferdig, men her må ein sjekke litt underveis med ei skei for å kjenne at puddingen er stivna. Avkjølast og kan nytast varm, lun eller kald med det tilbehøret du ønsker.

*sukker kan erstattast med anna type søtning. Vi har også laga den med sukrin+ og det er absolutt ingen forskjell i smaken. 

Her i hus har vi alltid servert råmelkspudding med en slags rød saus. Heimelaga jordbær- og bringebærsaus er en klassikar, og denne lagast enkelt av 50/50 fryste jordbær/bringebær, varma opp i en kjele og smakt til med søtning, deretter most med stavmiksar.

Andre måter å servere tradisjonsretten på er blant anna med;
♦ Krem og bær
♦ Kanel og sukker
♦ Varme bær og hakkede nøtter
♦ Melk, kanel og sukker
♦ På brødskiva
♦ … og sikkert veldig, veldig mange fleire måter!

Eg kjenner eg får vann i munn av å skrive dette innlegget… Mamma, eg kjem snart heimatt, eg veit vi har råmelk i frysaren! Hehe, neida. Uansett, eg er veldig spent på å høyre fra dåkke 🙂

Følg meg gjerne på instagram (lindastuhaug) for mykje sunn matinspirasjon og glimt av min kvardag. Daglig inspirasjon deler eg også på Facebook-sida mi som du kan følge HER.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

22 kommentarer

 1. Tanja Eik Halsen

  Å, jeg elsker kjelost! Jeg bor på Helgeland, og her pleier vi å spise den med sukker, kanel og melk.

  1. Det høyres litt rart ut for meg som ikkje er vandt med det, men skal absolutt prøvast neste gang 😀

 2. Ser deilig ut. Noen tips til hvor man kan få tak i råmelk?

  1. Knallgodt 🙂 Råmelk må ein få rett fra ein bonde.

 3. Du er nødt til å prøve kjelost med karamellsaus!

  1. Høres veeeldig merkelig ut, haha. Men får sjå om det blir ein gang 😀 Tar du karamellsausen på toppen då? Eller lager du karamellsaus som du har i bunnen av formen før steiking…? 🙂

 4. Råmelk med søtning i ovnen? Hørtes ikke så veldig digg ut…

 5. Åhh, kalvdans så gott! Vi har kanel på toppen innan vi gräddar den, och serverar med jordgubbssylt 🙂 Så lyxigt när man får tag på råmjölk!

  1. Spennande! Så kjekt å lese så mange forskjellige måter å lage og ete det på 😀

 6. Vi kaller det også råmelkspudding. Og vi spiser det med sukker, kanel og rød saus. Min erfaring er at de som ikke er vokst opp med det ikke liker det. Jeg syns det er nydelig, og veldig stas når mamma lager

  1. Haha – samme her. Hatt besøk av nokre venninner og lignande som ikkje har vokse opp med det, og dei har ikkje akkurat forsynt seg to ganger… Det er nok heilt sikkert noko med det 🙂

 7. Liv Nygård

  Her heiter det istost (Ullensvang, Hardanger). Sjelden kost, for her er det langt mellom mjølkekyrne!

  1. Oi, den var ny! Istost faktisk! Herlig 😀

 8. Hei jeg har akkurat fått tak i litt råmjølk(fra andre melking) ! Fikk tips en gang om å først prøve seg frem i små former til man fikk riktig blanding!
  Men jeg prøvde dette! Og det ble pudding men også veldig mye vann! (Nå har melka vert fryst, har det kanskje noe å si?) skal det være sånn eller er det noe jeg gjør feil! Venter jeg ikke lenge nok, eller har jeg ikke nok vann i vann badet ?

  Har veldig lyst til å få til dette på rett vis men det er veldig lite erfaring å finne blandt folk!

  1. Hei Torunn! Litt usikker på om eg heilt forstår kva du meiner med mykje vatn? I formen sammen med puddingen liksom? Vi bruker alltid fryst melk og har aldri hatt problem med at det er mykje vatn med puddingen. Kanskje den skulle stekt litt lengre? 🙂

   1. Ja det virker som melka skiller seg! Men det kan godt være at den skal stå lenger! Får prøve meg frem litt Så får jeg vell det til etterhvert

   2. Håper du får det til!! Eg kryssa fingrane 🙂

 9. Anita Kjellmo

  «Kjelost» kaller vi råmelkspuddingen og vi har kun litt vaniljesukker i melka før vi steke den i vannbad i stekovnenSå har vi sukker, kanel og melk oppå puddingen når vi spiser den

  1. Spennande, Anita 🙂 Er så mange ulike måter å både lage og ete denne puddingen på. Skal prøve meg på en anna vri neste gang vi har råmelkspudding heime 😀

 10. Aud Milevasslien Kloppbakken

  Barndomsminne da av ekte Pottost, og minne etter ei tanta av meg men da var det falsk Pottost, da er den laget av H melk ikke råmelk. Og alltid rød saus til