Linda Stuhaug

Annonse

18. april 2018

Råmelkspudding (kalvedans) – tradisjonsrett på sitt beste!

Råmelkspudding (kalvedans) – tradisjonsrett på sitt beste!
Råmelkspudding, spannost, kalvedans, pottost, kjelost… Denne desserten har jammen mange ulike navn! Heime hos meg har vi alltid sagt råmelkspudding eller spannost, og dette er en dessert som eg har vokse opp med, og er noko av det beste eg veit. Dei 10 siste åra har dette vore desserten på julafta (blitt en tradisjon!) og eg bestiller alltid råmelkspudding på bursdagen min – kvart einaste år.
Når eg har lagt ut bilde av denne desserten (på instastory under lindastuhaug), så har det strøyma på med tilbakemeldinger. Dette er definitivt noko som fleire har vokse opp med, for ordet barndomsminner går virkelig igjen! Mange er også nysgjerrige og lurer på kva det er, korleis ein lager det og om eg kan dele oppskrift. Så klart kan eg dele oppskrift 🙂
Denne tradisjonsretten kan man lage på veldig mange forskjellige måter med ulike smakstilsetninger. Vi har laga puddingen med vår vri i alle år, som er en enkel og smakfull variant med litt sukker og mandeldråper. Korleis ein ete og kva tilbehør ein har til puddingen varierer også mykje fra heim til heim, og eg er sikker på at mange av de som leser dette har en anna vi enn meg på både tilberedning og servering av råmelkspuddinga.
Når vi likevell er inne på denne store variasjonen så har eg veldig lyst å høyre fra dåkke lesere: kva forhold har du til råmelkspudding (eller kva du kaller det – hehe!), og korleis pleier du å ete den? Har du kanskje en spesiell måte å lage den på, eller eit minne som sitter ekstra godt? Del gjerne i kommentarfeltet♥
For å lage denne desserten trenger du råmelk. Råmelk er den første melka kua får etter kalving, og har eit høgt proteininnhold, som bidrar til at puddingen stivner. Råmelka er mest næringsrik og konsentrert rett etter kalving, og ein skiller ofte mellom første mål, andre mål og tredje mål på råmelka. Kva mål du bruker har mykje å sei for sluttresultatet på puddingen.
Når vi får råmelk pleier det å vere en kombinasjon mellom første mål og andre/tredje mål. Då blir puddingen perfekt i konsistensen – ikkje for fast, ikkje for laus. Får du derimot råmelk fra første mål trenger denne å spes ut med h-melk for å ikkje bli for fast, og får du råmelk fra tredje mål trenger denne sannsynligvis nokre egg for å sette seg. Her gjelder det å finne ut kva råmelk ein har, og deretter prøve seg litt fram.
Tips: råmelka kan fint frysast, men hugs å tine den langsomt opp igjen for å bevare all den gode næringa!
Slik lager vi tradisjonsretten:
Råmelkspudding, 1 form (2 liters brødform) ♦ 2 liter råmelk ♦ 2-3 ss sukker* ♦ litt mandeldråper
Slik gjer du: Bland saman og hell over i en 2-liters brødform. Puddingen skal steikast i vannbad, nederste rille på 150 grader over-undervarme. Etter 60-75 minutt skal den vere ferdig, men her må ein sjekke litt underveis med ei skei for å kjenne at puddingen er stivna. Avkjølast og kan nytast varm, lun eller kald med det tilbehøret du ønsker.
*sukker kan erstattast med anna type søtning. Vi har også laga den med sukrin+ og det er absolutt ingen forskjell i smaken.
Her i hus har vi alltid servert råmelkspudding med en slags rød saus. Heimelaga jordbær- og bringebærsaus er en klassikar, og denne lagast enkelt av 50/50 fryste jordbær/bringebær, varma opp i en kjele og smakt til med søtning, deretter most med stavmiksar.
Andre måter å servere tradisjonsretten på er blant anna med; ♦ Krem og bær ♦ Kanel og sukker ♦ Varme bær og hakkede nøtter ♦ Melk, kanel og sukker ♦ På brødskiva ♦ … og sikkert veldig, veldig mange fleire måter!
Eg kjenner eg får vann i munn av å skrive dette innlegget… Mamma, eg kjem snart heimatt, eg veit vi har råmelk i frysaren! Hehe, neida. Uansett, eg er veldig spent på å høyre fra dåkke 🙂
Følg meg gjerne på instagram (lindastuhaug) for mykje sunn matinspirasjon og glimt av min kvardag. Daglig inspirasjon deler eg også på Facebook-sida mi som du kan følge HER.

Råmelkspudding, spannost, kalvedans, pottost, kjelost… Denne desserten har jammen mange ulike navn! Heime hos meg har vi alltid sagt råmelkspudding eller spannost, og dette er en dessert som eg har vokse opp med, og er noko av det beste eg veit. Dei 10 siste åra har dette vore desserten på julafta (blitt en tradisjon!) og eg bestiller alltid råmelkspudding på bursdagen min – kvart einaste år.

Når eg har lagt ut bilde av denne desserten (på instastory under lindastuhaug), så har det strøyma på med tilbakemeldinger. Dette er definitivt noko som fleire har vokse opp med, for ordet barndomsminner går virkelig igjen! Mange er også nysgjerrige og lurer på kva det er, korleis ein lager det og om eg kan dele oppskrift. Så klart kan eg dele oppskrift 🙂

Denne tradisjonsretten kan man lage på veldig mange forskjellige måter med ulike smakstilsetninger. Vi har laga puddingen med vår vri i alle år, som er en enkel og smakfull variant med litt sukker og mandeldråper. Korleis ein ete og kva tilbehør ein har til puddingen varierer også mykje fra heim til heim, og eg er sikker på at mange av de som leser dette har en anna vi enn meg på både tilberedning og servering av råmelkspuddinga.

Når vi likevell er inne på denne store variasjonen så har eg veldig lyst å høyre fra dåkke lesere: kva forhold har du til råmelkspudding (eller kva du kaller det – hehe!), og korleis pleier du å ete den? Har du kanskje en spesiell måte å lage den på, eller eit minne som sitter ekstra godt? Del gjerne i kommentarfeltet♥

For å lage denne desserten trenger du råmelk. Råmelk er den første melka kua får etter kalving, og har eit høgt proteininnhold, som bidrar til at puddingen stivner. Råmelka er mest næringsrik og konsentrert rett etter kalving, og ein skiller ofte mellom første mål, andre mål og tredje mål på råmelka. Kva mål du bruker har mykje å sei for sluttresultatet på puddingen.

Når vi får råmelk pleier det å vere en kombinasjon mellom første mål og andre/tredje mål. Då blir puddingen perfekt i konsistensen – ikkje for fast, ikkje for laus. Får du derimot råmelk fra første mål trenger denne å spes ut med h-melk for å ikkje bli for fast, og får du råmelk fra tredje mål trenger denne sannsynligvis nokre egg for å sette seg. Her gjelder det å finne ut kva råmelk ein har, og deretter prøve seg litt fram.

Tips: råmelka kan fint frysast, men hugs å tine den langsomt opp igjen for å bevare all den gode næringa!

Slik lager vi tradisjonsretten:

Råmelkspudding, 1 form (2 liters brødform)
♦ 2 liter råmelk
♦ 2-3 ss sukker*
♦ litt mandeldråper

Slik gjer du:
Bland saman og hell over i en 2-liters brødform. Puddingen skal steikast i vannbad, nederste rille på 150 grader over-undervarme. Etter 60-75 minutt skal den vere ferdig, men her må ein sjekke litt underveis med ei skei for å kjenne at puddingen er stivna. Avkjølast og kan nytast varm, lun eller kald med det tilbehøret du ønsker.

*sukker kan erstattast med anna type søtning. Vi har også laga den med sukrin+ og det er absolutt ingen forskjell i smaken.

Her i hus har vi alltid servert råmelkspudding med en slags rød saus. Heimelaga jordbær- og bringebærsaus er en klassikar, og denne lagast enkelt av 50/50 fryste jordbær/bringebær, varma opp i en kjele og smakt til med søtning, deretter most med stavmiksar.

Andre måter å servere tradisjonsretten på er blant anna med;
♦ Krem og bær
♦ Kanel og sukker
♦ Varme bær og hakkede nøtter
♦ Melk, kanel og sukker
♦ På brødskiva
♦ … og sikkert veldig, veldig mange fleire måter!

Eg kjenner eg får vann i munn av å skrive dette innlegget… Mamma, eg kjem snart heimatt, eg veit vi har råmelk i frysaren! Hehe, neida. Uansett, eg er veldig spent på å høyre fra dåkke 🙂

Følg meg gjerne på instagram (lindastuhaug) for mykje sunn matinspirasjon og glimt av min kvardag. Daglig inspirasjon deler eg også på Facebook-sida mi som du kan følge  HER.

Annonse

50 Kommentarer

Å

Åslaug Reiten

6. oktober 2020

Takk for oppskrift og tips. Vi kalte det råmelkspudding i bygda vår ; Eikrem på Aukra i Møre og Romsdal. Dessuten laget mamma råmelksfløtekjeks. Problemet er å få tak i råmelk. Jeg bor nå i Porsgrunn. Har du noen tips her?

Linda Stuhaug

7. oktober 2020

Generelt så vil eg berre anbefale å spørre bønder eller innpå ei felles facebook-gruppe om det er nokon som har råmelk 🙂

I

Ingrid Hallan

9. september 2020

Har det noe å si hvor lenge råmelka har vært frosset?

Linda Stuhaug

9. september 2020

Det trur eg i utgangspunktet ikkje. Vi har hatt råmelk liggande i frysaren opp til 1 år uten problemer vertfall, mulig lengre også 🙂

G

Geir Stølsvik

13. mars 2022

Når det brukes råmelk som har vært frosset, til pudding, er det da vanskeligere å få puddingen til å stivne? Hvis en bruker råmelk fra 3. mål til pudding, må en da ha egg i melka for at den skal stivne? I så fall hvor mange? Forslag til temp og steketid?

Linda Stuhaug

13. mars 2022

Hei! Nei, det er ikkje vanskligare. Eg er ingen ekspert på råmelkspudding. Temp og steiketid står i innlegget her, Elers ville eg prøvd meg fram med 2 egg pr. liter melk kanskje :)

G

Geir Stølsvik

13. mars 2022

Mange sier at det ikke skal brukes egg i råmelkspudding, og at det i såfall er karamellpudding en lager. Andre sier at hvis den ikke er stiv etter 1,5 til 2t, så er det bare å la den stå videre i ovnen (i flere timer). Da bør den vel dekkes over med et bakepapir for ikke å bli så brun på toppen?

Linda Stuhaug

14. mars 2022

Vi har alltid brukt egg visst vi har fått melk fra tredje mål. Det er ikkje noke problem, og råmelkspuddingen bli like god😊 Men, dette må no du avgjere sjølv. Eg har ikkje erfaring med å la puddingen stå timesvis i ovnen☺️

A

Anita Kjellmo

18. oktober 2018

«Kjelost» kaller vi råmelkspuddingen og vi har kun litt vaniljesukker i melka før vi steke den i vannbad i stekovnenSå har vi sukker, kanel og melk oppå puddingen når vi spiser den

Linda Stuhaug

19. oktober 2018

Spennande, Anita 🙂 Er så mange ulike måter å både lage og ete denne puddingen på. Skal prøve meg på en anna vri neste gang vi har råmelkspudding heime 😀

T

Torunn

13. oktober 2018

Hei jeg har akkurat fått tak i litt råmjølk(fra andre melking) ! Fikk tips en gang om å først prøve seg frem i små former til man fikk riktig blanding! Men jeg prøvde dette! Og det ble pudding men også veldig mye vann! (Nå har melka vert fryst, har det kanskje noe å si?) skal det være sånn eller er det noe jeg gjør feil! Venter jeg ikke lenge nok, eller har jeg ikke nok vann i vann badet ? Har veldig lyst til å få til dette på rett vis men det er veldig lite erfaring å finne blandt folk!

Linda Stuhaug

14. oktober 2018

Hei Torunn! Litt usikker på om eg heilt forstår kva du meiner med mykje vatn? I formen sammen med puddingen liksom? Vi bruker alltid fryst melk og har aldri hatt problem med at det er mykje vatn med puddingen. Kanskje den skulle stekt litt lengre? 🙂

T

Torunn

15. oktober 2018

Ja det virker som melka skiller seg! Men det kan godt være at den skal stå lenger! Får prøve meg frem litt Så får jeg vell det til etterhvert

Linda Stuhaug

15. oktober 2018

Håper du får det til!! Eg kryssa fingrane 🙂

J

Jorun Bringa

3. mars 2021

Hei kan ferdig råmelkspudding fryses?

Linda Stuhaug

4. mars 2021

Det har eg ingen erfaring med, så det kan eg ikkje svare på. Personlig hadde eg nok ikkje gjort det 🙂

I

Ingeborg

6. mars 2019

Som liten hadde vi alltid råmelkspudding til dessert første juledag etter pinnekjøttmiddagen…vi tilberedte den alltid som en karamellpudding! Utrolig godt, men nå er det mange år siden jeg har spist dessverre

Linda Stuhaug

6. mars 2019

Så stas å lese at vi er fleire som forbinder råmelkspudding mot julematen!!! 🙂

R

Ragnhild Asbjørnsen

26. januar 2019

Jag er så heldig å har fått 2 liter med råmelk.Dette er barndomsminner da min mor av og til fikk melk fra en gård.Jeg skal lage den som karamell pudding,bare mindre egg 3 stk tenker jeg og så vaniljesukker og vanlig sukker med karamell i formen.Og så har jeg krem til.Nydelig.

Linda Stuhaug

27. januar 2019

Åh, det høyres nydelig ut, Ragnhild!

A

Aud Milevasslien Kloppbakken

14. januar 2019

Barndomsminne da av ekte Pottost, og minne etter ei tanta av meg men da var det falsk Pottost, da er den laget av H melk ikke råmelk. Og alltid rød saus til

Linda Stuhaug

14. januar 2019

Spennande 😀

B

Benedicte

3. september 2019

Hvordan vet du hvor mye av første og andre mål som skal brukes? Bruker du 1 liter av hver? 🙂

Linda Stuhaug

3. september 2019

Det går fint å mikse første og andre mål. Men det er jo ikkje alltid at ein får fleire ulike mål på råmelka 🙂 Vi lagde råmelkspudding i helga, og då miksa vi 50/50 første mål og andre/tredje mål 🙂

B

Bjørg

10. januar 2022

Kor kan eg få tak i råmelk ? Kan du hjelpe ? Bur i Stavanger

Linda Stuhaug

11. januar 2022

Du må få det fra bønder 🙂

G

Gunn Marit

4. november 2021

Den beste desserten eg veit, men kvar får eg kjøpe råmelk eller ferdig produkt når eg bur ved Ski / Ås?

Linda Stuhaug

5. november 2021

Det veit ikkje eg 🙂 Du må høyre med lokale bønder etc 🙂

A

Astrid

28. september 2021

Har du erfaring med å fryse ferdig råmjølkspudding? Me greier ikkje å få i oss alle puddingane eg har laga før dei vert dårlege.

Linda Stuhaug

29. september 2021

Nei, dessverre! Men å fryse råmelka pleier vi å gjere 🙂

Å

Åse Marie Ånestad

14. mai 2019

Pleier ofte å lage karamellpudding,med h-melk og masse egg! Den blir helt glatt i puddingen…råmelkspudding derimot lager jeg av råmelk, og steker uten vannbad! Nydelig, og mitt barndomsminne i den smnheng!❤

Linda Stuhaug

15. mai 2019

Herlig! Det er såå utrulig godt 😀

G

Grethe

25. desember 2019

Råmelk er melk full av protein og næringsstoffer ment å bygge opp avkommets immunsystem. Å frarøve kalven dette til fordel for dessert for mennesker synes jeg må tilhøre historien.

Linda Stuhaug

28. desember 2019

Vi får kun melk som er til overs, og det får nok dei fleste andre også.

G

Geir Stølsvik

13. mars 2022

Jeg husker at min mor laget råmelkspudding når vi fikk tak i råmelk, for 50 år siden. Nå er jeg så heldig å ha fått tak i råmelk selv, fra 3. målet ble det sagt. Den ble fryst ned før levering. Jeg tinte opp litt, blandet med sukker og kanel, og stekte i vannbad på 150 grader i 90 min. Kjente på puddingen med en skje og den var flytende som melk. Lot den stå i 30 min til, uten endring. Så dette er bare å kjøle ned og kaste. Det er vel så at melk fra 3. målet må blandes med egg for å få puddingen til å stivne. Hvor mange egg må det blandes i pr. liter melk for at puddingen skal bli stiv? Piskes de lett eller til eggedosis? Finnes det andre metoder for å få stiv pudding fra 3. mål, eks. gelatin?

Linda Stuhaug

13. mars 2022

Svart deg på forrige kommentar. Men visst den var så laus ville eg kanskje prøvd 3 egg pr. liter melk :)

M

Mia

23. april 2018

Vi kaller det også råmelkspudding. Og vi spiser det med sukker, kanel og rød saus. Min erfaring er at de som ikke er vokst opp med det ikke liker det. Jeg syns det er nydelig, og veldig stas når mamma lager

Linda Stuhaug

23. april 2018

Haha – samme her. Hatt besøk av nokre venninner og lignande som ikkje har vokse opp med det, og dei har ikkje akkurat forsynt seg to ganger… Det er nok heilt sikkert noko med det 🙂

T

Tobbe

20. april 2018

Åhh, kalvdans så gott! Vi har kanel på toppen innan vi gräddar den, och serverar med jordgubbssylt 🙂 Så lyxigt när man får tag på råmjölk!

Linda Stuhaug

22. april 2018

Spennande! Så kjekt å lese så mange forskjellige måter å lage og ete det på 😀

M

M

19. april 2018

Råmelk med søtning i ovnen? Hørtes ikke så veldig digg ut…

Linda Stuhaug

19. april 2018

Haha neivell 😉

I

Ingrid

18. april 2018

Du er nødt til å prøve kjelost med karamellsaus!

Linda Stuhaug

18. april 2018

Høres veeeldig merkelig ut, haha. Men får sjå om det blir ein gang 😀 Tar du karamellsausen på toppen då? Eller lager du karamellsaus som du har i bunnen av formen før steiking…? 🙂

M

Martine

18. april 2018

Ser deilig ut. Noen tips til hvor man kan få tak i råmelk?

Linda Stuhaug

18. april 2018

Knallgodt 🙂 Råmelk må ein få rett fra ein bonde.

T

Tanja Eik Halsen

18. april 2018

Å, jeg elsker kjelost! Jeg bor på Helgeland, og her pleier vi å spise den med sukker, kanel og melk.

Linda Stuhaug

18. april 2018

Det høyres litt rart ut for meg som ikkje er vandt med det, men skal absolutt prøvast neste gang 😀

L

Liv Nygård

12. september 2018

Her heiter det istost (Ullensvang, Hardanger). Sjelden kost, for her er det langt mellom mjølkekyrne!

Linda Stuhaug

13. september 2018

Oi, den var ny! Istost faktisk! Herlig 😀

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg