Søt og seig brownies uten sukker!

Heisann!

Kan eg friste med eit kakestykke med sukkerfri, søt, seig og nydelig brownies?

Eg har fleire ulike brownies oppskrifter i arkivet her på bloggen, men ingen av dei er som denne. Å lage sukkerfri brownies med en saftig og seig konsistens skulle eg få til denne gangen, og etter eit par forsøk satt oppskrifta. Ja, det er mulig!

Oppskrifta krever at du har fibersirup clear og mørk, sukkerfri sjokolade (kan og bruke 70% sjokolade fra dagligvarebutikk, men då blir kaka naturligvis ikkje heilt sukkerfri). Eg kan svare med en gang, for eg veit spørsmålet vil dukke opp: nei, du kan ikkje bytte fibersirup clear med honning, agavesirup eller lignande. Det er nettopp fiberisrupen som har den egenskapen med å gi en seig konsistens på kaka. Du kan lese meir om fibersirup clear HER.

Både fibersirup clear, sukrin gold og sukkerfri, mørk sjokolade får du kjøpt på helsekostbutikker eller diverse nettbutikker. Det er også en del dagligvarebutikker som begynner å ta inn slike varer.

Du trenger, 1 kake
100 g smør
100 g sukkerfri, mørk sjokolade (minst 70%)*
100 g sukrin gold*
300 g fibersirup clear
2 egg
4 ss kakao
100 g speltmjøl*
en klype salt

Slik gjer du:
1. Sett ovnen på 175 grader, over-undervarme. Smelt smør og sukkerfri sjokolade på middels varme. Ha over i en bakebolle.

2. Tilsett sukrin gold og fibersirup. Bland godt før du visper inn egga og en klype med salt.

3. Sikt inn kakao og speltmjøl til slutt. Rør til en glatt og jevn røre.

4. Hell røra over i en form på ca. 20×30 cm med bakepapir*. Steik midt i ovnen i 15-20 minutt, eller til browniesen akkurat har satt seg. Min stor 17 min, men dette vil variere litt fra ovn til ovn. Pass på å ikkje steike for lenge, då blir den tørr.

5. Det er først når kaka er heilt avkjølt at den blir seig. Tips! la den avkjøle seg litt før du setter formen i kjøleskapet. Kaka oppbevarast også i kjøleskap. Den er best dagen etter, og kaka kan fint frysast 🙂

Tips og alternativ*
♦ Sukrin gold kan byttast med anna søtning tilsvarande 100 g sukker.

♦ Eg brukte Cavalier sin sukkerfri sjokolade (85 g 85% mørk, 15 g melkesjokolade), men det finnes mange ulike typer sukkerfri sjokolade på markedet, så bruk den du lika.

♦ Speltmjøl kan byttast med kveitemjøl eller anna tørrvare. For glutenfri kake går det sannsynligvis heilt fint å bruke nøytralt, glutenfritt mjøl.

♦ Du kan bruke litt større eller litt mindre form, eventuelt en anna form med ca. samme grunnflate. Vær obs på at steiketida kanskje må justerast.

Med ei god grunnoppskrift på brownies så er og muligheten for variasjon stor! Tilsett sjokoladebiter, hakkede nøtter, lag en skikkelig fest-brownies med glasur og pynt på toppen, innbakt glasur er knallgodt, topp med karamellsaus, peanøttkrem eller kanskje en frisk bringebærkrem… Muligheten for variasjon er stor!

Mmmm♥

Eg merker både på statistikken og spørsmål som renner inn om dagane, at konfirmasjoner og mai måned nærma seg. Mai er den store kakemåneden og det er definitivt mange som er interessert i sukkerfri varianter av ulike grunner. Denne browniesen passer perfekt som utgangspunkt for ei festkake, enten som den er – eller piffa opp litt ekstra 🙂

Fleire festkaker kjem det oppskrift på, ellers så er jo arkivet stappfullt i kakeoppskrifter. Om det er interesse for det, så kan eg gjerne samle mine for eksempel mine topp 10 oppskrifter på sukkerfri kaker som passer ypperlig som festkaker til anledninger som konfirmasjon, 17.mai og lignande.

Håper browniesen frister! Spørr om du lurer på noko, og ellers blir eg alltid veldig glad for tilbakemeldinger på oppskriftene dåkke lager♥

Følg meg gjerne på instagram (lindastuhaug) for mykje sunn matinspirasjon og glimt av min kvardag. Daglig inspirasjon deler eg også på Facebook-sida mi som du kan følge HER

67 kommentarer

 1. Christine

  Denne skal testes! Men 300 gram fibersirup, er det riktig? Synes bare det hørtes mye ut iforhold til de andre ingrediensene. Ha en fin dag✌

  1. Ja, det er riktig 🙂 Håper den smaker!

 2. Hva kan jeg bruke istedenfor smør? Veganer

  1. Melkefritt smør fra Berit Nordstrand

   1. Er nok eit godt alternativ 🙂

   2. Kristin

    Tenker du da det B.nordstrand «smøremyk rapskokos» smøret?

 3. Kan man bruke noe annet enn fibersirup eller sløyfe det?

  1. Les heile innlegget 😉 Det er fibersirupen som gir den seige konsistensen, så vil du ha det – så må du bruke fibersirup 🙂

 4. Martine

  Hei Linda! Takk for oppskriften Lurte på hva ditt syn er rundt sukker vs. alternative søtningsstoffer som du er så fan av. Tror du virkelig dette er så mye «sunnere» enn vanlig sukker, som tross alt er naturlig og ikke kunstig som mye av det du bruker? Og er det sånn at du nesten aldri får i deg normalt sukker?

  1. Hei. Er er ingen alt-eller-ingenting person. Dette har eg skrevet MANGE innlegg om tidligare, som du kan finne om det er av interesse 😉 Eg ete både sukker og sukrin, kort oppsummert.

  2. Dessuten: sukrin er 100% naturlig og er IKKJE kunstig søtning. Det har eg og skrevet mange innlegg om 😉

 5. Monelill

  Hei! Er ikke fibersirup sukker da? 🙂

  1. Nei? Einaste ingrediensen i fibersirup clear er isomalto-oligosakkarider, og det er eit prebiotisk plantefiber.

 6. Sunniva

  Hei! Spennende oppskrift. Gleder meg til å prøve den! Men lurer på en ting: kan man bruke fibersirup Good i steden for clear?

  1. Hei! Tja, du kan prøve 🙂 Min erfaring er at fibersirup gold i oppskrifter ikkje gir den samme, seige konsistensen. I tillegg er jo det mykje søtare og gir fra seg mykje smak, så i tilfelle på mengden sukrin gold reduserast litt 🙂

 7. Vil du si denne kaken er sunn? Eller sunnere enn vanlig brownies?

  1. Man får sjølv vurdere om kaka er «sunn». Men den er jo naturligvis eit sunnare alternativ som sukkerfri 😉

  2. Ca. 2220 kalorier i hele kaka ifølge myfitnesspal.

 8. Rebecca

  Hei fine Linda:) Gud jeg er så glas i bloggen din og alle oppskriftene dine. Jeg lever ut et ketogent kosthold for tiden og lurte på dine tanker rundt å bytte ut speltmelet med feks kokosmel eller mandelmel?:) Med kokosmel må jeg kanskje tilsette litt mer væske, men ellers? Hva tror du? Kan det funke med denne kaka?:)

  1. Hei Rebekka 🙂 Så koselig å lese!
   Av mandelmel og kokosmel så ville eg i tilfelle brukt mandelmel (ikkje fettredusert). Kan jo male mandlane sjølv i en blendar eller foodprosessor. Av min erfaring gir det vertfall bedre resultat enn å bruke kokosmel, og då treng ein heller ikkje tilsette noko særlig meir væske 🙂 Korleis sluttresultatet blir kan eg jo ikkje svare konkret på, men har trua på at det fungerer fint når melmengden ikkje er meir enn 100 g!

 9. Marianne

  Tok kaka ut av ovnen for ein time sidan. Nett smakt no,og den var innmari god!Superkjapp å lage var den og,men måtte steike den i 34 minutter før den var ferdig. Denne skal eg garantert lage igjen. Tusen takk for mange supre og enkle oppskrifter☺

  1. Supert Marianne 😀 Veldig kjekt med så kjapp tilbakemelding! Det er en glede å dele og inspirere <3

 10. Therese R

  Ett ord : AMAZING!
  Laget den idag å den var helt fantastisk god! Selv mannen som stort sett ikke liker noe av sunnere ting jeg lager likte denne godt! Denne kommer til å bli laget flere ganger. Like god varm som kald

  1. Hurra Therese 😀 Så kjekt å lese! Digga at dåkke er så ivrige og lager oppskrifta samme dagen som eg legger den ut <3 God helg 😀

 11. Altså, GUD FOR EN KAKE! Dette er noe av det beste jeg har smakt! Den er hundre ganger bedre både i smak og konsistens enn vanlig brownie som er stappfulle av sukker! Her har du virkelig truffet bra! Elsker bloggen din og alle oppskriftene dine! Denne kaka skal vi kose oss med hele helgen her ❤

  1. Oi for en hyggelig kommentar, takk Ida <3 SÅ kjekt at brownien falt i smak hos deg!! Gleda meg til å dele fleire spenstige varianter av denne framover 🙂 God søndag til deg!

 12. Karoline

  Hei Linda 🙂 Fikk bare tak i fibersirup gold (brun). Kan jeg bruke denne? Evt samme mengde?

  1. Hei! Ja, du kan prøve. Etter min erfaring blir ikkje resultatet like seigt med Fibersirup Gold som Fibersirup Clear, men litt seighet skal den gi. Du må bruke samme mengde Fibersirup, men du kan nok redusere mengden sukrin gold til 50 g 🙂 Gold er nemlig søtare enn Clear!

 13. Hei!

  Denne kaka var knall god! Jeg pleier som regel ikke å få det helt til når jeg baker fra bunnen av. Men denne brownien ble super vellykket! Lett å lage + kjempe god!

  1. Hurra, så kjekt å lese, Andrea 😀 Takk for tilbakemelding, det er stas <3

 14. Ingebjørg

  Kva med fibersirup gold? Trur du den vil fungere?

  1. Det går nok fint, men du må redusere litt på mengden sukrin gold, og det er ikkje sikkert browniesen blir like seig ved bruk av fibersirup gold 🙂

 15. Knall kake! Med gråværet so mvar på Østlandet i går ble det kakebakeing:) Hadde ikke sukkerfri sjokolade så måtte bruke dronningsjokolade og hadde kun 250 gram fibersirup, men kaka ble knallgod uansett!! Denne kommer til å bli bakt flere ganger – falt virkelig i smak. Tommel opp herfra altså 🙂

  1. Hurra, så kjekt å lese Tone 😀 Gråvær = perfekt bakevær!

 16. Jeg får ikke kaken til å stivne. Jeg vet at brownie skal være myk, og at den gjerne ikke har riktig konsistens før etter den har stivnet. Men den er jo helt flytende lenge etter eg tok den ut av ovnen..

  1. Stekte du den lenge nok då? Den må jo vere gjennomstekt før du tar den ut av ovnen 😉

   1. Eg opplever akkurat det same. Har steikt i over 40 minutter i ein splitter ny ovn eg føler brenner ting. Det koker i forma og er så vidt begynt å gi tegn til å stivne. I oppskrifta skriv du «steikt til den akkurat har satt seg». Er det same som gjennomstekt?

   2. Ein brownies skal jo ikkje vere gjennomstekt på samme måte som en sjokoladekake f.eks. Den skal vere fuktig og akkurat ha satt seg, så skal den vere ferdig 🙂 Steiketid vil alltid variere fra ovn til ovn, men synes det er veldig merkelig at den ikkje er ferdig etter 40 minutt…!

 17. Hei. Ja takk. Jeg vil gjerne lese en topp ti sukkerfri-kake-liste! Vi trenger alternativ i vår nystartede cafe… Jeg har ingen erfaring, men MÅ finne noe til de som spør etter sukkerfritt…! På forhånd – takk for hjelpen! Hilsen Annette.

  1. Visst du går under «kaker» i menyen så har eg samla sammen mange oppskrifter i eit innlegg 😀 Men om du har noko litt konkret å holde fast i, så kan eg godt komme med nokre forslag 🙂

 18. Veronica

  Hei 🙂 Jeg leser i kommentarfeltet at du tenker det går helt fint ut å bytte ut speltmel med mandelmel. Det er topp! Har du noen erfaring med bokhvete? Kan det brukes?

  1. Heisann 🙂 Då ville eg nok kanskje kombinert malte mandler og bokhvetemel. Eg har tidligare pleid å kombinbere bokhvetemel med andre meltyper, men aldri bakt med bokhvete aleine 🙂

 19. kristin

  kan jeg bruke brelett?

  1. Det går nok fint 🙂

 20. Hei! Kan jeg bruke vanlig lys sirup i stedet for fibersirup? Må jeg isåfall justere noe på mengdene?

  1. Eg er egentlig litt usikker på om det vil fungere, men du kan jo prøve 😉 Samme mengde.

 21. Hvor kjøper du sjokoladen? 🙂

  1. Helsekostbutikk 🙂

 22. Lisbeth Tønnessen

  Hei jeg ser det står at på fibersirupflasken at man ikke bør overstige 30g om dagen. På sukrinposen står det og at det kan ha lakserende effekt på magen. Det er vel ikke store biten man kan spise da av kaka, eller? ser veldig god ut uansett, skal prøves!

  1. Desse «anbefalingane» må du ta med en klype salt 😉 Det er vertfall ingen grunn til å bekymre seg 🙂

 23. cecilie

  Altså.. den røra var god nok i seg sjølv, så god at eg kunne ete berre den! du er så inspirerande, Linda! Eg set så stor pris på alle oppskriftene dine, har følgt deg i mange mange år, og har til no ikkje prøvd ei oppskrift som eg ikkje har likt!

  1. Tusen takk, Cecilie! Så hyggelig tilbakemelding å få, det setter eg stor pris på 🙂 Klem til deg <3

 24. Hei! Er det meningen at kaken skal stivne på toppen eller få et litt hard lag? Min kake står i ovnen nå og har stått i 20 min, men toppen av kaken stivner ikke.. Må den stå lenger eller det det sånn den skal være? ✨

  1. Hei! Nei, det er ikkje meininga 🙂

 25. Kan denne lages med glutenfritt mel?

  1. «♦ Speltmjøl kan byttast med kveitemjøl eller anna tørrvare. For glutenfri kake går det sannsynligvis heilt fint å bruke nøytralt, glutenfritt mjøl.» 🙂

 26. Hvordan blir det i forhold til fibersirup clear? Hvor mye sukrinsirup? 🙂

  1. Bruk samme mengde sukrinsirup, men kutt litt ned på sukrin gold 🙂

   1. Okei, tusen takk! Skal lage den i bursdag- og morsdagsgjester imorgen

   2. Håper den smaker 🙂

 27. Andrine

  Hei!

  Finnes ikke sukrin fibersirup clear lenger?
  Hvilke fibersirup kan jeg da bruke istedenfor?

  1. Andrine

   Hei igjen! Leste litt videre på bloggen din, og så at du har skrevet et langt innlegg om dette. Da prøver jeg meg litt frem med dine tanker om nye sukrinsirup! 🙂

   1. Hei! Ja, det stemmer 🙂 Sukrinsirupen ertsatter fibersirup (så må du kutte ned på litt anna søtning). Men den fungerer dessverre ikkje like godt som fibersirup clear når det kjem til seighet i denne oppskrifta :/

 28. Hva kan man bruke istedenfor egg hvis man vil lage den vegansk?

  1. Dessverre ikkje mitt felt, så eg kan ikkje komme med noko anbefaling her. Vil egentlig anbefale at du bruker det du pleier å bruke i bakst 🙂

 29. Kan man lage denne uten sjokolade? Med bare kakao…? Har ikke sjokolade i hus

  1. Resultatet vil ikkje på langt nær bli like bra med kakao framfor sjokolade 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *