Sukkerfri mandelkake med vaniljekrem og bær

Heisann!

Det er fredag og idag serverer eg enda ei kake til dåkke! Eg har delt meir oppskrifter på kaker dei tre siste vekene enn eg har gjort i heile år, haha. Men mai kom plutselig, og etterspørselen for sukkerfri kaker har vore stor, så då er det ekstra stas 🙂

Idag har eg ei mandelkake med en småseig, søt mandelbunn, toppa med vaniljekrem (blanda med krem) og masse friske bær. Enkel og god kake som kanskje passer ekstra godt no i mai, men sjølvsagt resten av året også! Sukkerfri, glutenfri og kan fint lagast melkefri (les tips)!

Mandelbunn*
300 g mandler
4 ss sukrin gold (evt 4 ss anna søtning)
100 g fibersirup clear
3 eggekviter
en klype salt

Slik gjer du:
Sett ovnen på 175 grader, over-undervarme. Mal mandlane i en foodprosessor eller blendar. Rør inn sukrin gold, fibersirup, eggekviter og salt. Ha blandinga i en rund kakeform på 24 cm i diameter. Hugs bakepapir i bunn og smør kantane!

Steik bunnen midt i ovnen i 15-20 minutt, eller til til den er gjennomstekt og gyllen. Avkjøl. I mellomtida lager du vaniljefyllet.

* Du kan lage alternaiv mandelbunn med dadler istedenfor fibersirup. Sjå oppskrift i DETTE innlegget.

Sukkerfri vaniljekrem
5 dl valgfri melk
3 eggeplommer
40 g sukrin+ (evt. 80 g anna søtning)
1-2 vaniljestenger
30 g maisenna

Slik gjer du: 
1. Ha melk i en kjele sammen med søtning. Del vaniljestengene på langs, skrap ut frøene og ha desse og stengene i melkeblandinga. Kok opp på svak varme. La melkeblandinga stå til sides litt for å trekke ut mest mulig smak, og ta deretter ut vaniljestengene.

2. Miks sammen eggeplommer og maisenna klumpfritt i en bolle. Pisk inn 1/3 av den varme melka i bollen, før du heller alt tilbake i kjelen.

3. Varm opp melkeblandinga til kokepunktet på svar varme. Rør ofte, når den koker opp vil den tjukne, og da trekker du straks kjelen til side. Avkjøl.

Fyllet på kaka er 1,5 dl fløyte piska til krem, som er blanda med vaniljekremen. Her kan ein sjølvsagt bestemme litt sjølv om ein eventuelt vil ha meir krem og mindre vaniljekrem. Denne kremen brer du over den avkjølte mandelbunnen før du topper med massevis av friske bær♥

Kaka smaker best samme dagen eller dagen etterpå, men står seg fint i 2-3 dager.

Tips og alternativer
♦ Kaka kan du fint lage melkefri ved å bruke alternativ melk i vaniljekremen og alternativ fløyte til å piske krem. Du treng heller ikkje å bruke fløyte, fyllet kan fint bestå av kun vaniljekremen, eller du kan eventuelt nøytralisere ved å blande inn litt kokoskrem.

♦ Mandler kan byttast med andre nøtter, eventuelt kjerner. Solsikkekjerner pleier å fungere godt som alternativ til nøtter i nøttebunner, visst man ikkje tåler det.

♦ Du kan og lage kaka i en vanlig, ildfast form (firkanta). Oppskrifta passer ca. 20×30 cm størrelse, men litt større eller litt mindre/form med samme grunnflate kan du også bruke.

Spørr om du lurer på noko♥ Ellers håpa eg at kaka frister! Her kan du jo absolutt variere fyllet etter smak og behag, med en mandelbunn i bunn er muligheten for variasjon stor 🙂

God helg alle sammen!

14 kommentarer

 1. Må berre berømme deg for utruleg gjennomførte oppskrifter og fine bilder 🙂 Boka di og! Set veldig pris på arbeidet du legg ned for oss lesarane dine.

  1. Tusen takk, Anne! No gjorde du fredagen min ekstra fin <3
   Håper du får en nydelig helg 🙂

   1. Gulla Nilsen

    Heia.Hvor mye dadler skal jeg bruke når jeg ikke har fibersirup? Er i Bulgaria å får ikke kjøpt fibersirup gold her

   2. Det står link i innlegget til oppskrifta med dadler 🙂

 2. Kan jeg bruke fibersirup gold i mandelkaken?

  1. Ja, men då må du kutte litt ned på ekstra søtning. Du vil også få en litt anna smak på mandelkaka 🙂

 3. May Liss Løvseth

  Nå har jeg akkurat laget denne bunnen, men den ble bare knapt 1 cm høy. Er det slik den skal være ?

  1. Nei, den skal vere litt høgare enn 1 cm, men ikkje noko meir enn 1,5-2 cm 🙂

 4. Janne Kristin

  Hei! Jeg kan ikke se sjokoladefyllet du referer til i oppskriften. Mener du egentlig vaniljekremen, eller er det jeg som leser så dårlig?Det hadde vært snadder med litt sjokolade også her..

  1. Hei! Her er det berre en skrivefeil. Skal stå vaniljefyll og ikkje sjokoladefyll 😉

 5. Birgit Brill.

  Hei Linda.Lurer på om vaniljekremen kan fryses.Har tenkt å lage denne kaka på forhånd og bruke den til jul.Tenkte evt.å fryse kremen for seg.Takk igjen for supre oppskrifter.Du er min støtte

  1. Hei! Er usikker på korleis kremen er etter frysing, så det tørr eg ikkje gi noke konkret svar på, dessverre… Eg frykter at den kan bli litt kornette eller muligens skille seg, men godt mulig at eg tar feil også :):)

   Så kjekt å lese!

 6. Birgit Brill

  Han man bruke bare Sukrin gold i mandelbunnen.?Nå har jeg laget konfekten din med kokos .Her i huset blir det dine deilige kake og konfektoppskrifter til jul.Helt supert.Takk GOD JUL.

  1. Linda Stuhaug

   Ja 🙂 Så hyggelig å lese, kjekt å inspirere 😀 God jul!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *