Ramsløkpesto

God tirsdag!

Som eg nevnte i gårsdagens innlegg, så lagde eg ramsløkpesto forrige veke og brukte som smakstilsetning i quinoasalaten eg delte oppskrift på. I tillegg var eg på ramsløkjakt i går kveld og fant enda meir ramsløk. Det gledes!

Ramsløkpesto blei min aller første oppskrift med ramsløk, rett og slett fordi det er skikkelig godt og veldig enkelt å lage. Ramsløkpesto får en heilt anna smak enn den tradisjonelle basilikumpestoen, men kan brukast på akkurat samme måte.

Ramsløk er en løkart/plante som blomstrer opp i skogen på våren. Ramsløken har breie, mørkegrønne blader, kvite blomstrer og lukter som kvitløk. Ta med deg en papirpose og sjå om du finner ramsløk i nærheten av der du bur! Her ser du bilde fra gårsdagens ramsløkjakt:

Ramsløkspesto
ca. 100 g ramsløk
50 g rista cashewnøtter eller pinjekjerner
50 g parmesan
1 fedd kvitløk (kan sløyfast)
1-1,5 dl smaksnøytral olje
salt og pepper

Slik gjer du:
Mal ramsløken i en blendar eller foodprosessor. Tilsett rista cashewnøtter/pinjekjerner, parmesan i biter og kvitløksfedd. Kjør til en jevn masse. Spe forsiktig med olje samtidig som blendaren/foodprosessoren går, til du får en fyldig konsistens. Til slutt smaker du til med salt og pepper.

Oppbevar pestoen i ei glasskrukke i kjøleskapet. Pestoen held seg i fleire veker, og kan eventuelt frysast.

Som dei fleste av dåkke veit så passer pesto som smakstilsetning til det aller meste; kjøtt, fisk, kylling, marinader, sauser, dressinger, salater, som pizzasaus, under pålegget på brødskiva/knekkebrøda/lompene, i wrapsen, omeletten og mykje, mykje meir. Veldig anvendelig, med andre ord!

Eg gleda meg til å lage litt fleire oppskrifter med ramsløk! Og ikkje minst lage opp enda ei oppskrift med ramsløkpesto som eg kan fryse ned til seinare 🙂

Som nevnt i går: har du nokre gode tips/oppskrifter med ramsløk – del gjerne i kommentarfeltet! I mellomtida håper eg fleire vil gå en tur i skogen og sjå om det er ramsløk å finne, for denne løkarten er virkelig god!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

12 kommentarer

 1. Hei Linda.
  Takk for oppskrift på ramsløkpesto. Eg har no ribba hagen til foreldra mine på Bruland for ramsløk, og nyter no ramsløk i hagen min i Naustdal. Veldig enkelt å lage, og så fantastisk godt!!

  1. Ikkje sant!! Eg har brukt ramsløkpestoen til SÅ mykje dei siste vekene 🙂 Heilt nydelig! Har fryst ned ramsløk så eg kan lage meir når sesongen er over. Nam 🙂

 2. Marianne Fossdal

  Hei. Jeg lager ramsløkpure , bare ramsløk , olje og litt salt .Tillsetter parmesan ,pinjekjerner , nøtter , eller mer olje etter hva jeg bruker det til.
  Mvh Marianne
  .

  1. Hæres godt ut Marianne! Bruker du ramsløkpure på samme måte som ramsløkpesto kanskje? 🙂

 3. Jeg har laget ramsløkpure ,den smaker så beskt, veldig sterk stram smak. Kan det være oljen . Hvilken olje bruker dere ..Jeg brukte kaldpresset jeg kjørte alt i blender med olje ,silte dette , så tok jeg det som var igjen etter rein ramsløkolje og brukte som pure , men det ble veldig sterkt.

  1. Ramsløk har jo en litt sterk smak. Bruker du smaksnøytral olje så skal ikkje oljen ha noko betydning for smaken 🙂

 4. Hei,jeg vil gjerne høre hvilken olje du bruker , jeg lagde med kaldpresset olivenolje, den blei så sterk i smak , .

  1. Kaldpressa olivenolje er ikkje smaksnøytral olje. Eg bruker for eksempel rapsolje 🙂

 5. Elisabeth Pettersen

  Hei. Jeg har akkurat laget pesto av ramsløk. Synes den ble litt «emmen» i smaken. Skviset litt sitrin i den. Synes den ble litt bedre!

 6. Lill V Simonsen

  Har jeg ikke pinjekjerner, maler jeg mandler og tar i ramsløkpestoen. Veldig godt, det og. Pestoen på knekkebrødet er herlig

  1. Mandler eller andre nøtter er heilt supert å bruke det også 😀