Knallgod søtpotetsalat – perfekt tilbehør til grillmat, middag eller koldtbord!

Riktig god mandag!

Sjølv om vi akkurat no har en pause fra solskinn og grilling (vertfall her heime), så tenker eg det er på sin rette plass å dele denne søtpotetsalaten idag. Plutselig dukker jo det opp en dag med solskinn og man fyrer opp grillen rundt middagstider 😉 Denne søtpotetsalaten passer nemlig perfekt som tilbehør til grillmaten, enten det er kjøtt, fisk, kylling eller vegetar. Den er også super på koldtbordet, eller som tilbehør til middagsmaten uten at det er snakk om grillings.

Dette er rett og slett en søtpotet-vri på den klassiske potetsalaten, der poteta er bytta ut med søtpotet. Fantastisk god!

For å lage denne søtpotetsalaten må søtpotet bakast. 
Grunnen til at eg anbefaler å bake søtpoteta framfor å koke den er at søtpoteta fort blir dvask og mister både smak og konsistens av å kokast. Når du baker søtpoteta bevara du den rike smaken og en fast konsistens.

Det er fleire måter å bake søtpoteta på, alt etter kor god tid du har. Du kan dele søtpoteta opp i 3-4 biter og bake den i ovnen til den er mør. Då anbefaler eg å beholde skallet på. Du kan også skrelle søtpoteta og dele opp i 1×1-2 cm terninger, og deretter bake søtpotetterningane i ovnen. Dette går naturligvis mykje raskare.

Du kan også bake søtpoteta i mikrobølgeovnen. Del søtpotet opp i 3-4 biter og bak til den er mør. Det pleier å ta 5-10 minutt hos meg.

Søtpotetsalat, 1 skål (tilbehør til minst 6 personer)
Ca. 800 g søtpotet
1 bunt vårløk
2 ss finhakka sylteagurk
1 beger, 300 g kesam/rømme/creme fraiche
5 ss majones*
2 ss lake fra sylteagurken
litt sukker/sukrin
salt og pepper

Slik gjer du:
1. Sett ovnen på 180 grader, over-undervarme. Bak søtpotet som beskrevet ovenfor. Avkjøl.

2. Del søtpotet i passelige biter, hakk vårløken og finhakk sylteagurken. Bland saman i en bolle.

3. Rør saman kesam/rømme/creme fraiche, majones, lake fra sylteagurken og smak til med sukker/sukrin, salt og pepper.

4. Vend dressingen inn i søtpotetblandinga. Oppbevarast i kjøleskap til servering.

På samme måte som den originale potetsalaten (oppskrift HER), så kan du sjølv velge kor veit/mager søtpotetsalaten skal vere, ettersom du er fleksibel på kva meieriprodukt du ønsker å bruke. Mager kesam, original kesam, rømme i ulikt fettinnhold fra 2% – 35% eller creme fraiche i ulikt fettinnhold fra 10 – 35%. Du kan også bruke litt meir majones, eller kutte ut majonesen for å erstatte det med meir av meieriproduktet.

Eit lite tips: bytt gjerne ut deler av søtpotet med potet visst du synes det kan bli for mykje med kun søtpotet.

Er du glad i søtpotet så kan eg virkelig anbefale denne digg søtpotetsalaten iløpet av sommaren! Man kan bli lei av den klassiske potetsalaten, og då er det så greit at det ikkje er meir enn en liten ingrediensbytting som skal til for å få en heilt ny vri og smak på salaten 🙂 Søtpotetsalaten falt vertfall i smak her i heimen – og den blir definitivt laga fleire ganger.

Håper det frister!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *