Linda Stuhaug

Annonse

Forfriskande rabarbra- og jordbærsaft uten sukker

Forfriskande rabarbra- og jordbærsaft uten sukker
… det gjelder å dele oppskriftene medan råvarene er i sesong!
Rabarbraen burde plukkast opp frå jorda rundt desse tider. Rabarbrastilker kan du fint oppbevare i kjøleskapet i vertfall 2 veker (eg har latt rabarbraen stå så lenge, det har gått heilt fint!) eller eventuelt fryse ned. Sida eg har laga en ny variant av rabarbrasaft i år, så er det på høg tid å dele denne oppskrifta – slik at fleire kan lage den medan man har rabarbra – om det er ønskelig sjølvsagt.
Forfriskande rabarbra- og jordbærsaft uten tilsatt sukker♥ Nydelig på smak – syrlig, men samtidig søt. Og dette kan man justere sjølv etter smak og behag 🙂
Du trenger: Ca. 500 g rabrabra i biter Ca. 500 g norske jordbær 4 dl vatn 2 vaniljestenger 1 sitron valgfri søtning etter smak: eg brukte 100 g sukrin gold og 50 g sukrin+ (les tips*).
Slik gjer du: Vask og del rabarbra og jordbær i mindre biter. Skrell sitron og del i to. Ha alt i en kjele med vatn. Del vaniljestengene på tvers og skrap ut frøa, og ha både stengene og frø i samme kjelen saman med valgfri søtning.
Kok opp og det småkoke i ca. 15-20 minutt. Trekk kjelen til side og la blandinga stå å trekke ut mest mulig smak før du siler av. Eg kokte opp safta om kvelden, og lot kjelen stå i kjøleskapet natta over.
Sil av og oppbevar den ferdige safta i kjøleskap. Bland med valgfri mengde vatn og nyt!
Eg fikk ca. 7 dl ublanda saft av denne oppskrifta. Den oppbevarer eg i ei glassflaske i kjøleskapet. Eg blanda ca. 1 dl saft med 4-5 dl vatn, men dette er smak og behag – så prøv deg fram!
Når det gjelder søtning så er det viktig å smake seg fram. Mi saft blei frisk, syrlig og litt søt når eg brukte søtning tilsvarande 200 g sukker. Eg ville ikkje ha ei saft som var for søt, men det veit eg at dei fleste lika best.
Begynn gjerne med 150-200 g valgfri søtning når du koker safta. Her kan du smake deg litt fram også. Når safta er silt av og du blander den med vatn, så er den kanskje litt sur. Då er det ingenting i veien for å koke opp den avsilte safta og justere med meir søtning om det er nødvendig 🙂
Som valgfri søtning kan du bruke det du har tilgjengelig og foretrekker. Eg lika godt kombinasjonen mellom sukrin gold og sukrin+, og brukte derfor det.
Kanskje det blir rabarbra- og jordbærsaft på fleire? Eg håpa det frista 🙂

… det gjelder å dele oppskriftene medan råvarene er i sesong!

Rabarbraen burde plukkast opp frå jorda rundt desse tider. Rabarbrastilker kan du fint oppbevare i kjøleskapet i vertfall 2 veker (eg har latt rabarbraen stå så lenge, det har gått heilt fint!) eller eventuelt fryse ned. Sida eg har laga en ny variant av rabarbrasaft i år, så er det på høg tid å dele denne oppskrifta – slik at fleire kan lage den medan man har rabarbra – om det er ønskelig sjølvsagt.

Forfriskande rabarbra- og jordbærsaft uten tilsatt sukker♥ Nydelig på smak – syrlig, men samtidig søt. Og dette kan man justere sjølv etter smak og behag 🙂

Du trenger:
Ca. 500 g rabrabra i biter
Ca. 500 g norske jordbær
4 dl vatn
2 vaniljestenger
1 sitron
valgfri søtning etter smak: eg brukte 100 g sukrin gold og 50 g sukrin+ (les tips*).

Slik gjer du:
Vask og del rabarbra og jordbær i mindre biter. Skrell sitron og del i to. Ha alt i en kjele med vatn. Del vaniljestengene på tvers og skrap ut frøa, og ha både stengene og frø i samme kjelen saman med valgfri søtning.

Kok opp og det småkoke i ca. 15-20 minutt. Trekk kjelen til side og la blandinga stå å trekke ut mest mulig smak før du siler av. Eg kokte opp safta om kvelden, og lot kjelen stå i kjøleskapet natta over.

Sil av og oppbevar den ferdige safta i kjøleskap. Bland med valgfri mengde vatn og nyt!

Eg fikk ca. 7 dl ublanda saft av denne oppskrifta. Den oppbevarer eg i ei glassflaske i kjøleskapet. Eg blanda ca. 1 dl saft med 4-5 dl vatn, men dette er smak og behag – så prøv deg fram!

Når det gjelder søtning så er det viktig å smake seg fram.
Mi saft blei frisk, syrlig og litt søt når eg brukte søtning tilsvarande 200 g sukker. Eg ville ikkje ha ei saft som var for søt, men det veit eg at dei fleste lika best.

Begynn gjerne med 150-200 g valgfri søtning når du koker safta. Her kan du smake deg litt fram også. Når safta er silt av og du blander den med vatn, så er den kanskje litt sur. Då er det ingenting i veien for å koke opp den avsilte safta og justere med meir søtning om det er nødvendig 🙂

Som valgfri søtning kan du bruke det du har tilgjengelig og foretrekker. Eg lika godt kombinasjonen mellom sukrin gold og sukrin+, og brukte derfor det.

Kanskje det blir rabarbra- og jordbærsaft på fleire?
Eg håpa det frista 🙂

Annonse

8 Kommentarer

G

Gunn-Torill Homme Mathisen

7. juli 2021

Kan eg bruke vanleg Sukrin i staden for Sukrin+ og vaniljeekstrakt i staden for vaniljestang denne oppskrifta?

Linda Stuhaug

8. juli 2021

Eg anbefaler aldri å bruke vanlig Sukrin. Men liker du det, så kjørt på 🙂 Vr obs på at Sukrin kun er 70% så søt som sukker, og du må justere opp mengden. Du kna bruke vaniljeekstrakt, men vaniljestang gir en mykje djupare og bedre vaniljesmak!

I

Ingrid

8. april 2020

Kan man bruke frosne bær?

Linda Stuhaug

9. april 2020

Ja 🙂

B

Bianca

14. juli 2018

Hei. Kan denne safta fryses ned?

Linda Stuhaug

15. juli 2018

Det går nok heilt fint 🙂

S

Synnøve

27. juni 2018

Så spennende! Men jeg bare lurer på om du vet hvordan holdbarheten er på den ublandede saften som du setter i kjøleskapet? Må den drikkes fort eller har den holdbarhet som vanlig saft?

Linda Stuhaug

28. juni 2018

Eg veit dessverre ikkje. Eg sparer på en slant for å prøve å finne det ut 🙂 Men den holder vertfall ei veke.

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg