Linda Stuhaug

Annonse

Eltefrie speltrundstykke

Eltefrie speltrundstykke
God torsdag!
Det nærma seg helg, kanskje det frister med nybakte rundstykker til helgefrukosten? Det som er så innimari fint med eltefri bakst er at det kun krever 2 minutt av deg kvelden i forvegen til å vege opp tørrvarer og blande med vatn. Ingen elting, ingen knaing…
Deiga hever på kjøkkenbenken over natta, så på morgonkvisten er det berre å forme rundstykker, vente på at ovnen skal varme seg opp – og deretter steike rundstykkene i 15 minutt. Denne oppskrifta på eltefri speltrundstykker krever ingen etterheving, så det går ekstra kjapt å få dei ferdige 🙂
Rundstykkene passer utmerket til kvardagsfrukosten eller matpakken også. Det er jo matpakketid for både store og små no som kvardagen er i gang igjen, speltrundstykker med godt pålegg og litt ekstra grønnsaker må jo vere toppers i matboksen for mange!
Eltefrie speltrundstykker, 12 stk 250 g sikta speltmjøl (eller kveitemjøl) 250 g sammalt speltmjøl (eller kveitemjøl) 50 g sesamfrø* 50 g solsikkekjerner* 1 salt 1 liten ts tørrgjær 5 dl romtemperert vatn
Slik gjer du, dag 1: 1. Veg opp alle dei tørre ingrediensane i en bakebolle. Tilsett vatn og bland saman. 2. Dekk til bakebollen og la heve på kjøkkenbenken over natta (8-12 timer).
Slik gjer du, dag 2: 3. Strø litt mjøl over deiga og vend litt rundt i bakebollen. Hell deretter deiga over på eit bakepapir med mjøl. 4. Del opp deiga i passelige rundstykker. Bruk ei våt spiseskei og bløyt den mellom kvart rundstykke, så ikkje deiga heng fast. 5. Legg eit kjøkkenhandkle over rundstykka og la steikebrettet stå på benken medan ovnen varmar seg opp. 6. Sett ovnen på 225 grader, over-undervarme. Når ovnen er varm – steik midt i ovnen i ca. 15 minutt, eller til rundstykka er gylne på undersida. Avkjøl på rist.
Rundstykka oppbevarer du slik du vanligvis oppbevarer brød/rundstykker. Dei held seg ferske eit par dager, men utover det anbefaler eg å fryse dei ned.
Tips og alternativer* ♦ Du kan sjølvsagt bytte ut sesanfrø og solsikkekjerner med andre typer frø/kjerner av det du har tilgjengelig.
♦ Ønsker du heilt fint rundstykker bruker du kun sikta speltmjøl, medan ønsker du grovare rundstykker bruker du kun sammalt speltmjøl/meir av sammalt speltmjøl.
Luftige og saftige – slik gjærbakst skal vere! Nyt med salt eller søtt pålegg 🙂
No som eg har flytta heim igjen og er ilag med en som er glad i gjærbakst – så blir det meir av dette framover! Eg har aldri vore nokre glad i brød, rundstykker eller gjærbakst sjølv, og slutta å ete dette til det daglige for sikkert 10-12 år sidan. Ja, du hørte riktig… Det er faktisk ikkje alle som er glad i brødskiver eller søte boller, hehe. Eg synes det lukta godt (spesielt nybakte skuleboller!), men eg blir alltid skuffa når eg prøver å smake. Slik er det berre – vi er forskjellige 🙂
God torsdag alle sammen!
No skal eg svinge meg rundt med resten av dagens gjeremål. To-do lista blir stadig lengre….

God torsdag!

Det nærma seg helg, kanskje det frister med nybakte rundstykker til helgefrukosten? Det som er så innimari fint med eltefri bakst er at det kun krever 2 minutt av deg kvelden i forvegen til å vege opp tørrvarer og blande med vatn. Ingen elting, ingen knaing…

Deiga hever på kjøkkenbenken over natta, så på morgonkvisten er det berre å forme rundstykker, vente på at ovnen skal varme seg opp – og deretter steike rundstykkene i 15 minutt. Denne oppskrifta på eltefri speltrundstykker krever ingen etterheving, så det går ekstra kjapt å få dei ferdige 🙂

Rundstykkene passer utmerket til kvardagsfrukosten eller matpakken også. Det er jo matpakketid for både store og små no som kvardagen er i gang igjen, speltrundstykker med godt pålegg og litt ekstra grønnsaker må jo vere toppers i matboksen for mange!

Eltefrie speltrundstykker, 12 stk
250 g sikta speltmjøl (eller kveitemjøl)
250 g sammalt speltmjøl (eller kveitemjøl)
50 g sesamfrø*
50 g solsikkekjerner*
1 salt
1 liten ts tørrgjær
5 dl romtemperert vatn

Slik gjer du, dag 1:
1. Veg opp alle dei tørre ingrediensane i en bakebolle. Tilsett vatn og bland saman.
2. Dekk til bakebollen og la heve på kjøkkenbenken over natta (8-12 timer).

Slik gjer du, dag 2:
3. Strø litt mjøl over deiga og vend litt rundt i bakebollen. Hell deretter deiga over på eit bakepapir med mjøl.
4. Del opp deiga i passelige rundstykker. Bruk ei våt spiseskei og bløyt den mellom kvart rundstykke, så ikkje deiga heng fast.
5. Legg eit kjøkkenhandkle over rundstykka og la steikebrettet stå på benken medan ovnen varmar seg opp.
6. Sett ovnen på 225 grader, over-undervarme. Når ovnen er varm – steik midt i ovnen i ca. 15 minutt, eller til rundstykka er gylne på undersida. Avkjøl på rist.

Rundstykka oppbevarer du slik du vanligvis oppbevarer brød/rundstykker. Dei held seg ferske eit par dager, men utover det anbefaler eg å fryse dei ned.

Tips og alternativer*
♦ Du kan sjølvsagt bytte ut sesanfrø og solsikkekjerner med andre typer frø/kjerner av det du har tilgjengelig.

♦ Ønsker du heilt fint rundstykker bruker du kun sikta speltmjøl, medan ønsker du grovare rundstykker bruker du kun sammalt speltmjøl/meir av sammalt speltmjøl.

Luftige og saftige – slik gjærbakst skal vere! Nyt med salt eller søtt pålegg 🙂

No som eg har flytta heim igjen og er ilag med en som er glad i gjærbakst – så blir det meir av dette framover! Eg har aldri vore nokre glad i brød, rundstykker eller gjærbakst sjølv, og slutta å ete dette til det daglige for sikkert 10-12 år sidan. Ja, du hørte riktig… Det er faktisk ikkje alle som er glad i brødskiver eller søte boller, hehe. Eg synes det lukta godt (spesielt nybakte skuleboller!), men eg blir alltid skuffa når eg prøver å smake. Slik er det berre – vi er forskjellige 🙂

God torsdag alle sammen!

No skal eg svinge meg rundt med resten av dagens gjeremål. To-do lista blir stadig lengre….

Annonse

18 Kommentarer

R

Regine

10. mars 2019

Hei! 🙂 Vil bare forsikre meg om at det er 1 ts salt? Det står «1 salt» i innlegget, hehe!

Linda Stuhaug

10. mars 2019

Oisann! Ja, det er 1 ts 🙂

T

Therese

16. februar 2019

Hei er dette lavkarbo? Prøver å kutte litt ned på karbohydrater og dette er eit veldig ukjent terreng for meg.

Linda Stuhaug

17. februar 2019

Nei, dette er ikkje lavkarbo 😉

M

Mona

2. juli 2022

Hei Linda 🙂 Jeg har prøvd meg på disse i dag og det ble en flytende affære 😆 Jeg brukte bare siktet speltmel og lurer på om det kan være derfor deigen ble så flytende ? Jeg har lite erfaring med eltefritt så var usikker på hvor flytende deigen skulle være 🤔 Ha en strålende dag i sola 🙂🌞

Linda Stuhaug

2. juli 2022

Hei! Deiga skal dere laus, men ikkje flytande. Litt vanskelig å vite heilt kor flytande deiga di var, men du kunne evt berre tilsatt litt meir mjøl :) Korleis blei sluttresultatet?😀 God helg til deg!

C

Camilla

21. august 2018

Har prøvd to ganger nå å bake disse rundstykkene. Føler de synker veldig sammen når jeg har lagt de på stekebrett, vet du hva jeg evt gjør feil? Smaken er veldig god.

Linda Stuhaug

21. august 2018

Altså før steiking? Deiga vil falle litt sammen, men skal ikkje miste all luft 🙂

I

Ingrid Sofie Nygaard

19. august 2018

Mine rundstykker blir som regel så harde at de egner seg bedre som mordvåpen! Disse derimot ble saftige, gode og mannen spiste fire til frokost! Anbefales

Linda Stuhaug

20. august 2018

Haha!! Veldig kjekt å lese at desse falt i smak hos både deg og mannen 😀 Fleire varianter vil komme etterkvart!

E

Eli

17. august 2018

Fungerer det å lage dette som et brød? Steiketid og temp?

Linda Stuhaug

17. august 2018

Følg denne framgangsmetoden: http://www.lindastuhaug.no/2017/06/27/eltefritt-brod-med-havre-spelt-og-valnotter/

E

Elin

16. august 2018

Heisann, vil resultatet blir bra ved å bruke «vanlig» mel, ikke spelt? Mvh Elin

Linda Stuhaug

17. august 2018

Kva er vanlig mjøl? Ingenting er vanlig her i verden, hehe. Rekna med du meiner kveitemjøl? Det går fint 😉

E

Elin

21. august 2018

Jepp var det jeg mente Takk for svar, disse må prøves!

Linda Stuhaug

21. august 2018

Håpa dei smaker 😀

T

Tonje

16. august 2018

Disse så nydelige ut. Vet du næringsinnholdet?

Linda Stuhaug

16. august 2018

Nei 😉

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg