Det er heilt forbanna uaktuelt

For eit par veker sidan så spurte eg både her på bloggen og på instagram om det hadde vore kjekt med noko litt nytt; VEKAS LESARSPØRSMÅL. Då er tanken å svare på spørsmål om de kjem konkret med, eller spørsmål som eg får gjentatte ganger iløpet av ei veke. Det kan vere alt fra baketips til ernæringsråd eller personlige spørsmål, og spørsmålet svarer eg utdjupane på i eit blogginnlegg.

Eg fikk mykje positiv respons, og det er til og med nokon av dåkke som har etterspurt vekas lesarspørsmål denne veka. Det er jo veldig kjekt! Tanken er å starte neste veke, men først vil eg berre få fram eit lite poeng med denne bloggen…

Etterfulgt av spørsmålet om vekas lesarspørsmål er av interesse (på instagram), så la eg inn eit nytt spørsmål: er det noko anna du savner eller vil ha meir av på bloggen? Her eksploderte tilbakemeldingane, og 30% av alle svara eg fekk, gjekk ut på det samme.

«Bloggen din har alt utenom en ting: kaloriinnhold. Vi er mange som er opptatt av hva maten inneholder, tenk litt på oss også»

«Kan du ikke starte å regne ut kalorier i oppskriftene dine? Det er så tiltak å gjøre selv, hehe…»

«Det eneste jeg savner er at du regner ut kalorier i oppskriftene dine. Helst hele oppskriften, men også per porsjon, eller per stykk»

«Næringsinnhold savnes…»

«Både bloggen og boken din hadde vært SÅ mye bedre om du bare hadde giddet å regne ut kalorier. Skjønner ikke hvorfor du du skal være så spydig på dette området»

Ja. Det skjønner nok kva det går i. Eg har blitt kalla både frekk, spydig og gammaldags fordi eg ikkje sitter å rekner ut kalorier på oppskriftene eg deler… Ikkje tru eg tar meg nær av det, altså. For det gjer eg ikkje 🙂

Spørsmålet om kalorier og næringsrinnhold dukker opp nesten daglig ift. oppskrifter eg deler på bloggen min. Så dette er generelt eit svar til alle dåkke som spørr: det er heilt forbanna uaktuelt.

Kall meg gjerne frekk, spydig eller gammaldags igjen. Sei gjerne at det er ein finare måte å skrive det på. Det er det absolutt – men no vil eg faktisk få fram poenget her, og om eg mister 30% av lesarane mine på det: snakkes!!

Foto: Jon Marius Nilsson

Eg er ingen svart/kvitt tenkar. Det er ikkje slik at eg er fullstendig imot kaloritelling. I nokon tilfeller og samanhengar så tenker eg faktisk at det kan vere gunstig og lærerikt for mange å vege maten sin, rekne kalorier (og næringssammensetning; protein, karbohydrat, fett, fiber…) for å kartlegge kostholdet. Då over en mindre periode, sjølvsagt. Det har eg sjølv gjort i nokon tilfeller dei siste åra der eg har kjent at noko er feil, eller vekta har gått nedover uten at det har vore meininga.

Det er heller ikkje slik at det krever så veldig mykje av meg å finne ut kaloriinnhold i en oppskrift. I mange tilfeller kan eg ved eit augekast over ingredienslista finne ut kva maten inneholder. Dei aller fleste av dåkke veit historia mi, der eg gjekk fra overvektig til undervektig på eit halvt år som 16-åring. Eg gjekk i fella med kaloritelling, vog maten min og finrekna på kalorier over en lang, lang periode. Når fokuset var å bli normalvektig og frisk, var det kaloritellinga som var det verste å slutte med.

Dette er no åtte år sidan, og heilt sida då har eg hatt en interesse og lidenskap for mat, kosthold og ernæring som er hakket over gjennomsnittet. Eg har også tatt en bachelorgrad i Samfunnsernæring og sitter på mykje kunnskap om det som omhandler næringsinnhold og næringssammensetning. Så – som de sikkert skjønner; det krever det ikkje så veldig mykje av meg å faktisk rekne ut kaloriinnhold i oppskriftene mine, skrive det i blogginnlegget/svare når de spørr og tilfredsstille 30% av dåkke. Men eg kjem ikkje til å gjere det.

Det er så enkelt som at eg ikkje vil ha dette fokuset på min blogg, mine sosiale kanaler, mine bøker. Eg ønsker ikkje å bidra til eit økt kalorifokus for dei fleire tusen eg når ut til daglig. Det kan mistolkast av så mange, både unge og eldre, og den risikoen vil eg ikkje ta. Eg starta denne bloggen for å dele sunn matglede for andre matglade. Eg synes det er så stas å dele lidenskapen min, gi matinspirasjon, tips og råd for en litt sunnare kvardag. Inspirere og motivere til en sunn og aktiv livsstil som gir energi, overskudd og glede. Eg har eit konsept som eg forholder meg til, som eg elsker å dele.

Nokon av dåkke har fulgt meg lenge og leste innlegget mitt «Det evige kalorispørsmålet» for 2 år sida. Det går på det samme, og du kan lese innlegget HER. Som eg skreiv i dette innlegget så hender det en (svært) sjelden gang at eg faktisk skriver kaloriinnhold i ei oppskrift her på bloggen – litt på gøy – eller kanskje litt for å sammenligne med ekte vare. Dette er så sjelden at eg veit ikkje om de har registert det ein gang. Og det er ikkje denne sjeldne gangen innimellom eg refererer til. Det er det evige jaget etter eit tall på alle oppskrifter eg deler på bloggen, spørsmål kvar einaste dag om kor mange kalorier det er i oppskrifta, eit stadig ønske fra mange at eg skal starte med det. Mat er en så innimari stor del av livet. Det er ikkje verdt å la en så stor del av livet vere tall, stress og dårlig samvittighet. Det er vertfall ikkje verdt for min del å bidra til at dette er utfallet hos nokon.

Foto: Jon Marius Nilsson

Av og til kunne eg ønske at de lesara kunne sjå lidenskapen og matgleden min, for det er så vanskelig å formidle det med ord. Sjå for deg at heile meg blomstrer, eg har stjerner i augene og det nesten ser ut som eg er høg på eit eller anna. Eg kan danse, synge og smile på kjøkkenet når eg lager noko nytt, som eg skjønner blir skikkelig bra. Eg kan felle nokon gledestårer av hyggelige tilbakemeldinger fra dåkke. Eg kan få vondt i smilemusklane når eg møter på blogglesere som vil slå av en prat. Alt dette er ingenting anna enn min største lidenskap og skikkelig matglede, som eg setter så umåtelig stor pris på at de har lyst å klikke dåkke inn på kvar einaste dag. Eg har lyst at fleire skal komme dit eg er komt idag. Og på veien har eg ikkje lyst å (i verste fall) ødelegge matgleden for verken meg eller dåkke. Eg vil forbli en bloggar og forfattar med fokus på at det skal vere en OPPTUR MED SUNN MAT♥ 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

174 kommentarer

 1. Veldig bra innlegg og fokus! Sånne bloggere og matentusiaster skulle det vært flere av, keep up the good work. Jeg er en ernæringsfysiolog som jobber med spiseforstyrrelser, og anbefaler bloggen din til pasientene.

  1. Så hyggelig å lese, Merete <3

 2. Synes du har helt riktig fokus<3

 3. Flott innlegg. Helt enig!

  Kaloritelling bør bare vare i en kort periode hvis man vil ha et lite overblikk. Men ved å leve og spise sunt, vil en oppleve bedre helse, livskvalitet, glede over maten, og eventuelt vekttap (om ønskelig) UTEN å telle alt man putter i munnen.

  Den perioden jeg har vært mest kostholdsfokusert på en negativ og usunn måte, var da jeg også veiet og teøte kalorier. Jeg ble mindre lykkelig, mer stresset over måltidene, og plutselig redd for olje, smør, ost, nøtter og andre gode næringskilder kun på bakgrunn av kaloriinnhold.

  Så tommelen opp for å spise sunt uten å telle 😀

  1. Ikkje sant! Kaloririke ingredienser blir ofte utelukka på bakgrunn av energiinnhold, dessverre. Og ikkje minst så skaper det ofte eit bevisst eller ubevisst stress som ikkje alle er obs på, som kan gå over ein sjølv og dei rundt seg. Takk for hyggelige ord Sara 🙂 <3

 4. Rita Katrin

  Du er til stor inspirasjon, Linda!
  Eg heiar paa deg og fortsett med denne inspirasjonen, kreativiteten og skapargleden som du har i deg!! 🙂

  1. Tusen takk Rita! Setter eg pris på å lese <3

 5. Jeg digger at du står på ditt!
  Jeg har selv hatt et anstrengt forhold til mat og telt kalorier, og synes nettopp derfor dine oppskrifter er så befriende!
  Kjempefan av konseptet ditt

 6. Utrolig bra at du ikke lar deg presse og støtte opp under kaloritelling og det kollektive slankepresset. Nå ble jeg glad Takk!

 7. Hei. så veldig bra skrevet. Jeg teller iblant kalorier selv, men må si jeg setter pris på at du ikke gjør det. For mange kan det være usunt og negativt og jeg hadde selv en periode jeg ikke spiste mer enn 1000 kcl om dagen. Hadde det holdt på lenge hadde jeg nok blitt syk jeg og. Hvis noen vil telle kalorier kan man gjlre det selv. Hadde du regnet ut kaloriene dine i oppskriftene du har på bloggen nå hadde det nok tatt flere timer. Og det unner jeg deg ikke. Du lager utrolig god mat, og jeg setter pris på at du deler ute å ta deg betalt for det. Stå på videre.

  1. Tusen takk Beate <3 Det er så lett å bli vippa av pinnen når man først har blitt bevisst på det… Litt mindre, litt mindre er jo en typisk tankegang, det var kanskje det du også tenkte når du til slutt låg på 1000 kaloirer dagen. Håper eg kan fortsette å inspirere deg framover <3

 8. Det at du IKKE skriver kalorier og næringsinnhold er nettopp grunnet TIL at jeg leser bloggen fast! Så godt å ha inspirerende jenter som ikke bidrar til et økt fokus på kalorier, kropp og ¨kontroll¨. Takk kjære du <3

 9. Du er en stor inspirasjon, og du sprer matglede med et riktig fokus! Stå på! 🙂

 10. Halleluja!! Takk, Linda!
  Flere bør bli som deg 🙂

 11. Heilt på sin plass Linda!
  Eg er ein person som held litt styr på kaloriinntak etter livsstilsendring for eit par år sidan. Og fordi eg må det pga helse. Men det kan ein jo rekne ut sjølv om ein skulle føle for det! Det er jo ikkje kjernefysikk liksom. Det kan skape så mange uheldige effektar å ha med at det er noko eg heller ikkje syns du skal skrive det. Flott med bevisst val på det. Held fram som du gjer du!

  1. Takk Silje <3 Eg respektera absolutt at lesere ønsker å regne ut kaloriinnhold i oppskriftene mine – men som du skriver; så er jo det noko man fint kan gjere sjølv 🙂

 12. TUSEN TAKK!
  For at du deler supergode oppskrifter og kunnskap.
  For at du gir inspirasjon.
  For at du sprer den gleden du gjør.
  Og for at du er du, for denne bloggen hadde ikke blitt den samme om ikke det var akkurat du som stod bak den.

  Sender en stor, takknemlig klem, og ønsker deg ei strålende helg <3

  1. Herlighet, TUSEN TAKK Silje <3 No vart eg så rørt at eg måtte felle en liten tåre. Eg føler meg så heldig som har slike lesere som deg <3 Stooor klem!!

 13. Du har en kjempefin blogg <3 Og jeg tenker at de som er opptatt av kalorier kan helt fint klare å regne det ut selv 😉

  1. Heilt sant! 🙂 <3

 14. Hei! Har aldri kommentert på bloggen her før, men fikk lyst til å gjøre det etter å ha lest dette innlegget. Du er virkelig en av mine favorittmatbloggere, ingen har inspirert meg mer enn deg! Jeg tror faktisk helt ærlig at hvis du hadde begynt med å skrive ned kaloriinnhold i alle oppskriftene du la ut, hadde jeg ikke vært en like ivrig leser. Det hadde ødelagt matgleden for meg, det er absolutt ikke noe jeg ønsker å fokusere på i hverdagen, og akkurat derfor liker jeg bloggen din så godt! Du lager sunn mat som smaker godt, som inneholder creme fraiche og fløte, og ikke bare lettprodukter med minst mulig fett. Et SÅNT fokus tror jeg er sunt for både kropp og sjel, ikke det konstante jaget etter å spise minst mulig av det og det. Keep up the good work! Du er virkelig en kunstner på kjøkkenet 🙂

  1. Tusen, tusen takk Cathrine! For en fantastisk hyggelig kommentar, setter eg veldig stor pris på 🙂 Stor klem til deg <3

 15. Heier på deg!

 16. Veldig bra. Er veldig glad i måten du presenterer maten på. Det gir en skikkelig OPPTUR. Stå på videre!

 17. Så bra at du står hardt på det standpunktet!!! All opplysning om kaloriinnhold i både blogger og instagramkontoer, men også på restauranter () har ødelagt mye av matgleden for meg

  1. Ikkje sant! Takk for tilbakemelding, Cecilie <3

 18. Veldig bra innlegg, Linda. En gang anorektis alltid anorektisk kan man si. Selv om jeg har vært «frisk» i 5 år nå, veldig jeg bort oppskrifter som har «for høyt» kaloriinnhold. Syns det er så bra at dine oppskrifter ikke viser kaloriinnhhold, da lager jeg det jeg syns er fristende og som jeg har lyst på uten å tenke på kalorier. F.eks når jeg får lyst på havrekjeksene dine med eple kl.22 om kvelden:) Stor fan av deg og bloggen din. Du er et fint forbilde. Stå på!

  1. Tusen takk Lisa! Matglede er nettopp å kunne stå på kjøkkenet klokka 22 på kvelden å lage havrekjeks, fordi man får lyst på det <3

 19. Applaus til deg Linda!! Du er en fantastisk inspirasjon akkurat som den du er og jeg DIGGER at du ikke regner kalorier på oppskriftene og at du ikke lar deg presse til noe annet.

 20. Jeg er IMPONERT over hva du får til. Jeg har ganske nylig «oppdaget» deg. Jeg har fulgt deg på Facebook en stund men nå ganske nylig forsto jeg plutselig at du virkelig er verdt å følge. Jeg har laget noe av maten, blandt annet den blomkålgratengen som var helt fantastisk.
  Jeg har aldri talt kalorier, forstår meg ikke på det en gang. Faktisk satt jeg igår og googlet litt på det, men kjente at et slikt fokus gjør meg stresset. Da er det bedre med intuitiv spising. Det lærte jeg om på kurs med Helene Ragnhild. Kanskje du kunne skrevet litt om det?

  1. Takk May <3 Håper eg kan fortsette å inspirere masse framover!
   Skal notere meg det på lista mi 🙂

 21. Ingunn Sigdestad hansson

  BRA Linda! Du e toppen! Før mg føles d deilig å Ikkje sjå alle kalorier, så bra att du står på ditt, du skriver bra og har gode argument! Stå på Linda!

 22. Fantastisk bra skrevet! Veldig viktig å holde fokuset der du har det- matglede! 🙂 Jeg personlig hadde nok hengt meg veldig opp i kalorier om jeg kom inn på en blogg der det var merket på hver rett…
  Hvis jeg får skrive en liten ting her som jeg egentlig kunne tatt opp i ukas leserspørsmål… Jeg syns det er leit er at du som har utdanning i Samfunnsernæring ikke legger ut mer plantebaserte oppskrifter. Du vet så innmarig godt om bærekraftig matforbruk og har muligheten til å nå ut og påvirke mange. Ikke nødvendig å merke blogginnlegget med «vegansk!!!» i overskriften, men bare så enkelt som å skrive grønnsaksbuljong i stedet for kylling når du legger ut oppskrift på blomkålsuppe 🙂 Jeg liker bloggen din veldig godt, og henter mye inspirasjon herfra, men gjør alt om til vegansk når jeg selv står og synger på kjøkkenet ♥️

  1. Takk Thea 🙂 Eg har fokus på en kjøttfri dag i veka, då i hovedsak middag – så eg synes heilt ærlig at eg gjer mitt 🙂 Eg skal absolutt bli bedre og meir kreativ på plantebasert, men fokuset framover vil fortsatt vere den kjøttfri mandagen. Eg deler kun 3-4-5 nye oppskrifter kvar veke, og eg har veldig mykje anna eg vil dele også.

   Kyllingbuljongen i blomkålsuppa er jo alternativ for kyllingkraft – eg bruker alltid kraft i supper med mindre det er en vegetaroppskrift – men dette kan jo man enkelt bytte ut sjølv slik som du gjer 😀 <3

 23. Respekt! ❤️ Og for de som ønsker det er det en smal sak å regne ut kalori-innhold. Jeg digger bloggen din og oppskriftene dine!

  1. Det er heilt sant! Takk Brita <3

 24. Takk! Takk for at du deler spennende, inspirerende, gode og sunne oppskrifter uten fokus på kalorier. Jeg har de siste ukene brukt bloggen din som utgangspunkt for en livsstilsendring og ville nok falt av lasset om det skulle vært et fokus på kalorier. Nå er heller fokuset på at jeg finner gode oppskrifter som jeg vet gjør kroppen godt 🙂

  1. Så hyggelig å lese, kjære deg! Lykke til med livsstilsendring, eg heia på deg 😀 <3

 25. Linda Regstad

  Hei!
  Jeg synes det er godt å slippe og se kalorier, for da påvirker ikke det fokuset mitt. Godt å heller bli inspirert av oppskrifter og ideer som gir glede og motivasjon. Takk 🙂

  1. Ikkje sant! Eg trur det kan påverka fokuset til mange, bevisst eller ubevisst 🙂 <3

 26. Hei Linda! Jeg ELSKER at det ikkje er kalorimas på din blogg! Jeg er litt over trivselsvekta mi, men er mer ute etter å leve sunt, mosjonere OG lage god mat, så bloggen din er midt i blinken for meg, akkurat slik den er: UTEN kalorier og«press». Stå på, jente!

  1. Takk Ingerid <3 Klem!

 27. Akkurat derfor jeg liker deg og oppskriftene dine!
  TAKK!

 28. Æ e så enig!! Heie på dæ! Har fått boka di i bursdagsgave – fantastisk inspirasjon. Det samme e bloggen din – glede mæ te å prøv ut fleir oppskrifta

  1. Tusen takk, Inger Lise <3 Det er veldig hyggelig å lese!

 29. Jeg er SÅ glad du ikke skriver kalorier. Det gjør så vondt å gå å måtte telle kalorier og passe på å spise så og så mange kalorier hele tiden. Bloggen din har hjulpet meg masse! Det å se matgleden din gjør at den smitter over på meg, da jeg ikke teller kalorier lenger. Tusen, tusen takk!

  1. Så hyggelig å lese, kjære deg <3 Håper eg kan fortsette å inspirere og spre matglede til deg. Klem 🙂

 30. Jeg forstår deg, Linda. Samtidig så føler jeg at du personifiserer bloggen litt vel mye. Det å blogge om oppskrifter er ikke deg som person. Man skiller jo liksom jobb og privat, og jeg tenker samme greia her. Har selv slitt med kalorier og sykdom en gang i tiden, men det kunne likevel ikke funnet meg unaturlig å lese en oppskrift der kaloriinnhold var oppgitt for den som måtte ønske det. Det ser vi overalt, så jeg ser ikke helt den at det er farlig å legge inn i ny og ne. Det er jo faktisk ikke alle som er i samme situasjon som deg og meg, men som likevel leser bloggen din. Du skriver jo mye om sunnhet, og da er det sikkert også en del med fokus på vektnedgang som vil lage oppskriftene – men ikke alle orker å dra frem kalkulatoren.

  Jeg skriver dette kun som konstruktiv kritikk, for at jeg vil minne deg på at det finnes to sider av samme sak. For meg virker det liksom som at du er bloggen din 100%, og det er vel ikke helt meningen?

  1. Hei Madelen 🙂
   Takker for en konstruktiv tilbakemelding, men det virker som du ikkje heilt har forstått det eg egentlig vil fram til med dette innlegget. Du skriver blant anna at «ser ikke helt at den er farlig å legge til i ny og ne». Dette skriver eg jo faktisk sjølv i innlegget. Eg skriver jo kalorier i ny og ne i innlegga mine, men det er det evige jaget etter kalorispørsmål i kvar einaste oppskrift eg deler, som innlegget retter seg mot.

   Ja, det er to sider av denne saken, men det er MANGE faktorer som ligger til grunn for valget mitt om å ikkje rekne ut og skrive kalorier i oppskriftene eg deler. At eg sjølv har erfart kor negativt det kan vere er en av veldig mange faktorer for valget mitt 🙂 Man kan fint å fokus på sunn mat og vektnedgang uten å måtte sitte å ha tall på alt man putter i seg, og dei som vil ha det – kan rett og slett få lov å finne fram kalkulatoren sjølv, uten at eg skal dra resten av mine fleire tusen lesere inn i det samme fokuset 🙂

   1. Det er jeg ikke uenig med deg i. Takk for svar! Ha en fin dag 🙂

   2. Takk det samme til deg 🙂

 31. Ble utrolig letta og glad av dette innlegget! Tusen, tusen takk for at du er ei motvekt til kalorihysteriet, og heller fokuserer på matglede!

  1. Takk Anna <3 Klem til deg!

 32. Syns det er helt supert at du ikke skriver om kalorier. Fokuser på sunn og god mat! Man må ikke bli helt besatt av kalorier!!!

  1. Heilt sant! Takk for kommentar, Siw 🙂

 33. Så bra at du ikke fokuserer på kalorotelling egentlig, jeg må ærlig innrømme at jeg har savnet det på bloggen din, da jeg veier maten min og prøver å holde kaloriene under kontroll. Det er fordi det er lett å overspise. Jeg bare dropper å prøver de oppskriftene jeg ikke vet sånn noenlunde kaloriene på. Du sprer matglede å det er viktig å kunne kose seg med mat, uten dårlig samvittighet, det er glede Du er veldig flink og nøye med å variere oppskriftene dine, og det setter jeg stor pris på Klem

  1. Tusen takk kjære deg, Mari <3 Eg respektera absolutt at andre ønsker å rekne på kalorier!

   Håper eg kan fortsette å inspirere deg med matgleden min 🙂 Klem <3

 34. ELSKER dette!! <3<3