Linda Stuhaug

Annonse

13. september 2018

Enkel hjortegryte

Enkel hjortegryte
Riktig god torsdag!
Vi er midt i september måned og jaktsesongen er i gang for lengst. Eg vil tru det er mange av de som har har ein jeger i hus, eller kjenner ein jeger som tilbyr hjortekjøtt. Visst ikkje er jo det alltid mulig å få tak i på ein eller anna måte 🙂 Slik kortreist mat er vertfall heilt gull, og det er virkelig sesong for å lage nydelige oppskrifter viltkjøtt. Derfor har eg laga en skikkelig smakfull hjortegryte som eg tenkte å dele oppskrift på idag;
Det kan sjå ut som lista med ingredienser er lang, men ikkje la deg lure av det. Hjortegryta er både kjapp og enkel å lage 🙂 Og visst du skulle ha anna viltkjøtt tilgjengelig, så kan du sjølvsagt bruke det også.
Du treng, 4-5 personer 600-800 g hjortekjøtt, evt. hjortekjøttdeig eller anna viltkjøtt 150 g sjampinjong 150 g kantarell 100 g frosne erter 2 gulrøtter 1 løk 2 fedd kvitløk 300 g crème fraîche 6 dl viltkraft/oksekraft eller buljongvatn 3 ss soyasaus 4 skiver brunost 4 ss ferske eller frosne tyttebær 2 ss maisenna salt og pepar smør til steiking
Slik gjer du: 1. Steik kjøttet godt brunt i 2-3 omgangar i smør og sett til side. Steik deretter sopp i mindre bitar, gulrøter i terningar, finhakka kvitløk og hakka løk i nokre minutt. Ha både kjøttet og grønsakene over i ein kjele.
2. Fyll på med kraft eller buljong og kok opp. La gryta småkoke til kjøttet er mørt. Tida varierer med kva type kjøtt du bruker, jo mørare kjøtt, jo kortare koketid. Kjøttdeig treng ikkje koketid.
3. Rør inn erter, crème fraîche, soyasaus, brunost og tyttebær. Smak til med salt og pepar. Er gryta litt tynn rører du ut 2 ss maisenna i litt vatn, og tilsett i ein tynn stråle medan gryta koker til den konsistensen du ønsker.
4. Server gryta med det tilbehøret du ønsker! Eg gjorde det enkelt med kokte poteter, dampa grønnsaker og tyttebærsylte – nydelig 🙂
Har du rester igjen etter middagen er du heldig! For hjortegryta smaker nemlig like godt, om ikkje bedre, dagen etterpå. Varm opp som restemiddag og nyt hjortegryta for andre dag på rad.
Tips og alternativer! ♦ Eg har brukt sjølvplukka kantarell i oppskrifta. Dei fleste butikker selger kantarell no, men har du ikkje dette tilgjengelig; bytt det ut med meir sjampinjong.
Tåler du ikkje laktose? Bruk laktosefri creme fraiche og sløyf brunosten. Tåler du ikkje melk? Du kan erstatte creme fraiche med kokoskrem (den stive delen av kokosmelka som legger seg øverst når den står kaldt) og sløyfe brunosten her også. Melkefri creme fraiche er også eit alternativ. Bruk også olje framfor smør.
Eg brukte (sjølvkokt) oksekraft i mangel på viltkraft i denne oppskrifta, men bruk det du har tilgjengelig. Buljongvatn (vatn med 1-2 buljongterninger) er uansett eit OK alternativ, buljongterning får ein tak i over alt.
Viltkjøtt er absolutt ein av mine favoritt råvarer no om høsten, og det går mykje i hjortegryte, hjortebiff, hjortekarbonader… Eg har enda ikkje laga hjortekjøttkaker, men det spørst om det blir søndagsmiddagen på søndag altså 🙂
Hjortegryte er vertfall nydelig middag til både kvardag, helg og fest (supert til feiring eller om du får gjester!) – og mest sannsynlig en slager blant alle rundt bordet.
Velbekomme – håper oppskrifta frister!

Riktig god torsdag!

Vi er midt i september måned og jaktsesongen er i gang for lengst. Eg vil tru det er mange av de som har har ein jeger i hus, eller kjenner ein jeger som tilbyr hjortekjøtt. Visst ikkje er jo det alltid mulig å få tak i på ein eller anna måte 🙂 Slik kortreist mat er vertfall heilt gull, og det er virkelig sesong for å lage nydelige oppskrifter viltkjøtt. Derfor har eg laga en skikkelig smakfull hjortegryte som eg tenkte å dele oppskrift på idag;

Det kan sjå ut som lista med ingredienser er lang, men ikkje la deg lure av det. Hjortegryta er både kjapp og enkel å lage 🙂 Og visst du skulle ha anna viltkjøtt tilgjengelig, så kan du sjølvsagt bruke det også.

Du treng, 4-5 personer
600-800 g hjortekjøtt, evt. hjortekjøttdeig eller anna viltkjøtt
150 g sjampinjong
150 g kantarell
100 g frosne erter
2 gulrøtter
1 løk
2 fedd kvitløk
300 g crème fraîche
6 dl viltkraft/oksekraft eller buljongvatn
3 ss soyasaus
4 skiver brunost
4 ss ferske eller frosne tyttebær
2 ss maisenna
salt og pepar
smør til steiking

Slik gjer du:
1. Steik kjøttet godt brunt i 2-3 omgangar i smør og sett til side. Steik deretter sopp i mindre bitar, gulrøter i terningar, finhakka kvitløk og hakka løk i nokre minutt. Ha både kjøttet og grønsakene over i ein kjele.

2. Fyll på med kraft eller buljong og kok opp. La gryta småkoke til kjøttet er mørt. Tida varierer med kva type kjøtt du bruker, jo mørare kjøtt, jo kortare koketid. Kjøttdeig treng ikkje koketid.

3. Rør inn erter, crème fraîche, soyasaus, brunost og tyttebær. Smak til med salt og pepar. Er gryta litt tynn rører du ut 2 ss maisenna i litt vatn, og tilsett i ein tynn stråle medan gryta koker til den konsistensen du ønsker.

4. Server gryta med det tilbehøret du ønsker! Eg gjorde det enkelt med kokte poteter, dampa grønnsaker og tyttebærsylte – nydelig 🙂

Har du rester igjen etter middagen er du heldig! For hjortegryta smaker nemlig like godt, om ikkje bedre, dagen etterpå. Varm opp som restemiddag og nyt hjortegryta for andre dag på rad.

Tips og alternativer!
♦ Eg har brukt sjølvplukka kantarell i oppskrifta. Dei fleste butikker selger kantarell no, men har du ikkje dette tilgjengelig; bytt det ut med meir sjampinjong.

Tåler du ikkje laktose? Bruk laktosefri creme fraiche og sløyf brunosten. Tåler du ikkje melk? Du kan erstatte creme fraiche med kokoskrem (den stive delen av kokosmelka som legger seg øverst når den står kaldt) og sløyfe brunosten her også. Melkefri creme fraiche er også eit alternativ. Bruk også olje framfor smør.

Eg brukte (sjølvkokt) oksekraft i mangel på viltkraft i denne oppskrifta, men bruk det du har tilgjengelig. Buljongvatn (vatn med 1-2 buljongterninger) er uansett eit OK alternativ, buljongterning får ein tak i over alt.

Viltkjøtt er absolutt ein av mine favoritt råvarer no om høsten, og det går mykje i hjortegryte, hjortebiff, hjortekarbonader… Eg har enda ikkje laga hjortekjøttkaker, men det spørst om det blir søndagsmiddagen på søndag altså 🙂

Hjortegryte er vertfall nydelig middag til både kvardag, helg og fest (supert til feiring eller om du får gjester!) – og mest sannsynlig en slager blant alle rundt bordet.

Velbekomme – håper oppskrifta frister!

Annonse

22 Kommentarer

L

Line

4. november 2018

Har du hjort karbonader?

Linda Stuhaug

5. november 2018

Ja 🙂 https://www.lindastuhaug.no/category/middag/vilt/

K

Katrine

13. mars 2019

Hei! Er det en sopp jeg kan bruke i stedet for kantarell? Får ikke tak i det.

Linda Stuhaug

14. mars 2019

Bruk kva som helst anna sopp 😉

C

Carina

24. september 2019

Hvilket annet kjøtt en hjort kan brukes? 🙂

Linda Stuhaug

25. september 2019

Kva som helst, egentlig. Elg, reinsdyr, storfe, svin +++ 🙂

C

Cathrine

4. desember 2023

Beste hjortegryta jeg har smakt:-)

Linda Stuhaug

5. desember 2023

Fantastisk🤩

H

Hannah

7. november 2021

Nydelig godt! Laget det med hjortekjøtt fra årets jakt. Skal lage denne flere ganger i løpe av høsten. Takk for oppskriften!

Linda Stuhaug

8. november 2021

Fantastisk 😀

E

Elisabeth

3. november 2019

Hei, kan hjortegryta fryses?

Linda Stuhaug

4. november 2019

Hei! Det går nok fint 🙂

A

Anne

4. juni 2023

Lurte på hva du mener med å steke i flere omganger. Skal lage gryten nå.😊 .?

Linda Stuhaug

6. juni 2023

Det betyr berre at du ikkje skal steike alt kjøttet på en gang, men fleire ganger for å unngå at det blir for mykje i steikepanna :)

A

Anne

28. juli 2022

Takk for god oppskrift ! Har laga denne mange ganger nå. Min favoritt og alltid godt mottatt av gjester.

Linda Stuhaug

29. juli 2022

Så hyggelig😍

J

JOHANNE

13. september 2018

Oppskrift på dine hjorte karbonader? 🙂 har en jeger i hus og fryseren er full allerede

Linda Stuhaug

13. september 2018

Såpass! Har også jeger i hus, og det er så kjekt 😀 Oppskrifta er denne: http://www.lindastuhaug.no/2016/01/15/hjortekarbonader-med-krema-kantarell/ Mikser i litt svin også av og til 🙂

I

Irma

15. januar 2023

Nydelig god gryte. Einaste å pirke på var at det smakte alt for mykje sojasaus. :-)

Linda Stuhaug

16. januar 2023

Å? Eg pleier å bruke meir eg, haha.

O

Oda

9. november 2023

Tenkte å prøve meg på denne på en vennemiddag! Men må da lage den glutenfri. Hva kan jeg erstatte soyasaus med?😊

Linda Stuhaug

14. november 2023

Det finnes glutenfri soyasaus. Men den smaker ikkje likt og er ikkje heilt like god😊

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg