Eple- og plommesylte uten tilsatt sukker

Heisann!

Er du som meg og har en haug av norske epler og plommer? Eg har verken epletre eller plommetre sjølv, men har fått av både familie og naboer. Stas!

Både eplesylte og plommesylte har eg laga mange ganger før, men denne gangen hadde eg lyst å prøve å kombinere fruken i en oppskrift. Det blei virkelig knallgodt, så dette kan anbefalast! Dette syltetøyet er uten tilsatt sukker, men du står fleksibel på kva søtning du bruker. Håper det frister:

Du treng, 1 stort glass*
400 g skrelte epler i biter
400 g plommer uten stein
50 g sukrin gold
40 g sukrin+
1 ts ekte vaniljepulver
0,5 dl vatn

Slik gjer du:
Skrell epler og del opp i terninger. Ha i en kjele med 0,5 vatn, start å koke medan du renser plommene. Når plommene er ferdigrensa har du desse i kjelen og lar alt småkoke i 10-20 minutt, til bitane er møre. Juster koketida etter kva konsistens du ønsker på syltetøyet. Tilsett søtning på slutten av koketida og smak til*.

Avkjøl syltetøyet og oppbevar på glass i kjøleskap. Kan også frysast.

Tips og alternativer*
♦ Hold litt tilbake på søtning og smak til underveis kor søtt du vil ha det. Vi er alle ulike, nokon liker syltetøy veldig søtt, andre liker det mindre søtt. Det vil også variere litt kor mykje du treng ut fra kor sure/søte eplene og plommene dine er.

♦ Du kan også bytte ut sukrin gold og sukrin+ med anna søtning. Mengden ovenfor tilsvarer ca. 130 g sukker.

♦ Ekte vaniljepulver kan sløyfast, men det gir en utrulig god smak. Frø fra 1-2 vaniljestenger kan også brukast. Då anbefaler eg å skrape ut frøa og koke vaniljestengene med syltetøyet, før du tar dei ut på slutten.

♦ Dette er jo eit relativt nøytralt eple- og plommesyltetøy. Visst du vil ha litt spennande smak på det kan du gjerne bruke kanelstang, stjerneanis eller lignande smakstilsetning å koke med syltetøyet.

Syltetøyet bruker du på akkurat samme måten som du ellers bruker syltetøy – dei fleste bruker det vell over eller under pålegget på brødskiva, knekkebrød, lomper – men det kan brukast til så mykje meir! Topping på havregrauten, i yoghurtblandinger, smakstilsetning i bakst, søtning i smoothie også vidare. Bruk fantastien!

Pssstt! Igår starta BAKEUKE hos x-life med 25% rabatt på alle bakeingredienser! Kanskje det er på tide å fylle opp kjøkkenskapet? Då er det vertfall riktig tidspunkt å gjere det på 🙂 Sjekk det ut HER!

No er det endelig straks helg – så då blir det sannsynligvis noko tid til å lage noko meir godt med epler og/eller plommer. Eg har jo diverse oppskrifter i arkivet, men kanskje du har ein ønskeoppskrift du vil eg skal lage? Del gjerne♥

God fredag, godtfolk! 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *