10 matfakta om meg som kanskje vil overraske deg

Hei!

I helga fikk eg eit spørsmål om eg kunne dele nokon morsomme matfakta om meg sjølv… Eg synes det høyrtes litt artig ut eg, så dette fant eg ut at eg kunne ta som vekas spørsmål. Morsomme er dei nok ikkje, men trur likevell det er nokon av desse punka som kanskje kjem til å overraske litt 😉 Innlegget blei litt lengre enn tenkt, men pyttsann – sånn blei det!

Foto: Jon Marius Nilsson

Det er over 10 år sidan eg slutta å ete brød i mitt daglige kosthold. Eg har rett og slett aldri vore noko glad i verken tradisjonelt brød eller gjærbakst, og når eg begynte på ungdomsskulen slutta eg å bry meg om det normaliserte kostholdet. Dette var lenge før eg endra livsstilen min og brydde meg om sunnhet, så brødskivene blei bytta med blant anna nudler, lyse knekkebrød og smørgraut (du veit den med mjøl, smør og melk…). Eg er fortsatt ikkje noko glad i brød eller gjærbakst, med nokre unntak eller en sjelden lyst innimellom, men det absolutt ikkje ein stor del av kostholdet mitt. Det forklarer også kvifor det sjelden kjem tradisjonelle brødoppskrifter og andre oppskrifter på gjærbakst her på bloggen.

Eg er eit skikkelig periodemenneske når det kjem til mat. Eg kan få dilla på en frukost, lunsj, kveldsmat eller mellommåltid, og ete det kvar dag i vekesvis. Så går eg lei og lager meg noko nytt… For litt sida var det sjoko-banan-peanøttsmør-smoothie eg måtte ha daglig, akkurat no er eg i en periode der eg ete lomper med jarlsberg, egg, majones og agurk kvar dag. Eg drikker også minst 2 kopper med dandy blend daglig. Meir om dandy blend kan du lese her.

Eg er en pepperoman. Visst det er eit ord… Det er ikkje så mykje de ser til, for eg tar nemlig alltid bilde av maten min før eg peprer den. Alt (nesten vertfall) smaker bedre med pepper på!

Eg trur eg ete meir kaker/is/søtsaker MED sukker, enn eg ete UTEN sukker. Nokon av dåkke trur eg baker sukkerfri søtsaker med sukrin støtt og stadig, men det gjer eg ikkje. Eg baker det egentlig veldig sjelden (2-3 ganger i mnd), og eg er ingen storspisar av det heller. Då snakker eg oppskrifter som er meint som eit sukkerfritt og sunnare alternativ til det søte (kaker, desserter osv). Det er absolutt ikkje ein del av mitt daglige eller vekentlige kosthold. Vanlig MAT står for 90% av mitt kosthold, så ete eg litt sukkersøtt og litt sukkerfritt søtt når eg har lyst på det. Is handler eg stort sett kvar fredag så. Men, eg elska å bake alternativt – og kjem sjølvsagt til å fortsette med det. Det er det som er min greie, det er det eg elska å eksprimentere med.


Eg elska kalde, kokte poteter.
Eg er veldig glad i potet generelt, men det aller beste er når poteta er kokt og avkjølt. Eg kan seriøst maule det fra kjøleskapet som om det var sjokkis…. En typisk matpakke for meg kan bestå av kokte egg, kokte poteter og grønnsaker. NAM!

Det er naturligvis ein del mat eg ikkje er fullt så glad i, men det er få matvarer/ingredienser eg ikkje kan fordra. Gir du meg ein rett med fersk koriander kan du vere sikker på at eg ikkje klarer å ete det. Koriander er faktisk noko eg ikkje klarer smaken av, dessverre. Men veldig fin å pynte med då 😉 Nokre andre matvarer eg virkelig ikkje kan fordra er kamskjell, kokos og selleri. Klarer det ikkje!

Frukt er noko av det beste eg veit, og eg kan virkelig ha problemer med å begrense meg. Hadde det ikkje vore for min irritable tarm (hatt IBS sidan 2010) så kunne eg ete store mengder frukt kvar einaste dag. Nokon tåler eg bedre enn andre, og litt går fint, men frukt generelt er noko eg virkelig kunne ønske eg tålte bedre.

Eg trur ikkje det går ein einaste dag uten at eg ete cottage cheese. Og visst det gjer det, så kan eg etter 1-2 dager oppleve cravings på det. Det er virkelig ein av mine favoritt matprodukt her i verden, og eg elska det! Eg foretrekker å ete det rett fra boksen, men ete det også som pålegg, i salater, tilbehør til middagen, i ei skål med frukt, bær, nøtter også vidare. Yum!

Eg er på ingen måte eit middagsmenneske. Eg foretrekker kald mat framfor middag nesten uansett. Sett meg framfor eit koldtbord eller salatbar, og eg er i himmelen. Sett meg framfor en varmmat-buffet og eg springer heller bort til kaldmat-buffeten. Det er ikkje uten grunn at eg nesten aldri laga meg middag når eg budde 3 år i Oslo for meg sjølv. Eg hadde meir lyst på lomper, knekkebrød, salater, kalde fiskekaker – enn eit varmt middagsmåltid….

For meg er det absolutt ikkje noko prblem å ha åpne sjokoladeplater og lignande liggande i skapet. Mange klarer ikkje å ha det liggande uten å småspise på det, men for min del er det ikkje eit problem. Det som derimot er eit problem er for eksempel heimelaga mandelsmør. Det er nesten farlig å lage opp, for før eg veit ordet av det står eg med skeia i krukka og rett i munnen. Det er SÅ godt!

 
*

Så – no er eg spent! Las du noko som overraska deg? Og er det nokon som kjenner seg igjen i nokre av punka kanskje? Please sei at det er fleire som ikkje kan fordra koriander? Er pepperoman? Litt for glad i cottage cheese? Eller rett og slett berre er eit periodemenneske??! 😀

36 kommentarer

 1. Så gøy post!
  Jeg spiser sjelden middag, men nå er dilla mi en sånn pakke med sånn kalkunpålegg fra Prior, halv pakke bukettblanding (med ketchup) og halv avokado. Er jo ikke «middag», men for meg er det det nærmeste. Mye sunt hvertfall.
  Jeg er avhengig av melkeprodukter Får skikkelig uro hvis jeg er uten!
  Elsker alt med brun saus, og kalde poteter med havsalt og sånn urteblanding.
  Og – jeg kunne helt fint levd på gjærbakst! Jeg slutta med gluten i 2014 fordi jeg ble aggressiv, paranoid og slapp og uggen av det, så da klarna hjernen opp – og jeg måtte si farvel til gjærbakst. For dyrt og smakløst når det er glutenfritt. Orker sjelden bake sånne ting og…
  Sikkert mye rart du får i kommentarfeltet her nå 😉

  1. Takk for det, Tina 😀 Det kan høyres ut som en litt typisk middag for min del også når eg budde aleine… No bur eg jo med kjæresten min som er avhengig av middag kvar dag, men så fort han ikkje er heime blir det fort en kyllingsalat, kalde fiskekaker eller lomper på menyen 🙂

   Så bra du har funne eit kosthold du trivast med då!! Gluten er absolutt ikkje for alle, cøliaki eller ei. Det gjelder jo forsåvidt det meste av mat, vi er alle individuelle og tåler mat ulikt 🙂 Kjekt å høyre fra deg! Klem <3

 2. Hei skjønne! <3 Ble ikke så overasket 😉 Eeeelsker cottage cheese selv! Spises daglig! Mmmm! Ellers er jeg er sucker for masse karri og masse sennep i alle mine middager! Haha! 😉 Lager alltid middag og generelt all mat fra bunnen av! Spiser kun halvfabrikat når jeg får det servert! Liker ikke korriander jeg heller. Ellers er det veeeldig få ting jeg ikke liker! Bare kvaliteten er bra så kan jeg spise det meste! Stor klem! <3

  1. Hei Beate 😀 Så bra vi er fleire som elska cottage cheese. Og ikkje minst fleire som ikkje lika koriander… Haha huff. Kunne faktisk ønske at eg likte det altså, men det går rett og slett ikkje. Ellers er jo det fint å ikkje vere så kresen på mat 🙂 Klem tilbake til deg <3

 3. Hvilken potet type er din favoritt? 🙂

  1. Hm. Generelt glad i småpoteter, men dei aller beste potetene er definitivt lærdalspotetene!! 🙂

 4. Artig lesing takk for deling!

  1. Kjekt du likte det, Ane 😀

 5. Gøy å lese! Jeg er også pepperoman og elsker kalde poteter

  1. Så artig!! 😀

 6. Artig post! Bare elsker Cottage cheese, er dypt savnet! Pga IBS måtte jeg kutte det ut helt. Prøvde den svenske laktosefri varianten Keso, men desverre ble det bare magetrøbbel ut av det. Savner cottage cheese mer enn sjokolade Det rare er at jeg tåler Norvegia bra, så jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke tåler laktosefri produkter

  1. Sånn har jeg også det, og fant ut at det var melkeproteinet jeg ikke tåler/er intolerant mot. Anbefaler og sjekke det ut:-)

   Ellers. kjempekjekt innlegg Linda! Overrasket meg det med sukkerfrie matvarer
   Du er dyktig, stå på!!

   1. Tusen takk for det, Line 🙂

  2. Eg tåler heldigvis laktose ganske så bra, i normale mengder. Og merker eg tåler dårligare varm melk framfor kald melk… Veldig glad for at eg tåler cottage cheese iallefall – det hadde voe sårt sakna visst ikkje, så eg skjønna deg veldig godt!! 🙂

 7. Therese

  Så artig innlegg
  Hater også koriander og selleriog pepper er godt på nesten alt så du er ikke alene der.
  Jobber med cottage cheese, men fordrar ikke konsistensen. Men kan fint bruke det i rundstykker eller lapper eller lignende.
  Så fikk du minnet meg på at eg tror det blir cottage cheese lapper til sen middag/kvelds idag

  1. For min del er det konsistensen med cottage cheese eg er ekstra glad i 🙂 Vi er alle forskjellige, og det er jo absolutt mange andre, gode alternativ til cottage cheese der ute 😀

 8. Kan ikke fordra koriander jeg heller! Flere har faktisk fortalt meg at det er genetisk, noen elsker det og andre synes det smaker såpe. Haha vet ikke helt om det stemmer men. Ellers har jeg for tiden(dvs. det siste halvåret) hatt helt dilla på rugbrød med kokt egg, agurk og gastromat. Mmm, hver dag.

  1. SÅPE ja! Det var den beskrivelsen eg var ute etter!! Og eg har også hørt at det er genetisk, men vart faktisk litt usikker på om mamsen eller papsen har samme opplevelse som meg. Skal faktisk høyre med dei!! 😉 Kjekt å høyre fra deg, Kari!

 9. Gøy å lese om vanene dine, mye som overrasket. Er selv pepperoman og et ekstremt periodemenneske haha. Nå for tiden går det i CC-rundstykker til frokost, lunch, siden av middag og kvelds. Og hjemmelaget tomatsuppe med egg og fullkornspasta mangeee ganger i uken. Har som deg IBS jeg og, noe som kan skape mye frustrasjon i matveien, og sikkert en virkning til det blir mye av det samme.

  1. Ja, det er litt samme her faktisk. Maten eg får dilla på er jo garantert mat som magen tåler 🙂 CC rundstykker er jo sunt og godt – så det er absolutt ikkje det verste å ha dilla på 😀

 10. Artig innlegg! Siden du er så glad i potet så må du teste denne oppskriften. Liker den enda bedre når den er kald, så perfekt som lunsj også 🙂
  https://spiselandslaget.com/2016/09/20/pottit-med-kikerter-feta-krydder-og-spinat

  1. Takk for det, Anette! Og takk for tips 😀

 11. Rebekka

  Er selv et veeeeldig periode menneske. En periode spiste jeg havregrøt 2-3 ganger om dagen. Foretrekker også kald mat og lager gjerne brødskive istenden for moddag

  1. Trur faktisk vi er veldig mange periodemennesker!! Artig 😀

 12. Roberta

  Elsker kald potet, cottage cheese og pepper på alt. Trude jeg hvor alene om det.

  1. Haha – åneida 😀

 13. Artig innlegg! Må si du er heldig som er så glad i ren, sunn mat. Altså at du craver cottage cheese og potet, liksom!☺️ Selv er jeg sjokoman og eeelsker søt gjærbakst, men er heldigvis ikke kresen på mat heller. Synes Keso fra Sverige er bedre enn den norske, og mååå ha et varmt måltid hver dag. Godt vi er forskjellige:)

  1. Ikkje sant! Vi er alle veeeldig forskjellige. Eg craver nesten ALDRI søtt!

   Keso fra Sverige skal eg handle neste gang eg er over grensa! Elsker svenske meieriprodukt – spesielt kvarg <3

 14. Kjenner meg ekstremt godt igjen med å være periodemenneske! Får jeg dilla på noe så lager jeg opp ekstra mye, om det er f.eks middag, sånn at jeg spiser det fler dager. Men så blir man lei og får totalt dilla på noe annet.
  Og det med brød. Jeg takler ikke vanlig brød. Hverken hjemmelaget eller fra butikken. Spiser lite brød generelt. Men, noen perioder får jeg kjempe dilla på rundstykker, og da kan jeg bake fine og grove rundstykker som jeg fryser ned og spiser til det er tomt. Men de siste porsjonene byr meg mer mot enn at jeg syns det er godt. Så akkurat brødmat/bakst går i perioder det også. Haha

  1. Haha, så artig! Kjekt å høyre fra deg, Maiken 🙂 Høyres ut som vi har fleire like, (rare) matgreier 😉

 15. Gøy lesning! Jeg er totalt motsatt på korianderen, kunne maula ei hel potte. Periodemenneske her også, som synes kokt potet (varm eller kald) er omtrent det kjipeste som finnes. Godt vi er ulike 🙂 😛

  1. Haha, så artig! Absolutt – vi er ulike alle sammen, og godt er det 🙂

 16. Hei kanskje dette er årsaken til du ikke liker koriander https://forskning.no/spor-en-forsker-mat/spor-en-forsker-hvorfor-smaker-koriander-sa-vondt/353819. Tusen takk for en fantastisk blogg. Jeg har fulgt deg i noen år nå, jeg er selv lidenskapelig opptatt av mat og baking. Jeg har et lidenskapelig forhold brød, men da jeg har en søster med IBS, baker jeg i hovedsak med surdeig og økologisk spelt. Jeg har investert i egen mølle og kjøper mitt korn og fin spelt fra en lokal bonde. Så tusen takk for gode tips.

  1. Hei! Jepp, det kan stemme det!!

   Tusen takk for hyggelige ord, Ida <3 Veldig kjekt å lese at du har fulgt meg så lenge, håper eg kan inspirere masse framover også 🙂

 17. Jag är uppväxt i Sverige och jag är beroende av varm/matig lunch så har hämtat massor av tips från dina lomeluncher! 🙂

  1. Så hyggelig, Maria 😀 Det er kjekt å lese!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *