Sukkerfri, seig brownies med salt karamellsaus

God torsdagskveld!

Tida blei knapp for å stikke innom her tidligare – men altså… denne oppskrifta her lagde eg faktisk idag, og eg slår på stortromma og deler den med det samme! Det kribla i fingrane for å få oppskrifta ut på bloggen, så eg såg ikkje noko anna utvei enn å faktisk dele den 🙂

Sukkerfri, seig brownies med salt karamellsaus – treng eg å sei noko meir? 

Oppskrifta på sjølve browniesen har de sett før. Den oppskrifta delte eg tidligare i år HER, og den har virkelig blitt populær hos både store og små i heimane til de lesere. Det er stas! Som eg skriver i dette innlegget er det ikkje anbefalt å bytte ut fibersirup med honning, agavesirup og lignande. Det er nettopp fibersirupen som har egenskapen med å gi browniesen en seig konsistens.

Over til oppskrifta som eg håper vil friste; 

Du trenger, 1 brownieskake*
100 g smør
100 g sukkerfri, mørk sjokolade (minst 70%)*
100 g sukrin gold*
300 g fibersirup clear
2 egg
4 ss kakao
100 g speltmjøl*
en klype salt

Salt karamellsaus*
3 dl kremfløyte
100 g fibersirup gold
2 ss smør
maldonsalt

Lurer du på noko angåande ingrediensane, les min søtningsguide HER. Min sponsor x-life er dessverre utsolgt for alle bakevarer akkurat no, så ingen direktelinker i dette innlegget. 

Slik gjer du, brownies:
1. Sett ovnen på 175 grader, over-undervarme. Smelt smør og sukkerfri sjokolade på middels varme. Ha over i en bakebolle.

2. Tilsett sukrin gold og fibersirup. Bland godt før du visper inn egga og en klype med salt. Sikt inn kakao og speltmjøl til slutt. Rør til en glatt og jevn røre.

3. Hell røra over i en form på ca. 20×30 cm med bakepapir*. Steik midt i ovnen i 15-20 minutt, eller til browniesen akkurat har satt seg. Min stor 17 min, men dette vil variere litt fra ovn til ovn. Pass på å ikkje steike for lenge, då blir den tørr.

4. Det er først når kaka er heilt avkjølt at den blir seig. Tips! la den avkjøle seg litt før du setter formen i kjøleskapet. Kaka oppbevarast også i kjøleskap.

Slik gjer du, salt karamellsaus:
1. Karamellsausen kan du starte med når browniesen er i ovnen. Ha fløyte, fibersirup gold og smør i en liten kjele. Kok opp under omrøring og la karamellensausen småkoke i ca. 20 minutt. Rør ofte.

2. Karamellsausen skal få en fyldig konsistens og en gyllen karamellfarge. Hell sausen over i en bakebolle og la den avkjøle seg. Du bestemmer sjølv om du vil tilsette maldonsalt rett i sausen, på toppen av kaka eller begge deler. PS! Sausen tjukner litt ekstra etter den er avkjølt. 

Deretter er det berre å dele browniesen opp i kakestykker, fordele karamellsaus over kvart stykke og eventuelt litt maldonsalt på toppen. Du kan også sjølvsagt fordele karamellsausen over heile browniesen, og deretter dele opp i kakestykker 🙂

Browniesen med eller uten karamellsaus oppbevarast i kjøleskapet, og kan også frysast.

Tips og alternativer til oppskriftene*
♦ Sukrin gold i browniesen kan byttast med anna søtning tilsvarande 100 g sukker.

♦ Eg brukte Cavalier sin sukkerfri, mørke sjokolade (85%), men det finnes mange ulike typer sukkerfri sjokolade på markedet, så bruk den du lika.

♦ Speltmjøl kan byttast med kveitemjøl eller anna tørrvare. For glutenfri kake går det sannsynligvis heilt fint å bruke nøytralt, glutenfritt mjøl.

♦ Du kan bruke litt større eller litt mindre form, eventuelt en anna form med ca. samme grunnflate. Vær obs på at steiketida kanskje må justerast.

♦ Ønsker du en magrare karamellsaus går det sannsynligvis heilt fint å bytte ut kremfløyte med lett kremfløyte eller vikingmelk, men vær obs på at du kanskje må koke sausen litt lengre.

Dette er virkelig sukkerfritt på sitt beste! No snakker vi kake som kan nytast til helg og feiring – for dei som vil eller ha eit alternativ uten tilsatt sukker 🙂 

En fest i munn! Det nærmer seg helg, så kanskje denne kaka kan friste å lage? 🙂 

Som de veit blir eg veldig glad for tilbakemeldinger om de prøver ut mine oppskrifter♥ Eg blir også glad om du bruker @lindastuhaug og #lindastuhaug på bildene du deler på instagram, det er så kjekt for meg å følge med. Daglig inspirasjon deler eg på Facebook-sida mi HER – følg meg gjerne der også!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

26 kommentarer

 1. Jeg har fibersirup (den mørke). Kan den brukes?

  1. Eg bruker fibersirup gold i karamellen 🙂 Det går an å bruke fibersirup gold i bunnen også – men då må du justere ned mengden sukrin gold. MEN – den blir best med fibersirup clear 🙂

 2. Kan jeg bruke mandelmel?

  1. Det går nok fint å bruke fullfett mandelmjøl ja – men resultatet vil nok bli noko annleis 🙂

 3. Altså… NAM!!

  1. Ja, ikkje sant!! 😀

 4. Oh, den så utrolig god ut! Hvor mange biter/porsjoner ca blir det? lurer på om jeg må teste den til kveldens selskap!

  1. Nyyydelig 😀 Bildene viser ca 1/3 av kaka 🙂

 5. Jeg skal lage denne som lørdagskos, men lurer på om jeg kan bruke melange istedet for smør?

  1. Ja, det kan du 🙂

 6. Hvor tykk blir karamellsausen? Kan den brukes som fyll i konfekt f. eks?

  1. Jo lengre den koker, jo tjukkere blir den. Kan absolutt brukast som fyll i konfekt 🙂

 7. Veslemøy

  Kan man bruke noe annet istedenfor fibersirup gold i sausen?

  1. Anna type sirup evt. Eller sukrin gold, men vil ikkje bli heilt det samme 🙂

 8. Katrine

  Kan man bruke vikingmelk istede for fløte?:)

  1. Katrine

   Så nå at det sto der

 9. Fins det noko å bytte ut egg med, for eggeallergikere?

  1. Mange av lesarane mine bruker «no egg» erstatter i oppskriftene mine 🙂

 10. Mathilde Marques

  Hei. Prøvde meg på karamellsausen i går men den ble så hard når den ble kald. Hva kan det skyldes? Kokt for lenge? Ønsker å ha den mer rennende slik som på dine bilder

  1. Hei! Ja, då har den kokt for lenge dessverre.

 11. Hei! Tror de har sluttet å selge fibersirup clear, finner ikke noe sted hvertfall.. hva ville du brukt istede? Har så lyst å lage denne

  1. Sukrinsirup gold er erstatninga for fibersirup clear 🙂 Berre kutt litt ned på ekstra søtning, då sukrinsirupen er litt søtare. Håper den smaker 😀

 12. Hva kan brukes istedenfor Fibersirup clear?
  Siden den har gått ut av produksjon.

  1. Beklager så ikke at du hadde skrevet det over her 🙂