Linda Stuhaug

Annonse

12. november 2018

Enkel, proteinrik mandelgraut

Enkel, proteinrik mandelgraut
Hei hopp, og god mandag!
I dag er vi i frukosthjørnet, eventuelt lunsj- eller kveldsmathjørnet, alt etter kva måltid du liker å ete en porsjon med næringsrik graut. Eg fikk nemlig en kommentar forrige veke; «Linda, er er så lei av havregraut til frukost. Men så er eg så glad i graut til frukost… Har du eit tips til en ny graut-vri som er kjapp å lage?»
Eg tipsa om både fløyelsmjuk havregrautog kjøleskapsgraut, men også mandelgraut. Dette delte eg oppskrift på først tilbake i 2015 HER. Mandelgraut er rett og slett graut kokt på mandelmjøl. Konsistensen blir fløyelsmjuk og grauten har en rik smak av mandler – det smaker nesten litt marsipan / kransekakemasse. Mindre karbohydrater, meir protein og fett, naturlig glutenfri og kan fint lagast melkefri med den melka du ønsker.
Når det gjeld mandelmjøl for å lage mandelgraut: ♦ Du kan bruke både vanlig mandelmjøl (kverna mandler) eller fettredusert mandelmjøl. ♦ Har du ikkje mandelmjøl kan du naturligvis blende mandler til mandelmjøl i en blendar eller kraftig foodprosessor. ♦ Eg synes smaken definitivt blir best når eg bruker vanlig mandelmjøl framfor fettredusert, men dette er smak og behag. ♦ Grauten blir meir næringsrik og mektig med vanlig mandelmjøl framfor fettredusert. ♦ MEN fettredusert mandelmjøl tiltrekker seg meir væske, det blir større volum og grauten treng ikkje koke like lenge. Bruker du vanlig mandelmjøl må grauten ha lengre koketid, og det er ikkje sikkert du treng å spe på med noko ekstra væske etter dei 2 første desiliterane i starten.
Du treng, 1 porsjon 50-60 g mandelmjøl 2-3 dl valgfri melk en god klype salt evt. litt valgfri søtning
Slik gjer du: Kok opp mandelmjøl med 2 dl melk, la det småkoke nokre minutt til det begynner å tjukne. Spe på med resten av melka (kan hende du treng litt ekstra ved fettredusert mandelmjøl), tilsett salt og søtning og la grauten småkoke til passelig konsistens. Ha over i ei skål og nyt med den toppingen du liker 🙂
Eg har alltid foretrukket den klassiske toppingen med kanel, sukrin+ og eventuelt en smørklatt. Denne gangen friska eg opp skåla med nokre ferske bringebær i tillegg. Bruk gjerne frukt, bær, nøtter, nøttesmør, cottage cheese eller akkurat den toppingen du synes smaker digg på ei skål med graut 🙂 Vi er alle ulike og foretrekker ulike smaker!
Har du prøvd mandelgraut før? Kva liker du best som topping? Visst du ikkje har prøvd – så er eg veldig spent på tilbakemelding om du prøver 😀 En fin variasjon til den tradisjonelle havregrauten!

Hei hopp, og god mandag!

I dag er vi i frukosthjørnet, eventuelt lunsj- eller kveldsmathjørnet, alt etter kva måltid du liker å ete en porsjon med næringsrik graut. Eg fikk nemlig en kommentar forrige veke; «Linda, er er så lei av havregraut til frukost. Men så er eg så glad i graut til frukost… Har du eit tips til en ny graut-vri som er kjapp å lage?»

Eg tipsa om både fløyelsmjuk havregrautog kjøleskapsgraut, men også mandelgraut. Dette delte eg oppskrift på først tilbake i 2015 HER. Mandelgraut er rett og slett graut kokt på mandelmjøl. Konsistensen blir fløyelsmjuk og grauten har en rik smak av mandler – det smaker nesten litt marsipan / kransekakemasse. Mindre karbohydrater, meir protein og fett, naturlig glutenfri og kan fint lagast melkefri med den melka du ønsker.

Når det gjeld mandelmjøl for å lage mandelgraut:
♦ Du kan bruke både vanlig mandelmjøl (kverna mandler) eller fettredusert mandelmjøl.
♦ Har du ikkje mandelmjøl kan du naturligvis blende mandler til mandelmjøl i en blendar eller kraftig foodprosessor.
♦ Eg synes smaken definitivt blir best når eg bruker vanlig mandelmjøl framfor fettredusert, men dette er smak og behag.
♦ Grauten blir meir næringsrik og mektig med vanlig mandelmjøl framfor fettredusert.
♦ MEN fettredusert mandelmjøl tiltrekker seg meir væske, det blir større volum og grauten treng ikkje koke like lenge. Bruker du vanlig mandelmjøl må grauten ha lengre koketid, og det er ikkje sikkert du treng å spe på med noko ekstra væske etter dei 2 første desiliterane i starten.

Du treng, 1 porsjon
50-60 g mandelmjøl
2-3 dl valgfri melk
en god klype salt
evt. litt valgfri søtning

Slik gjer du:
Kok opp mandelmjøl med 2 dl melk, la det småkoke nokre minutt til det begynner å tjukne. Spe på med resten av melka (kan hende du treng litt ekstra ved fettredusert mandelmjøl), tilsett salt og søtning og la grauten småkoke til passelig konsistens. Ha over i ei skål og nyt med den toppingen du liker 🙂

Eg har alltid foretrukket den klassiske toppingen med kanel, sukrin+ og eventuelt en smørklatt. Denne gangen friska eg opp skåla med nokre ferske bringebær i tillegg. Bruk gjerne frukt, bær, nøtter, nøttesmør, cottage cheese eller akkurat den toppingen du synes smaker digg på ei skål med graut 🙂 Vi er alle ulike og foretrekker ulike smaker!

Har du prøvd mandelgraut før? Kva liker du best som topping?
Visst du ikkje har prøvd – så er eg veldig spent på tilbakemelding om du prøver 😀 En fin variasjon til den tradisjonelle havregrauten!

Annonse

17 Kommentarer

I

Irene

20. november 2018

Dette var faktisk veldig godt! Fint med en avveksling fra havregrøten Og hvis noen skulle lure, det funker veldig fint å koke den på kvelden, avkjøle og spise kald til frokost eller etter trening på vei til jobb

Linda Stuhaug

20. november 2018

så bra du likte grauten, Irene 😀 Og takk for tips!

M

Madelen

15. november 2018

Jeg tåler ikke mandler, men det fettreduserte melet går bra. Tenker å teste ut grøten i kveld. Hvor lenge bør jeg koke den maks?

Linda Stuhaug

15. november 2018

Det merker du fort 🙂 5-10 minutt er nok passelig!

M

Madelen

16. november 2018

Takk for svar 🙂 Det tok ikke mer en 5 min. Synes grøtens konsistens var helt nydelig. Litt sånn rømmegrøtaktig. Dessverre var ikke smaken helt min greie, så jeg måtte bruke gedigne mengder med sukrin gold for å få den ned. Uansett så er det gøy at jeg kunne teste ut dette! Bare det er moro 🙂 Takk for oppskrift!

Linda Stuhaug

18. november 2018

Smaken er som baken – delt i to! Men då har du iallefall prøvd 🙂 God søndag til deg!

E

Elisabeth

14. november 2018

Hei. Hvordan skal konsistensen være? 🙂 kokte 60g mandelmel med 2dl melk og syns grøten ble veldig tynn☺️ Brukte ikke fettredusert

Linda Stuhaug

14. november 2018

Den skal vere fyldig, som ein graut – slik som bildene viser. Kor lenge kokte du grauten? Den må koke ganske lenge med fullfett mandelmjøl, opp til 20 minutt.

H

Heidi

12. november 2018

Kan jeg bruke fløte istedet for melk?

Linda Stuhaug

13. november 2018

Ja, kjør på – men det blir en svært mektig graut 🙂 Sjølv hadde eg nok brukt litt fløyte og litt vatn i tilfelle.

K

Kine

12. november 2018

Mandelgrøt er godt! Har brukt denne oppskriften før Men enda bedre synes jeg om man blander mandelmel og peanøttmel det er sykt digg. koker i mikroen ca ett minutt og frokosten er servert på få sekunder en hektisk morgen

Linda Stuhaug

13. november 2018

Høyres godt ut! Neste gang skal eg prøve å blande mandelmjøl og peanøttmjøl sjølv 😀

A

Amalie

12. november 2018

Kan jeg bruke mandelmel fra Regal?

Linda Stuhaug

13. november 2018

Ja, absolutt 🙂

S

Sandra

16. januar 2019

*bruke* Synes jeg har sett noen bruke mandelmelk men så usikker på hvor jeg har sett det?

Linda Stuhaug

16. januar 2019

Jada, ingen problem. Valgfri melk vil sei at du kan bruke kva som helst melk du liker/tåler/har tilgjengelig 🙂

S

Sandra

16. januar 2019

Hei. Kan jeg bruker mandelmelk istedenfor vanlig melk? 😀

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg