Linda Stuhaug

Annonse

16. november 2018

Hjortekjøttboller i brun saus

Hjortekjøttboller i brun saus
Det er fredag og snart helg – det er en følelse som aldri slår feil!
Dagens oppskrift passer kanskje best som søndagsmiddag i heimen, men då er jo det egentlig fin timing å dele den idag! Oppskrifter med hjort/hjortekjøttdeig har vore etterspurt i høst, så idag er det hjortekjøttboller i brun saus på menyen. Virkelig godt, og en middag som vertfall eg får vann i munn av 😉
Du kan sjølvsagt lage kjøttkaker istedenfor kjøttboller av oppskrifta, då lager du dei rett og slett berre større. Du kan også bruke anna type viltkjøtt dersom du har det tilgjengelig:
Middag for 4-5 personer, alt ettersom!
Kjøttboller av hjort 800 g hjortekjøttdeig 2 egg 2 ss potetmjøl 1 ts salt + 1 ts pepper 0,5- 1 ts muskat (kan sløyfast) smør til steiking
PS! Har du lyst på en litt meir spenstig variant kan eg anbefale å tilsette 1 finhakka løk og 2-3 fedd finhakka kvitløk i kjøttfarsen.
Slik gjer du: Kna alle ingrediensane godt saman. Steik gjerne ei lita prøvekake for å kjenne etter smak og konsistens; kanskje du treng litt meir salt, pepper, muskat eller potetmjøl.
Form deretter runde kjøttboller av deiga med ei våt spiseskei og handflata di. Steik kjøttbollane på medium-høg varme i smør til dei er har fått steikeskorpe på alle sider. Legg kjøttbollane på en tallerken etterkvart.
Når alle kjøttbollane er stekt tar du dei tilbake i panna. Hell over vatn til det akkurat dekker kjøttbollane. Kok opp og la kjøttbollane trekke i væska til dei er gjennomstekte/kokte, dette tar 5-15 minutt, alt etter kor godt steikte dei er på forhånd.
Brun saus 2 ss smør 3 ss speltmjøl eller kveitemjøl 5-6 dl væske (du bruker væska som kjøttbollane har trekt i, eller evt. kjøttkraft/viltkraft/buljong/fond) 2-3 skiver brunost (kan sløyfast, men er utrulig godt!) salt, pepper, sukkerkulør
Slik gjer du: Smelt smøret på middels varme og tilsett mjøl. Rør heile tida, dette skal brunast til blandinga får en nøttebrun farge. Spe deretter med litt og litt væske fra kjøttbollane, kok opp og la sausen småkoke i 5-10 minutt. Juster eventuelt med meir væske om nødvendig. Smak til med brunost, salt, pepper og eit par dråper sukkerkulør for fargen sin del. Er sausen veldig tam på smak kan du gjerne bruke litt soyasaus eller buljongpulver/buljongterning.
Legg kjøttbollane i sausen, la dei bli gjennomvarme og server med tilbehør!
Her valgte vi klassisk tilbehør i form av kokte poteter, dampa brokkoli og tyttebærsyltetøy. Heilt perfekt!
Hjortekjøttbollane kan du gjerne lage opp og fryse ned i porsjoner. Då er det berre å lage sausen og tilbehøret, så er middagen klar på bordet. Ellers kan du sjølvsagt variere måten du serverer hjortekjøttbollane på, kanskje du foretrekker fløytesaus eller krema soppsaus? Kanskje du vil bruke hjortekjøttbollane i ei viltgryte, eller som en rett på tapasbordet?
Vi har frysaren full av hjortekjøttdeig fra sjølvskutt hjort (ikkje eg altså, men kjæresten min og svigerfamilien min jakter) – så her blir det både hjortekjøttkaker, hjortekjøttboller, hjortegryte, hjortekarbonader og andre hjortemiddager trutt og ofte! Eg synes det er knallgodt, og føler meg veldig heldig som har hjortekjøtt så tilgjengelig 🙂
Då gjenstår det å ønske alle en fin fredag og god helg!

Det er fredag og snart helg – det er en følelse som aldri slår feil!

Dagens oppskrift passer kanskje best som søndagsmiddag i heimen, men då er jo det egentlig fin timing å dele den idag! Oppskrifter med hjort/hjortekjøttdeig har vore etterspurt i høst, så idag er det hjortekjøttboller i brun saus på menyen. Virkelig godt, og en middag som vertfall eg får vann i munn av 😉

Du kan sjølvsagt lage kjøttkaker istedenfor kjøttboller av oppskrifta, då lager du dei rett og slett berre større. Du kan også bruke anna type viltkjøtt dersom du har det tilgjengelig:

Middag for 4-5 personer, alt ettersom!

Kjøttboller av hjort
800 g hjortekjøttdeig
2 egg
2 ss potetmjøl
1 ts salt + 1 ts pepper
0,5- 1 ts muskat (kan sløyfast)
smør til steiking

PS! Har du lyst på en litt meir spenstig variant kan eg anbefale å tilsette 1 finhakka løk og 2-3 fedd finhakka kvitløk i kjøttfarsen.

Slik gjer du:
Kna alle ingrediensane godt saman. Steik gjerne ei lita prøvekake for å kjenne etter smak og konsistens; kanskje du treng litt meir salt, pepper, muskat eller potetmjøl.

Form deretter runde kjøttboller av deiga med ei våt spiseskei og handflata di. Steik kjøttbollane på medium-høg varme i smør til dei er har fått steikeskorpe på alle sider. Legg kjøttbollane på en tallerken etterkvart.

Når alle kjøttbollane er stekt tar du dei tilbake i panna. Hell over vatn til det akkurat dekker kjøttbollane. Kok opp og la kjøttbollane trekke i væska til dei er gjennomstekte/kokte, dette tar 5-15 minutt, alt etter kor godt steikte dei er på forhånd.

Brun saus
2 ss smør
3 ss speltmjøl eller kveitemjøl
5-6 dl væske (du bruker væska som kjøttbollane har trekt i, eller evt. kjøttkraft/viltkraft/buljong/fond)
2-3 skiver brunost (kan sløyfast, men er utrulig godt!)
salt, pepper, sukkerkulør

Slik gjer du:
Smelt smøret på middels varme og tilsett mjøl. Rør heile tida, dette skal brunast til blandinga får en nøttebrun farge. Spe deretter med litt og litt væske fra kjøttbollane, kok opp og la sausen småkoke i 5-10 minutt. Juster eventuelt med meir væske om nødvendig. Smak til med brunost, salt, pepper og eit par dråper sukkerkulør for fargen sin del. Er sausen veldig tam på smak kan du gjerne bruke litt soyasaus eller buljongpulver/buljongterning.

Legg kjøttbollane i sausen, la dei bli gjennomvarme og server med tilbehør!

Her valgte vi klassisk tilbehør i form av kokte poteter, dampa brokkoli og tyttebærsyltetøy. Heilt perfekt!



Hjortekjøttbollane kan du gjerne lage opp og fryse ned i porsjoner. Då er det berre å lage sausen og tilbehøret, så er middagen klar på bordet. Ellers kan du sjølvsagt variere måten du serverer hjortekjøttbollane på, kanskje du foretrekker fløytesaus eller krema soppsaus? Kanskje du vil bruke hjortekjøttbollane i ei viltgryte, eller som en rett på tapasbordet?

Vi har frysaren full av hjortekjøttdeig fra sjølvskutt hjort (ikkje eg altså, men kjæresten min og svigerfamilien min jakter) – så her blir det både hjortekjøttkaker, hjortekjøttboller, hjortegryte, hjortekarbonader og andre hjortemiddager trutt og ofte! Eg synes det er knallgodt, og føler meg veldig heldig som har hjortekjøtt så tilgjengelig 🙂

Då gjenstår det å ønske alle en fin fredag og god helg!

Annonse

10 Kommentarer

c

carolinaw - matblogg - testet på barn

16. november 2018

Det ser kjempegodt ut – God helg!

Linda Stuhaug

18. november 2018

Takk for det! God søndag til deg 🙂

T

Tor Erik Kristiansen

11. januar 2022

Brukte denne i dag. Blandet inn 0.25 løk, 1 chilli og la i tillegg grønn oliven på tallerken. Godt.

Linda Stuhaug

12. januar 2022

Så kjekt å lese 😀

K

Karin

5. november 2023

Har kjøpt hjortekjøttdeig for første gang. Nå har jeg blandet den etter din oppskrift, og den står i kjøleskapet og venter på å stekes. Gleder meg masse til å smake. Jeg har kun prøvd stek av hjort før, og det var så mørt at det smeltet på tunga! Nydelig kjøtt, så jeg er spent på om kjøttboller blir like godt. Med hjemmelaget potetmos til 😉

Linda Stuhaug

5. november 2023

Fantastisk! Håper det smakte🥰

O

Olav

25. januar 2024

Hei. I dag tok vi et dykk i fryseren og fant hjortekjøttdeig. Vi bor på Østlandet men får hele tiden flotte forsyninger av nydelig hjortekjøtt fra ivrige jegere på Vestlandet. Kom over denne oppskriften. Så den skal prøves i dag. Vi lager dobbel porsjon slik at vi har til en annen dag også!

Linda Stuhaug

25. januar 2024

Det høyres veldig bra ut! Håper det smaker😃

A

Aneta

3. mai 2022

Utrolig god mat !

Linda Stuhaug

3. mai 2022

Så hyggelig at du synes det🥰

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg