Nydelig cæsarsalat

Reklame/ innlegg i samarbeid med Enriched Food

Hei alle sammen!

La oss snakke litt om Omega-3… Omega-3 er en betegnelse på ein gruppe fleirumetta fettsyrer som er essensielle for oss mennesker. Det vil sei at fettsyrene er livsnødvendige for at kroppen skal fungere optimalt, og vi er nødt til å tilføre dei essensielle fettsyrene via maten vi ete. Helsedirektoratet anbefaler oss å ete feit fisk to til tre ganger i veka, i tillegg bruke fisk som pålegg for å oppnå tilstrekkelig med omega-3 fettsyrer (EPA og DHA) i kostholdet. Men kor mange gjer egentlig det…?

Det er mange gode grunner til at tilstrekkelig mengde med omega-3 er gunstig for kroppen. Dei mest kjente helsefordelane er antakligvis dei positive effektane for hjertet og kretsløp. Omega-3 (EPA og DHA) kan ifølge LHL gi redusert kvilepuls samt lavare risiko for hjertearytmier og blodpropp. Omega-3 bidrar vidare til at cellene i kroppen skal kunne fungere normalt, og særlig har hjerne, auge, ledd og muskler godt av et kosthold rikt på omega-3… Så kva om det fantes en utrulig lettvint og digg måte å få i seg desse omega-3 fettsyrene på i det daglige kostholdet? Det finnes det, nemlig!

Bildet er lånt fra: https://enrichedfood.com

 

Eg har gleden av å fortelle dokke at eg har inngått eit samarbeid med Enriched Food, noko som eg er utrulig stolt og fornøgd med. Enriched tenker litt annerledes. Istedenfor tradisjonelle kosttilskudd har dei utvikla naturlig helsebringande og smaksrike oljer som du kan tilføre på den maten du liker best. Oljene løfter matopplevelsen i både smak og helsegevinst.

Enriched har kombinerte omega-3 (torskeolje) med extra vigin olivenolje. Oljen er smaksatt med naturlig aroma i eit nytt produkt for å bidra til å bedre folkehelsen. Dei ulike smakane du får i oljen er KVITLØK, SITRON og BASILIKUM. På ein heilt naturlig måte kan du altså bruke oljen i matlaginga di, og få dekka dagsbehovet (og enda litt til) av omega-3.

Bildet er lånt fra: https://enrichedfood.com

Eg har brukt oljene fra Enriched over en lengre periode i min egen matlaging. Favoritten min er definitivt oljen med smak av kvitløk, og denne har eg laga en (ekstra sunn) og skikkelig digg cæsarsalat med, som eg tenkte å dele oppskrift på her idag 🙂

Heimelaga cæsardressing
3 eggeplommer
1 ts dijonsennep
2-3 stk ansjonsfileter
saft av 1/2 sitron
2 dl ENRICHED kvitløksolje
30 g finrevet parmesan
salt og pepper

OBS! Alle ingrediensane må vere romtempererte. 

Slik gjer du:
1. Ha eggeplommer, dijonsennep, ansjosfilet og sitronsaft i ein høg og smak beholdar som akkurat passer stavmiksaren. Miks sammen og spe på med olje medan stavmiksaren går. Før stavmikseren opp og ned i beholdaren til all oljen inkorporeres.

2. Smak til dressingen med finrevet parmesan, salt og pepper. Cæsardressingen er en viktig del av cæsarsalaten. Oppbevarast i kjøleskapet.

Cæsarsalat, ca. 3 personer
2 stk hjertesalat
200 g plommetomater
1/2 rødløk
2 store kyllingfileter
150 g bacon
3 skriver grovt bred
3 ss smør
4 ss cæsardressing

Slik gjer du:
1. Krydre kyllingfiletane med salt og pepper. Steik midt i ovnen, 180 grader i ca. 20 minutt, eller til kyllingfiletane er gjennomstekt. I mellomtida lager du klart resten.

2. Skjær brød i terninger. Smelt smør, tilsett brødbitane og steik gylne i smør på middels varme. Tilsett gjerne litt salt og eventuelt finhakka kvitløk mot slutten. Avkjøl på bakepapir.

3. Steik bacon sprøtt.

4. Riv salaten i grove biter. Vend inn dressingen, rødløk i skiver og plommetomater delt i to. Bland deretter inn kyllingfilet i skiver, stekt bacon og brødkrutonger. Avslutt med finrevet eller skiver av parmesan. Server straks!

Cæsarsalat smaker nydelig til lunsj, eventuelt tapas- eller koldtbordet. Det er også ein salat som passer fint til middagen! Du kan enten servere salaten i en stor skål der ei forsyner seg sjølv, eller som ein tallerkenrett;

Det er viktig å presisere at ENRICHED oljene ikkje skal varmast, og egner seg derfor i kalde oppskrifter som majones, dresssinger, dip, pesto, vinagrette, smakstilsetning i ulike salater, smakstilsetning over salater m.m.

Fantastisk god salat, fantastisk gode oljer♥

Du kan lese mykje, mykje meir om Enriched og deiras fokus og konsept på heimesida HER. Eg håper virkelig at fleire får augene opp for desse oljene i sitt daglige kosthold!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 kommentarer

  1. Hei! Ikke relevant til dette innlegget, men spør likevel 🙂 Jeg vet at du har anbefalt å velge fete istedenfor magre meieriprodukter osv, så jeg bare lurer på hvorfor? Helsedirektoratet anbefaler jo å velge matvarer som inneholder under 10% mettet fett, og velge magre meieriprodukter. Er bare nyskjerrig på hva du tenker om dette siden du er ernæringsstudent 🙂

    1. Hei! Lurer litt på kor du har lest det? Kan ikkje hugse å ha skrevet noko konkret om dette på bloggen? 😉 Vi SKAL ha litt metta fett, og mange oppskrifter blir rett og slett ødelagt med å bruke veldig magre meieriprodukter.