Mine 5 beste tips for å lykkast med eit sunnare kosthold!

Vi er godt i gang med eit nytt år, og som alltid er det mange nyttårsfortsett som omhandler dette med kosthold. Eg har fått enormt mange henvendelser dei siste vekene, og lesartalla mine hittil i januar har vore enorme. Både nye og gamle lesere titter innom for matoppskrifter, tips, inspirasjon og motivasjon til eit sunnare kosthold, og det er sjølvsagt veldig kjekt 🙂

Det er ulike grunner til at ein velger å ete sunnare. Nokon tar grep for helsa sin del, andre for å gå ned i vekt. Nokon ønsker meir overskudd og energi, andre vil fungere bedre i kvardagen. Nokon vil vere gode forbilder for barna sine, andre vil berre kjenne på den gode sjølvfølelsen eit sunt kosthold gir. Uansett kvifor ein velger å ete sunnare, så ønsker ein sjølvsagt å lykkast med det, så idag har eg lyst å dele mine 5 beste tips for å lykkast med eit sunnare kosthold. Håper du blir inspirert!

Et mat du liker!
Kor langt kjem du med eit sunt kosthold om du ikkje liker maten du ete? Du skal ikkje tvinge i deg mat fordi det er sunt! Liker du ikkje cottage cheese, så velger du yoghurt. Liker du ikkje torsk, så velger du fiskekaker. Liker du ikkje søtpotet, så velger du potet! Det er virkelig nok av sunne, næringsrike råvarer å velge mellom, og du finner garantert nokre sunne alternativ du liker!

Ta riktige valg på butikken!

Det er ganske naturlig at vi ete den maten vi har tilgjengelig. Går du på butikken og fyller opp handlevogna med ferdigmat, bakverk og sjokolade? Eller går du på butikken og fyller opp handlekorga med grønnsaker, frukt, gode meieriprodukt, reine råvarer? Du tar naturligvis med deg matvarene heim og gjer desse tilgjengelige i skap, skuffer og kjøleskap, så her gjelder det å ta dei riktige valga allerede når du handler, slik at du gjer dei sunne matvarene tilgjengelige heime.Planlegging!
Ved å planlegge og legge til rette for gode rutiner er det lettare å lykkast med eit sunnare kosthold. Veit du at tidsklemma er ein utfordring på morgonen, og at du (litt for lett) kan ty til ein bolle på vei til jobb? Lag klar ein sunn frukost som står klar i kjøleskapet når du står opp! Veit du at kroppen skriker etter mat mellom lunsj og middag, og at du har ein tendens til å velge ein sjokolade på butikken i dette tidsrommet? Ta med deg eit mellommåltid i sekken! Det tar ikkje nødvendigvis lengre tid å planlegge, men det krever at ein går litt inn i seg sjølv og finner ut kva som er utfordringane, slik at ein slipper desse.

Fyll på med frukt og grønnsaker!
Frukt og grønnsaker inneholder mykje vitaminer, mineraler og fiber, samtidig som de gir lite kalorier. Det er ikkje uten grunn at vi blir anbefalt 5 om dagen. Frukt og grønt med dens verdifulle næringsstoff er gunstig i forhold til forebygging av livsstilssjukdommer som overvekt, diabetes, hjerte- karsjukdom, kreft, høgt blodtrykk m.m. Så folkens, fyll på med frukt og grønt! Gjerne til alle dagens måltider, eller minst 3 av 4 hovedmåltider (gjerne mellommåltider/snacks i tillegg). Og grunnen til at eg velger å ta med dette punktet, er fordi det er relativt enkelt å tilføre grønnsaker i måltida sine, uten at det går på bekostning av så mykje anna.

Legg fra deg alt-eller-ingenting tankegangen!
Dette er kanskje den største sabotøren hos folk som skal legge om kostholdet sitt. Kvifor i alle dager skal du ete heile sjokoladeplata fordi du har tatt en bit? Legg fra deg resten av sjokoladen og get over it, dagen er ikkje ødelagt fordet!  Alt for mange har denne alt-eller-ingenting tankegangen, og det er jo heilt fullstendig ulogisk. Smakte sjokoladen innimari godt og du faktisk har skikkelig lyst på den, så er det ein ting. Men et ikkje opp heile plata berre fordi.

Eg las ein gang ein fin måte å sammenligne denne alt-eller-ingenting tankegangen på. Tenk at du er på jobb og oppdager at buksesmekken din er åpen. Enten kan du tenke at no som alle har sett deg med smekken åpen, er det berre å rive av seg alle kleda og fullføre arbeidsdagen naken. Eller så kan du diskrè trekke smekken opp igjen uten at nokon sannsynligvis legger merke til det. Kva velger du?

*

Eg kunne jo absolutt ha fortsatt denne lista, men for å gjere det overkommelig og relevant for dei fleste, velger eg å holde meg til desse 5 råda. Kanskje du har lyst å dele eit tips/råd som har fungert for deg i kommentarfeltet? 🙂 

4 kommentarer

  1. Kristine

    Noe av det jeg sliter mest med er at jeg blir fysen på kvelden. Så når jeg da har spist middag, og eventuelt kvelds pusser jeg tennene og skylder godt med munnskyllevann. Lysten på noe søtt går vekk med en skikkelig fresh mintånde.

    1. Det er ofte en utfordring for mange, og søtsaker er vell det siste ein har lyst på med mintånde, hehe! Godt triks 🙂

  2. Trenger litt hjelp og veiledning, for å klare livstilsendringen. Har hørt så mye positivt om deg. Og alle sier at du ikke har noe hokus-pokus i oppskriftene dine. Men ingredienser som en finner i nærbutikken.

    1. Det stemmer, dei fleste oppskriftene mine er med ingredienser fra matbutikken. Dei sukkerfri søtsakene mine må du kanskje på helsekost for å finne nokon ingredienser til, men der er og utvalget blitt veldig bra på vanlige matbutikker 🙂 Håper eg kan inspirere deg!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *