Sukkerfri, seig snickers brownies

Hei FREDAG♥

Idag er eg i det søte hjørnet og har lyst å dele oppskrift på en vilt god brownies (som eg har spart på sidan i høst!). Altså, dette er virkelig sukkerfritt på sitt aller, aller beste. Vi snakker seig brownies med karamellsaus og salte peanøtter, aka snickers brownies. Sjå på det her då;

NAM! 
Og ja, den er like god som den ser ut… Det er ikkje første gang eg deler grunnoppskrifta på denne browniesen, den delte eg tilbake i april 2018 HER. Ei oppskrift som er blitt veldig populær, og tatt godt imot hos både kresne og ukresne 😉

Idag er altså grunnoppskrifta piffa opp med både karamellsaus og salte peanøtter. Ei kake som passer best til helg, fest eller feiring spørr du meg – for dei som vil eller ha eit sukkerfritt alternativ.

Du trenger, 1 brownieskake*
100 g smør
100 g sukkerfri, mørk sjokolade (minst 70%)*
100 g sukrin gold*
300 g fibersirup clear
2 egg
4 ss kakao
100 g speltmjøl eller kveitemjøl*
en klype salt

Slik gjer du: 
1. Sett ovnen på 175 grader, over-undervarme. Smelt smør og sukkerfri sjokolade på middels varme. Ha over i en bakebolle.

2. Tilsett sukrin gold og fibersirup. Bland godt før du visper inn egga og en klype med salt. Sikt inn kakao og speltmjøl til slutt. Rør til en glatt og jevn røre.

3. Hell røra over i en form på ca. 20×30 cm med bakepapir*. Steik midt i ovnen i 15-20 minutt, eller til browniesen akkurat har satt seg. Min stor 17 min, men dette vil variere litt fra ovn til ovn. Pass på å ikkje steike for lenge, då blir den tørr.

4. Det er først når kaka er heilt avkjølt at den blir seig. Tips! la den avkjøle seg litt før du setter formen i kjøleskapet. Kaka oppbevarast også i kjøleskap.

Du trenger, karamellsaus
3 dl kremfløyte*
100 g fibersirup gold
2 ss smør
litt maldonsalt

Slik gjer du:
1. Karamellsausen kan du starte med når browniesen er i ovnen. Ha fløyte, fibersirup gold og smør i en liten kjele. Kok opp under omrøring og la karamellensausen småkoke i ca. 20 minutt. Rør ofte.

2. Karamellsausen skal få en fyldig konsistens og en gyllen karamellfarge. Hell sausen over i en bakebolle og la den avkjøle seg. Sausen tjukner litt ekstra når den blir avkjølt.

Deretter deler du browniesen opp i kakestykker, fordeler karamellsaus over kvart stykke, før du topper med salte peanøtter og eventuelt litt maldonsalt. Du kan også fordele karamellsaus og peanøtter over heile browniesen, og dele opp i kakestykker etterpå 🙂

Browniesen med eller uten karamellsaus oppbevarast i kjøleskapet, og kan også frysast.

Tips og alternativer til oppskriftene*
♦ Sukrin gold i browniesen kan byttast med anna søtning tilsvarande 100 g sukker.

♦ Eg brukte Cavalier sin sukkerfri, mørke sjokolade (85%), men det finnes mange ulike typer sukkerfri sjokolade på markedet, så bruk den du lika/får tak i.

♦ For glutenfri kake går det sannsynligvis heilt fint å bruke nøytralt, glutenfritt mjøl.

♦ Du kan bruke litt større eller litt mindre form på browniesen, eventuelt en anna form med ca. samme grunnflate. Vær obs på at steiketida kanskje må justerast.

♦ Ønsker du en magrare karamellsaus kan du bytte ut kremfløyte med lett kremfløyte eller vikingmelk, men vær obs på at du sannsynligvis må koke sausen litt lengre.

Og sjølvsagt – synes du det blir for meget med heile sulamitten på toppen her, så lag gjerne kun sjølve browniesen. Den er knallgod uten noko ekstra, men du kan også piffe opp kakerøra med hakka valnøtter eller sjokoladebiter, eventuelt lage en enklare topping i form av peanøttkrem, bringebækrem, enkel sjokoladeglasur, smøre på litt sukkerfritt sjokoladepålegg… Muligheten for variasjon er stor, bruk fantasien!

Å bake sukkerfritt og alternativt er fortsatt en stor lidenskap hos meg, og det kan ingen ta ifra meg♥ Eg skal jammen svinge meg rundt på kjøkkenet litt oftare med fokus på det søte, det er ikkje så mange av desse oppskriftene lengre, og eg har fått fleire tilbakemeldinger på at det er litt sakna 🙂

Arkivet er jo fullt av oppskrifter, men har du en ny ønskeoppskrift eller to på det søte, så kom gjerne med dei i kommentarfeltet!

Eller så håper eg at browniesen frister, hugs å tagge meg med @lindastuhaug og #lindastuhaug på instagram om de prøver ut oppskrifter. Det er så kjekt å følge med og få tilbakemeldinger på det ein deler♥ 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

12 kommentarer

  1. Hei! Kan man bruke havremel fremfor speltmel?

    1. Du kan det, men konsistensen vil bli noko annleis. Eg vil absolutt anbefale spelt/kveitemjøl for best resultat 🙂

  2. På en oppskrift denne (https://www.lindastuhaug.no/2016/02/17/proteinrik-brownies/comment-page-1/#comment-99807) så har du linket til protein brownies mix. Den liken fungerer ikke. Har du en annen link? Eller ett annet produkt som kan brukes?

    1. Dette produktet er ute av markedet for lenge sidan, dessverre :/ Har ingen erfaring eller tips om andre produkter når det kjem til akkurat brownies… Men den nøytrale kakemiksen til Funksjonell Mat er veldig god når det kjem til andre typer kaker 🙂

  3. Hva kan jeg bruke i stedet for fibersirup?

    1. Fibersirup er vidunder-ingrediensen her og gjer at kaka får den seige konsistensen, så eg har dessverre ikkje noko eg vil anbefale å bytte ut fibersirupen med :/

  4. Kan jeg doble oppskriften og at mengden da passer til en stor langpanne (sånn som er like stor som ovnen)?

    1. Så lenge det tilsvarer ca. dobbel størrelse av formen som er brukt her 🙂

  5. Tak for dine fine opskrifter. Jeg bruger dem meget 🙂 .
    Du kalder dem sukkerfrie, – med jeg har læst at fibersirup ikke er brugbar for diabetikere… Mon det er sandt?

    1. Det varierer fra person til person korleis ein reagerer på fibersirup. Mange med diabetes kan heilt fint bruke det 🙂 Du kan lese meir om dette på Funksjonell Mat sine heimeesider.

  6. Hei,
    Kan man bytte ut fibersirup med sukrin til karamellsausen? Gikk fryktelig mye fibersirup med i denne oppskriften:) men gleder meg til å prøve!

    1. Du kan det, men karamellen får ikkje heilt den samme konsistensen, og blir heller ikkje like god på smak som med fibersirup 🙂