Sukkerfri valnøttkake med sjokoladefyll

Hei torsdag!

Ein av bloggens aller, aller mest populære oppskrifter innen det søte er definitivt snickerskaka mi. Den blei for første gang delt i 2014, og har sidan den tid vore på topp. Kvar einaste gang eg deler eit bilde av snickerskaka på ein av mine sosiale kanaler, så får den en ny boost, og både nye og gamle følgere prøver seg på oppskrifta 🙂

For nokre veker sidan lagde eg 450 smaksprøver av snickerskaka til Jentepust-arrangementet der eg var med som foredragsholdar. Eg fekk SÅ mange gode tilbakemeldinger på kaka, og det var skikkelig stas. Men, det var fleire som ikkje tålte peanøtter som dessverre ikkje fekk smake. Eg har også fått tilbakemeldinger tidligare på dette. Kva kan ein bruke istedenfor peanøtter? 

Du kan igrunn bruke dei fleste typer nøtter… For eksempel valnøtter! For å gjere jobben enklare for dokke, så har eg laga snickerskaka i en ny vri, nemlig med valnøtter istedenfor. Kaka inneholder ellers dei samme ingrediensane og er like enkel å lage, men smaken blir jo noko annleis når salte peanøtter blir bytta med valnøtter. Men kaka blei fantastisk god, og er virkelig verdt å dele med dokke, enten de ikkje tåler eller liker peanøtter, eller berre vil prøve ein ny variant 🙂 Psst… Eg har også en variant med mandler i arkivet frå før. 

Valnøttbunn*
200 g rista valnøtter
80 g havregryn
150 g ferske, saftige dadler  (vekt uten stein)
2 ss sukrin gold
en god klype maldonsalt

Sjokoladefyll*
2,5 dl vikingmelk eller fløyte
4 ss sukrin gold
15 g smør
30 g sukkerfri, mørk sjokolade (minst 60%)

Topping
Litt ekstra valnøtter

Bildet er lånt fra framgangsmetoden til mandelkaka. Einaste forskjellen er mandler bytta med valnøtter.

Slik gjer du:
1. Start med valnøttbunnen. Ha alle ingrediensane i en foodprosessor eller kraftig blendar. Kjør på full guffe i 1-2 minutt, til en jevn, smuldrette og fuktig masse.

2. Trykk blandinga ned i form på 20×30 cm med bakepapir. Bruk gjerne baksida av ei skei og trykk blandinga skikkelig kompakt, også i kantane. Legg i frysaren medan du lager sjokoladefyllet:

3. Ha vikingmelk, sukrin gold og smør i en stor bolle som tåler sterk varme. Sett i mikrøbølgeovnen på maks styrke i 4-5 minutt før du tar den ut og rører litt. Sett bollen tilbake i mikrobølgeovnen. No skal blandinga koke heilt til det blir en fyldig, karamellfarga masse, ca. 5-10 minutter, eller til den er ferdig. Følg med og rør ofte mot slutten av koketida. Konsistensen kan samanlignast med konsistens på yoghurt.

PS! Karamellen kan og koke i en kjele, men dette tar mykje lengre tid. Rør ofte og bruk medium varme. 

4. Når karamellen er ferdig tilsetter du straks inn biter av sukkerfri, mørk sjokolade. Rør godt og bre sjokoladefyllet over valnøttbunnen med en slikkepott. Ha over litt valnøtter til slutt (trykk litt ned i fyllet).

5. Sett heile formen tilbake i frysaren. Etter minst 60 minutt er kaka klar til å skjærast opp i biter og nytast 🙂

Eg skar opp valnøttkaka i passelige biter, la bitane i en matboks og oppbevarte i frysaren. Då står den seg evig, og er spiseklar etter nokre minutter i romtemperatur. Du kan sjølvsagt også oppbevare kaka i kjøleskapet, då er den spiseklar med det samme 🙂

Tips og alternativer*
♦ Du kan riste valnøttene på to måter:
1) Rist nøttene i ei tørr steikepanne på medium-høg varme. Rør heile tida til nøttene blir gylne og lukter godt.
2) Bre nøttene over ei langpanne med bakepapir. Steik midt i ovnen, 180-200 grader til dei blir gylne og lukter godt. Bruk gjerne varmluft, då går der enda fortare, men følg med!

♦ Sukrin gold kan byttast med anna valgfri søtning i både valnøttbunnen og sjokoladefyllet.

Dette er jo en type kake som egentlig passer bedre å kalle for konfekt. Mektige biter med mykje smak, men det skal godt gjerast å berre ete en bit uansett… Og når den er uten tilsatt kvitt, raffinert sukker og er eit langt sunnare alternativ er det absolutt innafor å ta både en og tre biter på en heilt vanlig torsdag 🙂

… og vil du heller prøve deg på snickerskaka eller mandelkaka?

Oppskrift på snickerskaka finner du HER.
Oppskrift på mandelkaka finner du HER

Ei fin kaka å ha i frysaren/kjøleskapet om du skulle bli fysen eller om du plutselig skulle få besøk♥

Hugs at eg alltid blir glad for tilbakemeldinger på oppskrifter de prøver ut, enten det er her på bloggen, på instagram under @lindastuhaug eller facebook-sida mi HER. Tag gjerne #lindastuhaug når du deler oppskrifter på instagram også, så finner eg dei igjen 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

6 kommentarer

 1. Takk for nydelige kakeoppskrifter! Og m brukbar samvittighet
  Tok halvparten av hver hhv fiken og dadler, istedenfor bare dadler. Helt supert!

  1. Herlig Nina 😀 Kjekt du likte oppskrifta <3

 2. Ingvild

  Trodde jeg hadde en kraftig blender, kitchen aid, men sliter med å lage oppskriftene med dadler og nøtter. Får ikke en jevn masse, må stoppe flere ganger og i dag begynte det å ryke nede i blenderen. Er det enklest med foodprosessor?

  1. Det er hakket enklare med foodprosessor ja, sidan det ikkje fester seg på samme måte i kantane. Men eg lager ofte kulene med kraftig blendar også 🙂

 3. Kan me bruke gryte har ikke mikroovn

  1. Ja, det står i innlegget.