Linda Stuhaug

Annonse

21. august 2019

Eltefritt speltbrød med havre og rista solsikkekjerner

Eltefritt speltbrød med havre og rista solsikkekjerner
Hei godtfolk!
Dei få gangane eg svinger meg rundt på kjøkkenet for å bake gjærbakst akà brød, så foretrekker eg definitivt å lage eltefritt brød. Då rører eg raskt saman ingrediensane, og lar deigen heve på benken i 12-20 timer. Deretter knar eg opp deiga med mjøl, lar deiga etterheve og steiker i ei støypejernsgryte. Brødet blir alltid luftig, saftig og får sprø skorpe heile vegen rundt.
Du berre timer når du setter deiga ut fra kortid du vil ha nystekt brød. Kanskje det er til lørdagsfrukosten? Suppemiddagen? Søndagsbrunsjen? Kveldsmaten?
Du trenger, 1 brød 400 g fint speltmjøl (eller kveitemjøl) + litt ekstra mjøl til utbaking 200 g havremjøl 50 g linfrø 50 g rista solsikkekjernar 1 ts salt 1 ss flytande honning 1⁄2 ts tørrgjær 5 dl romtemperert vatn
Slik gjer du Dag 1: Bland saman tørrvarene. Tilsett honning og vatn og rør saman til ein klissete deig. Dekk til deigen og la den heve på kjøkkenbenken i 12–20 timar.
Dag 2: Stø litt mjøl på kjøkkenbenken. Hell over deiga og kna inn sikta speltmjøl eller kveitemjøl til deiga er metta og held på forma. La brødet etterheve i 1,5-2 timar.
Når det er 30 minutt igjen av hevetida: Sett ei støpejernsgryte med lokk inn i ovnen og skru på 250 grader over- og undervarme. Etter 30 minutt tar du gryta ut av ovnen. Pass på, den er glovarm!
Lemp deiga ned i gryta og sett på lokket. Steik midt i ovnen, fortsatt på 250 grader, i 30 minutt. Skru ovnen ned til 200 grader og ta lokket av gryta. Brødet skal no steike i ytterlegare 10–15 minutt. Løft brødet ut av gryta og la det avkjøle seg på rist.
Oppbevar brødet i kjøkkenhandkle, papirpose eller brødboks for å bevare den sprø skorpa.
Tips og alternativer! → Du må gjerne bruke oppskrifta som utgangspunkt, men mikse og trikse med ulike tørrvarer som du ønsker. Ønsker du litt grovare brød? Bruk mindre speltmjøl, og meir havremjøl.
→ Linfrø og solsikkekjerner kan også byttast med andre typer nøtter/frø/kjerner.
Som du sikkert forstår; dette er en grunnoppskrift du kan ta utgangspunkt i og variere som du ønsker!
Brødet kan du nyte til alle måltider, med eller uten pålegg. Kva med å lage en skikkelig digg sandwich til frukost eller matpakken?
Ei stor brødskive med; → Pesto → Ruccola → Brie → Spekeskinke → Paprika
Ei ny brødskive smurt med pesto over, skjær på tvers, og du har et skikkelig digg måltid!
Ingen elting, minimalt med innsats. Håper du har lyst å prøve dette brødet!
(egenreklame) Bildene i innlegget er tatt av superfotograf Jon Marius Nilsson, og det betyr at oppskrifta er henta fra boka mi OPPTUR MED SUNN MAT;
Har du lyst å kjøpe denne så kan du gjere det HER :-) Ei samling av 80 oppskrifter på både frukost, matpakker, middag og sukkerfri søtsaker, i tillegg til mange tips & triks til korleis du kan leve sunnare, lykkast med kostholdsendring m.m! Mitt hjertebarn♥

Hei godtfolk!

Dei få gangane eg svinger meg rundt på kjøkkenet for å bake gjærbakst akà brød, så foretrekker eg definitivt å lage eltefritt brød. Då rører eg raskt saman ingrediensane, og lar deigen heve på benken i 12-20 timer. Deretter knar eg opp deiga med mjøl, lar deiga etterheve og steiker i ei støypejernsgryte. Brødet blir alltid luftig, saftig og får sprø skorpe heile vegen rundt.

Du berre timer når du setter deiga ut fra kortid du vil ha nystekt brød. Kanskje det er til lørdagsfrukosten? Suppemiddagen? Søndagsbrunsjen? Kveldsmaten?



Du trenger, 1 brød
400 g fint speltmjøl (eller kveitemjøl)
+ litt ekstra mjøl til utbaking
200 g havremjøl
50 g linfrø
50 g rista solsikkekjernar
1 ts salt
1 ss flytande honning
1⁄2 ts tørrgjær
5 dl romtemperert vatn

Slik gjer du
Dag 1: Bland saman tørrvarene. Tilsett honning og vatn og rør saman til ein klissete deig. Dekk til deigen og la den heve på kjøkkenbenken i 12–20 timar.

Dag 2: Stø litt mjøl på kjøkkenbenken. Hell over deiga og kna inn sikta speltmjøl eller kveitemjøl til deiga er metta og held på forma. La brødet etterheve i 1,5-2 timar.

Når det er 30 minutt igjen av hevetida: Sett ei støpejernsgryte med lokk inn i ovnen og skru på 250 grader over- og undervarme. Etter 30 minutt tar du gryta ut av ovnen. Pass på, den er glovarm!

Lemp deiga ned i gryta og sett på lokket. Steik midt i ovnen, fortsatt på 250 grader, i 30 minutt. Skru ovnen ned til 200 grader og ta lokket av gryta. Brødet skal no steike i ytterlegare 10–15 minutt. Løft brødet ut av gryta og la det avkjøle seg på rist.

Oppbevar brødet i kjøkkenhandkle, papirpose eller brødboks for å bevare den sprø skorpa.

Tips og alternativer!
→ Du må gjerne bruke oppskrifta som utgangspunkt, men mikse og trikse med ulike tørrvarer som du ønsker. Ønsker du litt grovare brød? Bruk mindre speltmjøl, og meir havremjøl.

→ Linfrø og solsikkekjerner kan også byttast med andre typer nøtter/frø/kjerner.

Som du sikkert forstår; dette er en grunnoppskrift du kan ta utgangspunkt i og variere som du ønsker!

Brødet kan du nyte til alle måltider, med eller uten pålegg. Kva med å lage en skikkelig digg sandwich til frukost eller matpakken?

Ei stor brødskive med;
→ Pesto
→ Ruccola
→ Brie
→ Spekeskinke
→ Paprika

Ei ny brødskive smurt med pesto over, skjær på tvers, og du har et skikkelig digg måltid!

Ingen elting, minimalt med innsats. Håper du har lyst å prøve dette brødet!


(egenreklame) Bildene i innlegget er tatt av superfotograf Jon Marius Nilsson, og det betyr at oppskrifta er henta fra boka mi OPPTUR MED SUNN MAT;

Har du lyst å kjøpe denne så kan du gjere det HER :-) Ei samling av 80 oppskrifter på både frukost, matpakker, middag og sukkerfri søtsaker, i tillegg til mange tips & triks til korleis du kan leve sunnare, lykkast med kostholdsendring m.m! Mitt hjertebarn♥

Annonse

20 Kommentarer

A

Anne

6. mai 2021

Har kjøpt den 1. boka og prøvde dette brødet først. Det er utrolig godt 🙂 Kan jeg bruke samme oppskrift til rundstykker og evn. hvor mange ca blir det?

Linda Stuhaug

7. mai 2021

Hei! Ja, det går nok fint 😀 Antall må du berre ta underveis, det kjem veldig an på størrelse 🙂

A

Anne

20. mai 2021

Tusen takk for svar. Da prøver jeg det neste gang

Linda Stuhaug

23. mai 2021

🙂

T

Tonje

22. august 2019

Hvor grovt regner man at dette brødet er?

Linda Stuhaug

23. august 2019

Halvgrovt, kanskje? Det er jo brukt meir fint mjøl enn havremjøl. Men vil du ha det grovare er det ingentingi veien med å bruke meir grovt mjøl, slik som det står i innlegget 😀

A

Aina idland

22. august 2019

Kan jeg bytte ut honning med noe annet? Liker ikke honning dessverre.

Linda Stuhaug

22. august 2019

Du kjenner ikkje smaken av honningen når det er 1 ss i eit heilt brød 🙂 Men, du kan bytte det med sukker. Det er for å gi næring til gjæren.

G

Gunn M

22. august 2019

Kan brødet stekes i vanlig brødform?

Linda Stuhaug

22. august 2019

Ja, men det er ikkje sikkert du får samme resultatet med sprø skorpe heile vegen rundt 🙂

G

Gina

21. august 2019

Hvordan str på gryten?

Linda Stuhaug

22. august 2019

Min er på 3 liter, men den kan fint vere litt mindre/litt større enn dette også.

S

Sissel Kristin Antonakis

6. september 2021

Kan man kutte ut honning, eller bruke noe annet i stedet? Klarer ikke / blir dårlig av lukten og smaken av honning

Linda Stuhaug

6. september 2021

Du kan bruke sukker istedenfor 🙂

S

Siw Marie

11. januar 2020

Dette så spennende ut, men ett sp. Jeg har ikke sånn gryte, men jeg har «rein» jerngryte eller leirgryte, kan en av de bruker?

Linda Stuhaug

11. januar 2020

Hei! Det har eg ingen erfaring med, men eg vil tru det går heilt fint 😀

L

Liv haugsand

19. oktober 2019

Denne boka har jeg kjøpt nå, det første jeg beit merke i var fremgangsmåten, begynn med små endringer, då er sjangsen til å lykkes bedre ‍♂️ Gleder med til å prøve oppskriftene, dette blir morro

Linda Stuhaug

20. oktober 2019

Heilt sant 😀 Håper oppskriftene mine faller i smak <3

M

Marianne

10. november 2020

Etter å ha prøvd utallige varianter og oppskrifter, har dette blitt mitt favorittbrød Tusen takk for herlig oppskrift

Linda Stuhaug

11. november 2020

Såå kjekt å lese, Marianne 😀

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg