Sukkerfri blåbærsmuldrepai med vaniljekrem

Hei fredag – tenk at det er helg igjen!

Eg starter helga med å dele oppskrift på denne blåbærsmuldrepaien med vaniljekrem♥  Perfekt som eit sukkerfritt alternativ til kake/dessert til helg, fest eller feiring – enten ein vil eller må 🙂

Blåbærsmuldrepaien kan fint lagast glutenfri og/eller melkefri også dersom det er ein nødvendighet:

Vaniljekrem
1 oppskrift, du finner den her

Blåbærfyll
600 g fryste eller ferske blåbær
4 ss sukrin gold
2 ss potetmjøl

Smuldrelokk
100 g smør, romtemperert
100 g mandler, grovhakka
100 g sukrin gold
50 g havregryn
50 g havremjøl, speltmjøl eller kveitemjøl

Slik gjer du:
1. Sett ovnen på 175 grader over­ og undervarme. Lag vaniljekremen og legg i bunnen av ei ildfast form eller paiform. Eg har brukt ei paiform med diameter på 28 cm.

2. Bland blåbær med sukrin gold og potetmjøl. Legg over vanilje­kremen.

3. Bland saman det tørre til smuldrelokket og kna inn romtemperert smør. Det skal bli ein klissete, smuldra masse. Fordel over blå­bæra i forma.

4. Steik smuldrepaien på nedste rille i ca. 30 minutt, til smuldre­ lokket er godt gyllent. Legg eventuelt over eit bakepapir underveis i steikinga om smuldrelokket begynner å bli mørkt. Avkjøl i minst 30 minutt før servering.

Tips og alternativer
Søtning: du kan bytte ut sukrin gold med anna søtning tilsvarande 4 ss / 100 g sukker.

→  For glutenfri pai: bruk glutenfri havregryn og glutenfritt havremjøl, evt. anna glutenfri tørrvare.

For melkefri pai: bruk klarna smør eller melkefri margarin i smuldrelokket, og lag vaniljekremen med plantebasert melk.

«Slik lager du den beste sukkerfri vaniljekremen/vaniljeksausen«.  Du kan sjølvsagt lage blåbærpaien uten vaniljekremen dersom du ønsker det, men det er virkelig godt med vaniljekrem i kombinasjon med blåbær og smuldrelokk. Som eit alternativ kan den serverast som tilbehør også.

Så utrulig god 🙂 Dette er ei typisk kake eg lager til selskaper og lignande – dersom det er nødvendig med eit sukkerfritt alternativ. Den faller i smak hos både skeptikere, yngre og eldre!


Hugs at eg blir veldig glad for tilbakemeldinger! Tag meg gjerne på instagram med både @lindastuhaug og #lindastuhaug, slik at eg er sikker på at eg får med meg at du lager oppskrifter. Du kan også legge igjen en hilsen i kommentarfeltet her på bloggen, eller på facebook-sida mi HER

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

6 kommentarer

  1. Kan man sløyfe mandler i smuldrelokket eventuelt bytte det ut med noe annet? Tåler ikke mandler eller nøtter.

    1. Då ville eg i tilfelle bytte det med f.eks solsikkekjerner 🙂

  2. Ser nydelig ut! Kan man bytte ut potetmel med en annen type mel?

    1. Eg trur ikkje andre typer mjøl gir den samme egenskapen som potetmjøl her, dessverre. Kan evt prøve med maisenna, men vil i utgangpunktet anbfale potetmjøl for å garantere eit vellykka resultat 🙂

  3. Kan bruke ferdig vaniljekrem, fra kartong?

    1. Jaja selfølgelig 😉