Kva er greia med Fibersirup og den nye Sukrinsirupen?

Det har storma litt rundt Fibersirup og den nye Sukrinsirupen (Sukrinsirup Gold) i det siste. Eg har fått veldig mange spørsmål og tilbakemeldinger angåande desse to variantane; Kvifor har Funksjonell Mat slutta å produsere Fibersirup? Kjem dei til å starte med produksjonen igjen? Kan Sukrinsirup erstatte Fibersirup i oppskrifter? Korleis? Kva er egentlig Sukrinsirup og kven passer den for? Kva kan den brukast til? Kva er mine tanker alt dette?

Og desse spørsmåla skal eg prøve å oppklare i dette innlegget. Rett og slett for å slippe hundrevis av spørsmål om dette framover, og for å hjelpe Funksjonell Mat med å spre denne viktige informasjonen. For dokke veit jo at eg har brukt Fibersirup jamt og trutt sida den kom på det norske markedet for nokre år tilbake. Det har vore en uerstattelig ingrediens i nokon kaker, barer, kjeks og lignande, fordi den unike egenskapen i Fibersirup ikkje kunne fåast i andre typer siruper eller søtninger.

PS! Beklager litt langt innlegg. Når informasjon skal ut og spørsmål skal besvarast, så velger eg å gjere det skikkelig 😉 

Så kvifor har Funksjonell Mat slutta å produsere Fibersirup? 

«Da vi utviklet FiberSirup på basis av IMO (Isomalto-oligosakkarider), viste tilgjengelig dokumentasjon at IMO hadde et høyt fiberinnhold, og at svært lite ble tatt opp som glukose i kroppen. Vi vet at dette med hvordan fiber tas opp i kroppen er en kompleks prosess, som også kan variere fra person til person. Som et ledd i vår kvalitetskontroll tester vi produktene våre med jevne mellomrom. Som et resultat av slike tester fikk vi mistanke om at næringsinnholdet som råvareleverandøren ga oss ikke stemte. Nyere studier gjort på IMO støttet også våre mistanker.

Vi fikk derfor utført flere avanserte tester hos Eurofins som bekreftet at det var et stort sprik mellom de tallene som vår råvareleverandør hadde oppgitt, og det reelle innholdet av karbohydrater og fiber i IMO. Til tross for at mange matprodusenter bruker de gamle tallene, velger vi å ta de nye testresultatene på alvor, og de viser følgende:

Reelle tall:
Kalorier: 250 – Karbohydrat: 50,7 – Kostfiber: 24,0

Tidligere brukt:
Kalorier: 165  – Karbohydrat: 7,3 – Kostfiber:68

Da vi fikk bekreftet dette, ble det helt uaktuelt for oss å fortsette å produsere FiberSirup slik den var. Vi ønsker å være 100 % trygge på at ingrediensene vi bruker faktisk er det de utgir seg for å være, og at effekten er godt dokumentert.»

Så det er altså grunnen til at Fibersirup er tatt ut av produksjon. Næringsinnholdet har ikkje stått i samsvar med det råvareleverandøren har oppgitt, som tester og studier i ettertid har bevist.

Kjem dei til å starte med produksjonen igjen?
Dette er eit spørsmål som Funksjonell Mat sjølv må besvare. I tilfelle dette skulle skje, så blir det naturligvis med heilt ærlige etiketter. Men i utgangspunktet er Sukrinsirup no på markedet for å erstatte Fibersirupen.

Kan Sukrinsirup erstatte Fibersirup i oppskrifter?
Som nevnt, så har eg brukt Fibersirup over fleire år, og har mange oppskrifter på bloggen og i boka mi «Opptur med sunn mat» der eg bruker Fibersirup. I og med at Sukrinsirup no erstatter Fibersirup, så er Sukrinsirupen det beste alternativet som erstatning for Fibersirup i ulike oppskrifter. Etter tilbakemelding fra Funksjonell Mat skal Sukrinsirupen ha den samme egenskapen som Fibersirup. Så ja: du kan erstatte Fibersirup med Sukrinsirup. Dette gjelder alle oppskriftene mine, og det gjelder oppskrifter generelt.

Men! Eg kan ikkje garantere at alle oppskriftene mine blir heilt det samme, både på smak og konsistens. I oppskrifter som for eksempel karamell vil nok forskjellen bli minimal. I oppskrifter som kjeks kan det hende forskjellen blir større. Eg håper dokke forstår at eg ikkje kan bruke massevis av tid på å teste ut absolutt alle oppskriftene mine med Fibersirup for å finne ut korleis dei blir med Sukrinsirup. Det har eg ikkje kapasitet til, men Sukrinsirup gjer nok susen i dei fleste oppskrifter 🙂 Eg skal absolutt bli bedre kjent med Sukrinsirupen etterkvart og prøve den i ulike tidligare oppskrifter. Det blir også denne sirupen eg vil bruke i nye oppskrifter framover.

Korleis skal ein erstatte Sukrinsirup med Fibersirup Gold og Fibersirup Clear?
→ Sukrinsirup er like søt som Fibersirup Gold.
→ Fibersirup Clear er 60% så søt som Sukrinsirup/Fibersirup Gold.

Det betyr at i oppskrifter der det egentlig er brukt Fibersirup Gold, så er det berre å bytte. I oppskrifter der det egentlig er brukt Fibersirup Clear, så kutter du litt ned på eventuell anna søtning i oppskrifta. Eg anbefaler ikkje (i det fleste oppskrifter) å kutte ned på mengden sirup, fordi mengden er tilpassa oppskrifta, og kan vere viktig for å få optimalt resultat på konsistens.

Kva er egentlig Sukrinsirup og kven passer den for?
→ Sukrinsirup er ein ny og forbedra sirup som er basert på løselig maisfiber.
→ Sukrinsirup har under 2% sukkerarter, og er derfor svært blodsukkervennlig og egner seg godt for diabetikere eller andre som ønsker å holde eit stabilt blodsukkernivå.
→ Sukrinsirup inneholder lite kalorier (149 kcal/100g) som er halvparten av kaloriane i honning og sirup.
→ Sukrinsirup er garantert glutenfri.
→ Sukrinsirup har eit høgt innhold av kostfiber og er prebiotisk. I tillegg er den tannvennlig.

Korleis bruke Sukrinsirup?
Sukrinsirup kan du bruke på samme måte som Fibersirup, honning og andre siruper. Som topping over yoghurt, havregraut, smoothie, pannekaker, vafler, is, desserter og lignande. I tillegg kan den brukast i snacks, bakst og matlaging.

Eg har brukt Fibersirup mest i heimelaga karameller, kaker, glasur, kjeks og proteinbarer, og det blir samme oppskriftene eg vil bruke Sukrinsirup til. I tillegg har Fibersirup Gold vore en favoritt som topping på kjøleskapsgraut, yoghurtblandinger, smoothie, vafler og pannekaker, men her kjem eg til å fortsette å bruke Fibersirupen enn så lenge. Les neste avsnitt om grunnen.

Kva er mine tanker om sluttproduksjon av Fibersirup?
Fibersirup har vore en uerstattelig favorittingrediens i årevis, og eg synes det er skikkelig trist at produksjonen er over. Men, med en erstatning på markedet, så er jo det ikkje så ille likevell til bruk i oppskrifter. Og eg forstår Funksjonell Mat veldig godt i valget dei har tatt!

Det er dog en ting eg kjem til å sakne, og det er den gode smaken av FIbersirup Gold som topping på nettopp kjøleskapsgraut, yoghurtblandinger, smoothie, vafler og pannekaker. Dokke som har fulgt meg på instagram i det siste kjenner til mitt desperate forsøk på å få tak i Fibersirup Gold for nokre veker tilbake. Det er fordi eg ikkje likte så godt smaken av den nye Sukrinsirupen. Eg har derfor fylt opp lageret mitt med Fibersirup Gold, og kjem til å fortsette å bruke denne som topping framover. Topping på oppskrifter er jo valgfritt, så det har absolutt ingenting å bety for eventuelle oppskrifter eg deler. Då bruker dokke Sukrinsirup dersom de liker den, eller bytter ut sirup med honning eller anna søtning. I oppskrifter eg deler kjem eg utelukkande til å bruke Sukrinsirup, sida det er denne som er tilgjengelig no.

Men, Funksjonell Mat er i gang med å utvikle fleire smaker av Sukrinsirup Gold, og eg håper at dei klarer å matche smaken til Fibersirup Gold nokolunde bra etterkvart, og det har eg trua på at dei klarer 🙂 I tillegg kjem det nok fleire spennande smaker som eg gleda meg til å prøve!

Eg synes det er viktig å hjelpe med å spre denne informasjonen, og hjelpe dokke lesere til å forstå. Dette innlegget er heilt og holdent mitt valg å skrive fordi eg har lyst, sånn at de veit det 🙂 Eg heia virkelig på Funksjonell Mat, lidenskapen dei har og jobben dei gjer♥

Har du spørsmål eller tilbakemeldinger, nøl ikkje med å legge igjen en kommentar. Kan ikkje eg svare, så sender eg spørsmålet vidare til Monika i Funksjonell Mat. Vi har hatt ein dialog heile vegen, og ho svarer nok gladelig om det er noko spesielt de lurer på 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

16 kommentarer

  1. Takk for god info

    1. Berre hyggelig, Anita 🙂

  2. Takk for god info 🙂

    1. Berre hyggelig 😀

  3. Takk for godt og utfyllende innlegg ned mange gode svar. Ble mange hakk klokere nå GOD HELG!

    1. Så bra, Therese! Riktig god helg til deg også 😀

  4. Ada Linn

    Så fint du oppdaterer! Jeg har brukt lønnesirup i mange av dine oppskrifter der du har brukt fibersirup gold- det har også funket kjempebra! Gleder meg til ny bok! Stor inspirasjon og mye god matglede du deler! ♥️

    1. Lønnesirup er i mange tilfeller en god erstaning 🙂
      Tusen takk for hyggelig kommentar Ada Linn, synes eg er veldig kjekt <3

  5. Men forstår jeg det riktig at innholdet den feilinformasjonen som har kommet frem ikke er så viktig for deg i og med at du har hamstret inn?

    1. Nei, det er den ikkje. Synes ikkje innholdsfortegnelsen er så ille eg 😉 Dessuten handler ikkje alt om innholdsfortegnelse/næringsinnhold.

  6. Takk for god info, har ikke sett disse før i det hele, tenker jeg må ha en slik Gold. Hvilke butikker / kjeder er det som fører dem?

    1. Rekner med det er Sukrinsirup gold du meiner? 🙂 Eg har kjøpt på helsekostbutikk. Den er ikkje komt i nokre dagligvarebutikker enda 🙂

  7. Tusen takk for et veldig informativt innlegg!
    Da er det altså sånn at både fibersirup clear OG gold er tatt ut av produksjon, og at det nå kun produseres sukrinsirup gold?

    1. Yes, det stemmer. Men dei er i gang med å produsere nye smaskvarianter av sukrinsirup gold 🙂 Eg krysser fingrane for to varianter som er nokså like både fibersirup clear (nøytral) og fibersirup gold!! 🙂

      1. Skjønner! Og enig! 🙂