Tre smakfulle, digge oppskrifter du kan lage med julas ribberester!

Annonse / innlegg i samarbeid med Kolonihagen

God søndagsmorgen alle sammen!
Julafta nærmer seg med stormskritt, og for nokre dager sidan las eg ein plass at 60% av Norges befolkning ete ribbe på julafta. For mange inkluderer ribbemiddagen også pinnekjøtt, medisterkake og/eller julepølse. Og det er vell ikkje akkurat ukjent for verken meg eller deg at det blir rester igjen etter julematen… Det er ofte så mykje mat igjen på bordet hos mange, at maten kunne metta dobbelt så mange personer.

Restemiddag på 1.juledag eller 2.juledag er heilt toppers. Å lage noko nytt og spennande med restematen er også heilt toppers. For det er utrulig mykje godt ein kan bruke for eksempel ribberestane til, og idag skal eg dele tre digge oppskrifter med dokke, nettopp med fokus på ribberester 🙂

– GOD SMAK MED GOD SAMVITTIGHET –

I dagens oppskrifter har eg brukt svineribbe frå Kolonihagen. I over 12 år har Kolonihagen levert økologiske, smakfulle råvarer, og dei har til og med utvikla sin egen produktserie hos Rema 1000 som dei kaller god smak med god samvittighet. Mat handler om meir enn å bli mett, og Kolonihagen jobber ikkje berre med økologi, men dei jobber etter øko+ prinsippet som betyr at maten også skal ha egenskaper som sporbarhet i heile verdikjeden, i tillegg til at produkta skal vere bærekraftige, etiske og bidra til god dyrevelferd.

Kolonihagen lever for at god dyrevelferd gir dei beste produkta, uavhengig av kva type produkt det er snakk om. Dei har egne bønder: Heinrich, Kåre og Vidar, som er dei tre første grisebøndene i Norge som har fått Dyrevernmerket av Dyrevernalliansen. Grisane til Heinrich og Vidar får bu i hytter ute på jordet, dei får ligge i halmen og grave etter grønnsaker og røtter i åkeren. Grisane til Kåre får velge fritt om dei vil vere inne i fjøset eller oppholde seg ute. Nøkkelord for alle desse grisane er at dei har det bra, dei har god plass og frihet til å legge til rette for eit naturlig griseliv.

Eg synes det er heilt fantastisk at Kolinohagen sine produkter blir meir og meir synlige i butikker rundt om i landet. Ein av mine lokale Rema 1000 butikker i Førde fekk inn svineribba for ei lita veke sidan, i midten av desember. Eg var kjapp med å sikre meg ei ribbe (men vit at den er å finne i frysedisken, ikkje ferskvaredisken! Eg leita og leita, men fant til slutt) 🙂

Så over til dagens tre oppskrifter som passer perfekt å lage med ribberester: 


– WRAPS MED RIBBERESTER, GRØNNSAKER OG TØRKA APRIKOS – 

Du trenger
Lefser eller lomper
→ Smør på kremost
→ Legg over ruccola eller noko anna grønt
Spisspaprika eller andre grønnsaker
Ribberester i skiver
Tørka aprikos i små biter

Rull sammen og nyt heile, eller rull sammen, del opp i biter og server til julefrukosten,- lunsjen,- koldtbordet eller lignande.

– KREMA PASTASALAT MED RIBBERESTER – 

Du trenger, 1 stor skål
200 g valgfri pasta (eg brukte fullkornspasta)
300-400 g ribberester i biter
1 pk ruccola eller anna grønt
2 paprika (eg brukte 1 rød og 1 oransje)
1/2 pk lilla druer
1 boks kesam, rømme eller creme fraiche
3-4 ss majones
salt og pepper

Slik gjer du:
Kok pasta etter anvisning på pakken. Avkjøl under rennande, kaldt vatn, og ha oppi ein bolle. Tilsett ribberester i biter, grovhakka ruccola, grovhakka paprika og druer delt på tvers. Bland inn kesam/rømme/creme fraiche, majones og eit godt dryss salt og pepper.

Salaten passer til akkurat det samme som wrapsen: til julefrukosten,- lunsjen,- koldtbordet. Passer og som eit lettvint lunsj,- middag,- eller kveldsmåltid aleine.

– POTET OG PURRELØKSUPPE MED SPRØSTEKTE RIBBERESTER – 

Du trenger, ca. 4 personer
ca. 800 g poteter (skrelt)
ca. 400 g purreløk (ca. 2 mellomstore)
15 dl kraft eller buljong
4 fedd kvitløk
1 boks creme fraiche eller kokosmelk
salt og pepper
smør/olje til steiking

300-500 g ribberester i terninger

Slik gjer du:
Vask purreløken og del i biter. Skrell poteter og del i mindre biter. Surr purre og kvitløk i litt smør/olje.  Tilsett potet og hell over kraft/buljong. Kok opp og la det småkoke til det er mørt. I mellomtida skjærer du ribber i små terninger og sprøsteiker i smør/olje til det er nokolunde sprøtt. Sett til side.

Kjør deretter suppa glatt med en stavmiksar. Tilsett creme fraiche og smak til med salt og pepper. Juster med væske om du ønsker en tynnare konsistens på suppa. Server straks med sprøstekte ribberester som topping.

Ei suppe som er perfekt middag ein av dagane etter julafta!

Håper du fant litt inspirasjon i innlegget♥

Eg kjem definitivt til å lage fleire restemåltider og resteoppskrifter med julas ribberester (og pinnekjøttrester + julepølserester), så skal ikkje sjå vekk ifrå at eg kjem med fleire oppskrifter etterkvart.

Heilt på tampen vil eg gjerne høyre frå DEG! Kva pleier du å bruke eller lage med julas restemat? Del gjerne dine tips i kommentarfeltet 😀 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

8 kommentarer

 1. Jeg er personlig ikke så glad i ribbe til middag, men jeg elsker kald ribbe på godt brød eller på lompe med grov sennep til dagene etter julaften

  1. Det høyres veldig godt ut 😀

 2. Så kreativt! Vi tar bare restene og har de til lunsj neste dag, med litt annet ymse 🙂 God jul!

  1. Det er det vi også pleier å gjere, men i år har eg lyst å finne på litt ekstra med ribberestane! Blei skikkelig inspirert av meg sjølv, haha 🙂 God jul <3

 3. Jeg har laga lapskaus med små biter av pinnekjøtt og frossen lapskausblanding. Kålrabistappa fikk også være med.

  1. Lapskaus er ein heilt genial måte å bruke opp både kjøtt, poteter og grønnsaker på!! 😀

 4. Mathis jenssen

  Hei, litt off topic men har du noen forslag til hvor man kan handle kosttilskudd nå som iHerb blir så avgiftsbelagt ?

  1. Hei! Igrunn ikkje… Eg bruker ingen kosttilskudd fra iHerb sjølv 🙂 Det einaste eg kjem på som eg har kjøpt hos iHerb er magnesiumspray. Har enda ikkje brukt den då, hehe…