Linda Stuhaug

Annonse

14. januar 2020

Fiskeboller i kvit saus

Fiskeboller i kvit saus
God tirsdag!
Idag vil eg dele ein middagsoppskrift med dokke som vertfall tar meg tilbake til barndommen. Vi er vell fleire som er vokse opp med fiskeboller i kvit saus, vell?! Servert med kokte poteter, grønnsaker og eit dryss karri på toppen er dette skikkelig norsk husmannskost aka tradisjonsmat på sitt aller beste!
Dette er ein typisk middag som kanskje blir litt gløymt vekk, slik var det vertfall for min del. Etter eg flytta heimefrå og begynte å lage egne middager, så var det ikkje akkurat fiskeboller i kvit saus som blei laga. Ikkje fordi det er tungvint eller vanskelig, men fordi det blei gløymt. Dei to siste åra har denne middagen derimot blitt laga mange ganger i litt ulike varianter (med fiskekaker istedenfor fiskeboller, med karrisaus istedenfor kvit saus osv). Uten tvil ein av dei bedre kvardagsmiddagane eg lager, nam!
Så, fiskeboller i kvit saus fortjener eit eget blogginnlegg♥ Kanskje det er fleire som har gløymt vekk denne middagen litt? Kanskje den vekker barndomsminner? Kanskje det er ein gammal favoritt? Det er vertfall superenkelt å lage, og ein middag som fortjener å komme på middagsbordet til fleire 🙂
Du trenger, 2 personer ca. 350 g fiskeboller i lake 4-6 poteter 4 gulerøtter 2-4 skiver kålrot 2 gode ss speltmjøl eller kveitemjøl 2 ss smør 2 dl kraft/laks fra fiskebollane (eller meir melk) 2 dl melk salt, pepper og malt muskat
Slik gjer du: 1. Sett på kok potetene. Skrell og del gulrot & kålrot i passelige biter og sett også desse på kok.
2. Smelt smør i ein kjele på svak varme. Tilsett mjøl og rør godt. Tilsett kraft fra fiskebollane og melk. Kok opp under omrøring og la sausen småkoke i 5 minutt. Smak til med salt, pepper og malt muskat. Juster eventuelt med litt ekstra væske om sausen er veldig tjukk.
3. Tilsett fiskebollane i sausen. Desse treng ikkje koke, kun bli gjennomvarme.
4. Hugs å passe på poteter og grønnsakene, og hell av kokevatnet når det er mørt/har passelig konsistens.
Server straks – gjerne med eit dryss grovhakka kruspersille og karrikrydder♥
Fiskeboller Som de kan sjå har eg brukt kjøpte, ferdige fiskeboller her. Eg kjøper alltid den typen med mest fisk (minst 65%) og det er absolutt eit sunt, godt og lettvint alternativ 🙂 Les bakpå pakken finn det merket med mest mulig fisk i din butikk! Eg kan for eksempel anbefale Lofoten hjemmelagde fiskeboller. En pakke på 350 g er super til 2 voksne personer, vertfall her i hus 🙂
Det er også veldig enkelt å lage heimelaga fiskeboller. Det har eg laga mange ganger opp gjennom åra, skrik ut om de ønsker oppskrift på det. Det går også fint an å bruke kjøpte/heimelaga fiskekaker, det bruker vi ofte istedenfor fiskeboller, og serverer på akkurat samme måten:
Oppskrift finner du HER ←
Så, fortell meg: Er dette ein middag du er vokse opp med? Korleis har du fått det servert? Eller kanskje du aldri har høyrt om det…? Eg vil gjerne høyre frå DEG, for her trur eg det er mange ulike historier 😀 Del i kommentarfeltet♥

God tirsdag!

Idag vil eg dele ein middagsoppskrift med dokke som vertfall tar meg tilbake til barndommen. Vi er vell fleire som er vokse opp med fiskeboller i kvit saus, vell?! Servert med kokte poteter, grønnsaker og eit dryss karri på toppen er dette skikkelig norsk husmannskost aka tradisjonsmat på sitt aller beste!

Dette er ein typisk middag som kanskje blir litt gløymt vekk, slik var det vertfall for min del. Etter eg flytta heimefrå og begynte å lage egne middager, så var det ikkje akkurat fiskeboller i kvit saus som blei laga. Ikkje fordi det er tungvint eller vanskelig, men fordi det blei gløymt. Dei to siste åra har denne middagen derimot blitt laga mange ganger i litt ulike varianter (med fiskekaker istedenfor fiskeboller, med karrisaus istedenfor kvit saus osv). Uten tvil ein av dei bedre kvardagsmiddagane eg lager, nam!

Så, fiskeboller i kvit saus fortjener eit eget blogginnlegg♥ Kanskje det er fleire som har gløymt vekk denne middagen litt? Kanskje den vekker barndomsminner? Kanskje det er ein gammal favoritt? Det er vertfall superenkelt å lage, og ein middag som fortjener å komme på middagsbordet til fleire 🙂

Du trenger, 2 personer
ca. 350 g fiskeboller i lake
4-6 poteter
4 gulerøtter
2-4 skiver kålrot
2 gode ss speltmjøl eller kveitemjøl
2 ss smør
2 dl kraft/laks fra fiskebollane (eller meir melk)
2 dl melk
salt, pepper og malt muskat

Slik gjer du:
1. Sett på kok potetene. Skrell og del gulrot & kålrot i passelige biter og sett også desse på kok.

2. Smelt smør i ein kjele på svak varme. Tilsett mjøl og rør godt. Tilsett kraft fra fiskebollane og melk. Kok opp under omrøring og la sausen småkoke i 5 minutt. Smak til med salt, pepper og malt muskat. Juster eventuelt med litt ekstra væske om sausen er veldig tjukk.

3. Tilsett fiskebollane i sausen. Desse treng ikkje koke, kun bli gjennomvarme.

4. Hugs å passe på poteter og grønnsakene, og hell av kokevatnet når det er mørt/har passelig konsistens.

Server straks – gjerne med eit dryss grovhakka kruspersille og karrikrydder♥

Fiskeboller
Som de kan sjå har eg brukt kjøpte, ferdige fiskeboller her. Eg kjøper alltid den typen med mest fisk (minst 65%) og det er absolutt eit sunt, godt og lettvint alternativ 🙂 Les bakpå pakken finn det merket med mest mulig fisk i din butikk! Eg kan for eksempel anbefale Lofoten hjemmelagde fiskeboller. En pakke på 350 g er super til 2 voksne personer, vertfall her i hus 🙂

Det er også veldig enkelt å lage heimelaga fiskeboller. Det har eg laga mange ganger opp gjennom åra, skrik ut om de ønsker oppskrift på det. Det går også fint an å bruke kjøpte/heimelaga fiskekaker, det bruker vi ofte istedenfor fiskeboller, og serverer på akkurat samme måten:

Oppskrift finner du HER ←

Så, fortell meg:
Er dette ein middag du er vokse opp med? Korleis har du fått det servert? Eller kanskje du aldri har høyrt om det…? Eg vil gjerne høyre frå DEG, for her trur eg det er mange ulike historier 😀 Del i kommentarfeltet♥

Annonse

32 Kommentarer

A

Aud Vehn

8. september 2021

Vi fikk det ofte servert med bacon/salt flesk

Linda Stuhaug

9. september 2021

Spennande 🙂

S

Synnøve

1. februar 2020

Prøv tyttebær ved siden av, det er jeg oppvokst med og synes det er helt vilt godt

Linda Stuhaug

2. februar 2020

Fleire som har nevnt tyttebær! Det er litt sånn typisk til «brun saus» middag, haha. Men eg skal prøve det 🙂

S

Signe

19. januar 2020

Takker for gode oppskrifter og middagstips! Eit tips å huske på er å bruke kraft av poteter/ grønsaker til å spe ut sauser med(bruker sjølvsagt også mjølk og fiskekraft) Ein kan også ha gulrotskiver /evt andre grønsaker rett i sausen. Eg hugser så absolutt at me som barn åt fiskeboller i kvit saus. Fiskeboller var billig og god mat.

Linda Stuhaug

19. januar 2020

Det er absolutt eit godt tips – eg pleier personlig å dampe både poteter og grønnsaker 🙂 Heilt sant – fiskeboller er billig og godt!!

K

Kari Anne

18. januar 2020

Jeg vil anbefale å bruke godt med purreløk i sausen enten istedenfor karri eller i tillegg. Det er aldeles nyyydelig.

Linda Stuhaug

19. januar 2020

Har prøvd det før – men akkurat til fiskeboller så blei det feil for min del, hehe 🙂 Men synes purreløksaus er veldig godt til f.eks stekt torskefilet!! 🙂

C

Camilla

16. januar 2020

Vi har alltid hatt karrien i sausen allerede i det smelta smøret, og rasper litt muskat nedi også. Så har vi i mel og væske. Kjenner dette må inn på en ukesmeny hos oss snart 🙂

Linda Stuhaug

17. januar 2020

Mange som bruker karri i sausen 😀 Deilig kvardagsmiddag!

K

Kine

15. januar 2020

Nam! Fiskeboller er ein barndomsfavoritt her ja! Servert med kokte poteter, gulrot og gjerne litt sprøstekt bacon attåt. Pappa hadde alltid godt med karrikrydder oppi den kvite sausen. Skikkelig snadder! Ynskjer gjerne oppskrift på heimelaga fiskeboller

Linda Stuhaug

15. januar 2020

Mange som serverer med bacon – det er noko nytt for meg, men må prøvast 😀 Karrisaus er også veldig godt, det er eg heilt enig i <3

T

Trine-Lise

15. januar 2020

Dette står faktisk på menyen i morgen, og jeg har gledet meg til den middagen i en uke nå 🙂 Vi har i tillegg bacon ved siden av. Nam!

Linda Stuhaug

15. januar 2020

Då er det berre å glede seg til middag idag 😀 Det blir ein variant her også idag, men med fiskekaker istedenfor!

A

Arne

14. januar 2020

Legg gjerne ut oppskrifta di på fiskebollar! Basic food her på Vestlandet!

Linda Stuhaug

15. januar 2020

Notert 😀

S

Stine

14. januar 2020

Dette er faktisk morgendagens middag her i huset vi lager den ganske lik som deg, men med kun gulrot og alltid masse karri. Får vurdere å ta kålrot i morgen om vi har. Har vokst opp med bacon og rødbeter i tillegg som tilbehør

Linda Stuhaug

15. januar 2020

Rødbeter, er det då kokte rødbeter eller i lake? Spennande kombinasjon!

S

Stine

15. januar 2020

I lake, men kokte fungerer sikkert det også

Linda Stuhaug

16. januar 2020

Eg testa igår! Var veldig godt 😀

K

Kari.

14. januar 2020

Hei. Jeg er oppvokst med denne retten og lager den fremdeles. En god hvit saus er viktig i denne retten. Bruker Kviteseidsmør og helmelk.

Linda Stuhaug

15. januar 2020

Det er heilt sant 😀

E

Ester

14. januar 2020

Har det jamt enda og i barndommen, ungane elskar det Gjer det på same måte som deg, men ganske alternativt no som minstemann ikkje tåler mjølk

Linda Stuhaug

15. januar 2020

Så bra at du fører middagen vidare, og så kjekt å lese at ungane elska det 😀

L

Livs

14. januar 2020

Mor mi hadde ein variant der ho berre tømte grønnsaksblanding rett i sausen. ( Erter, gulrot og mais). Veldig godt og enkelt

Linda Stuhaug

15. januar 2020

Spennande! Det har eg høyrt om, men aldri smakt før 😀

M

Malene

14. januar 2020

Sist jeg var hjemme i Norge spurte jeg mamma pent om vi kunne ha fiskeboller Det er enkel og undervurdert husmannskost på sitt beste! Har fått det servert omtrent slik du lager det, karri i sausen er en viktig detalj!

Linda Stuhaug

15. januar 2020

Ja, det er eg heilt enig i! Det er virkelig godt 😀 Eg har vanligvis ikkje hatt karri i sausen, men det er absolutt godt det og 🙂

L

Lene

14. januar 2020

Ja, dette er barndomsminner for meg også! Såå godt 🙂 Og så joikaboller, hehe.

Linda Stuhaug

15. januar 2020

Joikaboller ja, haha! Det hadde vi også i barndommen 😀

G

Gunnhild

4. januar 2021

En av mine favoritter som barn. Vi har alltid raspa gulrot til, ikke kokt. Ketchup er faktisk også godt på fiskebollene!

Linda Stuhaug

5. januar 2021

Fleire som har nevnt ketchup faktisk! Det er dog ikkje min smak, hehe 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg