Linda Stuhaug

Annonse

21. februar 2020

Eltefritt havrebrød med chiafrø

Eltefritt havrebrød med chiafrø
God fredag! Kan eg friste med ferskt, eltefritt brød til helgefrukosten?
Dei få gangane eg svinger meg rundt på kjøkkenet for å bake gjærbakst akà brød, så foretrekker eg definitivt å lage eltefritt brød. Då rører eg raskt saman ingrediensane, og lar deigen heve på benken i 12-20 timer. Deretter knar eg opp deiga med mjøl, lar deiga etterheve og steiker i ei støypejernsgryte. Brødet blir alltid luftig, saftig og får sprø skorpe heile vegen rundt.
Idag har eg en ny oppskrift på eltefritt brød å dele med dokke: ELTEFRITT HAVREBRØD MED CHIAFRØ! Eg har fått litt ekstra sansen for chiafrø i det siste, og måtte også teste det ut i eltefritt brød. Det funka heilt utmerket, og kan virkelig anbefalast!
Du trenger, 1 stort brød 300 g sikta speltmjøl / kveitemjøl (+ ekstra til utbaking) 100 g sammalt speltmjøl / kveitemjøl (kan byttast med 100 g ekstra havremjøl) 100 g havremjøl 100 g havregryn 3 ss chiafrø 3 ss solsikkekjerner 1 ts salt 1 ts sukker eller flytande honning 1 ts tørrgjær 6,5 dl vatn
Slik gjer du: Dag 1: Bland saman tørrvarene. Tilsett honning og vatn og rør saman til ein klissete deig. Dekk til deigen og la den heve på kjøkkenbenken i 10–20 timar.
Dag 2: Strø litt mjøl på kjøkkenbenken. Hell over deigen og kna inn sikta speltmjøl eller kveitemjøl til deigen er metta og held på forma. La brødet etterheve i 1 1⁄2–2 timar.
Når det er 30 minutt igjen av hevetida: Sett ei støpejernsgryte med lokk inn i ovnen og skru på 250 grader over– og undervarme. Etter 30 minutt tar du gryta ut av ovnen. Pass på, den er glovarm!
Lemp deigen ned i gryta og sett på lokket. Steik midt i ovnen, framleis på 250 grader, i 30 minutt. Skru ovnen ned til 200 grader og ta lokket av gryta. Brødet skal no steike i ytterlegare 10–15 minutt, til overflata får ein godt gyllen og fin farge.
Løft brødet ut av gryta og la det avkjøle seg på rist. Oppbevar brødet i kjøkkenhandkle, papirpose eller brødboks for å bevare den sprø skorpa.
Ingen elting, minimalt med innsats! Eit brød som holder seg ferskt i fleire dager, og som sjølvsagt fint kan frysast 🙂
PS! Eg har og prøvd å lage eltefritt brød UTEN å etterheve. Brødet blir ikkje like luftig og like høgt, men det fungerer det også – visst du er utålmodig eller har dårlig tid for eksempel. Litt etterheving blir det uansett, for ovnen må jo varme seg opp, og støpejernsgryta må jo bli varm. Så kna opp deiga og la den etterheve den halvtimen det tar for å varme ovnen og støpejernsgryta 🙂
Har du lyst å prøve? Dette er så enkelt og noko virkelig alle kan få til!
Håper det ser fristande ut! Eg kan ikkje hugse sist eg bakte brød uten den eltefrie metoden, og det blir nok lenge til neste gang også. For dette er rett og slett så genialt 🙂
Hugs at eg alltid blir glad for tilbakemeldinger på oppskrifter de prøver ut, enten det er her på bloggen, på instagram under @lindastuhaug eller facebook-sida mi HER. Tag gjerne både @lindastuhaug og #lindastuhaug når du deler oppskrifter på instagram også, så får eg både varsel OG finner eg dei igjen♥

God fredag!
Kan eg friste med ferskt, eltefritt brød til helgefrukosten?

Dei få gangane eg svinger meg rundt på kjøkkenet for å bake gjærbakst akà brød, så foretrekker eg definitivt å lage eltefritt brød. Då rører eg raskt saman ingrediensane, og lar deigen heve på benken i 12-20 timer. Deretter knar eg opp deiga med mjøl, lar deiga etterheve og steiker i ei støypejernsgryte. Brødet blir alltid luftig, saftig og får sprø skorpe heile vegen rundt.

Idag har eg en ny oppskrift på eltefritt brød å dele med dokke: ELTEFRITT HAVREBRØD MED CHIAFRØ! Eg har fått litt ekstra sansen for chiafrø i det siste, og måtte også teste det ut i eltefritt brød. Det funka heilt utmerket, og kan virkelig anbefalast!

Du trenger, 1 stort brød
300 g sikta speltmjøl / kveitemjøl (+ ekstra til utbaking)
100 g sammalt speltmjøl / kveitemjøl (kan byttast med 100 g ekstra havremjøl)
100 g havremjøl
100 g havregryn
3 ss chiafrø
3 ss solsikkekjerner
1 ts salt
1 ts sukker eller flytande honning
1 ts tørrgjær
6,5 dl vatn

Slik gjer du:
Dag 1: Bland saman tørrvarene. Tilsett honning og vatn og rør saman til ein klissete deig. Dekk til deigen og la den heve på kjøkkenbenken i 10–20 timar.

Dag 2: Strø litt mjøl på kjøkkenbenken. Hell over deigen og kna inn sikta speltmjøl eller kveitemjøl til deigen er metta og held på forma. La brødet etterheve i 1 1⁄2–2 timar.

Når det er 30 minutt igjen av hevetida: Sett ei støpejernsgryte med lokk inn i ovnen og skru på 250 grader over– og undervarme. Etter 30 minutt tar du gryta ut av ovnen. Pass på, den er glovarm!

Lemp deigen ned i gryta og sett på lokket. Steik midt i ovnen, framleis på 250 grader, i 30 minutt. Skru ovnen ned til 200 grader og ta lokket av gryta. Brødet skal no steike i ytterlegare 10–15 minutt, til overflata får ein godt gyllen og fin farge.

Løft brødet ut av gryta og la det avkjøle seg på rist. Oppbevar brødet i kjøkkenhandkle, papirpose eller brødboks for å bevare den sprø skorpa.

Ingen elting, minimalt med innsats! Eit brød som holder seg ferskt i fleire dager, og som sjølvsagt fint kan frysast 🙂

PS! Eg har og prøvd å lage eltefritt brød UTEN å etterheve. Brødet blir ikkje like luftig og like høgt, men det fungerer det også – visst du er utålmodig eller har dårlig tid for eksempel. Litt etterheving blir det uansett, for ovnen må jo varme seg opp, og støpejernsgryta må jo bli varm. Så kna opp deiga og la den etterheve den halvtimen det tar for å varme ovnen og støpejernsgryta 🙂

Har du lyst å prøve? Dette er så enkelt og noko virkelig alle kan få til!

Håper det ser fristande ut! Eg kan ikkje hugse sist eg bakte brød uten den eltefrie metoden, og det blir nok lenge til neste gang også. For dette er rett og slett så genialt 🙂

Hugs at eg alltid blir glad for tilbakemeldinger på oppskrifter de prøver ut, enten det er her på bloggen, på instagram under @lindastuhaug eller facebook-sida mi  HER. Tag gjerne både @lindastuhaug og #lindastuhaug når du deler oppskrifter på instagram også, så får eg både varsel OG finner eg dei igjen♥

Annonse

46 Kommentarer

L

Lina

5. august 2020

Hei ! Har du brukt bakepapir i botn? Ser mange oppskrifter med grytebrød har det, men er det strengt tatt nødvendig med støpejernsgryte?. Er blitt utrulig inspirert av bloggen din ! Nylig kjøpt opptur med sunne middagar også og den er veldig bra ! Nydelig god mat !

Linda Stuhaug

7. august 2020

Hei! Nei, eg bruker ikkje bakepapir i støpejernsgryte. Så hyggelig å lese, håper eg kan inspirere mykje framover med forskjellige oppskrifter 😀

H

Heidi Anita Folland

19. mars 2021

Hei Hvorfor sprekker brødet? På toppen

Linda Stuhaug

20. mars 2021

Veit ikkje.. 🙂

H

Heidi Anita Folland

18. mars 2021

Hei hvor stor gryte bruker du?

Linda Stuhaug

19. mars 2021

Hei! Rundt 4 liter 🙂

B

Bente Svensli

10. januar 2021

Hei. Kan deigen stå lenger til heving enn det som står?

Linda Stuhaug

10. januar 2021

Kor lenge tenker du på då? Eg har ingen erfaring med å la deiga stå lengre enn 24 timer :/

K

Kristin Heggestad Myhre

10. januar 2021

Dersom jeg bruker brødformer, hvilken temperatur anbefaler du? Og hvor lenge bør brødene steke? Takk for mange gode oppskrifter!

Linda Stuhaug

10. januar 2021

Anbefaler samme temperatur og nokolunde samme steiketid, men sistnevnte må du sjå litt an underveis 🙂 Håper det smaker!

L

Linda Husevåg Synnes

5. juni 2022

Dette blei nydelig godt😋Laga ei ny røre rett etter eg tok det første ut av ovnen👍

Linda Stuhaug

6. juni 2022

Fantastisk🤩

R

Runa

24. april 2020

Hei! Hvordan er det med gryta etter du har brukt den til brød? Har hørt noe om at den kan bli stygg av det. Vil du kunne bruke støpjernsgyta etterpå til akkurat samme bruken som tidligere? Altså om det bare er å vaske den så blir den like fin igjen? 🙂

Linda Stuhaug

26. april 2020

Mine gryter er like fine enda, og eg bruker dei til både supper, gryter m.m 🙂 Så dette er ikkje noko eg har opplevd enda vertfall!

N

Nina

10. april 2020

Blir en gryte på 5,5 liter å diameter på 26 for stor?

Linda Stuhaug

11. april 2020

Du vil få eit litt lavare brød, men det skal nok gå fint å bruke 🙂

I

Iwona

7. mars 2020

Jeg elsker det brødet

Linda Stuhaug

8. mars 2020

Såå hyggelig! Du er ikkje den første som skriver det 😀

E

Ellen Sofie Marstrander

1. mars 2020

Kan eg bruke brødform i staden for gryte?

Linda Stuhaug

2. mars 2020

Du kan det, men etter mn erfaring blir ikkje skorpa sprø i brødform 🙂

E

Ellen Sofie Marstrander

1. mars 2020

Kan eg bruke brødform i staden for støyoehjarngryte?

Linda Stuhaug

2. mars 2020

Du kan det, men etter mn erfaring blir ikkje skorpa sprø i brødform 🙂

J

Janita

26. februar 2020

Hei! Dette var helt nydelig godt, og så sprø skorpe skal bake det igjen nå. Går det fint om brødet forhever i 24 timer?

Linda Stuhaug

27. februar 2020

Hei! Ja, det skal gå fint 🙂 Kjekt du likte brødet!!

G

Gro

26. februar 2020

Hei, Kan eg lage brødet i leirgryte med lokk etter same oppskrift?

Linda Stuhaug

26. februar 2020

Det går nok fint 🙂

T

Tove Valseth

24. februar 2020

Hei. Har gryte som er på 6l. Vil det bli for mye å doble oppskrifta?

Linda Stuhaug

25. februar 2020

Hei! Min gryte er på cirka 3 liter. Men om denne på 6 liter er for stor kjem litt an på diameteren? Om gryte er høg så gjer det ingenting 🙂 Men har den er veldig, veldig stor diameter så vil brødet sannsynligvis bli litt lavt.

M

Morten

22. februar 2020

Sitter og tilfeldigvis kommer over artikkelen no før frokost. Skal kna opp deigen og prøve å etterheve 2timer og se om resultatet gjør at eg prøver igjen å lage ELTEFRITT. Takk for artikkelen.

Linda Stuhaug

22. februar 2020

Håper brødet faller i smak, Morten 🙂

M

Maria

21. februar 2020

Denne skal prøves!! noen spørsmål bare: er det mulig å sløyfe solsikkekjernene? Og, har det noe å si på steketiden om gryta er høyere/smalere?

Linda Stuhaug

22. februar 2020

Hei! Jaja, dropp solsikkekjernene eller bruk noko anna 🙂 Eg opplever ikkje at steiketida varierer om gryta er høgare og smalare. Håper det smaker!

M

Mona

21. februar 2020

Dette skal jeg prøve. Er veldig glad i gjærbakst, men har aldri prøvd eltefritt.. Bruker du kaldt vann?

Linda Stuhaug

22. februar 2020

Bruker vatn rett fra springen, har ingenting å sei om det er kaldt (så lenge det ikkje er iskaldt) eller lunka 🙂 Håper det smaker!

A

Anne Therese

21. februar 2020

Bakar kun eltefritt. Eg etterhever aldri, men let den berre stå medan ovnen blir varm. Når eg har dårleg tid, så legg eg berre opp klattar på bakeplata og nyttar fukta hender til å forme som rundstykker. Steiker i 15-20min og gir saftig, haldtbart resultat kvar gang!

Linda Stuhaug

21. februar 2020

Ja, rundstykke er også genialt 😀

S

Silje

21. februar 2020

Hvor stor er den gryta?

Linda Stuhaug

21. februar 2020

3-3,5 liter cirka.

E

Emilie

21. februar 2020

Så godt det så ut! Har du prøvd å lage dette glutenfritt?

Linda Stuhaug

21. februar 2020

Nei, har aldri prøvd glutenfritt og eltefritt i samme oppskrift, dessverre :/ Men skal notere meg det – kanskje det blir neste gang 😀

S

Sofie

6. april 2022

Bakte dette brødet i går/dag, har aldri bakt eltefritt før 🙈 det ble jo kjempegodt og med nydelig sprø skorpe 🙂

Linda Stuhaug

6. april 2022

Så bra😍

C

Cathrine Langevold

13. april 2022

Tenkte jeg ville bake dette brødet i påska🐣 Må man ikke smøre inn gryta med olje eller smør før du putter brødet i gryta?

Linda Stuhaug

18. april 2022

Nei, det skal du ikkje trenge :)

L

Live

1. oktober 2022

En fast gjenganger her i huset når brød skal bakes😊

Linda Stuhaug

2. oktober 2022

Herlig😍

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg