Eltefritt langpannebrød med havre og spelt

Hei godtfolk!

Den eltefrie bakemetoden er og forblir ein favoritt hos meg. Det er så lettvint å berre røre sammen ingrediensane, la deiga heve på kjøkkenbenken og steike dagen etterpå. For første gang har eg prøvd meg på eltefritt LANGPANNEBRØD og det fungerte heilt ypperlig! Heilt perfekt å ha til frukost, i matpakken, som tilbehør til middagen eller å fryse ned.

Min variant er med havre og spelt – min favoritt kombinasjon. Men du må gjerne bruke kveitemjøl istedenfor speltmjøl, eller berre bruke oppskrifta som inspirasjon, og mikse og trikse med mjøltyper du liker og har tilgjengelig, med ca 50/50 fint og grovt mjøl 🙂 Det gjelder dei fleste mjøltyper utenom å lage langpannebrødet 100% glutenfritt. Då vil eg heller anbefale å bruke en tilpassa, glutenfri oppskrift for optimalt resultat.

Du trenger, 1 langpannebrød
400 g sikta speltmjøl (eller kveitemjøl)
150 g sammalt speltmjøl (eller kveitemjøl)
150 g havremjøl
100 g havregryn
100 g solsikkekjerner (eller andre frø/kjerner)
1 ts salt + 1 ts sukker + 1 ts tørrgjær
8 dl romtemperert vatn rett fra springen

Slik gjer du:
1. Rør sammen alle ingrediensane og dekk til bakebollen med lokk eller plast. La deiga heve på kjøkkenbenken i 12-2o timer.

2. Sett ovnen på 200 grader, over-undervarme. Ha ein del mjøl på kjøkkenbenken og skrap deiga ut av bollen. Kna inn litt og litt mjøl til deiga er metta.

3. Ha deiga over på ein langpanne med bakepapir. Klapp eller kjevle deiga flat og ut til alle kanter.

4. La deiga etterheve i 15-30 minutt med kjøkkenhandkle over. Rut deretter opp deiga med eit pizzahjul (gjerne i litt fleire ruter enn eg lagde. Bitane blei veldig store!).

5. Steik langpannebrødet midt i ovnen i ca. 30 minutt, eller til over og underflata er gyllent. Avkjøl på rist.

Enkelt, eller kva? 😀 

Langpannebrødet blei luftig, saftig og skikkelig godt. Det passer like godt med både salt og søtt pålegg… eventuelt berre med litt smør eller kremost som tilbehør til middagen 🙂

Eg kan faktisk ikkje hugse sist eg lagde en gjærdeig som ikkje var eltefri. Med den eltefrie metoden blir baksten alltid saftig, luftig og vellykka etter min erfaring… så er det minimalt med innsats, det synes eg er litt ekstra digg 😉

Har du lyst å prøve?

Lag eltefritt langpannebrød til helga! Enten til litt ekstra god lunsj, eller til å fryse ned til seinare 🙂 Håper de har lyst å gi en tilbakemelding om de tester – det er alltid veldig hyggelig♥

Med det vil eg ønske dokke alle ei riktig god helg!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

30 kommentarer

 1. Hei! Er det 1 ts tørrgjær du har brukt? Står bare ts.

  1. Stemmer! Har endra det no 🙂

 2. Har ikke frø/kjerner. Er det mulig å erstatte dette med noe annet, eller evt droppe det?

  1. Ja. Dropp det eller bruk nøtter (valnøtter er godt) 🙂

 3. Temp. På vannet ?
  Kaldt eller lunket ? 🙂

  1. Har ikkje noko stor betyning 🙂

 4. Hei. Brødet ble veldig seigt, enda jeg lot det stå 10 min ekstra. Hva har jeg gjort feil? Og hvordan oppbevarer jeg disse for best kvalitet?

  1. Hei! Klarer ikkje tenke ut noko du har gjort feil med oppskrifta, dessverre. Mulig at den blei knadd litt mykje på..? Berre å oppbevare i brødboks eller brødpose 🙂

 5. Dette laget jeg i går og det ble kjempegodt! Takk for god oppskrift!

  1. Hurra, så stas å lese!

 6. Åh hadde gledet meg veldig til denne men klarte å sette deigen i kjøleskapet over natten er den ødelagt da?

  1. Då ville eg kanskje latt den stå nokon timer på kjøkkenbenken før du fortsetter med resten av prosessen 🙂

 7. Hei! Mulig teit spm… Når du skriver sammalt speltmel, bruker du da fin- eller grovmalt?

  1. Sikta = finmalt, sammalt = grovmalt 🙂

 8. No står brødet i ovnen, gleder meg til å smake. Men kvifor kallast dette eltefritt når ein må kna inn så mykje mjøl før utbaking? Lettare å elte inn mjølet med kjøken maskina før heving vil eg seie. Mindre kliss.

  1. Det tar meg maks 1 minutt å kna inn mjølet før utbakinga. Det er INGENTING i forhold til andre typer gjærbakst der ein gjerne skal elte i 10-20 minutt 😉

 9. Hos meg luktet det så innmari mye gjær etter langtids heving. Smakte ikke spesielt godt heller:( Brukte 1 ts tørrgjær og romtemperert vann. Har deigen stått for lenge?

  1. Det gjer det hos meg også av og til, men eg er uskikker på kvifor. Lukta forsvinner alltid etter steiking då. Dessverre usikker på kva dette kjem av :/

 10. Dette gleder jeg meg til å prøve!! bruker du over/undervarme eller varmluft?

  1. Over-undervarme (det står i framgansgmetoden) 🙂 Håper det smaker, Pia 😀

 11. Ingrid R Thelin

  Hei!
  Masse fristende oppskrifter under alle kategoriene! Men tenkte å prøve meg på langpannebrød i dag. I skapet har jeg div meltyper og frø (blant annet chiafrø) men ser at noen av posene har gått ut på dato for 2 år siden Er det uheldig (sånn helsemessig) å bruke melet/frøene da? Syns det er vanskelig å smake/lukte meg til det…
  Hilsen Ingrid.

  1. Hei! Er det noke gale med tørrvarene så kjenner/smaker du det med ein gang (f.eks at frø/kjerner er harskna) 🙂 Så sida du ikkje har merka noke så er det ingen grunn til å ikkje bruke det! Håper det smaker 😀

 12. Solfrid Mellegaard

  Hei, bakte brødet første gang idag. Brukte litt annet mel og kjerner. Ble veldig godt! Dette skal jeg bake mer av.

  1. Så kjekt det falt i smak, Solfrid 😀 Berre å variere med ulike typer frø/kjerner etter kva man liker og har tilgjengelig 🙂

 13. Nå er jeg spent! Jeg har tatt utgangspunkt i oppskriften, men samtidig brukt opp litt forskjell mel i skapene, samt noe linfrø og gresskarkjerner. Blir spennende å se hvordan resultatet blir i morgen

  1. Så bra!! Det er jo supert å bruke opp det man har fra før 🙂 Del gjerne korleis resultatet blei!

 14. Blei veldig klissete inn? Eg steikte ekstra lenge, ca 15 min ekstra. Bør eg kanskje setja ned varmen og steika endå lenger?

  1. Nei, den skal ikkje vere veldig klissete inni… 🙂 Du må nesten prøve deg fram, eg fulgte framgangsmetoden som står og det funka heilt fint her 🙂

 15. Hei. Kan jeg lage rundstykker av denne deigen ?

  1. Det skal nok gå bra 🙂