Linda Stuhaug

Annonse

Eltefritt langpannebrød med havre og spelt

Eltefritt langpannebrød med havre og spelt
Hei godtfolk!
Den eltefrie bakemetoden er og forblir ein favoritt hos meg. Det er så lettvint å berre røre sammen ingrediensane, la deiga heve på kjøkkenbenken og steike dagen etterpå. For første gang har eg prøvd meg på eltefritt LANGPANNEBRØD og det fungerte heilt ypperlig! Heilt perfekt å ha til frukost, i matpakken, som tilbehør til middagen eller å fryse ned.
Min variant er med havre og spelt – min favoritt kombinasjon. Men du må gjerne bruke kveitemjøl istedenfor speltmjøl, eller berre bruke oppskrifta som inspirasjon, og mikse og trikse med mjøltyper du liker og har tilgjengelig, med ca 50/50 fint og grovt mjøl 🙂 Det gjelder dei fleste mjøltyper utenom å lage langpannebrødet 100% glutenfritt. Då vil eg heller anbefale å bruke en tilpassa, glutenfri oppskrift for optimalt resultat.
Du trenger, 1 langpannebrød 400 g sikta speltmjøl (eller kveitemjøl) 150 g sammalt speltmjøl (eller kveitemjøl) 150 g havremjøl 100 g havregryn 100 g solsikkekjerner (eller andre frø/kjerner) 1 ts salt + 1 ts sukker + 1 ts tørrgjær 8 dl romtemperert vatn rett fra springen
Slik gjer du: 1. Rør sammen alle ingrediensane og dekk til bakebollen med lokk eller plast. La deiga heve på kjøkkenbenken i 12-2o timer.
2. Sett ovnen på 200 grader, over-undervarme. Ha ein del mjøl på kjøkkenbenken og skrap deiga ut av bollen. Kna inn litt og litt mjøl til deiga er metta.
3. Ha deiga over på ein langpanne med bakepapir. Klapp eller kjevle deiga flat og ut til alle kanter.
4. La deiga etterheve i 15-30 minutt med kjøkkenhandkle over. Rut deretter opp deiga med eit pizzahjul (gjerne i litt fleire ruter enn eg lagde. Bitane blei veldig store!).
5. Steik langpannebrødet midt i ovnen i ca. 30 minutt, eller til over og underflata er gyllent. Avkjøl på rist.
Enkelt, eller kva? 😀
Langpannebrødet blei luftig, saftig og skikkelig godt. Det passer like godt med både salt og søtt pålegg… eventuelt berre med litt smør eller kremost som tilbehør til middagen 🙂
Eg kan faktisk ikkje hugse sist eg lagde en gjærdeig som ikkje var eltefri. Med den eltefrie metoden blir baksten alltid saftig, luftig og vellykka etter min erfaring… så er det minimalt med innsats, det synes eg er litt ekstra digg 😉
Har du lyst å prøve?
Lag eltefritt langpannebrød til helga! Enten til litt ekstra god lunsj, eller til å fryse ned til seinare 🙂 Håper de har lyst å gi en tilbakemelding om de tester – det er alltid veldig hyggelig♥
Med det vil eg ønske dokke alle ei riktig god helg!

Hei godtfolk!

Den eltefrie bakemetoden er og forblir ein favoritt hos meg. Det er så lettvint å berre røre sammen ingrediensane, la deiga heve på kjøkkenbenken og steike dagen etterpå. For første gang har eg prøvd meg på eltefritt LANGPANNEBRØD og det fungerte heilt ypperlig! Heilt perfekt å ha til frukost, i matpakken, som tilbehør til middagen eller å fryse ned.

Min variant er med havre og spelt – min favoritt kombinasjon. Men du må gjerne bruke kveitemjøl istedenfor speltmjøl, eller berre bruke oppskrifta som inspirasjon, og mikse og trikse med mjøltyper du liker og har tilgjengelig, med ca 50/50 fint og grovt mjøl 🙂 Det gjelder dei fleste mjøltyper utenom å lage langpannebrødet 100% glutenfritt. Då vil eg heller anbefale å bruke en tilpassa, glutenfri oppskrift for optimalt resultat.

Du trenger, 1 langpannebrød
400 g sikta speltmjøl (eller kveitemjøl)
150 g sammalt speltmjøl (eller kveitemjøl)
150 g havremjøl
100 g havregryn
100 g solsikkekjerner (eller andre frø/kjerner)
1 ts salt + 1 ts sukker + 1 ts tørrgjær
8 dl romtemperert vatn rett fra springen

Slik gjer du:
1. Rør sammen alle ingrediensane og dekk til bakebollen med lokk eller plast. La deiga heve på kjøkkenbenken i 12-2o timer.

2. Sett ovnen på 200 grader, over-undervarme. Ha ein del mjøl på kjøkkenbenken og skrap deiga ut av bollen. Kna inn litt og litt mjøl til deiga er metta.

3. Ha deiga over på ein langpanne med bakepapir. Klapp eller kjevle deiga flat og ut til alle kanter.

4. La deiga etterheve i 15-30 minutt med kjøkkenhandkle over. Rut deretter opp deiga med eit pizzahjul (gjerne i litt fleire ruter enn eg lagde. Bitane blei veldig store!).

5. Steik langpannebrødet midt i ovnen i ca. 30 minutt, eller til over og underflata er gyllent. Avkjøl på rist.

Enkelt, eller kva? 😀

Langpannebrødet blei luftig, saftig og skikkelig godt. Det passer like godt med både salt og søtt pålegg… eventuelt berre med litt smør eller kremost som tilbehør til middagen 🙂

Eg kan faktisk ikkje hugse sist eg lagde en gjærdeig som ikkje var eltefri. Med den eltefrie metoden blir baksten alltid saftig, luftig og vellykka etter min erfaring… så er det minimalt med innsats, det synes eg er litt ekstra digg 😉

Har du lyst å prøve?

Lag eltefritt langpannebrød til helga! Enten til litt ekstra god lunsj, eller til å fryse ned til seinare 🙂 Håper de har lyst å gi en tilbakemelding om de tester – det er alltid veldig hyggelig♥

Med det vil eg ønske dokke alle ei riktig god helg!

Annonse

45 Kommentarer

R

Rannveig

28. juli 2020

Nå er jeg spent! Jeg har tatt utgangspunkt i oppskriften, men samtidig brukt opp litt forskjell mel i skapene, samt noe linfrø og gresskarkjerner. Blir spennende å se hvordan resultatet blir i morgen

Linda Stuhaug

29. juli 2020

Så bra!! Det er jo supert å bruke opp det man har fra før 🙂 Del gjerne korleis resultatet blei!

S

Solfrid Mellegaard

5. juli 2020

Hei, bakte brødet første gang idag. Brukte litt annet mel og kjerner. Ble veldig godt! Dette skal jeg bake mer av.

Linda Stuhaug

6. juli 2020

Så kjekt det falt i smak, Solfrid 😀 Berre å variere med ulike typer frø/kjerner etter kva man liker og har tilgjengelig 🙂

F

Frida

22. april 2021

Har bakt dette brødet ca 20 ganger. Så enkelt og så godt. Det har blitt mitt favorittbrød. Baker ofte 3 i slengen og gir til barn og barnebarn.

Linda Stuhaug

23. april 2021

Så kjekt å lese, Frida 😀 Takk for tilbakemelding!

M

Mona

11. april 2021

Hei Linda. Dette var ett veldig godt brød. Har bakt det to ganger nå. Følger oppskriften helt bortsett fra at jeg har i 1 ss med Luftigere Bakst fra Idun Mors Hjemmebakte. Det anbefales å bruke i bakverk med mye grovt. Jeg synes jo at det hjelper veldig hvertfall. Hilsen Mona

Linda Stuhaug

11. april 2021

Hei! Takk for tips, Mona – det skal eg notere meg 😀

H

Hanne

9. april 2021

Hei Linda! Jeg er så glad i dette brødet! Men, hvordan kan jeg gjøre det mer diabetesvennlig, altså med 100% grovhet på brødskalaen?

Linda Stuhaug

11. april 2021

Bruker du kun grovt mjøl blir resultatet litt deretter. Blir fort eit litt tungt/kompakt brød 🙂

U

Ulla

30. januar 2021

Hvordan blir det å bake kun med sammalt spelt? Jeg har ikke siktet. Blir det fortsatt lavfodmap?

Linda Stuhaug

31. januar 2021

Ville ikkje berre brukt grovt mjøl. Då vil det bli veldig tungt og heve lite 🙂 Spelt er lavfodmap uansett om det er sikta eller sammalt.

M

Marielle

29. mars 2022

Deigen fikk en alkohold-/ølaktig smak

Linda Stuhaug

29. mars 2022

Hm, så rart. Det hende av og til at eg synes deiga "lukter" litt alkohol, men ferdig brød smaker aldri noke annleis. Veit dessverre ikkje kva dette kjem av... Deiga skal ikkje stå i kjøleskap😊

I

Ingrid R Thelin

25. mai 2020

Hei! Masse fristende oppskrifter under alle kategoriene! Men tenkte å prøve meg på langpannebrød i dag. I skapet har jeg div meltyper og frø (blant annet chiafrø) men ser at noen av posene har gått ut på dato for 2 år siden Er det uheldig (sånn helsemessig) å bruke melet/frøene da? Syns det er vanskelig å smake/lukte meg til det… Hilsen Ingrid.

Linda Stuhaug

25. mai 2020

Hei! Er det noke gale med tørrvarene så kjenner/smaker du det med ein gang (f.eks at frø/kjerner er harskna) 🙂 Så sida du ikkje har merka noke så er det ingen grunn til å ikkje bruke det! Håper det smaker 😀

P

Pia

11. mai 2020

Dette gleder jeg meg til å prøve!! bruker du over/undervarme eller varmluft?

Linda Stuhaug

12. mai 2020

Over-undervarme (det står i framgansgmetoden) 🙂 Håper det smaker, Pia 😀

L

Lill Hege

6. mai 2020

Hos meg luktet det så innmari mye gjær etter langtids heving. Smakte ikke spesielt godt heller:( Brukte 1 ts tørrgjær og romtemperert vann. Har deigen stått for lenge?

Linda Stuhaug

7. mai 2020

Det gjer det hos meg også av og til, men eg er uskikker på kvifor. Lukta forsvinner alltid etter steiking då. Dessverre usikker på kva dette kjem av :/

S

Sølvi

21. april 2020

No står brødet i ovnen, gleder meg til å smake. Men kvifor kallast dette eltefritt når ein må kna inn så mykje mjøl før utbaking? Lettare å elte inn mjølet med kjøken maskina før heving vil eg seie. Mindre kliss.

Linda Stuhaug

22. april 2020

Det tar meg maks 1 minutt å kna inn mjølet før utbakinga. Det er INGENTING i forhold til andre typer gjærbakst der ein gjerne skal elte i 10-20 minutt 😉

V

Vibeke

2. april 2020

Hei! Mulig teit spm… Når du skriver sammalt speltmel, bruker du da fin- eller grovmalt?

Linda Stuhaug

2. april 2020

Sikta = finmalt, sammalt = grovmalt 🙂

T

Therese

3. september 2022

Samalt ERLIK grovmalt er ikke helt korrekt. Det finnes både finmalt og grovmalt samalt mel. Samalt ERLIK fullkorn…

Linda Stuhaug

4. september 2022

Joda. Men kan fint bruke begge deler fordet :)

M

Mette

26. mars 2020

Åh hadde gledet meg veldig til denne men klarte å sette deigen i kjøleskapet over natten er den ødelagt da?

Linda Stuhaug

26. mars 2020

Då ville eg kanskje latt den stå nokon timer på kjøkkenbenken før du fortsetter med resten av prosessen 🙂

E

Elisabeth

24. mars 2020

Dette laget jeg i går og det ble kjempegodt! Takk for god oppskrift!

Linda Stuhaug

24. mars 2020

Hurra, så stas å lese!

S

Synnøve

22. mars 2020

Hei. Brødet ble veldig seigt, enda jeg lot det stå 10 min ekstra. Hva har jeg gjort feil? Og hvordan oppbevarer jeg disse for best kvalitet?

Linda Stuhaug

23. mars 2020

Hei! Klarer ikkje tenke ut noko du har gjort feil med oppskrifta, dessverre. Mulig at den blei knadd litt mykje på..? Berre å oppbevare i brødboks eller brødpose 🙂

C

Celin

21. mars 2020

Temp. På vannet ? Kaldt eller lunket ? 🙂

Linda Stuhaug

23. mars 2020

Har ikkje noko stor betyning 🙂

S

Sandra

20. mars 2020

Har ikke frø/kjerner. Er det mulig å erstatte dette med noe annet, eller evt droppe det?

Linda Stuhaug

23. mars 2020

Ja. Dropp det eller bruk nøtter (valnøtter er godt) 🙂

A

Anja

20. mars 2020

Hei! Er det 1 ts tørrgjær du har brukt? Står bare ts.

Linda Stuhaug

20. mars 2020

Stemmer! Har endra det no 🙂

I

Isabelle

22. desember 2020

Hei. Kan jeg lage rundstykker av denne deigen ?

Linda Stuhaug

23. desember 2020

Det skal nok gå bra 🙂

S

Svanhild

16. oktober 2020

Blei veldig klissete inn? Eg steikte ekstra lenge, ca 15 min ekstra. Bør eg kanskje setja ned varmen og steika endå lenger?

Linda Stuhaug

17. oktober 2020

Nei, den skal ikkje vere veldig klissete inni… 🙂 Du må nesten prøve deg fram, eg fulgte framgangsmetoden som står og det funka heilt fint her 🙂

M

Marielle

29. mars 2022

Hei. Denne oppskriften var utrolig god og enkel! :-) Deigen fikk imidlertid en bitter/merkelig smak etter at den hadde stått på kjøkkenbenken til neste dag, og det samme gjorde brødet etter at jeg hadde stekt det. Ble uvel i magen etter at jeg hadde spist brødet. Er det noe spes man må tenke på når deigen står på kjøkkenbenken? Den skal ikke stå i kjøleskapet?

I

Ida

14. januar 2024

Brødet er akkurat kommet ut av ovnen og det ble veldig bra. Barna sier det er stort, klumpete og kjempegodt! Var redd for at det skulle bli gjærsmak av det da det luktet. Ble mindre lukt jo mere mel jeg mettet deigen med. Kanskje de som har fått smak ikke har mettet den med nok mel? Takk for super oppskrift!

Linda Stuhaug

15. januar 2024

Det er ganske vanlig at langtidsheving kan lukte litt gjær! Men det er eit supert tips uansett😃

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg