Bananbrød med blåbær

Bananbrød er og forblir ein stor favoritt hos meg!

Når eg har overmodne bananer heime, så lager eg veldig ofte bananbrød, og aller helst i ulike varianter. Idag har eg en ny oppskrift å dele med dokke: bananbrød med blåbær! Ekstra saftig, ekstra smakfullt, ekstra godt og ekstra sunt 🙂

For bananbrødet er både sunt og næringsrikt med banan og havre som hovedingredienser. Uten tilsatt sukker, grovt (uten at det kjennes slik), naturlig melkefritt og kan fint lagast glutenfritt:

Du treng, 1 bananbrød*
3 store eller 4 små modne bananer
3 egg
150 g havremjøl*
50 g speltmjøl (eller anna, valgfri tørrvare)*
2 ts bakepulver

Valgfri smakstilsetning:
Fryste blåbær, ca. 200-300 g

Slik gjer du:
Sett ovnen på 180 grader, over-undervarme. Mos banan og egg klumpfritt med stavmiksar. Bland inn havremjøl, speltmjøl og bakepulver til en klumfri røre. Er røra veldig tjukk bruker du litt væske til passelig konsistens.

Ha bakepapir i en brødform på 1-1,5 liter og hell oppi litt røre, fordel blåbær over røra og gjer dette lagvis i 2-3 lag. Avslutt med litt blåbær på toppen.

Steik midt i ovnen i 45-55 minutt, eller til bananbrødet akkurat er gjennomstekt. Sjekk underveis med en kakepinne. Avkjøl på rist.

Tips og alternativer!
♦ Kor modne bananer du bruker avgjer kor søtt bananbrødet blir. Jo modnare, jo søtare. Sjølv om eg ofte bruker nesten svarte bananer så blir ikkje bananbrødet veldig søtt, og det er heller ikkje meininga. Om du vil ha søtare bananbrød; tilsett nokre ss med valgfri søtning.

♦ Du kan bruke andre tørrvarer tilsvarande 200 g. Speltmjøl kan du bytte med meir havremjøl, kveitemjøl eller anna valgfri tørrvare. Eg bruker av og til vaniljeprotein, og synes det gir en veldig god smak. For glutenfritt bananbrød bruker du glutenfritt havremjøl eller en valgfri, glutenfri tørrvare.

♦ Du kan sjølvsagt smakstilsette bananbrødet med andre ingredienser også. Friske eller frosne andre bær,  fruktbiter, salte eller usalta nøtter, sjokoladepålegg, nøttesmør, sjokoladebiter også vidare…

Skjær opp i skiver og nyt som det er, eller med ekstra pålegg. Her kan du bruke akkurat det du liker! Til dette bananbrødet med blåbær synes eg det smakte heilt nydelig med brunost & syltetøy på♥ Mandelsmør (evt peanøttsmør) var og veldig godt!

Nyt bananbrødet varmt, lunt eller kaldt. Det kan fint frysast og tas opp seinare. 

↑ Dette er perfekte bake-bananer! Nesten svarte i skallet, men ekstra søte og absolutt like fine inni 🙂

Bananbrødet passer til det meste; dessert etter eit måltid, luksuslunsj, til kaffikoppen, kveldskos eller turmat. Sunt, godt og veldig enkelt♥

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

29 kommentarer

 1. Nam, det så godt ut <3

 2. Ser kjempe godt ut De fruste blåbærene, koker du de først? Eller tar du kun norske?

  1. Eg bruker sjølvplukka blåbær fra i fjor sommar/høst 🙂

 3. Ingvild

  Hei 🙂 Har et generelt spørsmål, ikke noe med denne oppskriften å gjøre. Men: Ser i noen oppskrifter på muffins/kaker at man skal bruke kesam. Er det mulig å erstatte kesam med olje? Mener jeg har sett i en oppskrift at du skrev kesam ELLER olje, men finner den ikke igjen. Hvordan beregner jeg i så fall riktig mengde olje?

  1. Hei!
   Eg har nok aldri skrevet kesam eller olje i nokon av mine oppskrifter. Eg bruker ALDRI olje, og vertfall ikkje som erstatning for kesam 🙂 Eg har heller ingen konkrete anbefalinger å komme med når det gjelder å bytte ut kesame med olje, der må du nesten berre prøve deg litt fram 🙂 Det vil gå fint i nokon oppskrifter å gjere dette, men ikkje alle. I nokon oppskrifter er kesam ein ganske vesentlig ingrediens (f.eks i pannekaker).

   1. Ingvild

    Okei. Jeg bare kuttet ut kesam, uten å erstatte det med noe som helst. Resultatet ble minst like god smak og konsistens som den gangen jeg lagde med kesam 🙂

   2. Kva oppskrift du sikter til no egentlig, pannekakene? 🙂 Då er vi vertfall uenige, eg har laga dei nokre ganger uten kesam, og eg synes ikkje det er det samme på verken smak, konsistens eller kor fluffy dei blir. Men det er no berre bra at du synes det, altså 😀

    Kan eg og få spørre kvifor du ikje vil bruke f.eks kesam men heller olje i oppskrifter? Og kva slags oppskrifter du sikter til? 🙂 Visst det går på melkeprodukt så kan man som oftast alltid bytte det med melkefri produkter, sånn at du veit det vertfall (det står i ganske mange oppskrifter og) 🙂

    Ha en fin søndag 🙂

   3. Ingvild

    Nei, disse: https://www.lindastuhaug.no/2016/03/03/saftige-og-sukkerfri-sjokolademuffins/
    Grunnen til at jeg ønsket å droppe kesam, er at jeg aldri bruker kesam til noe annet. Derfor har jeg det sjeldent stående i kjøleskapet om jeg plutselig skulle få lyst til å lage muffinsene, i tillegg til at jeg synes det er unødvendig å bruke penger på noe jeg nesten ikke bruker (ja, jeg har ganske dårlig økonomi).
    Olje har jeg alltid stående. Siden jeg mener å huske at du skrev olje som et alternativ til kesam i en annen oppskrift, anså jeg muligheten til å bytte. Men da husker jeg sikkert helt totalt feil 🙂

    Det var ikke meningen å påstå noe om deg/dine oppskrifter som ikke er sant. Ingen vits i å lage noe drama ut av det. Muffinsene smakte og kjentes absolutt helt likt både med og uten kesam 🙂

   4. Drama? Eg har absolutt ikkje laga noko drama ut av det, eg vil jo berre hjelpe til her for at du skal få en best mulig opplevelse av oppskritene mine. Så her mistolker du, Ingvild.

    Det var heller ikkje muffins eg sikta til som ikkje blir det samme uten kesam, det var pannekakene eg skreiv som eksempel. At du snakka om muffinsane kunne jo ikkje eg vite. Som eg skreiv i første kommentar så er det nokon oppskrifter som sannsynligvis går fint å bruke olje i istedenfor kesam, og det er blant anna muffins og kaker (bakst der kesam ikkje er en vesentlig hovedingrediens og utgjer en ganske stor del av en oppskrift). Så at muffinser smakte ganske likt med og uten kesam stemmer nok 😉

    Når det er sagt så kan du bytte ut kesam med rømme/creme fraiche/ofte naturell yogurt i oppskrifter der eg bruker kesam. Visst du har dette i hus så er det og eit alternativ til olje 🙂 Det står også i ein del nye oppskrifter no, men i alle oppskrifter i arkivet kan du også bytte kesam med desse alternativa.

    Så, eg prøver jo berre å vere til hjelp her, men eg kan liksom ikkje vite om du ikkje kan/vil bruke kesam fordi du er melkeallergikere, laktoseintolerant eller rett og slett ikkje kjøper inn kesam som ditt tilfelle. Derfor spørr eg og vil ha meir informasjon for å kunne gi deg gode tips 🙂

 4. Denne ble skikkelig god!

  Her kan man jo eksperimentere litt og slumpe i det man måtte ønske. Kanskje tilsette raspet gulrot, eller være vågal med sjokoladebiter!

  1. Oppbevarer du forresten denne kjølig de dagene du tenker å få spist opp, eller ligger det tørt?

   1. Ikkje sant? Bananbrød er berre så godt 😀
    Berre å prøve deg fram med ulike ingredienser. Her er to ulike oppskrifter med sjokoladebiter (den eine er også med peanøttsmør) fra arkivet:
    https://www.lindastuhaug.no/2019/09/20/sunt-saftig-bananbrod-med-sjokoladebiter/
    https://www.lindastuhaug.no/2019/08/02/bananbrod-med-peanottsmor-sjokoladebiter/

    Eg har som regel bananbrødet liggande eit par dager på kjøkkenbenken, men du kan fint oppbevare det i kjøleskap også 🙂

 5. Dette var nydelig Kjekt med litt variasjon i bananbrødet, siden vi har det ganske ofte, og så enkelt med frosne blåbær 🙂

  1. Ikkje sant! Enkelt å variere, ein ny smaksopplevelse 🙂

 6. Dette var helt nydelig, Linda! Prøvde med frosne bringebær istedet siden det var det jeg hadde, og det var også kjempegodt! Takk for oppskrift

  1. Så kjekt det falt i smak, Vilde 😀 Høyres godt ut med bringebær også!! 🙂

 7. Hei Lurer på om du hadde noe tips til egg erstatning som kan brukes til denne og eventuelt andre oppskrifter du har?

  1. Hei! Nei, dessverre. Det er ikkje mitt felt :/

 8. Dette bananbrødet kan virkelig anbefales! Saftig, veldig godt og det er kjekt med såpass få ingredienser 🙂 Har laget det flere ganger allerede 🙂

  1. Så kjekt å lese, Line 😀 Dette bananbrødet er blitt skikkelig populært, det er stas!

 9. Hei!

  Jeg opplever ofte at bakverk som er basert på banan ofte faller sammen nesten med en gang det blir tatt ut av ovnen. Har du noen tanker om hva jeg gjør feil?

  Sjekker med pinne om det er ferdigstekt før jeg tar det ut. At det faller sammen med en gang det tas ut av ovnen, er bare noe jeg opplever med bananbakverk.

  Stor tilhenger av oppskriftene dine, du er virkelig en inspirasjonskilde! Har prøvd mye forskjellig, og alt har falt i smak!

  Mvh.
  Ole

  1. Hei! Det høyrs rett og slett ut som det må steikast litt lengre. Dete skjer innimellom hos meg også, men det er dei gangane oppskrifta skulle hatt litt meir tid i ovnen 🙂 Neste gang du sjekker med en pinne, la det likevell steike nokre minutter ekstra og sjekk om det hjelper!

   Veldig kjekt å lese at du liker oppskriftene mine, det setter eg pris på å lese – håper eg kan fortsette å inspirere 😀

 10. Yummiii….helt etter oppskriften.❤❤

 11. Denne så spennende ut! Kan man erstatte blåbær med f.eks. blåbærsyltetøy?

  1. Det går nok fint 🙂

 12. Hei!
  Dette gleder jeg meg til å prøve!
  Bare lurte på, der vi kan ha valgfri mengde med 50 gr tørrvare, og du nevner proteinpulver, kan man da ta 50 gr proteinpulver? Har med vaniljesmak, men lurte bare på om det ble mye smak med 50 gram? Og har det noe å si for konsistensen?

  Skal bake glutenfritt, så om jeg ikke tar i proteinpulveret så blir det bare brukt glutenfritt havremel som tørrvare. Blir det veldig kompakt da?

  Tusen takk for masse gode oppskrifter og inspirasjon!

  1. Heisann! Nei, det skal gå fint med 50 g proteinpulver 🙂 Eg har ofte laga det med havremjøl + proteinpulver og synes det blir veldig godt! Håpe det smaker 😀 <3