Anbefaling av sykkeltur: Rallarvegen – «Noregs vakraste sykkeltur»

Hei alle sammen!

For nokre veker sidan spurt eg på instagram og facebook-sida mi om det var av interesse at eg delte fleire turanbefalinger. Det vart eit enormt engasjement på dette, og det var tusenvis som gav tommel opp og la igjen kommentarer på at dette var stor interesse for. Eg har sidan 2014 hatt Norgesferie og vore på utrulig mange fine dagsturer, langturer hytte-til-hytte i ulike nasjonalparker, en-fleire dagers sykkelturer, teltturer også vidare – så her har eg egentlig veldig mykje eg har lyst å dele!

Dei det er fire-fem innlegg med sykkeltur/turanbefalinger eg har lyst å skrive no før sommaren, og det er:
1) 7 dagers hytte-til-hytte tur i Breheimen
2) 7 dagers hytte-til-hytte tur i Skarvheimen
3) Sykkeltur på Kongeveien fra Vang til Lærdal
4) Sykkeltur på Rallarvegen (dagens)
5) 4 dagers sykkeltur der vi sykla (nesten) rundtur frå Flåm og tilbake til Lærdal. På denne turen fekk vi med oss både Rallarvegen, Hallingdalsruta og Kongeveien på samme tur!

Med andre ord, eg må henge i! Det er ikkje sikkert eg rekker alle innlegga, men eg tar det så langt eg kjem. Og her er det dokke som avgjer kva innlegg som blir det neste 🙂 Så, idag starter eg med ein anbefaling av sykkeltur. Dette er ikkje kva som helst sykkeltur, men mange av dokke er nok kjent med den fra før: Rallarvegen♥ Rallarvegen har nemlig fleire ganger blitt kåra til Noregs vakraste sykkeltur. Denne sykkelturen gir en storslagen naturopplevelse i usedvanlig vakker natur med bratte skråninge, mektige fjell og majestetiske fossefall. Turen tar deg gjennom eit fantastisk høgfjellsområde, fra 1000 høgdemeter og opp til høgste punkt på 1343 høgdemeter, og deretter heilt ned til Aurlandsfjorden med havets nivå på 0 meter.

Eg har sykla Rallarvegen heile 4 ganger dei tre siste åra, og eg har sykla den begge veier. Det seier seg sjølv kva vei som er den desidert lettaste og mest populære veien å ta: fra fjell til fjord. Det er denne veien eg tar utgangspunkt i når eg skriver denne turbeskrivelsen, men vit at Rallarvegen er også nydelig (men langt meir krevande) å sykle motsatt vei 🙂

FØRST LITT HISTORIE
Det har seg nemlig slik at sykkelturen på Rallarvegen ikkje berre er ein naturskjønn opplevelse, det er også ein reise i kulturhistorien. I 1894 vedtok Stortinget at det skulle byggast ein jernbaneforbindelse mellom Christiania og Bergen. Bergensbanen skulle byggast over det veglause fjellet, men først måtte det byggast annleggsveier fra både Voss, Flåm og Geilo til dit traseen som banen skulle følge. Dette var ein av dei store prosjekta som måtte løysast før eit av dei aller mest krevande jernbaneprosjekta i Europa kunne starte; nemlig å bygge denne jernbaneforbindelsen.

Rallarvegen blei altså etablert i 1895-1902 som en anleggs- og transportvei til Bergensbanen. Via Rallarveien blei alt som trengtes av forsyninger og utstyr transporterast fra bygdene til høgfjellet. Gjennom ein kort og hektisk sommarsesong gjekk det daglig hestetransport innover fjellet med materiale og utstyr, og på begynnelsen av 1900-tallet var det bortimot 2400 mann i annleggsarbeid. “Rallar” var betegnelsen på anleggsarbeidarane, ofte utenlandske, som bygde jernbanene i Norge. Dette ga senare transportveien det populære tilnavnet Rallarvegen.

Rallarvegen er enestående fordi den ikkje er utvida eller modernisert siden den ble anlagt. Vedlikeholdet er i tråd med det som var typisk for den tida, og du kan beundre murer, bruer og tunneler fra slutten av 1800-tallet. Den er på alle måter bygd for hand rundt forrige århundreskiftet, og underveis kan du også sjå bygninger og andre minner fra anleggstida.

Sida vegen blir vedlikeholdt som eit kulturminne, er standarden annerledes enn på moderne sykkelveier – det er litt viktig å ta med seg og hugse på når ein sykler Rallarvegen 🙂 KORLEIS KOMME SEG TIL STARTPUNKTET PÅ RALLARVEGEN?
Sykkelturen på Rallarvegen starter ved Haugastøl Turistsenter. Hit kan du komme med bil langs Riksvei 7, eller via tog på Bergensbanen. Togstasjonen ligger 800 meter frå Haugastøl/startpunktet på Rallarvegen, medan gratis parkeringsplasser til bil ligger i umiddelbar nærhet til Rallarvegen og Haugastøl. På Haugastøl er det overnattingsmulighet om ein ønsker det, og det er også mulighet for å leige sykler her. Utvalget er enormt, og dei er veldig flinke til å hjelpe til om ein nettopp treng å låne sykler 🙂

Når ein har sykla heile Rallarvegen og er komt til Flåm, kan ein ta Flåmsbana til Myrdal, for å deretter bytte tog for å komme seg til Haugastøl. På denne måten kjem ein seg alltid tilbake til bilen/togstasjonen, med mindre ein har løyst denne transportlogistikken på andre måter. Vi har blant anna parkert bil i Flåm og tatt buss/tog til Gol, for å deretter komme direkte til bilen etter endt sykkeltur. Det er mange måter å variere denne transportlogistikken på.

Flåmsbana har blitt beskrevet som ein av verdens mest spektakulære togreiser. Toget kjører fra enden av Aurlandsfjorden og opp i høgfjellet til Myrdal stasjon. «Fra togvinduet ser du elver som skjærer seg gjennom dype gjel, fosser som kaster seg utfor fjellsider og fjellgårder som klamrer seg fast i bratte skråninger. Flåmsbana er en av verdens bratteste toglinjer med en høydeforskjell på hele 864 meter, og vendetunellen som går i spiral inn og ut av fjellet er et bevis på den mest dristige og kyndige ingeniørkunst i norsk jernbanehistorie» står det Visit Norway sine sider♥


KOR LANG ER RALLARVEGEN OG KORLEIS SER RUTA UT?
Rallarvegen er ca. 82 km lang om ein sykler fra Haugastøl og heilt ned til Flåm sentrum. Stort sett er det fin grusvei nesten heile vegen, med nokre parti som er med litt grovare overflate, humper og djupe hjulspor.

Det er mange måter å legge opp ruta, vi har stort sett sykla heile turen i ett, med eit unntak. Om ein har behov for overnatting eller ikkje vil jo variere etter kven som sykler, om det er barn med på turen også vidare. Her er en oversikt over mulige dagsetapper med overnattingsmuligheter, eller pausestasjoner om ein ønsker å ta heile turen i ett:

Haugastøl – Finse (27km)
Rallarvegen starter som sagt på Haugastøl som ligger på 1000 MOH. Denne strekninga til Finse har en stigning på 222 meter, som går jevnt og trutt oppover uten bratte bakker eller skumle partier. Her er det også veldig fn grusvei, og er kanskje den delen av heile Rallarvegen som er den enklaste/mest barnevennlige. På Finse er det mulighet for overnatting, eller for å kjøpe seg noko mat og drikke.


Finse – Hallingskeid (21 km)
Når du sykler vestover fra Finse er det utrulig mange fine naturopplevelser. La deg imponere av storslagne og mektige fjell, med  Hardangerjøkulen i vest som troner høgast med sin enorme kappe av kvit og asurblå evig is. Her er det vanlig å få auge på villrein, og det er utrulig mange fine fjellblomster langs veien. Du sykler forbi Fagernut som ligger 1310 moh, det er den høgstliggende vokterboligen i Norge. Du passerer og Fagervatn 1343 moh som er det høgste punktet på turen, før det deretter går slakt nedover mot Hallingskeid. Hallingskeid er en sjølvbetjent turisthytte der det og er mulighet for overnatting.


Hallingskeid – Vatnahalsen (17 km)
På veien fra Hallingskeid ned til Vatnahalsen ligger store deler av sykkelstien på en hylle i fjellet, så her får du oppleve en bratt nedstigning og ville fossefall. Denne delen og vidare mot Flåm er den desidert finaste og mest spektakulære delen av heile Rallarvegen♥ På Vatnahalsen er det eit høgfjellhotell som også kan vere ein mulighet for overnatting.


Vatnahalsen – Flåm (17 km)
Første del ned frå Vatnahalsen er en utrulig kul del av ruta. Her må ein ta seg fram på kanten og sjå dei ville svingane nedover fjellsida. Her snor nemlig Rallarvegen seg i 21 krappe svinger til Kårdal, som er den øverste gården i Flåmsdalen. Her er det veldig mange som går av sykkelen og triller nedover bakkane. Vel nede ved Kårstad finner du Rallarrosa Stølshysteri (les meir under Flåm Zipline). Vidare fortsetter turen nedover Flåmsdalen der grusvegen går over til asfalt på siste del av turen. Etter ein dag på sykkelsetet gjennom variert landskap fra arktisk høyfjellsnatur til frodig vestlandsnatur, kjem du til turens endestopp: Fjordbygda Flåm ved Aurlandsfjorden♥

Flåm er en liten bygd i storslåtte omgivelser. Flåm ligger midt mellom bratte fjell, voldsomme fosser og smale daler innerst i Aurlandsfjorden, en sidearm til Sognefjorden. Her kjem det tusenvis av turister årlig, og det er mange aktiviteter for store og små! 


KVEN PASSER SYKKELTUREN FOR?
Rallarvegen passer for både store og små, men ein må såklart ta hensyn til minstemann i følget. Eg har sett barn ned i 7-8 års alderen sykle sjølv, og yngre barn sitte i sykkeltralle hos foreldra. Det er ikkje alle plasser det er heilt ideelt med sykkeltralle, men eg har likevell sett og snakka med mange som har sykla heile vegen med det.

SESONG
Rallarvegn ligg på høgfjellet opp til 1343 moh, og det kan ligge mykje snø langt utover sommaren. Sesongstart varierer fra år til år, men er generelt fra midten av juli til midten av september. Her må man sjølvsagt ta ansvar og finne ut om sesongen er starta, og eventuelt i tillegg undersøke kor mykje snø det er før ein legger ut på tur. Første gang eg sykla var i slutten av juli for tre år sidan, og då var det enormt mykje snø igjen. Dette gjer turen veldig mykje meir tidskrevande og energikrevande, og eg vil sterkt anbefale å sykle når ein er sikker på at det er mest mulig snø som er vekke. I fjor når eg sykla var det nesten ikkje snø i midten av juli, og det var berre nokre få plasser vi måtte gå av sykkelen og trille over snøpartia.


VÆR OG KLE
Klimaet i høgfjellet er barskt, og været kan skifte raskt. Eg har sjølv sykla i minusgrader, snø, sludd og mykje vind midt på sommaren. Eg har og sykla i sånn passe vær, og eg har sykla i 20 grader med strålande sol fra knallblå himmel. Sjekk alltid vær- og føremeldinger før du legger ut på tur, og pakk sekken så du er forberedt på kaldt og vått vær, sjølv om det er midt på sommaren og værmeldingane er gode.

FLÅM ZIPLINE
Eg kan ikkje unngå å skrive dette innlegget uten å nevne Flåm Zipline! Flåm Zipline er den lengste ziplinen i Norden på heile 1381 meter. Du setter utfor eit 305 meter høgt stup og med en fart på 100 km/t får du virkelig en spektakulær opplevelse fra platået på Vatnahalsen heilt ned i dalbunnen. En utrulig kul opplevelse som eg virkelig kan anbefale♥

Ziplinen hopper du altså på rett ved Vatnahalsen og den går ned til garden på Kårstad. Her må man ta en vurdering, for desse 21 krappe svingane som snor seg nedover fjellsida er jo en utrulig kul del av sykkelturen, men denne biten er også nydelig å sjå ovenfrå.

PS! Ein må ikkje sykle Rallarvegn for å ta zipline, denne kan ein gå opp til og ta uten sykkel inni bildet. Det gjorde vi i fjor då vi hadde litt tid å slå ihjel i Flåm 🙂 Visst du tar zipline som ein del av sykkelturen på Rallarvegen, så transporterer også ziplinen sykkelen ned til Kårstad, så du slipper å tenke på korleis i alle dager du skal få med deg sykkelen ned om du velger å ta zipline 🙂 Les meir om Flåm Zipline her!

Ziplinen stopper i Kårdalen ved «Rallarrosa Stølshysteri» i den, som nevnt, øverste delen av Flåmsdalen. Uavhengig om du tar zipline eller sykler, så vil eg virkelig anbefale å stoppe ved dette sjarmerande stølshysteriet. Her får du kjøpt lokale spesialiteter;
på Rallarrosa stølsysteri ystes brun og hvit tradisjonsost av fersk, rå geitemelk frå lokale geiter. Du får altså kjøpt mange ulike typer sjølvlaga ost frå desse geitene, i tillegg til snacks, drikke, ferske sveler m.m. Ein fantastisk smaksopplevelse i fantastiske omgivelser – rett og slett uunngåelig om du er forbi♥


Innlegget er skrevet av heilt fri vilje og er kun en anbefaling fra meg til dåkke! Eg har skrevet fra egne erfaringer og opplevelser, men også henta litt fakta fra desse fire sidene; her, her, her og her 🙂

Håper innlegget er nyttig for nokon, og at kanskje enda fleire har lyst til å sykle Rallarvegen i sommar eller seinare ein sommar 😀 Skal ikkje sjå vekk ifrå at eg tar en ny tur her i år også♥

Kom gjerne med ønsker på kva som skal bli neste blogginnlegg med fokus på sykkeltur/turanbefaling frå lista i starten av innlegget 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

28 kommentarer

 1. Fantastisk Ønsker meg gjerne en av turanbefalingene til fots☘️☘️

  1. Notert! Tenker kanskje neste innlegg til fots, så det blir litt variasjon 🙂

 2. Nathalie

  Hei! Hvor lang tid vil du anslå at man bruker dersom man sykler hele strekningen i ett?

  1. Kor lang tid ein bruker varierer enormt etter snøforhold, vær, vind og føre. Eit år brukte vi 12 timer (mykje snø, sludd, motvind og minusgrader) og i fjor brukte vi litt over 5 timer heile turen i strålande sol og lite snø (med alle pauser) 🙂

 3. Vi har planer om å sykle rallarvegen i sommer – så dette innlegget var gull! Lurer på hvor mange timer man bruker på en sånn tur? To voksne som er greit trent.

  1. Så kjekt å lese, Helene 😀 Kor lang tid ein bruker varierer enormt etter snøforhold, vær, vind og føre. Eit år brukte vi 12 timer (mykje snø, sludd, motvind og minusgrader) og i fjor brukte vi litt over 5 timer heile turen i strålande sol og lite snø (med alle pauser) 🙂

 4. Hei:-) Jeg vet det ikke står i innlegget, men kunne du tenkt deg å skrive om Galdhøpiggen, Besseggen og evt Preikestolen, om du har vært der?:)

  1. Hei! Eg har ikkje gått Galdhøpiggen eller Preikestolen, men håper på å få til Galdhøpiggen i sommar 🙂 Besseggen kan eg ikkje stå for som en «anbefaling» – så her er ikkje eg riktig person å spørre, dessverre 🙂

   1. Blei bare veldig nysgjerrig på kvifor du ikkje vil anbefala Besseggen?:) Vurderer å gå den i sommar.

    Rallarvegen fristar vertfall veldig etter å ha lest dette innlegget! Veldig kjekt med så detaljerte beskrivelsar. Denne blir lagt inn i årets sommarplanar.

   2. Eg synes berre ikkje det er ein spesiell fin tur. På fine dager så er det også folkevandring oppover der, å gå i kø er ikkje min greie, i tillegg synes egentlig berre den er blitt veldig «opp-hypa» på instagram. Men det er jo min meining, vi alle er forskjellige 🙂

 5. Hei! Ser ut til å vere ein fantastisk tur Kan denne vere OK som fottur og? Ei mindre etappe då sjølvsagt. Er der gode moglegheiter for å telte langs vegen?

  1. Hei! Ja, det går an å gå Rallarvegen som fottur. Vi møtte nokon som gjorde dette også, som hadde med seg telt i sekken. Det er ganske mange fine teltplasser langs vegen, så det er nok ikkje noko problem 😀

 6. For et flott innlegg! Dette frister veldig å gjøre i sommer! Kan neste innlegg være om den 4-dagersturen, som inkluderer Rallarvegen?

  1. Tusen takk, Marie 😀 Kjekt du likte innlegget!
   Skal notere meg ønsket ditt 🙂

 7. Ønsker meg nr 3 og 4! Da blir det sykkeltur i sommer

  1. Fantastisk 😀

 8. Så fint at du laget et innlegg om Rallarvegen. Har lett på nettet etter god informasjon, men ingen i nærheten av dette! Har ett spm. om sykkel, og det er om det er mulighet for å benytte El-sykkel her? Vet flere steder i Norge det ikke er mulig med El-sykkel, feks i flere nasjonalparker.

  1. Så kjekt at du synes det 😀 Eg prøvde virkelig å lage eit innlegg der ein får det aller, aller meste av informasjon!

   Om det er mulig å bruk el-sykkel er eg faktisk litt usikker på. Finner ingen informasjon på nett heller… Eg lurer på om ikkje eg såg nokon på el-sykkel i fjor, men eg er sannelig ikkje heilt sikker på om det var akkurat denne turen. Men i og med at det er vanskelig å finne informasjon om det, så rekner eg nesten med at det er lov? 🙂

   1. Eira Weseth

    Hei
    Vi syklet Rallarvegen i 2018 med el-sykkel. Det står ingen steder at det ikke er lov. Parkerte på Haugastøl, syklet til Finse og overnattet der. Andre dagen syklet Finse-Vatnahalsen og overnattet der. Tredje dagen syklet hele veien tilbake fra Vatnahalsen-Haugastøl. Vi er begge over 70 år og med el-sykkel blir turen mulig å gjennomføre. Vi har terreng el-sykler.

   2. Fantastisk! Takk Eira – dette var veldig fint å få bekrefta 🙂
    Heilt supert med EL-sykkel for dei som synes turen blir litt for krevande med vanlige sykler, så det er jo heilt toppers 🙂

 9. Det er kjempestas at du starter med tur-anbefalinger. Gleder meg til å se hva du deler fremover, jeg sier jatakk til alt! For min del går det mest i turer til fots på sommeren og ski på vinteren, så skiturer, toppturer og vandreturer er spesielt interessant for meg. Men ble absolutt inspirert til å prøve ut sykkeltur-konseptet også nå. All bevegelsesglede i norsk natur er uansett topp!

  1. Ikkje sant! Fordelen med sykkel på sommaren er jo at man kjem ganske så langt på kort tid. 2 timer på sykkel tilsvarer gjerne 7-8 timer til fots 😀 Veldig kjekt å lese at du synes det er stas med turanbefalinger!! 🙂

 10. Cecilie Nilsen

  Hei
  Fantastisk bra og detaljert innlegg,du fikk oss til å planlegge tur hit i sommer:)
  Så takk for det!
  Jeg bare lurer på en ting,er det mulighet til å slå opp telt for å overnatte et sted underveis?
  Er terrenget slik at det lar seg gjøre?
  Mvh
  Cecilie

  1. Hei Cecilie! Så kjekt du likte innlegget 😀
   Det er absolutt mulig å slå opp telt underveis, vi har møtt mange kvart år som har telt med seg i sekken – enten dei går eller sykler 🙂 Håper de får en fantastisk tur i sommar!!

 11. Oddbjørg Fretland

  Supert innlegg- Tusen takk frå ei som som ikkje bur så langt unna. Har gått Aurlandsdalen for nokre år sidan, kanskje eg skal satse på sykkeltur I år.

  1. Vi gjekk Aurlandsdalen for tre år sidan – nydelig å oppleve naturen både til fots og med sykkel 😀

 12. Synnøve eriksen

  Fin lesning og god beskrivelse av turen. Har syklet der flere ganger og liker Rallarvegen kjempegodt.Har planer om kongevegen denne sommeren så kunne være veldig interessert i å lese om den, samt tur 5 også.

  1. Tusen takk, Synnøve! Kjekt du synes beskrivelsen var fin 🙂