Kjøleskapsgraut med Tjukkmjølk

Annonse – Rørosmeieriet

Gårsdagens lunsj var virkelig av det beste slaget! No når vi går mot sommar og varmare tider, frister det meir og meir med kalde måltider. Kjøleskapsgraut er noko eg lager meg ofte i sommarhalvåret, og denne gangen prøvde eg å lage kjøleskapsgrauten med Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet. Det var fantastisk godt!

Tjukkmjølka ga en fyldig, krema og skikkelig god konsistens på kjøleskapsgrauten. Det er ikkje første og siste gang eg lager kjøleskapsgraut på denne måten vertfall!

Rørosmeieriet er Norges fremste heiløkologiske meieri. Produktene til Rørosmeieriet er av høg kvalitet med utelukkande gode, lokale råvarer fra Røros-traktene. Dei har fleire ulike produkter, og Tjukkmjølk er ein av dei.

Tjukkmjølk er ein type tjukk, syrna melk med lang holdbarhet. Melka syrnast med Rørosmeieriets unike tettkultur, ein fleire hundre år gammal kultur med aktive melkesyrebakterier, med opprinnelse fra tettgrasplanten i distriktet. Rørosmeieriet lager tjukkmjølk av både lettmelk og heilmelk, som gir tjukkmjølk med 1,5% fett eller 4% fett – heilt uten tilsatt sukker.

Tjukkmjølk har en frisk og syrna smak med konsistens som yoghurt, og kan brukast på akkurat samme måte som yoghurt. Tilsett i vafler, pannekaker eller lapper. Hell i ei skål og topp med musli, frukt og bær. Bruk den i matlaging, både varme og kalde retter. Lag smoothie eller kjøleskapsgraut. Tjukkmjølk kan virkelig brukast til alt!

Les gjerne meir om Tjukkmjølk her!

Kjøleskapsgraut med Tjukkmjølk blei skikkelig godt, og kan anbefalast til frukost, lunsj eller kveldsmat. Til en porsjon trenger du: 
♦ 1,5 dl havregryn
♦ 3 dl Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet
♦ 1 ss valgfri søtning
♦ topping etter ønske

Slik gjer du:
Rør sammen havregryn, Tjukkmjølk og søtning. Du kan bruke begge typane Tjukkmjølk – 1,5% fett eller 4% fett. Sett i kjøleskapet og la kjøleskapsgrauten stå i minst 2-3 timer, gjerne natta over om du vil nyte den til frukost.

Topp grauten med akkurat det du ønsker. Frukt og bær passer kjempegodt, og gjerne litt hakka nøtter eller nøttesmør, og kanskje litt honning eller sirup. Denne gangen brukte eg jordbær, blåbær og kakaonibs.

Det tar ikkje meir enn 1 minutt å røre sammen ingrediensane, så er grauten klar etter nokre timer i kjøleskapet. Perfekt om ein har det litt hektisk på morgonen, er mykje på farten eller berre vil bruke minst mulig tid på kjøkkenet når det er sol og fint ute 🙂

Det kjem fleire innlegg i samarbeid med Rørosmeieriet, og i neste innlegg med Tjukkmjølk skal eg fortelle litt om andre gode egenskaper den har – som gjer ekstra godt for magen!

Håper alle får en finfin lørdag♥

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

8 kommentarer

 1. Dette skal prøves. Tjukkmelk er jo så godt, både med granola og bær på. Da jeg fikk tjukkmelk på gården til tanten min for lenge siden, brukte vi flatbrød oppi.

  1. Åh, det gir meg litt barndomsinner! Før åt vi ofte surmelk med flatbrødbiter oppi 🙂 Skal sannelig prøve dette med Tjukkmjølk også, det er sikkert enda bedre når konsistensen er fyldigare 😀

 2. Hei Kunne du skrevet et innlegg om økologisk mat? Står skrevet mye om hvor bra det er for miljø, kroppen ol., men jeg blir ikke riktig klok. Er student (med tilsvarende budsjett) og økologisk er ofte dyrere, derfor jeg ønsker litt informasjon om det egentlig er «bedre» eller om man kan spare pengene. Tusen takk for arbeidet du legger ned i bloggen Ha en super helg videre!

  1. Hei! Skal notere meg ønsket ditt 🙂
   Riktig god helg til deg også <3

 3. Låter ungefär som svensk filmjölk, och det är så gott! Jag äter det nästan varje dag och tycker det är godare än yoghurt. Jag gillar verkligen att Rörosmejeriets tjukkmjölk både är ohomogeniserad och lågpastöriserad. Det går tyvärr inte att få tag på här.

  Jag bakar ibland ett bröd som jag tycker är jättegott med filmjölk. Borde gå bra med tjukkmjölk också. Smakar lite som ett surdegsbröd, men är mycket enklare att göra

  Fullkornsfilmjölksbröd
  =================

  300 g fullkornsdinkelmjöl (sammalt spelt)
  200 g finmalt rågmjöl
  1 tsk bikarbonat
  ½ tsk salt
  2 krm grovsalt
  400 ml filmjölk

  Sätt ugnen på 180 grader.
  Blanda alla torra ingredienser, förutom grovsaltet. Häll i filen och kör till en deg med degkrokar på elvispen. Lägg i klädd brödform. Toppa med lite grovt salt. Grädda 45 – 50 minuter. Brödet är klart när det låter ihåligt när du knackar på botten. Låt svalna innan du skivar upp det.

  1. Hei Tobbe! Tusen takk for tips til oppskrift 😀 Eg har enda ikkje prøvd Tjukkmjølk i bakst, men det gleder eg meg til å gjere. Skal notere meg oppskrifta di, så blir det kanskje neste prosjekt!! 🙂

 4. Hvor lenge holder den seg i kjøleskapet, før det blir dårlig?

  1. 4-5 dager minst, sikkert lengre og 🙂