Linda Stuhaug

Annonse

Eltefri speltfocaccia

Eltefri speltfocaccia
God fredag!
Tidligare denne veka prøvde eg meg på eltefri speltfocaccia for første gang. Eg har nokon oppskrifter på focaccia i arkivet, men ingen som er eltefri og langtidsheva. Og det blei virkelig stor suksess!
Den eltefrie bakemetoden går ut på å røre lett sammen ingrediensane, så skal deigen berre stå på kjøkkenbenken i 12-24 timer. Ingen elting, ingen kjøkkenmaskin, minimalt med jobb og garantert bra resultat!
Eg lagde focacciaen med speltmjøl, men det er ingenting i veien for å bruke kveitemjøl om du heller vil det. Eg lagde også ein lys variant fordi det var det eg ville prøve meg på denne dagen 🙂 Neste prosjekt ut blir ein grovare variant, men vil du prøve deg, så bruk gjerne 50/50 med fint og grovt mjøl, resultatet blir heilt sikkert like bra!
Du trenger: 500 g sikta speltmjøl (eller kveitemjøl) 1 ts salt 1/2 ts tørrgjær 3,5 dl lunka vatn
Topping 2 ss olivenolje flaksalt gjerne litt ferske urter
→ Du kan sjølvsagt toppe focacciaen med akkurat det du ønsker! Ulike typer urter, fetaost, oliven, soltørka tomat også vidare gir god smak. Eg ville ha ein nøytral variant og bruke derfor kun flaksalt og urter 🙂
Slik gjer du: Dag 1: rør sammen mjøl, salt og gjær. Tilsett vatn og vend rundt med ein slikkepott til en jevn deig. Dekk til bakebollen og la den stå på kjøkkenbenken i 12-24 timer.
Dag 2: deiga er no litt flytande, og det er meininga. Hell deiga ned i ein liten langpanne med bakepapir (min var 20×30 cm) og trykk den ut til alle kanter med litt olje på fingrane. La den etterheve i 45 minutt.
Deretter fordeler du 2 ss olivenolje på toppen av focacciaen, trykker fingrane lett nedi og fordeler over flaksalt og urter (eller den toppingen du vil ha). Steik på over-undervarme, 200 grader i 20-25 minutt.
Eg trur aldri eg har laga ein så luftig og saftig focaccia før! Den eltefrie bakemetoden gir altså så godt resultat – gang på gang 🙂 No har eg baka mest brød og rundstykker eltefritt, og no blir det focaccia og heilt sikkert enda fleire bakverk framover. Får blod på tann når eg først begynner 😉
Focaccia passer perfekt som tilbehør til suppe, gryte, lasagne, gratenger, grillmat, koldtbord eller tapasbord m.m♥
Det krever kanskje litt planlegging i og med at deiga må settast nokon timer i forveien, men det er minimalt med jobb og focacciaen lager seg nesten sjølv 🙂 Prøv du også!!

God fredag!

Tidligare denne veka prøvde eg meg på eltefri speltfocaccia for første gang. Eg har nokon oppskrifter på focaccia i arkivet, men ingen som er eltefri og langtidsheva. Og det blei virkelig stor suksess!

Den eltefrie bakemetoden går ut på å røre lett sammen ingrediensane, så skal deigen berre stå på kjøkkenbenken i 12-24 timer. Ingen elting, ingen kjøkkenmaskin, minimalt med jobb og garantert bra resultat!

Eg lagde focacciaen med speltmjøl, men det er ingenting i veien for å bruke kveitemjøl om du heller vil det. Eg lagde også ein lys variant fordi det var det eg ville prøve meg på denne dagen 🙂 Neste prosjekt ut blir ein grovare variant, men vil du prøve deg, så bruk gjerne 50/50 med fint og grovt mjøl, resultatet blir heilt sikkert like bra!


Du trenger:
500 g sikta speltmjøl (eller kveitemjøl)
1 ts salt
1/2 ts tørrgjær
3,5 dl lunka vatn

Topping
2 ss olivenolje
flaksalt
gjerne litt ferske urter

→ Du kan sjølvsagt toppe focacciaen med akkurat det du ønsker! Ulike typer urter, fetaost, oliven, soltørka tomat også vidare gir god smak. Eg ville ha ein nøytral variant og bruke derfor kun flaksalt og urter 🙂

Slik gjer du:
Dag 1: rør sammen mjøl, salt og gjær. Tilsett vatn og vend rundt med ein slikkepott til en jevn deig. Dekk til bakebollen og la den stå på kjøkkenbenken i 12-24 timer.

Dag 2: deiga er no litt flytande, og det er meininga. Hell deiga ned i ein liten langpanne med bakepapir (min var 20×30 cm) og trykk den ut til alle kanter med litt olje på fingrane. La den etterheve i 45 minutt.

Deretter fordeler du 2 ss olivenolje på toppen av focacciaen, trykker fingrane lett nedi og fordeler over flaksalt og urter (eller den toppingen du vil ha). Steik på over-undervarme, 200 grader i 20-25 minutt.

Eg trur aldri eg har laga ein så luftig og saftig focaccia før! Den eltefrie bakemetoden gir altså så godt resultat – gang på gang 🙂 No har eg baka mest brød og rundstykker eltefritt, og no blir det focaccia og heilt sikkert enda fleire bakverk framover. Får blod på tann når eg først begynner 😉

Focaccia passer perfekt som tilbehør til suppe, gryte, lasagne, gratenger, grillmat, koldtbord eller tapasbord m.m♥

Det krever kanskje litt planlegging i og med at deiga må settast nokon timer i forveien, men det er minimalt med jobb og focacciaen lager seg nesten sjølv 🙂 Prøv du også!!

Annonse

21 Kommentarer

O

Oda

29. september 2020

Hva slags urter har du brukt? Har satt en deig nå, blandet inn 150 gram av melmengden med havremel. Spent på resultatet

Linda Stuhaug

29. september 2020

Eg brukte timian! Håper resultatet blei bra – del gjerne 😀

O

Oda

1. oktober 2020

Den ble kjempegod! 😀 Alle likte den kjempe godt. Serverte den sammen med salaten din med pasta, søtpotet og pinjekjerner. Nydelig!

Linda Stuhaug

2. oktober 2020

Ah, fantastisk!! 😀

O

Oda

29. september 2020

Takk for svar 😀

Linda Stuhaug

30. september 2020

Korleis blei resultatet? 😀

L

Linn

12. mars 2024

Hvis jeg dobler oppskriften, kan den stekes i en stor (vanlig) langpanne da, eller vil den bli veldig lav da? Burde den kanskje tredobles?

Linda Stuhaug

12. mars 2024

Kan du velge litt sjølv, etter kor høg du ønsker den😊

N

Nancy

28. juni 2021

Hei Tips til å få denne godsaken glutenfri uten «pappsmak»?

L

Live

12. mai 2022

Hvordan er det å lage denne dagen før servering? Tips til hvordan oppbevare den for at den skal holde seg best? :)

Linda Stuhaug

13. mai 2022

Det går nok heilt fint! Personlig hadde eg berre oppbevart i en pose. Den blir jo mjuk, men den holde seg saftig :D

S

Sigrid

18. mai 2022

Laget denne til 17. mai, men klarte ikke å få den skikkelig luftig. Tror over- og undervarme på ovnen min funker for dårlig, måtte steike lenge og skru opp temperaturen. Kunne jeg heller brukt varmluft tror du?

Linda Stuhaug

19. mai 2022

Det er mulig, men vanskelig å svare på - men hadde kanskje vert bedre med varmluft om over-undervarmen fungerer dårlig ja😊

E

Elin

28. april 2023

Prøvde å lage denne glutenfri, ved å bare bytte mel, uten suksess. Har du noen anbefalinger i forhold til å lage den glutenfri?

Linda Stuhaug

2. mai 2023

Dessverre, det funker som regel ikkje "berre" å bytte til glutenfritt med gjærbakst!

M

Martine

21. november 2022

Hei, kan den stå i 8/10 timar også? Eller må den stå minst 12 timar?

Linda Stuhaug

21. november 2022

Tja, den burde nok stå 10 vertfall! Ellers kan du og bruke bittelita meir gjær :)

T

Trude

31. mars 2023

Kan denne dobbles? Eller ville du tilført mer vann enn 7 dl da?

Linda Stuhaug

4. april 2023

Berre å doble alt😊

H

Hanne-Kine

15. mai 2022

Må man bruke oliven olje eller funker det også med Vita hjertego olje?

Linda Stuhaug

16. mai 2022

Fungerer fint det😊

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg